Češky jsou po roce ve finále Fed Cupu! Italky porazily 4-1

22. 4. 2012, 12:58
Aktuality 54
FED CUP - České tenistky si v nejkratší možné době zajistily postup do finále Fed Cupu, ve kterém budou začátkem listopadu v domácím prostředí obhajovat loňský titul. V semifinále proti Italkám zvýšila na nedostižný náskok Petra Kvitová, která porazila Francescu Schiavoenovou a v soutěži vyhrála už 10. utkání v řadě. Češky nakonec vyhrály 4-1 na zápasy.
Češky slaví postup do finále

Základní kámen k postupu položily už v pátečních dvouhrách Lucie Šafářová a Petra Kvitová, které porazily shodně 2-0 na sety Fracnescu Schiavoneovou, respektive Saru Erraniovou. 

Třetí postupový bod tak mohla přidat už v úvodní nedělní dvouhře opora českého týmu Petra Kvitová, jež ve Fed Cupu neprohrála již 9 zápasů v řadě. A sérii vítězství třetí hráčk světa prodloužila i proti světové dvanáctce Francesce Schiavoneové, kterou i přes drobné výpadky v obou setech porazila 6-4 7-6 a rozhodla o postupu do finále.

Petra KvitováRozhodující bod se nerodil snadno. Kvitová sice vedla nad Schiavoneovou rychle 3-0, ale Italka začala riskovat, tlačit se k síti a získala čtyři hry v řadě. Kvitová musela přitvrdit return, aby získala zbylé tři gamy. A napínavé byly i setboly - první dva Schiavoneová odvrátila podáním a po třetím se hala radovala a Kvitová si šla sednout. Jestřábí oko ale odhalilo aut a Češka uspěla až o dvě výměny později. 

Dvaadvacetiletá Kvitová si občas protahovala levou nohu, ale ošetření si nevyžádala. Stejně jako v sobotu se nemohla úplně spolehnout na bekhend a po chybách přišla v páté hře druhé sady o servis. Už se zdálo, že Češka o set přijde, ale čtyři skvělé returny za stavu 4-5 přinesly brejk. Set rozhodla zkrácená hra, v které měla Kvitová pevnou ruku, vedla rychle 6-0 a proměnila druhý mečbol. 

"Chtěla jsem strašně moc postoupit znovu do finále, protože si pamatuji, jak jsme loni zvedaly mísu nad hlavu a ty pocity byly neuvěřitelné. Jsem moc ráda, že jsem to dokázala unést a můžeme hrát o titul," řekla Kvitová v České televizi. "Byl to nesmírně těžký zápas a musím říci, že mě Francesca překvapila." 

Za rozhodnutého stavu nastoupila ke čtvrté dvouhře ve své premiéře v soutěži Andrea Hlaváčková, které dal kapitán Petr Pála šanci místo Lucie Šafářové. Pětadvacetiletá Hlaváčková do zápasu proti vítězce dvvou letošních turnajů Saře Erraniové vlétla k překvapení ČEZ Areny i kapitána Pály velmi sebevědomě a vyhrála první set, Erraniová ale utkání otočila a po výhře 2-6 6-2 6-2 získala pro Italky alespoň čestný bod.

"Začala jsem díky atmosféře úžasně, byla jsem na koni, ale ona ukázala, že je asi lepší hráčka. Nemám se za co stydět, premiéra je premiéra a byla to úžasná zkušenost," řekla Hlaváčková.

V závěrečné čtyřhře nastoupily Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou proti Saře Erraniové a Flavii Pennettaové, která celý týden laborovala s bolestí ruky, Roberta Vinciová se však umluvila kvůli únavě. Deblový zápas skončil za stavu 5-6 z českého pohledu po skreči Italek. Pennettaová odstoupila v slzách kvůli zraněnému zápěstí.

O titul doma se Srbkami, zřejmě v Praze
Ve finále se svěřenkyně kapitána Petra Pály střetnou 3. a 4. listopadu se Srbskem, které přešlo přes Rusko a mají jistotu, že budou hrát doma. "Je mi jedno, proti komu budeme hrát, hlavně zvu všechny fanoušky," řekla Kvitová. Před rokem získaly tenistky titul po triumfu v Moskvě po finálovém boji 3-2.

"Je jedno proti komu hrajeme, hlavně že hrajeme doma a budeme se snažit vyhrát," řekla Lucie Šafářová. "Jsem překvapená, že to jsou Srbky. Jsou to srdcařky, bude to hodně bojovný. Doufám, že budeme s Luckou (Hradeckou) zase v týmu a povedeme tým k vítěznému konci," řekla osmá deblistka světa Andrea Hlaváčková.

O titul se nejspíše bude hrát v pražské O2 areně, ale rozhodnuto není. "Praha se nabízí, ale nechtěl bych předjímat. Jsou tu aspekty obchodně-ekonomické a názory hráček. Na druhou stranu podmínky mezinárodní federace ITF jsou tak přísné, že nic jiného nepřichází v úvahu a Praha je asi jediná možná varianta," řekl Miroslav Černošek, šéf České sportovní, která je pořadatelem Fed Cupu v Česku.

V historii už dokázaly tenistky fedcupovou trofej v obhájit. V barvách tehdejšího Československa vyhrály v letech 1983, 1984 a 1985 hned třikrát za sebou. Loni Češky vyhrály Fed Cup pošesté v historii, ale poprvé po dlouhých 23 letech.

Dvakrát po sobě vyhrály Fed Cup naposledy právě Italky. Svěřenkyně Corada Barazzuttiho získaly stříbrný pohár v letech 2009 a 2010.

- FED CUP SEMIFINÁLE -
(Česko, Ostrava / tv. povrch, hala)
kompletní výsledky (21. - 22. 04. 2012)

Česko - Itálie 4-1 ... konečný výsledek

sobota 21. dubna 2012:

afářová - Schiavoneová 7-6(3) 6-1 ... (1-0)
Kvitová
- Erraniová 6-4 6-3 ... (2-0)

neděle 22. dubna 2012:
Kvitová - Schiavoneová 6-4 7-6 ... (3-0)
Hlaváčková - Erraniová 6-2 2-6 2-6 ... (3-1)
Hlaváčková/Hradecká - Erraniová/Pennettaová 6-5 skreč P. (4-1)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

54
Přidat komentář
smazaný uživatel
Velká gratulace holkám.Neví někdo, kde by se dala sehnat statistika z fed cupu?Děkuju
Reagovat
Fandina
http://live.fedcup.com/livescore.aspx?tid=100017592&lang=en
http://www.fedcup.com/en/home.aspx
Reagovat
smazaný uživatel
Poslední dobou sleduju dění tady jenom zpovzdálí, nějaké starosti a strašně málo času, ale tohle jsem si prostě nemohl nechat ujít. Celý víkend jsem byl ve vítkovické hale u toho, fandil jsem, tleskal, někdy trnul... Peťulka dnes famozní tenis !!
Holky všem díky za krásný tenisový víkend a velká gratulace k dalšímu finále.
Reagovat
smazaný uživatel
k tve gratulaci holkam se rada pripojuju a tu vikendovou tresnicku ti (nam) moc preju... A zvladej! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Sojko, dík :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mě celkem očekávaný průběh. Zápas Petry a Francescy jsem neviděl (hrála Ana). Kouknul jsem akorát na chvilku, jak hrála Andrea se Sarou. Viděl jsem 2. set, který se Andrejce bohužel tolik nepodařil. Ale měla pěkný cop. :)

Takže Ana by měla někdy ke konci roku zavítat do ČR. Snad se jí tady bude líbit a třeba i něco uhraje. :)
Reagovat
tommr
já se na Srbsko a zvlášt na Ivanovičovou už taky moc těším i když z trochu jinýho důvodu než ty. Doufám, že Ana opravdu přijede - ve FC toho v posledních létech moc nenahrála a v listopadu už bude po olympiádě ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty mi tak hezky hraješ na nervy. :D Nevěřím tomu, že by si Ana nechala ujít finále (navíc když sama přispěla k postupu). Samozřejmě musí být zdravá, to je jasné... Jinak Ana nemá ve Fed Cupu vůbec špatnou bilanci. Akorát má někdy trochu smůlu. Třeba letos nemohla hrát v Belgii čtvrtfinále, protože byla nemocná. Loni zase hrála na Slovensku moc dobře, ale zranila se a musela skrečovat zápas proti Dominice.
Reagovat
tommr
dřív bylo pokud vím mezi Anou a Jelenou trochu dusno právě kvůli FC - Jelena obvinovala Anu, že se FC záměrně vyhýbá a ona ho musí hrát sama i když třeba není úplně fit. Předpokládám ale, že ted po tom slavným vítěztví v Rusku se už usmířily a do Prahy zase přijedou obě ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že už se usmířily dávno. Dřív tam byly určité neshody, ale to už je nějaký ten pátek... Přiznám se, že si to trochu pamatuju. Myslím, že to byl Madrid 2010, kdy hrály proti sobě a já se díval na přenos přes net a vedle byl takový pokec mezi lidmi, co to sledovali. Tam byla většina Srbů a všichni fandili Jeleně, protože Aně se v té době nedařilo (byla 42. v žebříčku) a zrovna nějak nehrála Fed Cup. Někteří tam Aně dokonce nadávali... Přitom mně nikdy nepřišlo, že by se Ana vyhýbala Fed Cupu. Když byla zdravá a ve formě, tak ho vždycky chtěla hrát. No, snad už dokázali Anu docenit i její tehdejší kritici. Po dnešku jsem si tím jistý. :)
Reagovat
tommr
no statistiky hodně napovídají: Jankovičová má ve FC odehráno 33 zápasů v singlu (26W/7L) zatímco Ivanovičová pouze 16 (11W/5L). Jen na zranění se to asi svést nedá. Stejně jako ty si ale myslím, že ty neshody už jsou věc minulosti a na finále přijedou obě společně ... :)
Reagovat
kejv2
Kdyby nekdo opravdu vedel presny duvod, proc budeme hrat doma, tak ho sem prosim napiste.
Reagovat
Fandina
Terez18 níže dala toto:
http://www.fedcup.com/itf/cup/shared/pdfs/fc/cog_2012_wg.pdf

A v pravidlech na http://www.fedcup.com se píše
"Hostitelské země se rozhoduje podle toho, kde se dva soupeřící týmy hrály naposledy. Pokud národ měl domácí výhodu pak to bude příště venku a naopak. Pokud se národy nikdy předtím neutkali, nebo to bylo na neutrální půdě, pak se výběr země rozhoduje losem."
Reagovat
kejv2
Diky. Todle jsem vlastne vedel, jen mi nebylo jasne, jak je to presne s tim losovanim. Takze to vypada, ze se to asi losovalo predem, ale stejne mi to prijde trochu divne...
Reagovat
Fandina
Losovali předem. Jede se pavoukem, takže během roku není možné, aby dva státy spolu hrály dvakrát. U těch států, které spolu minule hrály u jedněch, tak teď hrají u druhých, které spolu nehrály, nebo na neutrální půdě, rozhodoval los a v tabulce je to označeno hvězdičkou.
Reagovat
vendulkabendulka
Srbky jsou tam!
Reagovat
smazaný uživatel
To je dobře. Doufam, že přijedou do Prahy, docela bych se šel podívat na Anu. Nejpohlednější hráčka na okruhu, která hraje navíc dobrej tenis.
Reagovat
pepin
Nevím co z tý Iv. děláte za hvězdu, je normálně hezká, ale takových běhá po kurtu více. A je to věc názoru a pohledu.
Reagovat
tommr
taky to moc nechápu. Na okruhu je hodně hezčích tenistek - jen mezi našema holkama bych našel tři který se mi líbí víc než Ana ... :)
Reagovat
Fandina
pěkný fed a Peťa super .... tak do finále všechny ... pojď pojď pojď
Reagovat
Fandina
vlastně hru Erani zná z deblů ... velké konkurentky H+H a Erani Vinci ... hodně zápasů už za sebou ... naposledy vyhrály ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Já tomu nějak nerozumím, nemělo by se místo konání případného finále se Srbkama losovat?
Reagovat
Fandina
možná už je rozlovosáno, jinak by to asi neříkali, nebo se počítá následnictví Jugoslávie, nebo Srbsko Černá Hora pro Srbsko a bere se to podle toho třeba ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
No že naposled jsme hráli s ještě Jugoslávií, a to na neutrální půdě. A že by to rozlosovali dřív než věděli, kdo s kým bude hrát?
Reagovat
tommr
s Jugoslávií jsme hráli třikrát na neutrální půdě takže v tom to nebude. Možná, že jako obhájkyně titulu a jako výše postavené v žebříčku ITF mají naše hráčky v takovým případě automaticky výhodu domácího prostředí ... :)
Reagovat
Fandina
rozlosovávat to mohli, aby bylo předem jasno, semifinalistky byly předem známy, tak klidně, ale nevím jak to je, jestli podle ITF volbou. Nicméně, věřím, že když se o tom mluví tak přesvědčivě, že v Praze, tak si to asi zjistili ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.fedcup.com/itf/cup/shared/pdfs/fc/cog_2012_wg.pdf
tady to máte jak to je :)
Reagovat
tommr
díky za odkaz. Ta tabulka je bezva. Jen tam chybí zdůvodnění i když to není zase až tak podstatný. Hlavně, že hrajeme doma ... :)
Reagovat
Fandina
Tabulka je podle pravidel na http://www.fedcup.com, jak jsme se tu bavili. Sestavili ji začátkem roku.
Jede se pavoukem, takže během roku není možné, aby dva státy spolu hrály dvakrát. U těch států, které spolu minule hrály u jedněch, tak teď hrají u druhých, které spolu nehrály, nebo na neutrální půdě, rozhodoval los a v tabulce je to označeno hvězdičkou.
Takže je moc dobře, že hrajeme doma, je to v té tabulce napsáno ... úsměv
Reagovat
tommr
díky za vysvětlení. Ted už konečně vím proč tam ty hvězdičky jsou ... :)
Reagovat
pepin
Tak to je tedy vítr, ba přímo vichřice. 6/2.
Reagovat
Frick
Doufám, že ITF bude nekompromisní, aby se Kaderka s Kajnarem to nesnažili šoupnout do toho polskýho smogu.
Reagovat
VlS
jóóó, to je jízda, 22 win, 6 UE, nádhera. Tak pojď ještě ten druhej na 4:0
Reagovat
smazaný uživatel
Zatím jí to vychází neskutečně :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Juuuu..16 winnerů za 5 gemů :-).
Reagovat
tommr
zatím vypadá Andrea velice dobře. Ten dropshot, kterým získala brejk na 3:2 byl přímo ukázkovej ... :)
Reagovat
dadaft
hraje jako ďáblice.
čumím. ))
Reagovat
pepin
Tak musím říci, že jsem Andrejku v životě neviděl hrát, připadá mi strašně drobounká, ale mydlí to ostošest. Již vede 5/2. Tak jen dál.
Reagovat
smazaný uživatel
Zatím hraje sebevědomě, bez nervů s jasnou taktikou to řezat :-). Slušnej servis, winnery z forhendu i bekhendu, voleje..i ta dropshotová citovka, jak psal tommr. A navíc se hezky usmívá :-).
Reagovat
pepin
Máš pravdu, je příjemná.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak bohužel..ale nedalo se čekat, že by takhle vysokou úroveň vydržela po celý zápas..
Reagovat
pepin
Zapomněl jsi na to podstatné, musíme si přece připít, jinak by se nám to ve finále mohlo vymstít. Tak vzhůru a do dna.
Reagovat
tommr
máš pravdu - tak na úspěch našich holek dneska a hlavně ve finále at už tam budeme hrát s kýmkoli ... :)
Reagovat
tommr
a hlavně Petry Kvitový. Jsem hrozně rád, že naše holky vrátily Italkám tu poslední potupnou porážku a že Petra konečně porazila i Schiavone - jednu z mála hráček světový špičky, nad kterou ještě nikdy nevyhrála ... :)

Jinak připomínám, že Petra pokračuje i nadále ve dvou sériích neporazitelnosti. Její šnůra vítěznejch zápasů v hale se protáhla na 25 zápasů (pokud bychom do toho počítali i HC tak dokonce na 29 zápasů) a ve FC už vyhrála 10 zápasů za sebou ... :)
Reagovat
VlS
je snad příbuzná Alfréda Hitchkoka. Ale neva, moje srdce to vydrží a výsledek super. To co předvedla na returnu za stavu 4:5, to je naprosto neskutečný. Gratulace.
Je mi trochu líto Lucky,m že si doma nezahraje další zápas a bez zbytečných nervů.
Reagovat
tommr
nominaci Hlaváčkový na singla moc nechápu. Těšil jsem se sice na ní, ale myslel jsem, že jí uvidím ve čtyřhře s Hradeckou. Že by Pála už šetřil Lucku na Stuttgart?
Reagovat
pepin
Já si myslím, že chce, aby si Andrea zkusila atmosféru ve FC také v singlu, ke kterému se jen tak hned nedostane. Tu čtyřhru, pokud se bude hrát asi odehraje stejně.
Reagovat
gigin
A teď si v klidu dáme finále MC !! :-)) Ještě po očku zabrousit do Ruska, Ana to otáčí !! Ajde !! A Petko hukla se Sam .. hotovo :-(
Reagovat
smazaný uživatel
a na to uz se nejak urvu. Schiavone dnes predvedla uplne jinou ligu nez vcera. Dneska mi teda Petra pripravila opravdu peprne nedelni poledne, skoda tech psychokolapsu, ale to uz tak u ni je, zaver zvladla nicmene famozne. Mym jedinym pranim je, abych jednou videl Petru porazit hracku z prvni desitky hladce 6:1, 6:1, ale to se mi asi nikdy nesplni, asi to vzdycky bude tahle horska draha....:-)
Reagovat
pepin
David o tom mluvil, že to prostě k Petře patří a, že se s tím dá horko těžko něco dělat. A když již tady píšu, chci se zeptat, kde je ten "HNUP" co měl takové silné řeči před pár dny. Je zalezlej jak jezevec, inteligent.
Reagovat
VlS
Mourka a další podobné nemusíš přivolávat, oni vylezou sami. Na ně platí jen jediné - nereagovat.
Reagovat
tommr
dnešní vítězství Petry je o to cennější, že Schiavone hrála oproti včerejšku hodně dobře ... :)
Reagovat
pepin
Tak velká gratulace Petře i celému týmu k postupu. Na otázku koho by Petra chtěla ve finále odpověděla, že je jí to jedno. Já osobně bych chtěl Rusky, aby jim to holky natřely.
Reagovat
Jabadu
RoboCop! Ona se umí přepnout do tohoto módu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist