Češky ve Wimbledonu? Propadák

29. 6. 2009, 14:33
Stalo se... 1
České tenistky se letos v Londýně dlouho nezdržely. Do hlavní soutěže Wimbledonu jich vstoupilo osm, ale úvodní kolo zvládla jen jedna. Iveta Benešová navíc druhý zápas nezvládla, když podlehla Jankovičové. Po čtyřech dnech byl pavouk bez Češek.
Nicole Vaidišová

Iveta Benešová ve WImbledonu startovala poosmé a teprve podruhé dokázala postoupit do druhého kola. Na neoblíbené trávě však už dál nedošla. Ve druhém kole podlehla ve dvou setech Srbce Jankovičové.

"Na to, že se mi hraje na trávě špatně, tak jsem proti Jankovičové hrála docela dobře," komentovala šestadvacetiletá Benešová prohru 2:6, 4:6. "Postupně jsem se zlepšovala, ale nepodařilo se mi získat její podání."

"Tráva je pro mě těžká, ale myslím, že jsem na ní letos asi hrála nejlíp za ty roky, co sem jezdím," dodala. Trochu se ale vyděsila, když se dozvěděla, že ve Wimbledonu se bude hrát v roce 2012 i olympijský turnaj. "Super," řekla ironicky. "Ale to je ještě hodně daleko. Nevím, jestli budu ještě hrát."

Teď se Benešová hodlá soustředit na antukové turnaje v Evropě, včetně Prahy, a potom na turnaje na betonu v Americe. "Už jsem letos byla na 25. místě světového žebříčku a chtěla bych ještě výš. Když nepočítám trávu, tak mám sezonu docela dobře rozjetou," řekla Benešová, která je po dubnovém maximu nyní na 35. příčce.

Ostatní Češky vypadly hned v úvodním kole.

Čtyři roky v řadě nechyběla alespoň ve třetím kole Nicole Vaidišová. Poslední dvě sezony dokonce dokázala postoupit do čtvrtfinále. Jenže už rok se trápí a ani znovuobnovená spolupráce s Alešem Kodatem zatím zázraky nepřinesla. Dvacetiletá tenistka letos už v prvním kole nestačila na De Los Riosovou a v příštím vydání žebříčku ji už mezi první světovou stovkou hráček neuvidíme.

"Byl to jeden z těch zápasů, které jsem opravdu mohla vyhrát," prohlásila dvacetiletá tenistka po vyřazení. "Rozhodlo pár míčů. Po druhém setu jsem si myslela, že se to otočí, pak jsem měla i trochu smůlu. Bohužel, nedopadlo to."

Proč to nejde? "Taky bych ráda věděla. Byla jsem dneska lepší, mohla jsem vyhrát, nestalo se," řekla. "Je to prostě sport. Nebudu sedět doma a brečet na tím. Jsou horší věci."

"Co jsme s Alešem začali, říkala jsem od začátku, že si nemyslím, že do měsíce do dvou budu zpátky. Bude to trvat nějakou dobu, počítala jsem s tím a jsem na to připravená," zdůraznila. "Pořád dělám tenis stejně. Stejné množství času trávím na kurtech, v posilovně, běhám. To je pořád stejné."

Po pětitýdenním výpadku zaviněném zraněním od sebe zázraky nečekala Petra Kvitová. S dvouhrou na londýnské trávě se rozloučila po porážce od Rusky Marie Kirilenkové dvakrát 4-6.

"Šla jsem do toho s tím, že uvidím, jak to půjde. Ale to neznamená, že jsem to přijela jen odehrát," řekla devatenáctiletá hráčka po zápase, v němž podle svých slov nestačila fyzicky. Kvůli zraněnému kotníku nehrála pět týdnů, ale před Wimbledonem týden trénovala.

"Kotník mě bolel ke konci zápasu, ale to nebyl hlavní důvod prohry," uvedla Kvitová. "Bylo to hlavně tím, že jsem po nějaké době přestala moct. Začalo mě bolet celé tělo. Ztratila jsem fyzičku a to se podepsalo na servisu. Bylo to všechno dohromady."

I přes tréninkové manko před zápasem věřila v úspěch. "Kirilenková ani nehraje moc dobře, takže se to určitě dalo. Bohužel jsem to nezvládla," prohlásila Kvitová, která kvůli kotníku ani nehrála na Roland Garros. "Teď jsem trénovala jen týden a hrála hodinu denně. To se podepsalo na mých dvojchybách. Neměla jsem naservírováno," dodala jednašedesátá hráčka světa.

Kotník Kvitovou po zápasové zátěži ještě bolí. "Ještě to cítím, ale je to lepší," řekla česká tenistka, která se chce nyní zaměřit na zlepšení kondice a odehrát hodně zápasů. "Když nevydržím kondičně, tak je to špatný. Budeme muset na tom hodně pracovat."

Kvitová se nyní stejně jako tréninková partnerka Benešová těší na sérii turnajů ve Spojených státech amerických na tvrdém povrchu. "To je můj nejoblíbenější povrch. Doufám, že nastupuje moje sezona. Potřebuju hrát hodně zápasů, abych byla v pohodě aspoň na US Open," dodala tenistka, která ještě před odjezdem do USA bude hrát na antuce v Praze.

Více se ale určitě čekalo od Lucie Šafářová. Nicméně ani ona zápas se Slovenkou reprezentující Austrálii Jarmilou Grothovou prohrála ve třech setech a skončila. "Bylo to těžký. Překvapilo mě, že hrála opravdu dobře," řekla dvaadvacetiletá tenistka. "Utekl mi začátek prvního setu, v klíčové chvíli mi dala prase, celé se to smolně otočilo. Ve třetím setu jsem nedala několikrát první servis a zápas se začal zase otáčet," uvedla.

Myslela si, že soupeřka udělá víc chyb. "Musím říci, že na její servis se toho nedalo moc hrát," uvedla česká tenistka, která Grothovou (dříve Gajdošovou) z turnajů dobře zná a sehrála s ní řadu vyrovnaných zápasů.

Česká tenistka připustila, že neměla ideální přípravu, protože za poslední měsíc nejprve kvůli podvrtnutému kotníku a potom kvůli chřipce skoro dva týdny netrénovala. "Hrála jsem po delší přestávce a bylo nepříjemné, že jsem si nemohla zahrát na trávě žádný zápas," dodala. "Ale snažila jsem se s tím poprat. Nemyslím si, že bych dneska hrála nějak špatně."

O senzaci se mohla postarat Lucie Hradecká. Jenže proti bývalé světové jedničce Aně Ivanovičové nevyužila dva mečboly a Srbka je nyní už v osmifinále. "Když jsem přišla do šatny, první reakce byla, že jsem byla smutná," řekla po zápase čtyřiadvacetiletá Hradecká. "Ale přece jen to byl dobrej zápas. Ukázal, že i s hráčkami kolem desáté příčky se dá nejen hrát, ale dá se je i porazit. Dnes bohužel chyběl jeden míček, ale určitě to je superzkušenost." Hradecká konstatovala, že první mečbol zahrála příliš opatrně, druhý Srbka odvrátila dobrým podáním. "Nemám si co vyčítat," uvedla česká tenistka. Ještě více litovala pokaženého míče ve druhém prohraném setu, kterým neproměnila brejk a který podle ní set rozhodl. "Ve třetím setu jsem se trochu probudila, ale ona měla možná trochu víc štěstíčka."

I když zápas trval přes dvě hodiny, Hradecká se necítila příliš unavená. "Trochu mě zlobí stehno, ale kvůli tomu jsem neprohrála," řekla 58. hráčka světového žebříčku.

Pouhé čtyři vítězné gamy si letos připsala Petra Cetkovská, které hladce podlehla Rusce Pavljučenkovové. Na utkání ze své strany nic pozitivního nenašla. "Servis mě nepodržel, ale největší problém je v tom, že právě na tom nejsem zrovna nejlíp," řekla rodačka z Prostějova, která žije v Paříži. "V tenisovém životě to je klasicky nahoru dolů. Já jsem teď asi nejníže, jak to může být. Na kurtě to tak také vypadá - nevěřím si, nedám míče, když je to potřeba," prohlásila.

Před Wimbledonem Cetkovská vypadla ve druhém kole v Birminghamu a v prvním kole v nizozemském Hertogenboschi a na žebříčku se ocitla na 153. místě. "To mě trochu trefilo," připustila při zmínce o svém postavení na žebříčku bývalá hráčka první padesátky (49. v červnu 2008).

Z Londýna Cetkovská odjede ještě dnes domů do Paříže a chce si od tenisu na chvíli odpočinout. "Teď si dám od tenisu oddych a začnu trochu trénovat ve čtvrtek. Pojedu se podívat do Versailles, potřebuju dělat něco jiného než tenis," líčila své plány česká tenistka.

Pak se opět vydá na turnaje. "Potřebuju vyhrát pár zápasů," zdůraznila. "Jedna prohra se dá snadno překonat. Horší je série, kdy se nedaří. Člověk se snaží, ještě si přidá na tréninku a ono to nejde," dodala.

Klára Zakopalová uspěla jako jediná Češka v kvalifikaci, ale v hlavní soutěži díru do světa neudělala. Teprve šestnáctileté Portugalce Larcher De Briotové podlehla 2-6 5-7 a na pátém grandslamu v řadě vypadla v 1. kole.

Uznala, že soupeřka hrála výborně od prvního míče. V závěru se utkání pro Zakopalovou vyvíjelo nadějně. "Ale bohužel se jí povedlo všechno, i to, co nechtěla," povzdechla si. "Je to škoda, byl to určitě hratelný zápas. Ale ona hrála dobře, hrála líp," řekla sedmadvacetiletá tenistka, kterou překvapilo, jak rychle De Britová hrála. "Myslím si, že když zlepší servis, má před sebou velkou budoucnost," dodala Zakopalová.

Špatnou formu nezlomila Barbora Zahlavová-Strýcová. Ve třech setech podlehla Rusce Makarovové a po neobhájení loňského 3. kola ji zřejmě čeká pád do druhé stovky světového žebříčku.

Věřme, že se českým tenistkám bude více dařit na domácí antuce v Praze a hlavně na americkém turné před US Open.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Za to cesi "rubu" rakatemi poriadne vysoko ! :)))))))))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist