Češky znají postupový klíč. Američanky sebraly Švýcarkám naději na obhajobu titulu

9. 11. 2023, 18:49
Aktuality 29
BJK CUP - Švýcarské tenistky triumf na Billie Jean King Cupu neobhájí. Ve španělské Seville po porážce 0:3 s Češkami nestačily ani na Američanky, za které ve dvouhrách bodovaly Danielle Collinsová (29) a Sofia Keninová (24). České tenistky tak v pátečním přímém souboji o postup semifinále, v němž už čekají Kanaďanky, musí porazit výběr USA.
Danielle Collinsová (© AFP)

České tenistky zahájily finálový turnaj Billie Jean King Cupu už v úterý výhrou 3:0 nad Švýcarskem a v pátek večer budou proti Američankám bojovat v přímém souboji o postup ze skupiny. Vítězky se v sobotním semifinále utkají s Kanaďankami.

Naefová – Collinsová 6:7, 1:6

Postupovou variantu v případě třísetové porážky jim sebral neúspěch Švýcarska hned v úvodní dvouhře proti USA. Osmnáctiletá Céline Naefová nestačila na bývalou finalistku Australian Open Danielle Collinsovou, která zvítězila 7:6, 6:1 a položila základ americké výhry.

Golubicová – Keninová 3:6, 7:6, 5:7

Druhý bod pro USA se rodil s komplikacemi. Sofia Keninová byla proti Viktoriji Golubicové za stavu 6:3 a 5:3 jediný míček od vítězství, ale nakonec zvítězila až po odvrácení mečbol a takřka třech hodinách boje 6:3, 6:7, 7:5.

V českém týmu se v pátek očekává start Markéty Vondroušové, která by měla čelit Keninové. Nominace na úvodní souboji týmových dvojek je výrazně otevřenější - kapitán Petr Pála má k dispozici v pátek úspěšně debutantky Marii Bouzkovou a Lindu Noskovou, kalkulovat může i s nasazením Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové.

Italky a Kanaďanky jsou v semifinále

Ve čtvrtek se rozhodlo o polovině semifinalistek. První místo ve skupině si zajistily čtyřnásobné šampionky Italky a podruhé v historii se takto daleko dostaly Kanaďanky.

Italské tenistky navázaly na překvapivý skalp Francie a už po dvouhrách porazily také Německo, když Martina Trevisanová přehrála 7:6, 6:1 Evu Lysovou a ve formě hrající Jasmine Paoliniová smetla 6:3, 6:2 Annu-Lenu Friedsamovou.

V semifinále, které si zahrají po dlouhých devíti letech, se utkají s vítězkami Skupiny B, v níž mají šanci na postup Slovinsko, Austrálie i Kazachstán.

Kanadské tenistky po výhře 3:0 nad domácími Španělkami porazily i Polky. První bod získala opět ve skvělé formě hrající 258. hráčka světa Marina Stakusicová. Osmnáctiletá naděje debutující v 'reprezentačním' dresu po téměř tříhodinovém boji zdolala 4:6, 7:5, 6:3 Magdalenu Frechovou a vyhrála 19. z 20 posledních zápasů - v předchozích dvou měsících slavila tři tituly na okruhu ITF.

O prvním postupu Kanaďanek do semifinále od roku 1988 rozhodla Leylah Fernandezové, jež přehrála 6:2, 6:3 Magdu Linetteovou. Finalistka předloňského US Open vyhrála 10 z 11 posledních zápasů - v říjnu triumfovala na WTA 250 v Hongkongu a zahrála si semifinále v Nanchangu.

Pořadí skupin

Výsledky Billie Jean King Cupu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
Liverpool22
Takže Rybka nehraje opět zranění zad + kritika WTA atd. Tak snad se konečně po tomto nepodařeném dvojboji TM + BJK chytnou bafuňáři z WTA, ale ITF za nos a udělají se nějaké pozitivní změny v zájmu hráček a fanoušků. Nakonec z této skupiny fakt "uhaluzí" postup Slovinky
Reagovat
Jan
Ti nikdy. Pro peníze všechno.
Reagovat
lvicek
To ovsem neni moc k pochopeni, co jim prinese za penize navic, kdyz si navzajem delaji naschvaly a odnasi to pak kvalita zapasu a tenisu vseobecne. Komu prinese penize navic, ze nehraji predni hracky BJKCup a ze se kritizuje cela organizace TM i BJKCupu jak ze strany hracek, tak expertu a divaku...?
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
tommr
Tak Švýcarky nán nepomohly. Moc ale nechybělo a Golubicová mohla zápas s Američankama pořádně zdramatizovat. Kdyby došlo na rozhodujícího debla byla by šance obou týmů na výhru zhruba stejná ...
Na druhou stranu pokud chceme finále BJK Cupu vyhrát musíme porazit každej tým a postup ze skupiny přes porážku s USA by nebyl tak cennej ...
Reagovat
Jan
Co bychom chtěli ... Můžeme být rádi, že za USA nenastupuje Pegula a Gauffová. To by byl teprve cenný postup Můžeme být rádi, že jsou tak slabí
Reagovat
tommr
To je pravda. Naše hráčky sice taky nejsou v nejsilnější sestavě, ale tým USA je rozhodně víc oslabený. Jejich tři nejsilnější hráčky by se porážely jen velmi těžko ...
Reagovat
misa
To jsou chyby
Reagovat
misa
Kenin půjde podruhé dopodávat zápas. To mi připomíná jeden nedávný ryze český zápas...
Reagovat
misa
Soňa vítězí. To byla šichta
Reagovat
Liverpool22
Nakonec to s odřenýma ušima uhaluzila
Reagovat
misa
Za stavu 5-5 se jí naštěstí povedl brejk, který jí dal šanci na vyhnutí si tiebreaku (který by beztak prohrála), pak měla při vlastním podání 40-0 a přišly její tři nevynucené chyby. Soupeřku ale k brejkbolu už nepustila. Zápas ukončila se 67 nevynucenými chybami

Americká kapitánka svoji milovanou Sofii pak dlouho objímala. Prý ji zná už od dětství :)

Od zítřka nám začíná klasický vyřazovací systém, kdy dál jde jen vítěz
Reagovat
Liverpool22
Tak uvidíme jestli svoji milovanou Sofinku postaví trenérka i proti našim. Jak píše tommr dnes s velkou klikou vyhrála
Reagovat
tommr
m+la neskutečnou kliku že přežila mečbol Golubicový ...
Reagovat
misa
Sofia nedopodávala zápas a dokonce nevyužila dva mečboly
Reagovat
misa
Zápas má jednoznačně pod kontrolou, jde dopodávat a sesype se jako malá holka (ještě proti objížděčce ITF turnajů).

A ze zápasu Kenin - Vondroušová, na který jsem se těšil, nebude nic
Reagovat
Liverpool22
Asi ne. Je možné, že Amíci nasadí Collins a pak Slůně což je pro nás asi nejhorší varianta
Reagovat
misa
Sofia polykala na konci setu nějaké tabletky, takže s ní asi něco je. Americká Muchová, která má taky neustále nějaké zdravotní problémy nebo zranění :(
Reagovat
Liverpool22
jo - to jsem si všimnul, že si brala prášky
Reagovat
misa
Má něco s pravým předloktím.
Reagovat
tommr
A proč by na zápas Kenin - Vondroušová nemělo dojít?
Reagovat
Liverpool22
Na konci 2. setu si tam brala prášek - asi není úplně fit + dnes nehraje nic oslnivého. Takže se může stát, že Sofia bude sedět a tím se vše zamotá.
Reagovat
misa
Protože bude vyčerpaná po dlouhém zápase a hrát asi nebude.
Reagovat
tommr
tak to by byla velká škoda protože Kenin je pro naše hráčky rozhodně lepší match-up než Collins nebo Stephens ...
Reagovat
misa
To ano, s našima prohrává často.
Reagovat
Liverpool22
Sofinka vypadla z role a 1:1
Reagovat
misa
Jak se chce vrátit nahoru, když není schopná proměňovat taková situace jako brejkboly za stavu 4-4 ve třetím setu finále proti Krejčíkové nebo dnešní dotažení snadného zápasu do konce Tiebreaky má pak snad ještě horší než Marie.
Reagovat
Liverpool22
dneska to ve 2. setu podělala - hráčka jejího formátu by to měla umět zakončit
Reagovat
Fandina
Je tam Collins, to je tak nevyzpytatelná hráčka, že i když s ní naše holky mají povětšinou aktivní bilanci, tak ona mě celkem děsí proti kterékoli hráčce. To už spíš věřím našim holkám proti Sloane nebo Kenin. Ale bylo by fajn, kdyby se ještě Švýcarky hecly a přidaly dvě výhry. Včera ten debl hrály dobře.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist