Cibulková udolala Kanepiovou a má první titul

23. 10. 2011, 14:51
Aktuality 8
Slovenská tenistka Dominika Cibulková se v Moskvě dočkala svého prvního titulu na okruhu WTA. Osmou nasazenou hráčku nezastavila ani Estonka Kanepiová ve finále, které Cibulková vyhrála po dvou a půl hodinách 3-6 7-6 a 7-5.
Profily hráčů
Dominika Cibulková

Pro Dominiku Cibulkovou bylo finále v Moskvě už čtvrté v kariéře, v předchozích soubojích o turnajový titul ale pokaždé prohrála. Naposledy nestačila v Linci na Petru Kvitovou. Dvaadvacetiletá rodačka z Piešťan si vynahradila týden staré zklamání v duelu s Kaiou Kanepiovou, které v Moskvě navíc oplatila dvě předchozí porážky.

Cibulková, která je ve světovém žebříčku na 20. místě, o 43 příček výš než šestadvacetiletá Estonka, ale dnešní finále nezačala nejlépe. Už ve čtvrté hře přišla o podání, proti dobře servírující soupeřce neproměnila ani jeden ze tří brejkbolů a úvodní set prohrála 3-6.

V následující sadě byla Kanepiová při svém servisu znovu suverénní, stejně si ale vedla i Cibulková, která po druhém podání ztratila pouhé dva míče. Rozhodnout se tak muselo v tie-breaku, v němž Slovenka nechala Kanepiovou uhrát jediný míč a poslala vyrovnaný zápas do třetího setu.

Ani v něm nebylo zpočátku k vidění příliš brejkových šancí, ale to platilo jen do sedmého gamu. Tehdy Cibulková konečně prolomila podání své soupeřky, která jí to hned v následující hře oplatila. Druhý brejk Cibulkové dal vzápětí slovenské tenistce vedení 5-4 a dvacátá hráčka světa mohla při vlastním servisu dramatické finále ukončit. Kanepiová se ale znovu nedala, nebála se riskovat a srovnala na 5-5.

Druhé zkrácené hry se však diváci v Moskvě nedočkali. Cibulková potřetí v řadě sebrala Estonce podání a šanci na zisk premiérového titulu už si vzít nenechala. Při vlastním servisu si vypracovala dva mečboly a zkažený forhend Kanepiové při prvním z nich znamenal vítězství 3-6 7-6 a 7-5 pro Cibulkovou.

"Tohle je poprvé, co jsem vyhrála titul, je to něco jako moje premiéra. Celý týden jsem hrála výborně," usmívala se po utkání slovenská tenistka. "V prvním setu jsem hrála příliš defenzivně. Ve druhém jsem si řekla: 'Pojď, nemáš co ztratit', začala jsem hrát agresivněji, a proto jsem vyhrála," dodala Cibulková.

Výsledky - Moskva - ženy (tvrdý povrch, dotace 721.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Cibulková (8-SR) - Kanepiová (Est.) 3:6, 7:6 (7:1), 7:5.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
freeteepek
Když si uvědomíš, že Cibulková hrála s hráčkou o hlavu (20cm) vyšší, tak pak teprv pochopíš, jak těžký je pro ni vyhrávat turnaje WTA. Vysoký holky jako Kanepi si občas pomůžou servisem (0:11 na esa).To jsou body zdarma. Dominika si všechno musí vyběhat.Celý zápas trefovat zadní lajnu, když sotva vidíš přes síť? Žádná sranda. Na Kanepi bylo ve třetím setu vidět, že už kazí z únavy.Měla méně času na regeneraci. Jestli chce Dominika vyhrávat i další turnaje, měla by nějak zpestřit svoji hru. Tenhle zápas vyhrála jen díky vyššímu počtu nevynucených chyb soupeřky.A taky díky tomu, že se jí vyjímečně dařilo a měla v rozhodujícím okamžiku štěstí.Bylo ale vidět, že neví jak na Kanepi hrát.Že neumí dát winer.Zápas byl plný příšerně dlouhých výměn bez nápadu. Netvrdím, že by Cibule měla běhat po svým servisu na síť jako Kvitová.To si nemůže dovolit.Spíš by měla zkusit hrát víc kraťasů a vůbec víc variovat hru.Její hra je příliš čitelná.A na nejlepší hráčky nemá žádnou zbraň.
Reagovat
smazaný uživatel
Teď jsem zjistil, že ona je menší i než Bartoli, která se mi i kvůli postavě zdála menší. Když jsem se začínal trochu víc zajímat o tenis a viděl hrát na Štvanici Lucku H. obouruč a jak ji tam soupeřka honila, tak jsem si říkal, že s takovou hrou je dobrá, když je tak vysoko v žebříčku, vždyť jí tento styl hry musí ubírat o hodně způsobů odehrání míčku. Pak jsem ale zjistil, že Bartoli tak hraje také a je v žebříčku mnohem lepší a to mi přišla ještě docela malá. Teď tedy vím, že Dominika je menší, ale zase hraje klasicky. Holt u malých lidí se pak musí projevit jejich rychlost.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulujem. Sice na pohlad vyzerala ze pod tou brutalnou bandazou na nohe (ci co to bolo), musela mat minimalne otvorenu zlomeninu, vyzeralo to dost desivo, ale nelimitovalo ju to a zvladla to super. Konecne je to doma, teraz to pojde jedna medaila za druhou :)
Reagovat
smazaný uživatel
Byla to finálová bitva, jak se patří. Obě holky bojovaly a nakonec byla Dominika o kousek lepší. Trochu mě mrzí, že to Kaia nedotáhla, ale Dominika si to taky zaslouží. Jeden z rozhodujících momentů byl podle mě ve druhém setu za stavu 5:5, když měla Kaia brejkbol a zasmečovala těsně do autu...
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem 2.set, byl to úporný tenis, přesně ve stylu Cibulky.
Ne že by se mi zrovna taková hra líbila, moc nápadu a tenisové krásy v tom není, ale Domči jsem to vítězství na 4. pokus přál. Určitě si zaslouží velký obdiv za to, co dokázala při svém netenisovém vzrůstu, kdy se už hodně dlouho drží ve světové špičce. Jen doufám, že není opravdu namočená do toho sázkařského skandálu, jestli vůbec nějaký je. To by mě zrovna u ní hodně mrzelo.
Reagovat
misoSK
mne v tom skandale viac mien nepasovalo a zase niektore mena mi tam chybali, cize len tolko k tomu...a myslim ze jej styl hry je v dnesnom zenskom tenise uplne bezny, dnesny zensky tenis je len o silovych hrackach, pripadne o vyborne pohybovo zdatnych hrackach, myslim ze Domca splna oboje...zenskemu tenisu chyba viac hracok typu MJMS ci Zahlavova-Strycova ktore sa neboja utocit na siet
Reagovat
smazaný uživatel
konecne uz si to zasluzila
Reagovat
Edwin
Velikou pusu a gratulace.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist