Cibulková: Vysoká nejsem, ale mám rychlou ruku i nohy

8. 9. 2010, 21:44
Rozhovory 2
Dominika Cibulková v úterý na US Open vyřadila šampionku z roku 2004 Světlanu Kuzněcovovou a podruhé v kariéře postoupila do grandslamového čtvrtfinále. S novináři se pak bavila o své příští soupeřce Wozniacké, ale také svých tenisových přednostech. Mám rychlou ruku i nohy, chlubí se jednadvacetiletá Slovenka.
Profily hráčů
Dominika Cibulková

Bylo to vaše velké vítězství, co podle vás bylo klíčem k výhře? Vypadalo to, že jste oproti soupeřce více využívala své rychlosti a důslednosti.
Ano, z mé strany to byl velice povedený zápas. Snažila jsem se být agresivní a Světlana mi k tomu dala prostor. To byl podle mě klíč k vítězství, protože vždycky, když jsem začala být pasivnější, hru převzala soupeřka a já postupně ztrácela. Snažila jsem se zůstat v kurtu a Světlanu více uhonit.  

Čekala jste, že byste na tomto turnaji mohla dojít tak daleko nebo je to pro vás překvapení?
Víte, tvrdě jsem na tento turnaj trénovala. Poslední dobou se mi moc nedařilo. Měla jsem několik neúspěšných zápasů a ani turnaje tady v Americe se mi moc nepovedly. Takže na US Open jsem nabuzená. Vím, že jsem schopná tu porazit kohokoliv. Pouze jsem na ten okamžik čekala a jsem šťastná, že už je tady.

Kuzněcovová je velice talentovaná hráčka. Co to pro vás znamená, že jste ji tady porazila?
Znamená to pro mě hodně. Protože porazit tak dobrou tenistku na grandslamu, kde všichni chtějí předvést to nejlepší, je pro mě povzbuzující. Před zápasem jsem se na to snažila nemyslet. Pouze jsem se soustředila na svoji hru. Ale když jsem za stavu 5-3 měla mečbol, trochu jsem znervózněla. Možná jste si toho všimli. Ale pak jsem si uvědomila, že pokud chci vyhrát, musím hrát agresivně.

Pokuste se popsat váš styl hry.
Na kurtě jsem poměrně rychlá. Nemám problém s dlouhými výměnami. A snažím se vždy ze začátku hrát rychlou hru a nedat soupeřkám čas. Hraji hodně z forhendu. Stále pracuji na svém servisu, protože věřím, že může být lepší. Mým cílem hry je prostě hrát rychle a nenechat soupeřky, aby na mě tlačili.  

V dalším kole se utkáte s Wozniackou nebo Šarapovovou. Co na to říkáte? (pozn. Cibulkovou čeká Wozniacká)  
Co na to říkám? Víte, hrála jsem už s oběma hráčky a obě jsem porazila, takže to bude otevřený zápas. A jsem si jistá, že utkání to bude skvělé. Vždyť to bude čtvrtfinále grandslamu, budeme bojovat o každý míč. S oběma se navzájem dobře znám.

Na koho byste narazila raději?
Já nad tím nikdy takhle nepřemýšlím, protože to stejně neovlivním. Prostě se budu soustředit na další zápas a soupeřku.

Poslední čtyři zápasy s Wozniackou jste ale prohrála. Naposledy v New Havenu před několika týdny. Proč je pro vás tak obtížné proti ní hrát?
Protože je hodně důsledná a dokáže si udržet úroveň hry po celý zápas. Poslední vzájemné utkání jsem vyhrávala 4-2, hrála jsem skvěle. Ale pak jsem nebyla schopná si udržet svoji úroveň hry. Takže pokud budu hrát s ní, mým cílem bude udržet si právě úroveň hry a být více konzistentní.

Hrála jste proti ní v juniorech?
Ano, hrály jsme spolu.

A pamatujete si, kdy jste s ní hrála poprvé?
To ne, ale vím, že v juniorech jsme spolu hrály dvakrát. Jednou jsem myslím vyhrála, jednou prohrála. A pak jsem ji myslím porazila před dvěmi lety v Pekingu.

Zlepšila se od té doby v něčem?
Caroline je nyní světovou dvojkou, takže se v něčem zlepšit musela.

To samozřejmě.
Myslím, že se teď snaží hrát agresivněji. Její forhend i bekhend je velice nebezpečný. Jsme ve čtvrtfinále grandslamu, takže musím vědět, jak hraje má soupeřka.

Mění se vaše psychické rozpoložení, když hrajete se skvělými hráčkami? Ve Francii jste porazila Šarapovovou. Vypadá to, že jste se s těmito hráčkami naučila hrát. Děláte proti nim něco jinak?
Asi před dvěmi lety v Montrealu jsem měla skvělou jízdu. Porazila jsem Dementěvovou, Jankovičovou, Petrovovou i Bartoliovou. Uvědomila jsem si, že jsem schopná je porazit. Nechodím na kurt s tím, že chci s nimi uhrát aspoň pár gemů. Chodím na kurt s tím, že vím, že jsem schopná je porazit. A to je nejdůležitější věc. Dnešní zápas byl opravdu nesnadný, ale jsem šťastná, že jsem nepolevila ve své agresivitě.

Jste poměrně dost malá. Je to pro vás problém nebo v tom někdy vidíte výhodu?
Já jsem to nikdy nebrala jako nějakou nevýhodu. Jasně, jsem malá, ale jsem rychlá. Dokáži být na kurtu hodně rychlá, nemám problém s nízkými míči. Možná, že bych mohla být o pár centimetrů vyšší, hodilo by se mi to na servis. Ale to není nic, s čím bych měla nějaký problém. Takže jsem ráda za to, jaká jsem.  

A není pro vás obtížné hrát proti defenzivním hráčkám, jako je Wozniacká?
Jak jsem říkala, nevýhoda to pro mě není, protože mám rychlou ruku i nohy. Takže se dokáži na kurtu pohybovat bez problémů. Se svojí výškou problém nemám.  

Jste určitě velice talentovaná, dokážete porazit velká tenisová jména. Je vidět, že si na ně i věříte.
Víte, teď je hlavně důležité, abych zůstala ve stejné formě. Nemít žádné velké výkyvy. Minulý rok jsem dosáhla na semifinále French Open, ale pak jsem byla otrávená ze svých zranění. Vyměnila jsem trenéra. Pak jsem půl roku bojovala sama se sebou. Ale teď mám nového trenéra a jsem ráda, že jsem zase zpátky.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, usopen.org

Komentáře

2
Přidat komentář
UnrealTom
hmm tu rychlou ruku bych rád viděl někde v soukromý :) :)
Reagovat
smazaný uživatel
V soukromý?

Panebože! :((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist