Clijstersová: Pořádně hrát jsem plánovala až za rok

14. 9. 2009, 15:48
Aktuality 6
Radost a překvapení se mísily v pocitech Kim Clijstersové po její výhře na US Open. Tak rychlý úspěch jsem nečekala ani v tom nejdivočejším snu, přiznala po finálovém vítězství šťastná Belgičanka.
Profily hráčů
Kim Clijstersová

"Nemohu tomu uvěřit," uvedla po finálové výhře nad Dánkou Caroline Wozniackou šestadvacetiletá matka dcery Jady. K tenisu se vrátila po dvouapůlleté pauze. "Pořád mi přijde až neskutečné, že jsem při svém třetím turnaji vyhrála grandslam, protože jsem to vůbec neměla v plánu," podotkla. "Chtěla jsem sem přijet a opět nasát atmosféru, být součástí. Pořádně hrát jsem plánovala až příští rok," řekla tenistka.

Jenomže s podporou manžela Briana Leache se dokázala skvěle připravit, a tak si mohla spolu s osmnáctiměsíční dcerkou v neděli na kurtu Arthura Ashe hrát se stříbrnou trofejí.

Hlavně jsem matkou. A manželkou
Pocit vítězky na US Open již poznala před čtyřmi lety. Od té doby v New Yorku nehrála, protože o rok později byla zraněná a pak náhle ukončila kariéru. "Neměla jsem tehdy motivaci," vzpomínala, proč se rozhodla odložit raketu. "Byla jsem ve věku, kdy jsem cítila i pod vlivem zranění, že nejsem stoprocentně koncentrovaná na tenis."

A jako žena chtěla založit rodinu. Což se jí po rozchodu s tenistou Lleytonem Hewittem podařilo. Muže svého srdce našla v bývalém americkém basketbalistovi Brianu Leachovi, se kterým má dceru. "Cítila jsem to tak a byla ráda, že jsem to udělala," řekla tenistka.

Na tenis dlouho neměla ani pomyšlení. Zařizovala svatbu, pak byla těhotná, kojila. "Na trénink jednoduše nebyl čas," dodala.

Před půl rokem se rozhodla, že se k tenisu vrátí. Poptala se, jak to chodí, u kamarádky Lindsay Davenportové. Zahrála si americkou ligu a velkou motivací pro ni byla pozvánka na exhibici při slavnostním otevření střechy ve Wimbledonu. "Až tehdy jsem se vrátila k tréninku," prozradila.

A o pár měsíců později už vyhrála US Open. "Měla jsem štěstí, že jsem dostala tuhle šanci, a ukazuje se, že to byla dobrá volba," usmála se Clijstersová. Vzápětí podotkla, že v první řadě je matkou. "A manželkou. To je hlavní priorita a jsem moc ráda, že se nám zatím daří to kombinovat, protože celá moje rodina mě moc podporuje."

Přitom v tréninku nešlo všechno hladce, jak by se mohlo zdát. Úderově cítila, že trefuje míče dobře, ale pohybovala se špatně a nedokázala chytit rytmus hry. Řekla jsem si: 'Kim, začínáš od nuly, tohle není pauza mezi turnaji, tohle je nový začátek'," uvedla.

Čas strávený mimo tenis a řešení jiných problémů a mateřství prý Clijstersovou pro tenis zocelilo. "Dokážu se nyní mnohem lépe vypořádat s emocemi, umím je lépe regulovat. To je velmi důležité a dvojnásob to platí u velký zápasů," konstatovala tenistka.

Své chování Clijstersová kontrolovala do posledního míče. Pak jí vyhrkly do očí slzy. "Neočekávala jsem, že bych mohla vyhrát, ani v tom nejdivočejším snu. A pak jsem byla moc ráda, že jsem se o výhru mohla podělit s manželem a s dcerou, samozřejmě," řekla.

Matky, do toho!

Vítězství Kim Clijstersové na US Open nadchlo i bývalou australskou tenistku Evonne Goolagongovou. Čerstvá belgická vítězka ji totiž skoro po třiceti letech napodobila tím, že vyhrála grandslamový turnaj jako matka.

Goolagongová Cawleyová triumfovala ve Wimbledonu v roce 1980, tři roky po narození dcery Kelly. "Matky, do toho!" řekla bývalá tenistka agentuře AP ze svého domova v australském Sunrise Beach, kde v dívčí škole předává své zkušenosti mladých hráčkám. "Byla jsem nadšená, když jsem slyšela, že Kim vyhrála, a jsem moc ráda. Vzkažte jí, že gratuluju," doplnila sedminásobná grandslamová vítězka, která neuspěla jen na US Open, kde čtyřikrát prohrála ve finále.

Zatímco Clijstersová vzala svoji dceru Jade na kurt při slavnostním ceremoniálu, Goolagongové Cawleyové malá Kelly tehdy běhala s chůvou po londýnských parcích. "Ona viděla tolik parků a zoologických zahrad po celém světě jako snad žádné jiné dítě," řekla Australanka.

Když Goolagongová Cawleyová porazila ve finále na trávě v All England Clubu roku 1980 Chris Evertovou Lloydovou, pořadatelé se jí ptali, kdy naposledy vyhrála matka Wimbledon. "Víte, že jste první po Dorotheae Douglassové Chambersové, která to tady dokázala v roce 1914?" řekli tehdy bývalé světové jedničce.

Goolagongová ukončila kariéru v roce 1983, dva roky po narození syna Morgana, a od roku 1988 je členkou mezinárodní Síně slávy.

Žila v Hilton Head a na Floridě, ale roku 1992 se přestěhovala do rodné Austrálie. Spolu manželem, bývalým britským tenistou Rogerem Cawleyem, tam organizují tenisové a výukové kempy pro domorodce.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
majjkaa
jej to bolo zlatucke! :) jak tam prisla jej mala dcerka k nej na kurt pri odovzdavani ceny :)) nadhera :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kim si to vitazstvo zasluzila.Hrala vyborny tenis uz od zaciatku turnaja a navyse na ceste do ciela zdolala kvalitne hracky.
Blahozelam, Kim, len tak dalej:)
Reagovat
smazaný uživatel
to jde vidět že to je pěkný odpad ten ženský tenis ani jedna hrát neumí pořádně hrát tenis a Kim to jen potvrdila že hrála z amaterkama no je čas pro Justin Henin bo jde vidět že se bát znovu hrát určitě nemusí s tím odpadem kterou Kim zvládla levou rukou !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně tenistka na kterou se těšim v dobrém.Moc jsem jí to přál a konečně po dlouhé době mě zajímalo i ženské US Open.
Reagovat
smazaný uživatel
Má řeč.:-) Kim do toho!
Reagovat
smazaný uživatel
Byl jsem fanouškem Kim už kdysi a její duely s Justine byly ozdobou, ale takový návrat jsem nečekal, je opravdu skvělá, jen tak dál Kim, příští rok hurá na první místo
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist