Clijstersová se chystá na obhajobu. Tlak necítím, říká před US Open

25. 8. 2010, 12:26
Aktuality 31
Rok se sešel s rokem a bývalá světová jednička Kim Clijstersová přijíždí do New Yorku obhajovat loňský titul na grandslamovém US Open. Belgičanka se na turnaj moc těší a tlak a stres z toho, že by měla výsledek zopakovat, prý necítí.
Profily hráčů
Kim Clijstersová s cennou trofejí

"Ptají se mě, jestli jsem pod větším tlakem jako obhájkyně, ale opravdu ne. Vždyť loni to bylo obrovské překvapení pro mne stejně jako pro všechny okolo," řekla Clijstersová na stránkách US Open, které začne prvním kolem v pondělí.

Belgičanka se loni vrátila na kurty po narození dcery Jady a dvouapůlroční pauze. Cestou za titulem na US Open vyřadila mimo jiné postupně Venus Williamsovou i její sestru Serenu Williamsovoui a ve finále porazila Dánku Caroline Wozniackou.

Nyní se vrací do Flushing Meadows jako jedna z favoritek. V přípravě vyhrála turnaj v Cincinnati a ve světovém žebříčku WTA už se dostala na třetí místo.

"Když hraju dobře, hraju svůj nejlepší tenis, tak vím, že dokážu porazit jakoukoli soupeřku. A jen je třeba to vydržet sedmkrát, pokud chci zase titul," řekla.

Sedmadvacetiletá hráčka potvrdila, že se na betonech cítí skvěle. Na začátku roku vyhrála na tvrdém povrchu turnaje v Brisbane a v Miami. "Miluji hru na tvrdém povrchu, protože se na něj rychle adaptuji a vyhovuje mé hře," přikývla hráčka,která těží ze svého dobrého pohybu a schopnosti přejí z obrany nenadále do útoku.

Na US Open může počítat s jednou výhodou. Americké publikum si Clijstersovou oblíbilo. Mluví skvěle anglicky a s manželem, někdejším americkým basketbalistou Brianem Lynchem, mají jeden z domovů v New Jersey. "Je to velká pomoc," řekla Clijstersová o divácké podpoře. "Vždycky se snažím z hlediště načerpat sílu. Zvláště, když jsem unavená, tak si díky divákům sáhnu více na dno," řekl tenistka.

Clijstersová vozí dceru Jadu sebou po světě. Turnaje si ale pečlivě vybírá, aby měla času na výchovu. "Abych nepřišla o důležité chvíle vývoje dcery," vysvětlovala. "Proto se hlásím jen na důležité akce, abych se jako matka necítila provinile, kdybych se chovala sobecky. Chci strávit s Jadou co nejvíce času," řekla Clijstersová.

Na grandslamových turnajích se letos rodačce z Bree příliš nedařilo. V Austrálii prohrála už v třetím kole s Ruskou Naďou Petrovovou, v Paříži kvůli zranění nehrála a ve Wimbledonu skončila ve čtvrtfinále na raketě Rusky Very Zvonarevové.

pva, ČTK

Komentáře

31
Přidat komentář
skott
tak do tretice vseho dobreho by ji mohla vyprasit trebas Vesna:)
Reagovat
smazaný uživatel
Povíme si to po turnaji, jo?:) ... Sammy, Kim, come on! Ať žádná Ruska nevyhraje! (No, Elenu bych překousl a Márju asi taky:)
Reagovat
smazaný uživatel
Maria c´mon v případě vítězství bude nejspíš v top5! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ani náhodou, letos pokud ji někdo vypráší, tak kvalitní tenistka, ale obávám se o její formu a připravenost. Jde ale vidět, že si věří, což je taky důležité, snad se budu mýlit. Maria a Wozniacki budou asi největší konkurentky, věřím, že Masha to zranění úspěšně vyléčila a je ready. Uvidíme co předvede Venuše a zda někdo nepřekvapí, třeba právě Věra. Pak je tu i Světlana, Azarenka, nebude to snad tak špatný grandslam.
Reagovat
skott
aha..a Vesna asi neni kvalitni tenistka:-O Panove vy budete hodne smutni, citim, ze vyhraje ruska hracka:-) Bez Sereny je idealni cas, aby to nektera dokazala.Je to otevrene, Masha ma velke sance, spolu s ni par dalsich, treba Sveta se zacina probouzet, ale Wozniacki urcite ne.Naopak z jeji strany pujde do semi opet nekdo jako Schiavone nebo Petra na Wimbledonu.
Reagovat
smazaný uživatel
osobně bych to přál někomu jinému, ale ti asi mají na vítězství malou teoretickou naději, takže bych byl moc rád, kdyby to Maria dala... bez Sereny by to mělo jít líp a tohle je jedna z mála šancí, jak toho využít... podle mě Kim může udělat finále, ale nemyslím si, že obhájí, samozřejmě bude záležet na tom, kdo proti ní ve finále bude stát....
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jestli nepovažuješ Pennettu za kvalitu, tak mi prosímtě nepiš o Vesnině a kvalitách. ;) Onu kvalitu má asi více hráček, záleží na tom do jaké míry ji dokáží proměnit v úspěchy. A ty Vesnina nemá prakticky žádné, když pominu nějaké finále menších podniků. Pokud vyhraje ruská hráčka, tak jedině Světlana, ale žádná jiná to nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo vidíš, ještě Masha, ta má větší šance ještě dokonce, pokud se stihla dokonale vyléčit. ;) Vesnina žádnou kvalitu na to aby došla daleko nemá, to spíš Kirilenko. Vesnina maximálně v deblu.

Jinak ta poznámka o Pennettě souvisí s tím, co jsme se skottem probírali už pod jiným článkem. ;)
Reagovat
skott
Tak to je absolutni nesmysl, je videt, ze o Vesnine vubec nemas paru.Ona je prinejmensim stejne dobra hracka jako Pennetta.Na hardech dokonce lepsi.Ne vsechno se da merit zebricekem, tituly.Treba totiz rict, ze zatimco Pennetta uz pomalu dozrala na svuj vrchol, Vesna pred dvema lety radikalne menila celou svoji hru pod Chesnokovem.Cesta nahoru ji stale jeste ceka.Letos ji pribrzdila svalova zraneni.Ma vsechno, aby se dostala do dvacitky od ktere byla loni krucek.
Jinak bys mel uvest, ze jsem netvrdil, ze Pennetta nema kvality, ale reagoval jsem na to, ze jsi ji zahrnoval do okruhu favoritek US Open;)
Reagovat
smazaný uživatel
tak ted je mi to jasný s Pennettou... tý bych ten titul přál, jak jsem psal v komentáři výše, kde jsem ji však nejmenoval... stejně bych to přál i Makiri, ale vím, že na Grand Slamech vyhrávají hráčky prvního sledu, ti mají tu potřebnou kvalitu, mají prostě něco navíc....
Reagovat
smazaný uživatel
O Flavii jsi psal, že je průměrná až podprůměrná hráčka. Ano, je starší, vyzrála, ale ve věku Vesniny některé její vrstevnice co se věku týče, stihly už podstatně více zazářit na tenisovém nebi. ;) Změna stylu, určitě je to pravda, taky měla za sebou nějaká zranění, ale to prostě patří ke sportu a byť zranění stála za jejím propadem, tak to nelze brát jako výmluvu. A tím tuplem si myslím, že bude trvat ještě delší čas, než dokáže co v sobě skrývá, zatím je to spíše nenaplněný potenciál. Jinak úsměv Vesniny je k nezaplacení, ale z ruských hráček nepatří k těm, které bych nějak často vyhledával, co se tenisové stránky týče. Mnohem raději se kouknu na Kirilenko, Pavlyuchenko, Chakvetadze (ale to hlavně dřív-ta taky nemá lehkou kariéru). Jinak Rusko má dobrou základnu, takže je pravděpodobné, že tě Rusky nezklamou a některá udělá dobrý výsledek na USO. Z té špičky sleduji rád Mashu a Věru, i když mi na ní vadí ta psychická stránka, hlavně časté emotivní projevy. Jednu dobu jsem se rád díval i na Makarovu, letos na trávě ukázala, že tenis hrát umí, škoda, že jí to nevydrželo déle. A uvidíme, co nám předvede Pervak v budoucnu. Aby nedošlo k nesrovnalostem, tak tou kvalitní tenistkou, co vyřadí Kim, jsem myslel nejlépe nějakou z TOP 10 či Mashu. A i když se může stát cokoliv, tak Vesnina takových kvalit nedosahuje momentálně, otázka zda vůbec bude rapidně stoupat v blízké budoucnosti. Ale když Schiavone vyhrála FO, Kvitová si zahrála SF Wimbledonu, tak proč by Vesnina nemohla výrazně promluvit do USO, to by pak mohlo ale x dalších hráček a to už je ten širší okruh favoritek, o kterém jsi nechtěl slyšet pod jiným článkem. Ptal jsi se mě, zda bych byl rád, kdyby hráčky vyhrávaly GS náhodně, i když o Vesnině a vítězce není řeč, ale naznačil jsi, že by mohla vyřadit favoritku... u žen se může stát fakt cokoliv, bohužel.
Reagovat
smazaný uživatel
já bych neřekl bohužel.. je krásný se dívat na tenis a vidět, když přijde překvapení i v podobě vítězství v celém turnaji... čím pestřejší jsou vítězové, tím lépe... fakt mě nebaví, když bych měl pokaždé vědět, že vyhraje Serena nebo Venus na Grand Slamu... zrovna na ně dvě mě ani nebaví se dívat, rád se podívám na někoho, kdo v TV není tak často a může to být hráčka klidně Top 30... pravdou však je, že GS vyhrávají zpravidla hráčky z Top 10 a nejspíš zaslouženě, proto jsou tam, kde jsou...
co se týče Flavie, tak je krásný příklad hráčky, které se může stát jednou z nejlepších na světě (podle žebříčku) a může zrát postupně, nemusí být nejlepší v 18 nebo ve 20... na ní je krásně vidět ten vývoj... moc nemám rád to srovnávání talentů, že se řekne, to je obrovskej talent, když vyhrává v 18 letech a pak už od té doby ne... talent se může plně projevit i v pozdějším věku a ten hráč ve skutečnosti může být stejně talentovaný jako ten, co vyhrál v 18 ve 20 letech....
Reagovat
smazaný uživatel
Zase ten nesmyslný "Grand Slam". Čte pan Rovegun vůbec nějaké články o tenise v češtině?
Reagovat
smazaný uživatel
já čekám, kdy mi to pan broz vysvětlí... mně je úplně jedno, jak to napíšu....
Reagovat
smazaný uživatel
abych odpověděl na otázku, tak fakt v češtině články nečtu, proto asi ten Grand Slam...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to já na obě sestry Williamsovy koukám rád, i když zpravidla vždy je jedna z nich hlavní favoritkou na vítězství, ale prostě bez nich nemá grandslam ten potřebný náboj. Já bych byl rád, kdyby tenistky střídavě vyhrávaly velké turnaje, ale ty, u kterých je pravděpodobné, že něco podobného zopakují a ne, že Bartoli si zahraje finále Wimbledonu a od té doby po dobu tří let si nepřipíše podobný výsledek. Prostě tzv. náhodné triumfy. Něco jako zmíněná Schiavone v Paříži. Grandslamy musí vyhrávat hráčky, co na to mají výkonnost a můžou něco podobného zopakovat. Ne, aby se zčistajasna zjevila vítězka. Podle mě na letošní triumf na USO má z top 10 pouze Kim. Mimo TOP 10 Masha a Světlana. Na finále či SF má Caroline, Venus?, Stosur, Azarenka. Ostatní hráčky můžou jen překvapit anebo zamíchat kartami v podobě vyřazení favoritky/papírově lepší hráčky. Zvědavý jsem na Kirilenko, Li, Ivanovič, Radwanskou, dejme tomu i vzpomínanou Vesninu. Nevím však, co mám očekávat od hráček, co nenaplňují momentálně své kvality, a že jich je.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak se podívej na tu hloupost z 23:15 ...na Grand Slamech vyhrávají...
Čeština je ohebný jazyk a právě proto u nás existují slova grandslam, na grandslamech a grandslamový.
Reagovat
smazaný uživatel
z toho úhlu pohledu chápu, jak jsi to myslel.... ale je to to, o čem jsem už psal... na vítězství v grandslamu mají tak hráči z Top 10.. v dnešní době se prakticky nemůže stát nějaký to překvapení, aby hráčka z Top 20 či z Top 30 vyhrála grandslam (Schiavone vyjímka) natož aby to ta hráčka další rok nebo na dalším grandslamu zopakovala.... pokud by to zopakovala, tak by se prakticky stala Top 10 hráčkou... já jsem taky zvědavý na Makiri, jakož mojí nejoblíbenější hráčku... Ivanović někdy vypadá, že se skoro vrací na nějakou část z té své úrovně, kdy byla no. 1, ale vždy to něco překazí... těžko říct, koho očekávat ve finále... přál bych to Šarapový, jak jsem řekl, možná bych rád viděl ve finále i Stosur... Kuzny kvality má na to, aby udělal semifinále, stejně jako Wozniacki či Azarenka... myslím ale, že stejně uvidíme několik překvapení, ať už čtvrfinále s hráčkou mimo Top 20 nebo překvapivého celkového vítěze...
který hráčky jsi myslel tím, že nevíš, co od nich očekávat?
Reagovat
smazaný uživatel
tak jestli tohle ti trhá žíly, budiž... zkusím se polepšit, aby se ti lépe spalo...
Reagovat
smazaný uživatel
Taky si myslím, že se dočkáme překvapení více než kdy jindy, ať už z důvodu, že dost tenistek ze špičky nemá formu, nebo ji hledá po zranění či absence Henin se Serenou. To vše může přispět k nevyzpytatelnosti WTA okruhu. Nevím, co můžu čekat od Stosur, Venus, Dementěvy a Jankovič. Možná jsem na někoho zapomněl. Ale z té špičky by to mělo být vše.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže každá vítězka (i budoucí šampionka) musí jednou vyhrát poprvé. Pokud konečně GS vyhraje nějaká mladší noname, může se stát, že právě tohle bude začátek velkých úspěchů.
Já zas nemám rád tenistky, které za celý rok udělají vynikající výsledky na pěti největších turnajích (GS + Doha) a na ostatní kašlou a nehrajou naplno. Stosur je dle mého přeceňovaná a na SF nedosáhne (proč loni na USO tak příšerně vybouchla?).
Reagovat
skott
To si napsal hezky a dlouze.Ano, podprumerna bylo silne slovo, nicmene v kontextu, kdy Pennettu zminujes jako kandidatku na titul, jsem jinak nemohl;)
Rozhodne bych nechtel Vesnu omlouvat zranenima.Prohrat napriklad opakovane s Garbin bylo hodne ostudne, ale nadruhou stranu celou antuku mela ovlivnenou vracejicim se zranenim stehna, proti Ivanovic sotva chodila a soucasny ranking neodpovida tomu, kde by se jinak drzela.Ja osobne ji obdivuju za odvahu svuj styl prekopat od zakladu v dospelem veku.Z behave tenistky, zacit vyuzivat svoje prednosti, presne voleje, rychle zakoncovat, servis ma o dve tridy lepsi nez kdysi, kdyz na okruhu zacinala.Nestavim si vzdusne zamky, ale vim, ze potencial ma hodne velky, lepsi nez Pennetta podle me bude.O tom jsem presvedcen.
Ze jsi zminil Makarovou me prekvapilo.To je neskutecne podcenovana tenistka.Pritom treba cistotou uderu muze konkurovat i Hantuchove nebo Serene, ohromny cit pro mic ma.Na trave, kde jsou potreba dobre reflexy to zvlast vynikne.Eastbourne v tomhle smeru nebyla nahoda.Ja ji sledoval na Wimbledonu predevsim v deblu po boku Verky Dusheviny, videl jsem ji i proti Szavay a opravdu muze jen litovat, ze travnata sezona je tak kratka.
Co se tyka Kim, tak patri mezi tri nejvetsi favoritky bez pochyby, pokud neni rovnou tou nejvetsi, ale s formou sla hodne dolu oproti prvni pulce roku.Chyb dela hrozne moc a to je u defenzivni tenistky napovazenou.K tomu ty dvojchyby, to jsem u ni snad nikdy nezazil.Nekdo jako Nada nebo Vera (ktera pri W nebyla v Top10) ji znovu muze zaskocit.
Reagovat
smazaný uživatel
jo tak tyhle jména mě budou na US Open taky zajímat.. máš pravdu, ta jejich forma teď není ledajaká, takže uvidíme, pravda, fakt taky nevím, co od nich čekat, ale na US Open jim to zrovna může sedět, můžou se umět právě dobře namotivovat..
jinak souhlas s Brozem... každá hráčka, která ještě nevyhrála grandslam, ho musí jednou vyhrát, aby dokázala vyhrávat ty další... taky nemám rád ty hráčky, co na to během roku kašlou a soustředí se jen na grandslamy...
Reagovat
smazaný uživatel
Musí jednou vyhrát poprvé (i když mnoho třeba ani nevyhraje), ale v současném ženském tenise pro tohle má málokdo předpoklady, není to jako dřív. On ženský tenis ještě určitě pár let, možná dost let nebude jako dřív, kdy na okruhu bylo spoustu osobností, každá tenistka z té špičky byla něčím výjimečná, teď je ženská ěpička víceméně na podobném levlu a vynikají pouze Williamsky, popřípadě Henin a to je důvod proč drtivá většina grandslamů z té novější éry tenisu připadla právě jim. Těžko se dá očekávat, že v nejbližší době vyroste osobnost, která byť v mladém věku,tak vyhraje GS, a dokáže obhájit anebo vyhrát další. Spíše se setkáme s náhodnými triumfy jako u Schiavone, akorát že Schiavone je starší, u starších tenistek můžeme vysledovat určitý výkonnostní progres. Mladé tenistky musí dokázat zda na to teprve mají, přesvědčit. Jak psal nedávno skott. No schválně řekni, kdo ze současného WTA okruhu by mohl pomýšlet na velké vítězství, které by ji odrazilo k dalším velkým úspěchům? Kdepak, bude vyhrávat stále špička a současné osobnosti WTA okruhu, které nedají prostor náhodným vítězkám. Až skončí Williamsky, Henin, Clijsters, tak uvidíme co se bude dál dít, protože odejdou ty velké osobnosti, kterých bylo dřív nespočet. Nastane nová éra, šance pro další. A třeba se vyklube z mladé tenistky osobnost.
Reagovat
smazaný uživatel
Abych udělal radost skottovi, tak mezi ty osobnosti si myslím můžu zařadit i Světlanu. ;) Mladá osobnost je jistě Masha, to byla v nové éře tenisu jedna z mála, co dokázala urvat velké úspěchy na úkor zmíněných velkých hráček, odrazila se k velké budoucnosti, kterou ji přibrzdilo zranění, ale ne tak, aby nemohla pokračovat dále, díkybohu za to.
Reagovat
smazaný uživatel
Vynechávání turnajů chápu, jelikož se to týká snad jen Williamsek, celkově te starší tenisové školy. Prostě už si nemají co dokazovat a jde jim jen o to zapsat se do tenisové historie ziskem grandslamů. Málokdo si vzpomene, že Serena vyhrála nějaký Charleston či Montreal v tom a v tom roce. Ale to, že třeba tolikrát vyhrála Wimbledon, US Open se jen tak nezapomene. Nehledě na to, že v těle Sereny bych nechtěl hrát tenis vrcholově tolik let a ještě objíždět turnaje jako mladá puška Azarenka nebo Wozniacki, která tuším loni měla vůbec nejvíce zápasů na kontě. Je to vše o motivaci, věku, úspěších a hráčka, která má na kontě 40 WTA titulů opravdu nemusí jezdit pravidelně po turnajích. A zkušené hráčky nezapomenou hrát tenis, takže nepotřebují pravidelný turnajový rytmus. Ví, co si mohou dovolit, co jim stačí, aby uspěly na velkých turnajích.
Reagovat
smazaný uživatel
To je taky pravda. Nestabilita v současném ženském tenisu je až neuvěřitelná, o pořád stejné velké čtyřce nebo stabilní osmičce si dámy můžou nechat zdát. Ty propady jejich výkonů jsou děsivé.
Reagovat
smazaný uživatel
Právě, na velkých turnajích máš zpravidla jistotu, že v konečné fázi bude jedna z Williamsek, ne-li obě a případně Kuznětsova, Clijsters, Henin a Masha. I nyní bych si na trio Clijsters, Henin a Sharapova vsadil, že budou v konečných fázích velkých turnajů, samozřejmě pokud budou zdravé, mít aktivní kariéru. Kdežto zbylé složení se zpravidla mění jako spodní prádlo, nevyrovnanost a víceméně stejný výkonnostní, herní level. Pravidelně vyhrávat může podstatně méně tenistek než kdysi. Ba co víc, pravidelně překvapovat. Ženský tenis teď dává fanouškům o hodně méně než v minulosti. Můj názor.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, Kim určitě klesla forma a ten servis mě štve asi nejvíc, konkrétně ty dvojchyby, ale taky třeba v Montrealu si ne až tak věřila, špatně vyhodnocovala herní situace, bála se zahrát složitější úder. Nevím, taky obhajobu nevidím růžově. Nicméně vypadá to, že si věří, což je důležité, tak třeba to vyjde. Vzestup Makarovy jsem taky očekával na trávě, hrála výborný tenis a souhlasím, určitě je schopná zahrát velké zápasy a mnoho lidí ji odepisuje neprávem. Právě proto jsem ji zmínil, jelikož mě zaujala už dávno. Vesna má na víc, než ukazuje momentálně ranking, klidně i tu TOP 20, ale na víc potřebuje zabrat podstatně teda a to potrvá delší dobu. I ten větší úspěch nebude hned, sezona se zraněními je vždy složitá. Jinak ty voleje se mi na ní líbí asi nejvíce. Potenciál má, to jsem i psal, to bezpochyby, jen ho proměnit v něco víc než zatím dokázala. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
S tím posledním už ovšem nesouhlasím. Kde jsi vzal, že Kuzna, Clijsters, Henin a Šarapova je nějaká jistota? Každá z nich na několika největších turnajích (GS a čtyři turnaje Premier mandatory) vypadla hned na začátku.
Kuzna hrála řadu měsíců úplně tragicky a Marija zase po návratu po zranění neuhrála na grandslamu JEDINÝ dobrý výsledek - jedno čtvrtfinále v Paříži těsně po návratu je hodně málo, dál už vůbec nic!
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, jsou tam stále i u nich díry ve formě, výsledcích, ale do budoucna to bude určitě lepší a lepší. Maria stále nezískala toho vítězného ducha, co měla před zraněním. Světlana letos upadla do výkonnostní propasti, ale teď už zase se dá o ní mluvit jako o osobnosti, navíc je také poměrně ještě mladá na to, kolik úspěchů už má za sebou. Spíše jsem myslel, že je to záruka do budoucna na základě toho, co nám předvedly v minulosti. Jestli někdo bude vybočovat z okruhu, tak tyhle zmíněné a nejen výsledky, ale psychickou silou, tenisovým charakterem velkých hráček. Jinak Masha určitě měla některé zápasy na velkých turnajích zvládnout, jen Wimbledon se dá prominout, kde narazila na Serenu, ale až se dostane do top 10, TOP 8, tak to na velkých turnajích s losem bude veselejší o něco. Nutno podotknout že loňský beton měla Masha dobrý celkem, až na USO. Výsledky přijdou, ale ten její přínos pro WTA tenis je patrný.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist