Coria se vrací do kolotoče ATP

28. 1. 2008, 14:01
Aktuality 0
Dlouhých sedmnáct měsíců se Guillermo Coria, bývalá světová trojka a finalista French Open, neobjevil na okruhu ATP. Nyní se vrací - na turnaji ve Vina del Mar, kde si připsal svůj první velký úspěch.
Guillermo Coria

Posledním turnajem ATP, kterého se Coria zúčastnil, byl grandslamový US Open v roce 2006. V prvním kole tu vzdal zápas domácímu Ryanu Sweetengovi po pěti gamech. Byl to druhý turnaj za krátkou dobu, který tehdy Argentinec kvůli zranění nedohrál. A když vydržel bojovat až do konce, neuvěřitelně se trápil na servisu, když dokázal bez problémů zahrát přes deset dvojchyb za zápas.

Po US Open vynechal kvůli zraněním celý zbytek předminulé sezony a také větší část té poslední. A to přesto, že například už v dubnu se měl objevit na challengeru v Ostravě. Ten ovšem kvůli špatnému zdravotnímu stavu vynechal.

První soutěžní zápasy tak po dlouhé době odehrál minulý rok až na podzim - a neúspěšně. V brazilském Belo Horizonte vzdal utkání po prvním setu krajanovi Brzezickému a o týden později prohrál v Asuncionu s Maximem Gonzalezem 0-2 na sety.

Podnik ve Vina del Mar je po 17 měsících prvním turnajem ATP, kde se Argentinec objeví. V roce 2001 si v Chile připsal první úspěch mezi dospělými, když si tu dokráčel pro titul. Podobně důležitý pro něj může být i nyní, kdy se zde pokusí o comeback.

Na grandslam nedosáhl
Ačkoli je Coriovi stále teprve 26 let, stihl už za tu dobu už zažít několik vzestupů a pádů. Asi nejhůř na tom byl v roce 2001 poté, co u něj kontroloři ATP objevili nandrolon. Původní verdikt zněl dva roky zákazu činnosti. Coria se ale bránil a nezávislá laboratoř zjistila, že zakázanou látku obsahovaly multivitamíny, které Coria užíval. Firmu, která přípravky vyrábí, tenista zažaloval.

Očištěný Argentinec se pak během krátké doby dostal mezi absolutní antukovou špičku. V roce 2003 vyhrál pět turnajů, mezi nimi i podnik Masters v Hamburku.

Největšímu úspěchu své kariéry byl velmi blízko na French Open v roce 2004. Tehdejší nekorunovaný král antuky se v Paříži bez větších potíží dostal až do finále, kde narazil na krajana Gastona Gaudia. V zápase s ním poměrně snadno získal první dva sety, ovšem ve třetí sadě dostal křeče do nohy a zbytek zápasu doslova protrpěl. I přesto se dostal ke dvěma mečbolům za stavu 6-5 v pátém setu. Gaudio ovšem oba odvrátil a nakonec zvítězil 8-6.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist