ČTS plánuje svolat mimořádnou valnou hromadu, chce odvolat Kaderku i Flégla

13. 3., 18:49
Aktuality 0
Český tenisový svaz (ČTS) svolal na pondělí výkonný výbor, kde bude řešit svolání mimořádné valné hromady. Na ní by mělo být hlavním tématem odvolání zadrženého šéfa Iva Kaderky, který je ve funkci 26 let, a předsedy dozorčí rady Vojtěcha Flégla. Oba funkcionáři jsou ve vazbě kvůli možnému podvodu se státními dotacemi. Ve stanovisku zaslaném médiím o tom informoval dočasný šéf ČTS Jan Stočes.
Kaderka vinu popřel a proti vazbě podal stížnost (© Profimedia)

"Hlavním bodem zasedání bude v souladu se stanovami návrh usnesení, ve kterém by měl výkonný výbor navrhnout svolání mimořádné valné hromady ČTS. Základními body bude úprava stanov a odvolání a volba nového prezidenta. Dalším bodem jednání výkonného výboru bude návrh na odvolání předsedy dozorčí rady Vojtěcha Flégla," uvedl tenisový svaz.

Policie viní z podvodů se státními dotacemi celkem pět lidí. Vedle Kaderky a Flégla, kterým hrozí až desetileté vězení, vyšetřuje také tajemníka svazu Jakuba Fastra, šéfku ekonomického oddělení Hanu Baierovou a někdejšího přední deblistu Daniela Vacka, který trénuje daviscupového reprezentanta Tomáše Macháče. Všechny tři policie stíhá na svobodě.

Prozatímní vedení ČTS také jedná s Národní sportovní agenturou s cílem zajistit další chod svazu. Podle vyšetřování NSA došlo v kontrolovaném období v roce 2021 k vážným nedostatkům v hospodaření svazu. Organizaci pověřila nápravou, zahájí s ní správní řízení a vyzve ji k navrácení části dotace. Ve vyjádření zaslaném ČTK agentura uvedla, že tenisový svaz v rozporu s pravidly využil přes 39 milionů korun.

"Výkonnému výboru bude předložena informace o výsledcích jednání s Národní sportovní agenturou a následné projednání kroků, které svaz musí v návaznosti na toto jednání učinit. V této souvislosti se bude výkonný výbor zabývat schválením spolupráce s experty na právo, dotace, ekonomiku a audit. Jeden z jejich prvních úkolů bude analýza současného ekonomického stavu ČTS a následný ekonomický a právní audit," uvedl svaz.

Podle informací, které jako první přinesl Radiožurnál, vyplatil tenisový svaz ze státní dotace desítky milionů korun Fléglovu spolku Orel jednota Praha - Balkán. Část peněz určená na pořádání turnajů údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků. Způsobenou škodu policie vyčíslila na zhruba 14,5 milionu korun. Podstata machinací spočívala v tom, že si Flégl a jím nebo jeho blízkými ovládané firmy nechali proplácet statisíce až miliony korun za nadhodnocené nebo zcela vymyšlené služby.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist