Čtyři zápasy a jen 12 prohraných gamů. Muchová v Pekingu válí a ve čtvrtfinále vyzve se Sabalenkovou

2. 10., 09:57
Aktuality 65
WTA PEKING - Karolína Muchová (28) na tisícovce v Pekingu i počtvrté potvrdila roli favoritky a znovu přitom neprohrála víc jak čtyři hry. Španělku Cristinu Bucsaovou (26) deklasovala 6:2, 6:0, oplatila jí deblovou porážku z olympiády, vyhrála devátý z posledních 10 zápasů a se ztrátou pouhých 14 gamů ve čtyřech utkáních prolétla do čtvrtfinále. V něm už ale narazí na mnohem silnější soupeřku, možná tu v současnosti nejtěžší. O místo v semifinále se utká s 15 duelů neporaženou světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou (26).
Karolína Muchová (© ČTK / imago sportfotodienst / IMAGO)

Bucsaová – Muchová 2:6, 0:6

Karolína Muchová si na začátku září zahrála druhý rok po sobě v semifinále US Open a formu během následných dvou týdnů odpočinku a přípravy na závěrečnou část sezony neztratila. V Pekingu odehrála ve dvouhře čtyři utkání a ztratila v nich dohromady pouze 12 gamů, jednu dvousetovou výhru navíc přidala i ve čtyřhře.

Rodačka z Olomouce nedala šanci po trápící se Rusce Anně Blinkovové, nasazené Číňance Yue Yuan a Rumunce Jaqueline Cristianové ani Cristině Bucsaové. O dva roky mladší naturalizovanou Španělku figurující na 79. místě světového žebříčku přehrála v prvním vzájemném střetnutí snadno 6:2, 6:0.

Česká tenistka začala proti Bucsaové, se kterou v srpnu prohrála v boji o bronzovou medaili ve čtyřhře žen na olympiádě v Paříži, aktivně. Po svém podání získala 20 z 25 fiftýnů a pouze nevyužití všech šesti brejkbolů v dlouhém třetím gamu sadu natáhlo na 44 minut.

Ve druhém dějství už Muchová své šance na brejk proměňovala se stoprocentní úspěšností. V posledních pěti gamech bezradné soupeřce dovolila uhrát už jen pět míčků a dorazila ji kanárem. Na vítězné údery vyhrála drtivě 23:8 a udělala i méně nevynucených chyb (13:18).

Statistiky zápasu Cristina Bucsaová – Karolína MuchováStatistiky zápasu Cristina Bucsaová – Karolína Muchová (@ Livesport)

Muchová od začátku US Open odehrála 10 zápasů a devět z nich vyhrála 2:0 na sety. Prohrála jen s Jessicou Pegulaovou, proti které v boji o první finále na newyorském grandslamu neudržela vedení 6:1 a 2:0.

"US Open mi hodně pomohlo. Odehrála jsem tam dobré zápasy, prošla jsem si těžkými bitvami. Před turnajem jsem měla trénink s Igou (Šwiatekovou), která mi hodně pomohla najít svou hru. A když pak vyhrajete pár zápasů po sobě, zvedne vám to sebevědomí," pochvaluje si svěřenkyně Emila Miškeho.

Přestože se Muchová po operaci zápěstí vrátila na kurty teprve v červnu a body sbírá pouhé tři měsíce, figuruje v žebříčku na 49. místě a tři čtvrtě roku může své postavení jen vylepšovat. Po návratu má zápasovou bilanci 16:5.

"V minulosti jsem už pár dlouhých přestávek měla, takže jsem na to asi zvyklá. Jsem zvyklá dlouho nehrát a pak se do toho rychle vrátit. Ale opravdu nevím, čím to je. Jsem šťastná, že to jde, jak to jde. Když jsem v červnu začínala v Eastbourne, nevěděla jsem, co čekat. Ještě ve Wimbledonu jsem cítila, že holky hrají rychleji. Ale zvedla jsem se docela rychle. Hluboko v sobě jsem věděla, že tam tu úroveň mám," uvedla rodačka z Olomouce.

Po čtyřech papírových outsiderkách ve čtvrtfinále čeká na Muchovou rozjetá "mašina" Aryna Sabalenková. Se současnou světovou dvojkou a vítězkou dvou letošních grandslamů vede ve vzájemné bilanci 2:1, po porážce na WTA Elite Trophy v roce 2019 porazila o dva roky mladší Bělorusku loni po třísetových bitvách v semifinále French Open i na tisícovce v Cincinnati.

"Za tuhle výzvu jsem ráda. Budu mít možnost porovnat naše hry. O tom tenis je, získávat zkušenosti ze zápasů proti těm nejlepším. Takže za tuhle šanci jsem moc vděčná," těší se Muchová.

"Už jsme s Karolínou několikrát hrály. Je to šikovná hráčka, její styl hry se mi líbí. Už mě párkrát porazila a byly to pro mě těžké porážky. Doufám, že jí v pátek porážky vrátím," řekla Sabalenková.

Sabalenková – Keysová 6:4, 6:3

Běloruska Sabalenková po Roland Garros laborovala se zraněním ramena a přišla o Wimbledon. Na začátku srpna se po návratu na kurty bála hrát na sto procent a utrpěla dvě nečekané porážky, od 15. srpna však odehrála 15 zápasů a všechny vyhrála. Navíc v nich ztratila jediný set.

Po triumfech v Cincinnati a na US Open pokračuje na vítězné vlně i v Pekingu. Po Thajce Mananchaju Sawangkaewové a Ashlyn Kruegerové z USA si poradila ve dvou setech i s další Američankou Madison Keysovou. Aktuálně 24. hráčku světa přehrála 6:4, 6:3 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 4:1.

Postupem do čtvrtfinále šestadvacetiletá Sabalenková vyrovnala své pekingské maximum z let 2018 a 2023 a dál zvyšuje šanci zakončit rok jako světová jednička. V případě postupu do finále by se v hodnocení letošní sezony dostala již na první místo před Polku Igu Šwiatekovou.

Ve čtvrtfinále jsou dvě Číňanky

Do čtvrtfinále postoupil hned dvě domácí naděje. Po Shuai Zhang se mezi osmičku nejlepších dostala také světová sedmička Qinwen Zheng, jež v nočním osmifinále otočila stejně jako na nedávném US Open souboj s Američankou Amandou Anisimovovou a krátce před půlnocí zvítězila 3:6, 6:1, 6:2.

O semifinále se jednadvacetiletá Číňanka utká s teenagerkou Mirrou Andrejevovou (H2H 0:0). Sedmnáctiletá Ruska smetla 6:1, 6:3 Polku Magdu Linetteovou a vrátila jí vyřazení z olympijského turnaje v Paříži.

Už v úterý vytvořily první dvě čtvrtfinálové dvojice Paula Badosaová s Shuai Zhang a Coco Gauffová s Juliou Starodubcevovou.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Pekingu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

65
Přidat komentář
aligo
Yes Carlíto
Reagovat
aligo
Oprava
Reagovat
com
vámos
Reagovat
Otmar
Ráno jsem viděl Lenku a s Madison neměla žádný problém, prostě jí vymetla. Myslím, že Muška to bude mít po čertech těžké. Namlouvám si, že je to 50:50, budu fandit "o dušu" a nevím, co bych mohl udělat víc. Popřát hodně štěstí!!
Reagovat
Walda58
Reagovat
com
smile A Halepka ma prvni set
Aspon Mihalikova potesila, ze vyradila v deblu konkurentku Siniakove smilesmile
Reagovat
com
a deme to tretiho
Reagovat
muster
poctivá rumunská prsatice to zvládla
Reagovat
paddy
Muchová má formu, ale až teď se ukáže, jak velkou
výhry nad 4 slabými až špatnými soupeřkami (3 z nich mají letos dokonce zápornou bilanci) bych nepřeceňoval

Sabalenka je momentálně nejtěžší možná soupeřka a měla by vyhrát smile

do karet Muchové hraje hlavně povrch - jeden z nejpomalejších hardů, takže bude mít větší šanci se na returnu dostat do hry a Sabalenku vynervovat smile arytmickou hrou smile

==================
každopádně nevyhnutelné se blíží, Swiatek brzy ztratí post no. 1, opět jsem to předvídal několik měsíců předem smile
nedávno jsem psal "přeceňovaná světová jednička; Barty si ji mazala na chleba i na antuce" a někteří tady machrovali s náskokem okolo 3000 b. smile
pravda je taková, že Swiatek se nedávno psychicky zhroutila a kvůli tomu i překvapivě vynechává turnaje, takže na ztrátu no 1 se nemusí čekat ani na TM
"My physical condition has not yet returned to normal since the US Open. I cannot go to Seoul."

dá se čekat, že jí přibyde nějaký další tik, je to Ms. Tic Tac smile
Reagovat
lvicek
Tak to je snad jasny, ze kazdy jednou prestane byt svetovou jednickou. Tehdy mela pohodovy naskok 3000b a byla jasna svetova jednicka a ted uz ho nema, to je jednoduche. A kez by Kaja Sabalence zatla tipec aspon tady ted v Pekingu!
Reagovat
aape
snad se zadaří Sabě pocuchat nervy
Reagovat
Walda58
Reagovat
Kandinsky1
Doufám, že Saba v pohodě vyhraje ve dvou setech, jinak bude Mušku ta zbytečná prohra s Pegulou strašně užírat.
Ale ve čtyřech zápasech ztratit 12 her je úžasná bilance
Reagovat
Serpens
To mi nejde do hlavy, řekl bych, že Muška spíš potřebuje zahnat zklamání jiným úspěchem.
Reagovat
lvicek
Jo, dost podivna uvaha.
Reagovat
Kandinsky1
Celkem logická. Kdyby jí teď porazila, tak si může říkat, že ji mohla porazit i ve finále US open a konečně získat GS.
Reagovat
lvicek
Tak rikat si muze urcite kde co, ale na US Open nebyly stejne podminky jako tady, takze vlastne to nic neznamena. Rikat si to muze urcite i tak, protoze uz ukazala driv, ze Sabalenku porazit umi.
Reagovat
Walda58
Reagovat
Walda58
Muchová ji znervózní a naloží jí co se do ní vejde. A to Lence i fandím.
Reagovat
Levinest
A já zase doufám, že tu slečnu ukřičenou OPĚT Muška dá....
Reagovat
muster
snad ji Muchová rozebere na šroubky svojí pestrou hrou...
Reagovat
aape
Reagovat
Walda58
no přesně, jak jinak
Reagovat
drabona
Již dlouhodobě tvrdím,že Karolina M. je naše nejlepší současná tenistka. Pokud bude zdravá, brzy se to potvrdí. Z takové konkurence jako je v českém ženském tenise je velmi těžké vyniknout, o světové konkurenci nemluvě.
Reagovat
com
smile Ve 13 hodin hraje Halepka smile
Momentalne 1130 hracka sveta, ktera bude usilovat o prvni vyhru od srpna 2022 Snad ji Rodionova porazi smile
Reagovat
lvicek
Kde?
Reagovat
frenkie57
WTA 125 Hongkong
Reagovat
Walda58
Lvíčku ????
Reagovat
zfloyd
chvíli se podívám
Reagovat
Kandinsky1
Taky se ale jednalo o její třetí zápas po návratu, ale to nevyzní tak bombasticky.
Reagovat
Nenela
Moc bych Kaje prala porazit Sabu, ale spise tomu neverim. A kdyz se zadari, budu prijemne prekvapena
Kazdopadne Bucsu prejela rozdilem tridy, divala jsem se jen tak bokem pri praci a nez jsem napsala e-mail, bylo skore zase uplne jinde, hlavne druhy set byl ficak. Busca uz byla ke konci hodne rezignovana
Reagovat
joe39
ano Bucsa bola rezignovana , lebo Karo prestala kazit a posuvala si ju po kurte ako potrebovala, takze ju prirodzene uplne otravila..a to sa kludne moze stať aj pri vysokej bieloruske, ak Karo nestratí odvahu, aj ked samozrejme vieme, ze ten odpor bude omnoho vyšší..ale pozname Arynu, ako sa vie na servise zložiť, ked sa citi nekomfortne v matchi..
Reagovat
lvicek
Mohla by se vratit do starych dobrych casu 30+ dvojchyb v zapase .
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nějak na to období zapomněla
Reagovat
Walda58
to je škodolibé.
Reagovat
com
Sabalenka si to pohlida smile
Reagovat
Blondie
Kdepak, Muška vyhraje!
Reagovat
Tady
SOUHLAS !!!
V kolik hodin to hraje? A kde se to da videt?
Reagovat
Levinest
CANAL+ SPORT 2 - termín ještě není.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Do kanálu nelézt
Reagovat
Petr_Fisk
V pátek.
Dal by se čekat začátek v 7:00 našeho, první zápas QF debl, druhý zápas Karolína, třetí zápas Zheng, čtvrtý zápas QF debl.
Takže možná Muška začátek tak kolem 9:00.
Ale ber to bez záruky, třeba to bude jinak.
Reagovat
frenkie57
No, jestli bude páteční program organizačně stejný jak čtvrteční, tak to tak může být. Vlastně musí, protože to mě časově bezvadně vyhovuje.
Reagovat
Petr_Fisk
Reagovat
lvicek
A pak SF je sobota a F nedele?
Reagovat
Petr_Fisk
jj.
Reagovat
Walda58
vyhraje
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ať si radši hlídá Lukyho
Reagovat
zfloyd
Muška opět skvěle ,myslím , že se nemusí bát ani Aryny , tak jsem si říkal kdo jí může zastavit a odpověď - nikdo , zastavit se může jen ona sama podobným výpadkem jakp na GS proti Pegule
Reagovat
Mony
to nebyl výpadek, to bylo hlavně o soupeřce
Reagovat
Tady
. . . Pegule na US-OPEN!!! Jsem prvně pro tenis dával budika na 3 v noci! Ale teď to bude senzační výhra.
Reagovat
Mony
Nejen ve strašidelné formě, ale i v plné síle na rozdíl od unavených soupeřek na konci sezóny...Tak ať to drží a vidíme památný zápas se Sábou !
Sába se letos nejen drží, ale hraje nejlépe ze své celé kariéry...S Muškou očekávám Elitní zápas
Reagovat
makro99
jo, tohle je dobrá poznámka - Karolína je na rozdíl od většiny soupeřek na konci sezóny mentálně svěží (že teoreticky i fyzicky, to se bojím napsat).
Reagovat
makro99
může se Karolína ještě dostat na Masters? pokud vyhraje ty 2 tisícovky, tak teoreticky ještě jo, ne?
Reagovat
jirkaS
myslim že ne
Reagovat
lvicek
https://live-tennis.eu/en/wta-race Karolina narozdil od Katky jeste krizek nema. Takze pri nejake velke shode okolnosti asi muze.
Reagovat
makro99
v tom rankingu je zabudovanej AI modul, takže ty křížky zohledňují i herní potenciál a mentální kapacitu hráček... a Katka na Masters nemá, má hrát s Chromačevou debla
Reagovat
lvicek
Fakt jo? Tak to musi byt dost blba AI, protoze jinak uz by tam muselo byt tech krizku daleko vic .
Reagovat
lvicek
Jako napr. u Kaji Pliskovy, ktera je po operaci ;).
Reagovat
makro99
hmm, ty 2 tisícovky by asi nestačily, bylo by potřeba vyhrát ještě nějakou 500 (a samozřejmě konkurentky kol 10. místa prakticky nebodovat...
Reagovat
makro99
takže reálně asi ne; škoda, sezónou ne příliš opotřebované Karolíně by mohlo to Masters v hale sednout... a přitom stačil relativně kousíček - 2 gamy a 1 zápas navíc na US
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Je ještě Masters A a B?
Reagovat
frenkie57
Elite Trophy jsem letos v kalendáři vůbec nenašel, takže bůhví jestli bude.
Reagovat
Honza-K
Karolína postoupila na 5. místo českého žebříčku, ale ve skutečnosti je naše současná jednička
Reagovat
PetaM
Ve skutečnosti je tam, kde má právě teď být. :)
Reagovat
muster
škoda těch zranění, mohla být i světová jednička... věřím tomu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist