Další nový impuls: Federer začne sezonu 2014 poprvé v Brisbane

24. 7. 2013, 09:22
Aktuality 55
Kariéra Rogera Federera prochází stagnací. Na posledních dvou turnajích prohrál s hráčem druhé světové stovky, ve Wimbledonu po 36 grandslamech v řadě nepostoupil do čtvrtfinále a ve světovém žebříčku po 10 letech vypadl z elitní čtyřky. Švýcarský tenista ale s tenisem rozhodně v brzké době končit nechce a tak se snaží dát své kariéře nové impulsy.
Profily hráčů
Roger Federer

Roger Federer se po dlouhých 10 letech rozhodl pro výměnu 'staré' rakety za modernější s větším rámem. I proto v těchto dnech poprvé od roku 2004 startuje na červencových turnajích na antuce, aby nové náčiní otestoval v zápasovém zatížení ještě před podniky na amerických betonech. 

Dalším impulsem v oživení stagnující kariéry má být i odlišný vstup do sezony 2014. Zatímco v předchozích letech byl Švýcarovo nejčastější přípravou před Australian Open turnaj v katarském Dauhá či exhibice v Kooyongu, na přelomu let 2013 a 2014 se poprvé objeví na turnaji v australském Brisbane.

"Těším se na setkání se svými fanoušky v australském Queenslandu, kde oslavím Nový rok. Poprvé budu hrát na Brisbane International," oznámil Federer více než 13 miliónům příznivců na facebooku.

"Slyšel jsem o turnaji spoustu skvělých věcí od ostatních hráčů. Říkají, že je to velmi přátelský turnaj a že fanoušci i hráči jsou velmi přátelští. V Austrálii odvádějí skvělou práci," řekl Federer. "Nějakou dobu jsem byl s Brisbane International v kontaktu a viděl jsem, jak je turnaj silnější a silnější... A spojení s Patem Rafterem, po kterém mají pojmenovanou arénu, je myslím skvělá věc. Moc se těším, až se na tento speciální kurt postavím."

"Vždycky jsem doufal, že bych se tam (do Brisbane) mohl dostat... tak jsem teď šťastný, že jsme byli schopni se domluvit. V Austrálii tak budu v předstihu a před Australian Open mi to může pomoci, stejně jako případné vítězství v Brisbane," těší se Federer.

"V Queenslandu jsem už jednou byl... když mi bylo 14 let, cestoval jsem tam s rodinou... Byla to naše poslední společná dovolená, než jsem po návratu do Švýcarska vstoupil do Národního tenisového centra," vzpomínal Federer na rok 1996. "Navštívili jsem Rainbow Beach, několik nocí jsme strávili v Brisbane a pak v Cairns. Také jsem šli na Velký bariérový útes... Byly to dobré časy a od té doby jsem si Austrálii zamiloval. Také jsem měl australské trenéry, vždy se do Austrálie rád vracím," dodal rodák z Basileje. 

Předloni Queensland včetně tenisového areálu v Brisbane zaplavily povodně a Federer s dalšími tenisty vybral na pomoc obětem 1,79 milionu dolarů. "Myslím, že bychom se měli snažit dát dohromady víc než tenisovou rodinu. Vždy existují důvody, proč si pomáhat," řekl Švýcar, jenž za dva týdny oslaví 32. narozeniny.

Federer je vůbec prvním tenistou na listině hráčů pro ročník 2014. Očekávat se dá start Andyho Murrayho, který by měl v Brisbane obhajovat tituly z posledních dvou let.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

55
Přidat komentář
smazaný uživatel
http://tennis.si.com/2013/07/24/roger-federer-rankings/

Celkom zaujímavé :)
Reagovat
taffer
Skvělé zprávy pro nás jako fandy jeho krásné hry. Trochu jsem se obával, že už ten útočný styl s jeho brzkým odchodem neuvidíme, ale je potěšující, že si nedělá hlavu z rankingu a chce se dál tenisem bavit (a tím i jeho fanoušky, páč na ten současný pinkací styl se téměř nedá koukat).
Reagovat
smazaný uživatel
Topiaci sa slamky chytá?..

Myslím, že ide do tuhého, Roger sa vracia tam, kde kedysi začínal..Ak to vsak nepojde ani tam, budem zvedavý, čo urobí, kedze hráč jeho úrovne si už nizsie latku dať nemože.:
Reagovat
Roger_Federer
Souhlasim, taky myslim, že ide do tuheho..ten vyvoj jeho kariery je podle každeho normalniho pozurujici přirozeny..
Jen jsem zvedav v jake fazi kariery se bude nachazet za 5-6 let Rafa..Pokud ješte vubec bude hrat, tak myslim že jeho vrcholem bude Jihoamericka antukova šnura..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhľadom k mizernej úrovne dnešných 20ročných hráčov bude Rafa s Djokovičom aj v 31rokoch v elitnej spoločnosti a budú naďalej vyhrávať GS turnaje, možno s menšou periodicitou, ale predsa.
Reagovat
Pe3k
Djokovic možná vyhrávat bude i po 30, ale Nadal těžko. Už nyní tak tak vyhrál FO s pomocí všech s vatých a hlavně Djokovice, který v rozhodující moment spadl do sítě...Nadal ve 31 bude rád, když bude ještě schopen vůbec tenis hrát...Tenisu očividně vůbec nerozumíš. Nadal by musel zcela změnit herní pojetí, pokud by chtěl v budoucnu ještě něco vyhrát...
Reagovat
Roger_Federer
Ano, i tohle se muže realne stat.
Za 5 let, až bude mit Rafa 11-12 titul z RG, Novak celkem 12..
Se sem(na tenisportal) přihrne, mlada krev fanouškou..a budu tady psat a do krve se hadat, že Djokovičovi a Nadalovi se to zbyrali tituli, když po odchodu Federera a dřive nemeli žadnou konkurenci krome sebe..

Což si vlastne svou uvahou/konstatovanim, ted potvrdil..:)
Reagovat
Roger_Federer
Ač vim, že me nekteři sežerou za živa, tak co se Djokera tyka..nemyslim, že ani ted by byl na urovni Federera nebo Nadala v jejich top dominatnich letech.. Dle meho nazoru, je to velky pan hrač, ale krome sezony 2011, nedokazal zatim dominovat, ma neustale vypadky a ikdyž šel obrovsky psyciycky nahoru za posledni 3 roky..Stale dokaže zahrat labilne..a nepotvrdit roli favoryta..
Reagovat
gigin
Máš pravdu. Balkánci nikdy nebyli nějak vytrvalí. Klidně u Djoka mohlo a může dojít k nějakému uspokojení. Vem si Tipsu, nebo Troického. Novak nikdy nebude buldok jako Rafa, nebo mít vyrovnanost jako Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Nole a Rafa mali zbieranie titulov vzdy komplikované, kedze obaja velikáni vyrastali bok po boku (plus Andy)..

Roger napríklad podobného rovesníka svojej úrovne dlho nemal..Najvýraznejším bol Roddick, ktorý bol kvalitou +\- niekde na úrovní súčasného Delpa a začal odpadať už niekedy kolo 28r. života..
Reagovat
smazaný uživatel
(plus Andy a velkú časť ich kariér aj Roger samozrejme)..
Reagovat
smazaný uživatel
Prianie otcom myšlienky. Viem si predstaviť Nadala ako uchmatne 1 GS mimo antuky, ale viac zrejme nie. Na RG bude ešte nejaký rok-dva naj favoritom, ale Novak si už neúprosne brúsi zuby.
Suma sumárum, vidím to tak že Rafa skončí ako 15-násobný GS šampión, teda prekoná Samprasa.
Reagovat
Roger_Federer
ty si srandista.. Nebyly nikdy vytrvali.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Kludne može skončiť ako 12násobný, a kludne aj ako 18násobný..Tažko sa to predvída úplne presne, ja si len dovolím tvrdiť, že pri plnom zdraví bude aj o 4 roky absolútna špička, keďze absentuje tlak mladšej generácie..A tým pádom je teda predpoklad úspechov aj na GS..
Reagovat
gigin
tobě Jogurti přijdou jako houževnatí, pracovití, precizní a tak? :)))
Reagovat
gigin
.... myslím ve sportu..
Reagovat
smazaný uživatel
V Rogerových rokoch možno nebol taký pretlak v prvej štvorke ako dnes, no za to boli hráči v renkingu od 5 do 20.miesta lepší ako teraz, plus v tom čase boli aspoň nádejní mladíci. Jednoducho, bola to pestrejšia a krajšia éra - rozdielne rýchlosti povrchov apod.

Plus môžeme sa baviť aj o tom, či je top4 taká dobrá, alebo ten zvyšok za nimi taký slabý. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Len dodám, teraz sú tiež nádejní mladíci (Tomic, Dimitrov, ...) ale jednoducho sú príliš slabí na to aby prerazili - v čom súhlasím s Forehandom.

Je celkom možné, že najbližšie roky bude dominovať Andy Murray - a to teda mnoho vypovedá o stave tenisu :)
Reagovat
Roger_Federer
Ale Andy Murray je typickym "produktem" pojeti tenisu, doby, povrchu a obrazu hry..
Reagovat
Sonja
Nestraš s tím Marejem...nějaké tituly sbírat bude, ale na post jedničky se, doufám, nikdy nedostane. Ať je tam raději Rafan, když už.

A ještě k tomu Novakovi- Sezona 2011 (respektive její větší část, protože konec roku byl naopak hrozný) nastavila laťku, která se prostě nemůže držet každý rok při tom, jak koušou ostatní hráči. Novak měl 2012 taky super výsledky, ale co to znamená oproti 3 GS za sezonu, že? Ale souhlasím, že 2013 je to horší, navzdory tomu, že vyhrál GS a Masters 1000, který pro něj hodně znamená. Ale tak sezona ještě není u konce........:-)
Reagovat
Sonja
Ten druhý odstavec byl spíš pro R_F (08:26).
Reagovat
smazaný uživatel
Murray nikdy nemůže dominovat, pokud nezahraje nci na antuce.
Reagovat
MarcelPersch
coz asi nezahraje :D
Reagovat
smazaný uživatel
Takže to vyzerá, že v Brisbane bude hrať Federer a Murray, v Dohe Nadal, Ferrer, Tsonga a v Chennai chlapci ako Tipsarevič, Wawrinka a pod.

Novak a Delpo zrejme v 1.týždeň hrať nebudú, obaja to nemajú vo zvyku, hoci Del Potrovi by sa hodila účasť napr.v Dohe - aby sa trochu zlepšil imidž turnaja po odchode Rogera. Berdych sa tuším vyjadril, že v Chennai už hrať nebude, neviem ako to je s ním a Hopman Cupom, takže okrem Indie je otvorené všetko.

Každopádne hlavne Juanovi by som odporúčal štart buď v Dohe alebo v Brisbane, aby nehral zbytočne v Sydney týždeň pred GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Nuž turnaj v Brisbane sa teda "pochlapil" :)

Neviem prečo, ale myslím si, že je celkom veľká šanca, že Murray môže hrať s Robsonovou aj Hopman Cup, a preto organizátori oznámili príchod Rogera. Ale môžem sa aj mýliť, vždy je zaujímavé vidieť na malom turnaji top hráčov - hoci nie často to dotiahnu až do spoločného finále.

Bolo by super, keby sa organizátorom nejakým zázrakom podarilo pritiahnuť aj Novaka - ale ten nebude meniť víťaznú taktiku, veď prečo by aj - takže u neho buď Hopman Cup, alebo nič.
Reagovat
Stan_Borowitz
"on dobře ví, že na ty tři nemá (a na Rafu nemá až na halu) už let pět."

Vtip roku. Zřejmě právě proto například loni na Wimbledonu vyřadil v semifinále Djokoviče a ve finále porazil Murraye. Nebo proto dal ve finále Cincinnati Djokovičovi kanára. Nebo v roce 2010 na TM v Londýně ztratil jediný set až ve finále s Nadalem, když porazil jeho, Djokoviče i Murraye. To vše a ještě více dokázal právě proto, že na ty tři už pět let nemá...
Reagovat
kohlik
Nevíte někdo kdy se tak asi vrátí Benešová?
Reagovat
smazaný uživatel
No tak jsem to asi trochu přepísk, ale těch dvacet snad ještě dá, no ne? Rafa je z formy, Novák a Muraj taky nic moc, tak kdo by měl Rogera tedy zastavit? Jůesoupn dá s přehledem, dyť je to jeho turnaj a myslím, že udělá ještě aspoň dva rolandgarrosy, na antuce moc konkurence přece nemá.
Reagovat
MarcelPersch
v posledni dobe se tu objevuje spousta zvlastnich nicku jako tenhle , dobrykafeporanu apod. Nedivil bych se kdyby to mela na svedomi jedna osoba.
Reagovat
smazaný uživatel
a ty si CO ? TO?
Reagovat
smazaný uživatel
roger to určitě dotáhna na ňákejch 22 grandslamů, prostě já mu věřím.
Reagovat
smazaný uživatel
Měl by sis změnit nick, třeba na ohořelý mozek. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
ty budeš asi venca, že jo? mimísek i manža sou v oukeji,tak vo co ti de?
Reagovat
Rafaeoli25
Pokus o změnu je pěkná věc, ale nervy hned ze tří těžkých soupeřů už asi nesetřese, jeho šance na další gs titul jsou mizivý, teď už to mají pevně v rukou Nole, Rafa a Andy a jen oni si další čtyři roky budou rozdělovat tituly, Federer by možná mohl trhnout nějaký to Masters, i když ani tomu už moc nevěřim. Tenis je o sebevědomí a on dobře ví, že na ty tři nemá (a na Rafu nemá až na halu) už let pět. Tak pojďme Rafo s Nolem a vyhrajte maximum, aby si vaši kritici ukousali nehty vztekem!
Reagovat
Roger_Federer
Ma, nema...takovy veštec co rozdeloval tituli jen Djoka a Rafu tady byl už v unoru..., zajimave, že to byl taky fanda Nadala..
Asi maji nejake veštecke schopnosti..:)
Reagovat
Heather_Fedex
pojd do toho rogere, vyhraj maximum, aby si tvi vecni kritici vztekem otriskali hlavu o zed!!!!

JEDEMEEEEEEEEEE
Reagovat
MarcelPersch
Jsem Rafan,ale takhle bych Rogera nepodcenoval Rafaeoli, stale verim ve Fedal finale na letosnim US Open. Pojďte.Vamos.
Reagovat
smazaný uživatel
V součanosti to spíš vypadá na Nole-Murray konkurenci, o Rogerovi se v současnosti nemusíme vůbec bavit a Rafa jinde než na antuce zatím nepřesvědčil, i když pravda, neměl na to příliš mnoho příležitostí, ale pochybuju, že letos udělá na US nějaký slušný výsledek.
Reagovat
MarcelPersch
Tak pro Rafu je klicovy, aby presel 1. 3 kola, kdyby pak na ceste do finale nepotkal navic Djokovice, mohl by mit velmi dobrou sanci.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě chválím snahu něco změnit, nevím, jestli to povede k vrcholu, ale jde vidět, že mu na tenisu pořád záleží.
Reagovat
ArcusII
Já vím že kvůli sponzorům nemůže, ale pomohlo by mu kdyby napsal: Vím, že doba kdy jsem byl dlouho nejlepší je asi pryč, hraju pořád dobrý tenis a budu se snažit co nejdýl držet se v top 10. Věřím, že nějaký titul ještě přibude, ale teď už není tenis mojí hlavní prioritou.. mám rodinu atd. Takhle na sebe dává stále větší tlak, kterej mu kazí hru...
Reagovat
spaniel
On toho dosáhl tolik proto, ze takhle nikdy nepřemýšlel. Pochybuju ze nekdy neco takove rekne, mozna uplne na sklonku kariery, kdy uz bude posledni zbytek motivace pryc.
Reagovat
ArcusII
Sorry ale to je blbost :) Jak můžeš vědět jak přemýšlí? a srovnávat dobu kdy vyhrával GS a dobu teď je taky nesmysl... Prostě pokud je ti 31 let nemůžeš hrát do nekonečna skvělej tenis... to nedokáže nikdo a nedokáže to ani Roger on to ví všichni to ví, jen se o tom veřejně nemluví. To ale neznamená, že nevyhraje žádnej turnaj. Master 1000 a GS už asi ne, ale tenis bude hrát pořád dobrej...
Reagovat
smazaný uživatel
ako ste uz mnohi pisali je super zistenie ze Roger, chce pokracovat a stale byt Top, aj ked tato sezona nevysla alebo zatial nevychadza podla jeho a nasich predstav, verim ze buduca , v nej sa znovu zlepsi ako to bolo po slabsej v roku 2011,a bude podobna tej v roku 2012 , kedy nebude obhajovat vela bodov, a zase sa posunie vyssie, a prida nejake tituly :))
Reagovat
steve79
Mám z Fedexe velkou radost, že se snaží dostat zpátky na výsluní. Devadesát hráčů by to v jeho případě zabalilo, kdyby mělo tolik úspěchů. Největší dilema ten bude s jakou hrát raketou na Amerických turnajích.
Reagovat
gigin
S Wilsonkou.
Reagovat
smazaný uživatel
s navadenou :-)
Reagovat
smazaný uživatel
snad Roger zazije este aspon jednu radost po zisku GS a my s nim :) ...s radostou si zmenim nick :)
Reagovat
smazaný uživatel
Proč by měl skončit s tenisem když mu to sype pořád .Jen za reklamu si vydělá ročně stovky milionu kdyby odešel z veřejného života tak tolik inakasovat za reklamu nebude jen díky reklamě patří mezi druhého nejlepšího vydělávajícího sportovce světa a i když má prachu tři prdele tak každý chce víc to už je úděl člověka a pochybuji že by se vzdal 50 milionu dolaru ročně za reklamy .Protože když odejde z veřejného života tak mu tolik za reklamy nikdo nedá .Mimochodem na prvním místě je Tiger Woods který si vydělá ročně 55 milionu dolaru jen za reklamu .
Reagovat
PetaM
Někdo si umí žít ... Ale taky za těmi penězmi jsou léta dřiny. Kdyby nebyl tak dobrý sportovec, tak by tolik za reklamy nedostával. Je to vlastně součást jeho talentu .. :D
Reagovat
Pe3k
No nic nového ani hodnotného jsi nenapsal. I kdyby hrál Fedex jen pro prachy (což je kravina) tak mě to nijak neštípe. Vydělává si svým tenisovým uměním, svým léta poctivě budovaným imagem a je to globální sportovní ikona. Ty by jsi snad v jeho případě končil? Roger tenis miluje a tenisový svět miluje jeho...

Díky bohu, že ještě někončí :) I kdyby vydělával deně miliardy tak to má zaslouženě, protože takový krasný a efektivní, útočný tenis už k vidění asi nikdy nebude. Tento sport transcendentoval na umění a při pohledu na současnou špičku Djokovic, Murray, Nadal mu musí člověk být ještě víc vděčný za to, jakou tenisovou krásu předváděl během své kariéry.
Reagovat
smazaný uživatel
Stejně nevím, k čemu mu těch 50 mega navíc bude, když za kariéru vydělal tolik prachů, že ani děti jeho dětí děti je nemají šanci utratit :-)
Reagovat
Pe3k
Jem i zcela fu ck kde bude Roger zahajovat sezonu, jde především o to, že ještě zdaleka nehodlá končit s tenisem :)
Reagovat
a.magerova
Jj, mám podobný názor :-))
Reagovat
dadaft
já ti nevím Andreo, když to mám nalité na síti, proč to nehrát do odkryté části kurtu?
tam přece nic nehrozí.
soupeřka to nedoběhne.
ale když to dáš zpátky do rohu, kams ji zahnala? - ano, může to být krásný úder do protipohybu,
ale taky ti může zůstat stát, a ty ji to naliješ na čistý prohoz.....................
................ což se taky stalo, že...
pak je místo konce gemu spousta shod...................
........................... a nakonec servis v háji. ((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist