Další zaváhání Ostapenkové. V Guadalajaře ztratila vedení 4:0 a nevyužila mečboly proti teenagerce Stakusicové

13. 9., 08:47
Aktuality 10
WTA GUADALAJARA - Nasazená jednička turnaje WTA 500 v mexické Guadalajaře Jelena Ostapenková (27) z Lotyšska se se soutěží loučí hned po svém úvodním vystoupení. Světová dvanáctka a čerstvá vítězka US Open ve čtyřhře žen nestačila na divokou kartu Marinu Stakusicovou (19), byť v rozhodující sadě vedla 4:0 a měla celkem čtyři mečboly. Devatenáctiletá Kanaďanka nakonec zvítězila po velkém obratu a více než třech hodinách boje 6:3, 5:7, 7:6, připsala si první skalp hráčky TOP 40, poprvé na hlavním okruhu vyhrála dvakrát po sobě a postoupila do svého prvního čtvrtfinále. V něm se utká s Polkou Magdalenou Frechovou (26).
Jelena Ostapenková (© ULISES RUIZ / AFP)

Ostapenková – Stakusicová 3:6, 7:5, 6:7

Vítězka Roland Garros 2017 Jelena Ostapenková minulý týden na US Open vyhrála čtyřhru žen po boku Ukrajinky Ljudmily Kičenokové a získala druhou grandslamovou trofej. Premiérovou z deblu, v němž se stala světovou šestkou a zajistila si start na Turnaji mistryň. Ve dvouhře ale od červencového postupu do čtvrtfinále Wimbledonu prohrála už šest ze sedmi zápasů.

Čtvrtou porážku v řadě utrpěla v Guadalajaře. Sedmadvacetiletá Lotyška sice proti 155. hráčce světa Marině Stakusicové otočila nepříznivý vývoj 3:6 a 3:5 a po zisku osmi gamů po sobě vedla v rozhodující sadě 4:0, jenže dokonat obrat proti kanadské outsiderce nedokázala. Za stavu 5:3 nevyužila první mečbol, další tři zahodila za stavu 6:5 při své podání a zmar dokonala v tie-breaku, v němž neuhrála ani jeden míček.

Stakusicová na sebe upozornila poprvé loni na finálovém turnaji Billie Jean King Cupu, na kterém třemi skalpy hráček TOP 70 výrazně přispěla k historickému triumfu Kanady. Na okruhu WTA ale dosud vyhrála jen dva zápasy na domácí půdě v Torontu a s hráčkami TOP 50 měla bilanci 1:4.

V Mexiku však porazila Annu Karolínu Schmiedlovou i světovou dvanáctku Ostapenkovou, zaznamenala životní skalp, poprvé na hlavním okruhu vyhrála dva zápasy po sobě a poprvé postoupila do čtvrtfinále.

"Bylo to jak jízda na horské dráze. Ve druhém setu jsem mohla zápas ukončit, ale nepovedlo se to. Mám radost, že ve třetím jsem to zvládla," uvedla Stakusicová, která se v hlavní soutěži představila díky divoké kartě od pořadatelů. Ve světovém žebříčku se posune minimálně na 128. místo a vylepší své maximum.

O postup do semifinále se Stakusicová utká s Magdalenou Frechovou, kterou loni porazila na BJK Cupu. Pátá nasazená Polka v závěrečném nočním osmifinále zdolala 3:6, 6:3, 6:1 Američanku Ashlyn Kruegerovou.

Guadalajara letos viděla už několik velkých obratů. Camila Osoriová utekla Veronice Kuděrmetovové rozhodujícím dějství ze stavu 0:5, Kruegerová otočila stejně nepříznivý vývoj v prvním setu proti Tatjaně Mariaové a navíc odvrátila pět setbolů. Ena Šibaharová porazila Kimberley Birellovou, byť v rozhodující sadě prohrávala 1:5 a čelila mečbolu.

V soutěži pokračuje také jediná česká zástupkyně Marie Bouzková, jež v odpoledním programu smetla italskou kvalifikantku Lucreziu Stefaniniovou a v pátek ji čeká čtvrtfinále nasazených hráček proti Francouzce Caroline Garciaové.

V horní polovině pavouka už žádná nasazená tenistka nepokračuje. O místo v semifinále se utkají Olivia Gadecká s Martinou Trevisanovou a Camila Osoriová s Kamillou Rachimovovou.

Výsledky turnaje WTA 500 v Guadalajaře


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
Pergolek
Saskarna, kterou normální člověk nesleduje. Ubozacka.
Reagovat
misa
Marii proti Garcii moc nevěřím. Sice vede ve vzájemné bilanci 4-0, ale v prvním vzájemném zápase (2021) byla Francouzka hodně dole v žebříčku a hrála špatně. A ty poslední tři zápasy (Wimbledon 22 a 23, Montreal 23) byla Bouzková v top formě, a i tak měla s výhrami velké problémy. V Guadalajaře jí moc nejde první servis, celkově je herně na tom hůř než dříve. Francouzka sice taky, ale může se opřít o servis a ve vysoké nadmořské výšce poletí její míče ještě rychleji než jindy.
Reagovat
misa
Turnaj asi vyhraje ta Polka
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já tušil, že tady je celkem velká pravděpodobnost, že Naducánek vyletí. No, škoda, že jsem nevsadil. Aspoň jednou za uherský rok bych mohl
Stakušič je talent, uvidíme jak velký.
Reagovat
com
ja bych se vubec nedivil, kdyby v SF vyradila Bouzkovou
Reagovat
fandorin78
Bouzková už je v semifinále?
Reagovat
com
s Garciou to ma 4:0, takze je to jen detail smile
Reagovat
Mantra
No nic neroste do nebe.
Garcia může v klidu vyhrát
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Maruška vs García bude zápas nervů... A nejspíš taky vo nervy
Reagovat
tommr
dobrá zpráva ale je že pokud je někdo větší nervák než Marie tak je to právě Garcia ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist