Další zklamání pro Lehečku. Při premiéře v Šanghaji prohrál hned s trápícím se Schwartzmanem

8. 10. 2023, 11:13
Aktuality 25
ATP ŠANGHAJ - Jiří Lehečka (21) sbírá v posledních týdnech jedno za zklamání za druhým. Nejlepší český tenista v žebříčku ATP zaregistroval další při debutu na Masters v Šanghaji, kde skončil hned na úvod po porážce 4:6, 6:3, 2:6 s trápícím se Diegem Schwartzmanem (31). Argentinec momentálně nefiguruje ani v TOP 100 pořadí a teprve potřetí v sezoně porazil dva soupeře po sobě. O osmifinále si zahraje s Taylorem Fritzem (25).
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka prožívá bezpochyby svou nejlepší sezonu v kariéře. Na Australian Open se stal prvním českým grandslamovým čtvrtfinalistou po pěti letech, v Dauhá byl několikrát jediný míček od premiérového finále na turnajích ATP, ve Winston-Salemu už si o první trofej na této úrovni zahrál a je členem TOP 30 světového pořadí.

Poslední týdny jsou však pro něj spíše ve znamení zklamání a zahozených šancí. Na konci července v Umagu si poprvé vyzkoušel roli nasazené jedničky na nejvyšším okruhu a vypadl už ve čtvrtfinále, ve Winston-Salemu prohrál finále s antukovým specialistou Sebastiánem Báezem, na US Open ztroskotal hned v prvním kole a v Astaně a na Masters v Šanghaji nestačil na členy až druhé stovky žebříčku.

V Šanghaji odehrál svůj vůbec první kariérní turnaj ve východní Asii a s čínskou metropolí se rozloučil dříve, než se očekávalo. Po volném losu v prvním kole totiž narazil na Diega Schwartzmana, který je letos v ohromné krizi, teprve potřetí v sezoně a poprvé od French Open porazil dva soupeře v řadě a z osmého místa se postupně propadl až na současnou 130. příčku. Na skalp hráčů TOP 30 čekal od loňského vystoupení v areálu Rolanda Garrose.

Proti Argentinci měl nastoupit už v sobotu, ale kvůli počasí byl premiérový vzájemný souboj odložen na neděli a Lehečkovi se v něm nepodařilo potvrdit roli favorita. V úvodním dějství nevyužil ani jeden ze čtyř brejkbolů, přestože za stavu 4:5 měl tři šance v řadě. Stav utkání srovnal a rozhodující set začal brejkem, jenže ho nepotvrdil a začal příliš chybovat. Ve zbytku utkání zapsal už jen jeden vyhraný game.

Schwartzman startuje v hlavní fázi Rolex Shanghai Masters počtvrté a premiérově se dostal přes druhé kolo. Další krok k první čtvrtfinálové účasti od loňského července může udělat ve třetím kole, ve kterém vyzve světovou osmičku Taylora Fritze.

Lehečka se vrací z Šanghaje na turnaje v evropskcý halách bez jediné výhry. Pár hodin po nezdaru ve dvouhře neuspěl ani ve čtyřhře po boku Félixe Augera-Aliassimea, česko-kanadský tandem v prvním kole podlehl 4:6, 5:7 osmému nasazenému salvádorsko-nizozemskému páru Marcelo Arévalo a Jean-Julien Rojer.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Šanghaji

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

25
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Naši hráči/ky jsou jak trampolína - každý se od nich odrazísmile Naposledy Diego. Jinak nevím, jak by porazil Taylora.smile
Reagovat
Ianny
Člověče teď zrovna koukám, že Diego dal i toho Taylora. Tak asi chytil formu..
Reagovat
Krisboy
Přece neporazil Lehečku, aby potom prohrál s nějakým dřevákem? Dalo se to čekat, po tak kvalitním tréninku smile
Reagovat
Tennisfan77
Podle mě je kolem Lehečky strašný hype. Úplně cítím, jak od něj lidé čekají snad pobyt v TOP10 nebo co.

Je to kvalitativně hráč někde kolem TOP50, sem tam solidní výsledek, několik pravidelných výbuchů ročně. Nic víc, nic méně.
Reagovat
turista
Potřebuje čas. Je hodně mladý. Federer a Djokovič se taky prosadili později než nabušený teenager Nadal.
Reagovat
Ianny
Tak zrovna třeba Djokovič měl v Lehečkově věku za sebou podstatně víc úspěchů, byl už i vítěz AO, TM atd.Takže tohle srovnání není úplně na místě.
Reagovat
Dobry-den
Nevadí, dneska vládl Tomáš. smile
Reagovat
Pe3k
Je 27. v race. Neviděl bych to s ním tak černě jako ostatní i když ten dnešní zápas byl děs. Macháč má vítěznou serii 80 v race za chvíli bude hrát o titul. Menšík z nich může být nejlepší, uvidíme. smile
Reagovat
jurasekh
Koukal jsem na to s nadějí, že Jirka se konečně chytí...a nicsmile Žasnu nad tím, jak se dokáže porazit sám...Dlouho mu fandím a doufal jsem, že by jednou mohl být nástupcem Berdycha či Štěpánka. Ale asi ne. Bude to spíš něco jako byli třeba Rosol či Hernych: dobří tenisté, ale špička prostě nesmile...snad tedy Menšík!?smile
Reagovat
Ondra979
nj je to urcite zklamani, ale jeste ma porad cas..je dost nevyrovnany,kdyz mu to jde, tak hraje na urovni top 20, nekdy ale nehraje ani na urovni TOP100 jako dnes..uvidime jak se popere s obhajobami na zacatku roku,druhy Berda to nejspis nebude ale to bychom chteli asi moc..
Reagovat
com
Aspon, ze Diego se zvednul smilesmile Titul, titul smile
Reagovat
turista
smile
Reagovat
Levinest
To byl hrozný tenis.... Nedařilo se nic.
Reagovat
hanz
Jo, Lehundovi kvality proti zenitářovi ...smilesmile
Reagovat
Hector17
Lehecka má štěstí, že je ATP aktuálně šíleně slabé. Má hru na challengery s Macháčem.
Reagovat
GaelM
Uvidí se příští sezónu. Obhajoby AO a Dauhá ukážou jasně, jestli má na to patřit nadále mezi elitu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Hru má na top20 možná i top10. Ale má vrtkavou hlavu. Neudrží level v průběhu turnajů vyšších kategorií, možná i obecně.
Jeho výhry nad top hráči ovšem nebyly náhodné. Na zlepšení to bude chtít zvýšené úsilí celého týmu.
Reagovat
PaYaB
Hru má určitě na top 30, akorát tam má strašné výkyvy formy.
Reagovat
Krisboy
Tak to je fakt bída. Diego je sympaťák, vždycky jsem mu fandil, ale je dávno za zenitem a tohle měl J2rka prostě vyhrát.

smile
Reagovat
turista
Souhlasím. Jirka Lehecka měl vyhrát. Ale Diega Schwartzmana mám taky rád.
Reagovat
frenkie57
Ten moment, jak si došel pro židli, aby se mohl obejmout u sítě s Isnerem, je nezapomenutelnýsmile...
Reagovat
Krisboy
Nedávno jsme to tu řešili. Nebyl to Schwarzman a Isner, ale Sela a Karlovič smile
Reagovat
EllNino
škoda, že se nikdy nestal smile
Reagovat
frenkie57
jj, už jsem to zjistil také na YT.
Reagovat
frenkie57
Ale vtipné to je, tak nebo tak.smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist