Davyděnko podruhé vyhrál turnaj v Mnichově a ukončil hluché období

1. 5. 2011, 17:28
Aktuality 3
ATP MNICHOV - Nikolaj Davyděnko se po 16 měsících dočkal turnajového triumfu. Ruský tenista po sedmi letech ovládl antuku v Mnichově, když v dnešním finále zdolal ve třech setech domácího Floriana Mayera.
Profily hráčů
Nikolaj Davyděnko

Na přelomu sezon 2009 a 2010 porážel nejlepší tenisty světa Nadala s Federerem a mohl atakovat i jejich dominantní postavení v žebříčku. Loni v únoru si však Nikolaj Davyděnko v Dubaji při pádu na kurt zlomil zápěstí a bylo po formě. Po třech měsících se na kurty vrátil, do konce roku však z patnácti turnajů pouze čtyřikrát vyhrál dva zápasy po sobě. Víc nic.

Letošní rok zahájil skalpem světové jedničky Nadala a v Dauhá nakonec prohrál až ve finále s Federerem. Pak se však devětadvacetiletý Rus znovu trápil; na devíti turnajích odehrál patnáct zápasů a vyhrát dokázal pouze pětkrát.

Výsledkové trápení ukončil až tento týden v Mnichově, kde na místní antuce znovu po sedmi letech nenašel přemožitele a získal první titul od loňského ledna, kdy vyhrál turnaj v Dauhá.

Třetí desítku turnajových triumfů Davyděnko zahájil poté, co v Bavorsku porazil Kuzněcova, Reistera, loňského finalistu a třetího nasazeného Čiliče, pomohla mu skreč Štěpánka a ve finále zdolal 6-3 3-6 6-1 domácí nasazenou pětku Floriana Mayera.

"Začal jsem hrát skvěle, ale pak jsem ztratil koncentraci. Asi jsem si myslel, že zápas snadno vyhraju. Ale on pak hrál lépe a pro mě nebylo jednoduché se do druhého setu vrátit. Ve třetím jsem se už zase soustředil od prvních výměn a výsledek 6-1 je opravdu hezký," komentoval Davydenko.

"Ve finále jsem se cítil silnější, uvolněnější a plný sebevědomí. Jsem moc šťastný, je to pro mě velmi důležitý výsledek, abych se vrátil zpět mezi elitu," řekl devětadvacetiletý Rus po triumfu, za který získal mimo prize money 68.850 eur a 250 bodů do žebříčku také vůz BMW 1 Series Convertible a dvě letenky do Jižní Afriky třídou 'business'. 

I když Mayer prohrál i své čtvrté finále, může se těšit na premiérový posun do top 30. "Byl to fantastický týden. Z finálové porážky jsem zklamaný, ale celkově turnaj hodnotím pozitivně. Až dosud jsem v Mnichově nevyhrál jediný zápas a dnes jsem byl najednou ve finále. Jen škoda, že jsem se znovu nedočkal titulu, ale pokaždé jsem hrál proti silněmu soupeři - Federerovi, Monfilsovi a dvakrát s Davyděnkem," komentoval sedmadvacetiletý Němec. "Každopádně je to skvělý pocit, že se poprvé dostanu do top 30. A teď chci jít ještě výš," plánuje.

- ATP 250 MNICHOV (Německo, antuka, 450.000 eur) -
nedělní výsledky (01. 05. 2011)

Dvouhra - finále:
Davyděnko (7-Rus.) - Mayer (5-Něm.) 6-3 3-6 6-1

Čtyřhra - finále:
Bolelli/Zeballos (It./Arg.) - Beck/Kas (Něm.) 7-6(3) 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Davydenko vyhral turnaj. Som zvedavy ako bude hrat po zvysok sezony, dufam ze sa len rozohrieva a zacne hrat naplno v druhej polke sezony a na harde daco predvedie - Davydenko vo forme je top 10 ak nie top 5 hrac cize snad este ukaze daco - predsa len najmladsi nie je.
Reagovat
Vojtiik
potreboval akorat si zvednout reputaci, aby byli proti nemu vetsi kurzy... pak zas zacne prodavat az to bude stat za to:D
Reagovat
misoSK
Ono zaujimave bude uz prve kolo v Madride, za supera ma domaceho Granollersa, neviem ci nespravi tyzden volna :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist