De Minaur opět ovládl Acapulco, Ruud stále čeká na první triumf na akcích větších než ATP 250

3. 3., 09:53
Aktuality 11
Alex de Minaur (25) získal loni na pětistovce v Acapulcu svůj první titul na akcích větších než ATP 250 a po roce ho dokázal obhájit. Nejlepší Australan v žebříčku porazil v letošním finále v mexické metropoli 6:4, 6:4 bývalou světovou dvojku Caspera Ruuda (25), získal první trofej od loňského triumfu v tomto dějišti a zajistil si setrvání v TOP 10 světového pořadí. Nor naopak stále čeká na první titul z turnajů ATP 500 a vyšších.
Profily hráčů
De Minaur obhájil loňský triumf v Acapulcu (© AFP)

De Minaur – Ruud 6:4, 6:4

Alex de Minaur potvrdil, že mu podmínky v Acapulcu sedí. Zatímco před týdnem v Los Cabos ztroskotal hned po úvodním zápase, v dalším mexickém dějišti to znovu po roce dotáhl až k titulu. Ve finálovém klání porazil ve dvou setech, ale až po dvou hodinách Caspera Ruuda, který neuspěl v souboji o titul ani před týdnem na druhém mexickém podniku ATP.

Zatímco v úvodním dějství nečelil Australan ani jednomu brejkbolu, ve druhé sadě musel likvidovat manko brejku a Norovi nabídl celkem čtyři šance. Ztracený servis si vzal okamžitě zpět a více než hodinový set urval stejným poměrem jako ten předchozí. Ruud mu k vítězství značně pomohl, v zápase trefil jen osm vítězných úderů a spáchal 22 nevynucených chyb.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

De Minaur vylepšil svou finálovou bilanci na 8:8, sedm z osmi titulů vybojoval na venkovních betonech, a poprvé obhájil trofej na této úrovni. Po loňském triumfu v tomto dějišti, kdy se radoval ze své první trofeje z akcí větších než ATP 250, prohrál všechna čtyři následující finále. V Acapulcu naposledy obhájil titul David Ferrer během hattricku v letech 2010-12.

Zopakováním loňského prvenství si zajistil setrvání v TOP 10 světového pořadí, kterou bude v následujícím vydání žebříčku uzavírat. Do nejlepší desítky se vrátí i poražený finalista Ruud, nejlepší norský tenista v historii bude devátý, o jedno místo před De Minaurem.

"Byl to parádní týden. Abych byl upřímný, tak jsem titul nečekal. Nepřijel jsem do Mexika v nejlepší formě, ale pořád jsem si říkal, že zkusím udělat maximum. Myslím si, že jsem dnes odehrál svůj nejlepší zápas v tomto týdnu, takže jsem velmi šťastný," řekl De Minaur. "Acapulco je pro mou kariéru velmi dobrým místem. Loni jsem tu poprvé vyhrál pětistovku a teď jsem tady poprvé obhájil titul. Cítím se tu jako doma," dodal.

Ruud naopak stále čeká na první triumf na turnajích vyšší kategorie než ATP 250. Na kontě má 10 vavřínů, ale všechny z dvěstěpadesátek a jen jedna pochází z jiného povrchu než jeho oblíbené antuky. Přesto byl ve finále US Open 2022 jedinou výhru od postu světové jedničky.

Ani tentokrát nedokázal na jednom klasickém turnaji porazit více než jednoho hráče TOP 10. Navíc si trojnásobný grandslamový finalista v posledních dvou týdnech na mexické půdě zhoršil finálovou bilanci na 10:10, před týdnem v Los Cabos nenašel recept na outsidera Jordana Thompsona a v Acapulcu prohrál s dalším australským zástupcem.

"Alex hrál celý týden fantasticky, dnes byl až příliš dobrý. Vypadá to, že ti Acapulco celkem sedí, takže předpokládám, že přijedeš i příští rok. Já budu doufat, že nedorazíš, ale jsem si jistý, že tu budeš," vtipkoval Ruud.


Výsledky turnaje ATP 500 v Acapulcu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Vlastně je pro něj to finále momentálně docela úspěch. Přál bych mu zlepšení a větší titul, aby to prolomil.
Démon se celkem drží.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To: Krisboy

to mělo přijít úplně dolů.
Reagovat
Krisboy
Jj, do desítky podle mě patří.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Dlouho jsem ho neviděl, ale kromě zlepšení hlavy a BH by se měl víc tlačit na síť a hlavně tam zakončovat, nejlépe do kurtu
Reagovat
Krisboy
A Minotaur dnes usedl na trůn Největšího vraceče ATP. Co on oběhá a vrátí, nedokázal ani Ferrer, Djokovič, Nadal, Chobotnice Méďa...
Reagovat
com
chudak Casper
..ani se nechce verit, ze to je bejvala svetova dvojka
Reagovat
Krisboy
Je to skvělej tenista, ale nemá mysl šampióna. Je moc hodnej.
Reagovat
Ondra979
no vypada to tak, fakt neobykly nepomer u nej - uz 3GS finale, ale ani jeden vyznamnejsi titul, na velkeho sampiona nejspis nema povahu, ale pral bych mu aspon jeden GS je to sympatak
Reagovat
Krisboy
Je to sympaťák, umí hrát i pěknej tenis, ale nemá instinkt zabijáka...
Reagovat
Mistic
100% súhlas. Tiež mu prajem min. jeden GS titul.
Reagovat
Ereinion
do těch GS finále se dostal primárně kvůli štěstí na extrémně lehký losy a celkově slabší konkurenci. To se teď mění, Sinner/Alcaraz jdou nahoru...od Ruuda GS rozhodně nečekám, jeho tenis je tak na pomezí TOP10
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist