Deblista Qureshi, důvod k radosti pro těžce zkoušený Pákistán

9. 9. 2010, 16:24
Aktuality 1
Ničivé a smrtící povodně, neustále střety s teroristy a korupční skandál v kriketu sužuje Pákistán v posledních týdnech a měsících. Jeden důvod k radosti sportovní fanoušci těžce zkoušené země ale mají. Jejich tenista Aisam Qureshi září na US Open.
Aisam Qureshi

Už dnes může třicetiletý hráč zvednout nad hlavu trofej v soutěži smíšené čtyřhry. Pomoci mu k tomu musí česká tenistka Květa Peschkeová, s kterou vyzvou ve finále favorizovanou americkou dvojici Liezel Huberová/Bob Bryan. Qureshi je navíc i ve finále čtyřhry a spolu s Indem Rohanem Bopannou je čekají bratři Bob a Mike Bryanové.

Qureshi se může stát první pákistánským grandslamovým vítězem. "Vím, jak jsou mé výkony zrovna teď pro mé krajany důležité," řekl pro Geo Super Channel v New York po postupu do finále mixu. "Moc toužím po tom, aby u nás měli lidé co oslavovat," pronesl tenista.

Aktuálně 34. deblista žebříčku ATP se dosud nejdále dostal ve čtyřhře v létě ve Wimbledonu, kde s Bopannou skončili ve čtvrtfinále. Nyní si maximum vylepšil a už to je pákistánský rekord. "Jsem na to pyšný, ale moje práce tady ještě není u konce," řekl.

Nejdřív hrál s Izraelcem, teď s Indem
Qureshi je doma považován za rebela. A to především kvůli výběru partnerů do čtyřhry. V roce 2002 si rozhněval Pákistánce, neboť se dal dohromady s izraelským hráčem Amirem Hadadem. Před třemi lety spojil síly s Indem Bhopannou a znovu byl doma kritizován, protože obě země jsou spolu na kordy.

"Snažíme se na politiku nemyslet," řekli Qureshi i Bopanna, přezdívaní Indicko-pákistánský expres, deníku New York Times. Snaží se ale upozornit na zbytečné sváry. "Stále opakuji, když spolu dokážeme s Rohanem vyjít na i mimo kurt, tak, proč by to nedokázali ostatní Indové a Pákistánci také," konstatoval Qureshi. I proto ve Wimbledonu nosili oblečení s nápisy Zastavte válku, hrajte tenis. A uvažují, že uspořádají exhibiční zápas na hranicích obou států.

"Vždycky byl silná osobnost a jakmile si něco usmyslí, tak za tím jde," řekla agentuře Reuters Qureshiho matka. věří, že její syn má šanci v New Yorku jednu ze soutěží vyhrát. "Všichni tady doma potřebujeme slyšet dobré zprávy," doplnila.

Tenisové geny prý zdědil Qureshi po dědečkovi. "Měl talent, ale i štěstí, že rodiče měli peníze a chuť ho podporovat. U nás je hodně nadějných hráčů, ale tenis se nebere vážně," řekl daviscupový kapitán Pákistánu Rasheed Malik.

pva, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
misoSK
prajem to Aisamovi s Rohanom
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist