Debutant Alcaraz a Zverev prohráli čtyřhru v Laver Cupu, po prvním dnu je skóre vyrovnané

VČERA, 23:55
Aktuality 0
V pátek odstartoval v berlínské Uber Areně sedmý ročník prestižního Laver Cupu. Po prvním hracím dnu je stav souboje mezi evropským výběrem a týmem světa vyrovnaný 2:2. Evropa vstupovala do závěrečného utkání s jednobodovým náskokem, ale debutant Carlos Alcaraz (21) s Alexanderem Zverevem (27) prohráli 6:7, 4:6 s Taylorem Fritzem (26) a Benem Sheltonem (21).
Carlos Alcaraz s Alexanderem Zverevem prohráli čtyřhru na závěr pátečního programu (© ANDREAS GORA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Evropa – Svět 2:2

Celkově sedmý ročník exhibičního Laver Cupu rozehráli Casper Ruud za Evropu a Francisco Cerúndolo za světový výběr. Nejlepší norský tenista v historii potvrdil slabší formu, která ho provází po skončení antukového French Open, a po porážce 4:6, 4:6 přišel o svou neporazitelnost v této týmové soutěži.

Finalista předloňského Turnaje mistrů Ruud dokázal v posledních třech ročnících přehrát Reillyho Opelku, Jacka Socka i Tommyho Paula, ovšem na Cerúndola recept nenašel. Argentinec si zvedl sebevědomí před týdnem v Davisově poháru, když vyhrál dva ze tří singlových duelů a porazil favorizovaného semifinalistu nedávného US Open Jacka Drapera. Vzájemnou bilanci s Ruudem upravil na 4:3 ve svůj prospěch.

Cerúndolo pouze jednou v utkání zaváhal na vlastním servisu. A to za stavu, kdy si to mohl dovolit, jelikož si ve druhé sadě vypracoval luxusní náskok dvou brejků. Premiérový zápas letošního Laver Cupu nakonec dopodával na druhý pokus a po zhruba 100 minutách zajistil svému týmu vedení 1:0.

O několik desítek minut později se Evropě zásluhou Stefanose Tsitsipase podařilo skóre srovnat. Bývalý třetí a aktuálně 12. muž pořadí přehrál 6:1, 6:4 australského protivníka Thanasiho Kokkinakise.

Tsitsipas před týdnem vynechal daviscupový souboj se Srbskem a v Laver Cupu odehrál první zápas po nezdaru v úvodním kole US Open, v němž nestačil právě na Kokkinakise. Na oblíbených krytých tvrdých površích měl však jasně navrch a podnikl úspěšnou odvetu.

Řecký tenista odvrátil obě brejkbolové hrozby, využil polovinu ze svých šesti šancí na brejk a na vítězství potřeboval méně než hodinu a půl. V Laver Cupu má nyní singlovou bilanci 4:1, prohrál pouze s Francesem Tiafoem po neproměněných mečbolech.

Grigor Dimitrov měl být největší jistotou evropského týmu v rámci prvního hracího dne. Bulharský favorit se však na vítězství 7:6, 7:6 nad Alejandrem Tabilem, který prožívá životní sezonu, ovšem přijel se sérií šest porážek a v Laver Cupu debutuje, pořádně nadřel.

V úvodním dějství si nevypracoval ani jednu brejkbolovou příležitost, ale i tak ho získal v tie-breaku poměrem 7:4. Zkrácená hra byla k vidění také ve druhé sadě, přestože Dimitrov v ní prohrával už 1:5 a čelil napříč dvěma gamy na returnu třem setbolům. Momentálně 10. hráč světa přesto rozhodující dějství nepřipustil a v tie-breaku vyhrál suverénně 7:2.

Bývalý šampion Turnaje mistrů, jenž musel v posledních týdnech skrečovat osmifinále ve Wimbledonu a také čtvrtfinále na US Open, tak poslal výběr Evropy před posledním pátečním utkáním do vedení 2:1. V Laver Cupu startuje podruhé v kariéře a poprvé po šesti letech, ve dvouhře uspěl i podruhé. V nominaci nahradil Rafaela Nadala.

Nejočekávanějším zápasem pátečního programu byla závěrečná čtyřhra, do níž nastoupili debutant Carlos Alcaraz s pravidelným účastníkem Alexanderem Zverevem proti Taylorovi Fritzovi a Benovi Sheltonovi. Na jejím konci se radovali Američané z vítězství 7:6, 6:4.

Fritz se Sheltonem využili obě brejkbolové šance a sami odvrátili čtyři z pěti brejkbolů. Zatímco úvodní set nedokázali dopodávat a do vedení šli až po tie-breaku (7:5), ve druhé sadě tento úkol zvládli a další komplikace nepřipustili.

Evropa v úvodních čtyřech ročnících Laver Cupu dominovala a triumfovala v pražské O2 areně, Chicagu, Ženevě a Bostonu. Poslední dvě edice však ovládl světový tým, konkrétně předloni v Londýně a loni ve Vancouveru. V následujícím ročníku, který se uskuteční v San Franciscu, dojde k první změně kapitánů. Evropu povede Yannick Noah a výběr světa si vezme na starost Andre Agassi.

Exhibiční turnaj, za jehož zrodem stojí i švýcarský fenomén Roger Federer, každoročně střídá dějiště na evropském kontinentu a v Severní Americe. Akce se koná vždy ve třech dnech, přičemž jednotlivá páteční vítězství jsou za jeden bod, sobotní za dva a nedělní za tři.


Výsledky dvouhry
| Výsledky čtyřhry

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist