Del Potro: Koleno za vyřazení nemůže, Roger začal hrát lépe

9. 6. 2012, 11:55
Rozhovory 3
Juan Martín Del Potro ve středu sahal po výhře nad Rogerem Federerem a postupem do semifinále French Open. Vedení 2-0 na sety ale neudržel a prohrál už šestý vzájemný zápas v řadě. Během utkání měl zjevné problémy s kolenem, na zranění se ale po utkání nevymlouval a uznal, že Švýcar si zápas otočit zasloužil
Profily hráčů
Juan Martín Del Potro

Pojďme se bavit o zápase. Měl jste skvělý začátek, zahrál jste dobrý tie-break. Pak to vypadalo, že vás začalo bolet koleno, ale potom v pátém setu se zdálo, že jste se pohyboval lépe. 
Ne, já si myslím, že jsem každopádně odehrál skvělý zápas, dokonce i ve třetím a čtvrtém setu. Jenže Roger začal hrát mnohem lépe než na začátku zápasu a míče mnohem více k základní čáře. Ve třetím a čtvrtém setu mě nutil hodně běhat.

Po druhém setu hrál lépe než já. Neměl jsem žádnou šanci vyhrát, dokud jsem v pátém gamu pátého setu neměl brejkbol. Hrál dobře, v pátém setu využil své příležitosti a zaslouženě vyhrál.

Když jste si na kurt zavolal trenéra, dal vám nějaké léky proti bolesti na vaše koleno?
Ano. A sundal mi tejp, byl moc těsný. Nic neobvyklého.

Říkáte, že vaše koleno vůbec neovlivnilo váš pohyb po druhém setu?
Ne.

Ne? Protože ve čtvrtém setu měl Roger myslím 13 vítězných úderů a žádnou nevynucenou chybu. Měl jste pocit, že už se nedá nic dělat, když jste viděl, jak dobře se Roger cítil?
Ano, cítil jsem se, jak říkáte. Navíc jsem ve čtvrtém setu servíroval opravdu špatně. A pokud podávám špatně proti Federerovi nebo jiným top hráčům, tak nemám příliš šancí vyhrát.

Ve čtvrtém setu jsem servíroval hrozně a v pátém setu mě velmi brzy brejknul a získal výhodu. Pátý set hrál s větším sebevědomím než já. A když měl šanci zápas ukončit, tak to udělal.

Co teď budete dělat? Pojedete do Queensu?
Budu odpočívat.

V Queensu hrát nebudete?
Teď ještě nevím. Rád bych tam hrál. Předpokládal jsem, že v Queensu hrát budu. Právě jsem tu skončil a nevím, co budu dělat v příštích několika hodinách, takže na tohle vám nedokáži odpovědět.

Můžete pro nás analyzovat zápas a vysvětlit, co se stalo?
No, neměl jsem ještě čas to analyzovat. Ale jak jsem řekl, ze začátku jsem hrál skutečně dobře. Roger pak začal hrát lépe, já ztratil několik servisů, mé podání nebylo tak dobré jako v prvních dvou setech a to bylo klíčové.

Během pátého setu jsem měl jedinou příležitost. Měl jsem brejkbol, ale nevyužil jsem ho. Myslím, že rozdíl byl obrovský.

Vaše první dva sety byly fantastické. Co se stalo pak?
Pořád ta samá věc – můj servis. Nepodával jsem dobře a to je to, proč jsem ztratil ve své hře sílu. Řeknu to znovu: Federer hrál mnohem lépe. Snažil jsem se servis zlepšit, ale nebylo to tak dobré, jak bych chtěl. Navíc jsem nedokázal využít šance.

Měl jsem příležitosti, ale promarnil jsem je. Když měl Roger příležitost ukončit zápas – udělal to. A to je ten rozdíl.

Je to více než 2 roky, kdy jste naposledy vyhrál set nad Federer. Dnes se vám to podařilo. Takže co jste se z dnešního zápasu přiučil?
Tenhle turnaj byl pro mě skvělý. Jsem velice šťastný, že jsem se dostal až sem. Hrál jsem čtyři grandslamy a jsem mezi 8 hráči na světě, kteří se mohou dostat do finále skvělého turnaje (Turnaje mistrů).

Takže když vyhraji sety, když vyhraji gamy proti velkým hráčům, proti takovým, kteří jsou v žebříčku výše než já, je vždy se co učit. Existují pozitiva a negativa a já musím zapracovat na té negativní stránce.

Říkal jste, že nevíte kdy a kde se znovu objevíte na kurtu. Pravděpodobně je to trochu brzy. Máte problémy s kolenem. Takže budete odpočívat nebo budete pokračovat v tenise?
Po Estorilu jsem odehrál ještě spoustu zápasů. Myslím, že jsem jeden z hráčů, kteří během roku odehrají nejvíce zápasů.

Trochu to koleno teď cítím, ale opravdu chci začít hrát přípravné zápasy na trávě. Chci zvýšit svou úroveň na trávě. Takže teď jsou cílem Wimbledon a Olympijské hry. To je pro mě skvělá motivace, abych pokračoval v práci.

Víme, že se nikdy nesnažíte hledat výmluvy pro špatný zápas a vždy vítězovi pogratulujete, ale měli jsme pocit, že jste se během čtvrtého a pátého setu na kurtu nepohyboval tak dobře. Cítil jste bolest?
Ne. Co jsem cítil, bylo to, že Federer hraje svůj nejlepší tenis. Jak jsem řekl, pozvedl úroveň své hry, zatímco ta má se snižovala. Začali jsme na stejné úrovni. Zápas byl velmi těsný. Vzal mi můj servis v prvním setu. Pak jsem si ho zase vzal zpátky.

Cítil jste na konci druhého setu, že můžete zápas vyhrát? Nezačal jste si myslet “Fajn, zápas bude můj“?
Do úplně posledního míče si myslím, že můžu vyhrát. Dokonce i když prohrávám 5-2 v pátém setu. Nyní mám dostatek zkušeností a můžu se do zápasu vrátit, dokonce i když je zápas velmi komplikovaný a jsme v pátém setu.

To je to, proč nejsem nikdy znechucený. Vždycky přemýšlím nad tím, že Federer má daleko více zkušeností, než mám já a může zápas vyhrát mnohem rychleji. Můžu proti ostatním hráčům vyhrát, ale prostě je to Federer.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, rolandgarros.com

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dneska se Delpo odhlásil z Queensu. Co by asi tak na to řekl Tomáš Berdych? Možná zase něco ve stylu: "že toto vystoupení není hodno hráče, který už má za sebou vyhraný grandslam" Ach Tome, Tome :-)
Reagovat
Padme
Je to sympaťák:) Letos má dobrou sezónu a je mladý, takže by toho mohl ještě hodně dokázat.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně ale aby se mu vyhýbaly zranění. Už toho bylo celkem dost a ty návraty u mužů jsou mnohem těžší než u žen.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist