Déšť pomohl. Šarapovová je po obratu a velké bitvě s Bartoliovou v semifinále

5. 9. 2012, 21:23
Aktuality 38
US OPEN - Marii Šarapovovou na US Open částečně zachránil déšť. Ruská favoritka sice vývoj nevydařené první sady proti Marion Bartoliové nezvrátila, utkání ale otočila a po vyčerpávajícím boji se může těšit na první newyorské semifinále od triumfu v roce 2006. V něm se utká se světovou jedničkou Azarenkovou.
Maria Šarapovová

Maria Šarapovová začala zápas s Marion Bartoliovou v úterý velmi špatně. S osmifinálovou přemožitelkou Petry Kvitové prohrávala rychle 0-4, pak hráčky zahnal do šaten hurikán Isaac a na kurt se dostaly až další den. I dnešní program US Open začal s dvouhodinovým zpožděním kvůli dešti, před 19. hodinou se ale počasí umoudřilo a boje na posledním grandslamu sezony mohly pokračovat.

Pětadvacetiletá Ruska začala dnešní dohrávku okamžitým brejkem, manko dvou servisů ale smazat nedokázala a vývoj úvodního dějství nezachránila. I když pak hned v prvním gamu druhého dějství spáchala tři dvojchyby a prohrála podání, rebrejkem a odvrácením čtyř brejkbolů ve třetí hře se vrátila do hry o postup.

Obě tenistky pak předváděly skvělý tenis plný fyzicky náročných výměn, které se divákům musely líbit. Majitelka všech čtyř grandslamových titulů Šarapovová z posledních devíti gamů na servisu kapitulovala jen jednou a po lépe zvládnutých koncovkách druhého a třetího setu zvtězila po 2 hodinách a 36 minutách 3-6 6-3 6-4. Sedmadvacetiletou Francouzku porazila i v pátém vzájemném souboji, poprvé však ztratila set.

"Musím přiznat, že déšť mi tentokrát opravdu pomohl, protože včera byla Marion naprosto nepřekonatelná," přiznala Šaraopovová, které déšť pomohl už i o kolo dříve. V osmifinále prohrávala s krajankou Naďou Petrovovou v rozhodující sadě 0-2, ale o vynucené pauze se poradila po telefonu i s otcem a pak zápas otočila.

"Dnes bylo nejdůležitější se dobře vyspat. Věděla jsem, že mě může čekat ještě hodně dlouhé utkání," komentovala vítězka US Open z roku 2006, jež od té doby nikdy v semifinále newyorského grandslamu nebyla. "Mám teď obrovskou radost, že jsem tu po těch letech opět dokázala postoupit mezi nejlepší čtyřku," radovala se světová trojka, které se v letošní sezoně podařilo vyhrát i 12. třísetovou bitvu,

"Je za tím asi i trocha štěstí, ale hlavně se snažím makat. Je to hodně o psychice, o tom, komu to tam právě více padá. Dnes jsme obě měly okamžiky, kdy byla jedna nahoře a druhá dole," dodala ruská krasavice.

O finále se Šarapovová utká se světovou jedničkou Victorií Azarenkovou, jež stihla postoupit přes obhájkyni titulu Stosurovou už v úterý. S Běloruskou má Ruska bilanci 4 výher a 5 porážek, na betonu v posledních čtyřech duelech neuhrála ani set. "Bude to strašně těžký zápas a jsem teď ráda, že budu mít dn volna. Victoria mě letos v Austrálii porazila a věřím, že to bude skvělé semifinále," řekla Šarapovová se vzpomínkou na jediný duel na grandslamu. Ten na letošním Australian Open prohrála 3-6 0-6.

V životní sezoně pokračuje Sara Erraniová. Po premiérovém grandslamovém čtvrtfinále na Australian Open a finále na Roland Garros postoupila už do semifinále v New Yorku.

Po skalpu světové šestky a loňské semifinalistky Kerberové si dnes poradila hladce 6-4 6-2 s krajankou Robertou Vinciovou, se kterou je také v semifinále čtyřhry.

Erraniová po nástupu na kurt dominovala, hrála vyrovnaně a soupeřce vzala čtyřikrát servis. Vinciová se dopustila 37 chyb a prohrála za hodinu a dvanáct minut. Desátá nasazená Erraniová se stala první Italkou v semifinále US Open v moderní éře. 

"Moje sebedůvěra roste s výsledky. Tahle sezona je pro mě jednoduše úžasná," radovala se Erraniová, jež bude po turnaji minámálně světovou osmičkou a jedničkou ve čtyřhře.

O další postup se Erraniová střetne s favorizovanou Serenou Williamsovou, která zametla 6-1 6-3 se srbskou hráčkou Anou Ivanovičovou. Třicetiletá Američanka nastřílela 12 es, 26 vítězných úderů a udělala jen 14 nevynucených chyb.

"Hrála jsem proti bývalé světové jedničce, která hraje dobře. Ale do zápasu jsem vstoupila skvěle a jsem ráda, že hraju líp a líp," komentovala Serena svůj postup.

Serena tak v pěti dosavadních zápasech na letošním US Open ztratila celkem jen 16 gamů. Z posledních 25 zápasů již 24. utkání vyhrála a v New Yorku míří za čtvrtým triumfem, celkově 15. grandslamovým.

Erraniová směrem k souboji se Serenou řekla: "Na taktiku se musím poradit s trenérem. Al budu muset bojovat a snažit se jí nějak unavit. Serena nezávisle prohlásila: "Je to velká bojovnice, nedá mi nic zadarmo. Ale na zápas se moc těším a věřím, že postoupím do finále. Cítím se tu skvěle."

- US OPEN 2012 -
(USA / New York, tv. povrch, 11.777.000 dolarů)
středeční výsledky žen (05. 09. 2012)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Šarapovová (3-Rus.) - Bartoliová (11-Fr.) 3-6 6-3 6-4
S. Williamsová (4-USA) - Ivanovičová (12-Srb.) 6-1 6-3
Erraniová (10-It.) - Vinciová (20-It.) 6-2 6-4

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hlaváčková/Hradecká (3-ČR) - Lisická/Shuai Peng (Něm./Čína) 6-3 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
freeteepek
Nevím, kdo stříhal tohle video, ale na něm Azarenkový fanděj i trenéři Petry Kvitový Kotyza s Ivankem. Docela pikantní:-)
http://www.youtube.com/watch?v=jDv9SuIz5So&list=PLC3AB0BCB1E79B3DE&feature=player_embedded#!
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem si toho všimnul... Chtěl jsem to použít při první příležitosti a přidat k tomu nějakou poznámku o Kotyzovi. :D
Reagovat
tommr
nejde mi to přehrát - při jaký příležitosti to bylo? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ten záběr je určitě z loňského TM.
Reagovat
tommr
průběžnej stav žebříčku WTA po zkompletovaným čtvrtfinále USO = stav žebříčku po odečtení lonskejch výsledků na USO a započtení dosavadních letošních výsledků na USO (čísla v závorce znamenají náskok nebo ztrátu na Petru):

1. Azarenka .................... 9765 bodů .......... (+3075 bodů)
2. Sharapova .................. 8435 bodů .......... (+1745 bodů)
3. Radwanska ................ 8295 bodů .......... (+1605 bodů)
4. Serena Williams ......... 6800 bodů .......... (-110 bodů)
5. Kvitová ...................... 6690 bodů
6. Kerber ....................... 5085 bodů .......... (-1605 bodů)
7. Errani ........................ 4755 bodů .......... (-1935 bodů)
8. Li .............................. 4526 bodů ........... (-2164 bodů)
9. Stosur ........................ 4200 bodů ........... (-2490 bodů)
10. Bartoli ..................... 3800 bodů ........... (-2890 bodů)
11. Wozniacki ............... 3440 bodů ........... (-3250 bodů)
12. Ivanovic .................. 3200 bodů ........... (-3490 bodů)
...

Petra už má zajištěný pátý místo po USO - Erraniová jí už v žádným případě nemůže předstihnout ... :)

V zítřejším semifinálovým zápase Serena-Errani půjde jen o to, jestli Serena Petře ještě víc odskočí nebo jestli se jí Erraniová zase o něco přiblíží. Já osobně bych preferoval spíš tu první variantu ... :)
Reagovat
freeteepek
Léto 2012 už pomalu končí a je třeba myslet na to příští. Já už to mám nalinkovaný. Příští rok Petra vyhraje Wimbledon, potom ještě obhájí titul v New Havenu a na US Open následně dojde minimálně do SF.
Aktuálně je důležitý potvrdit na podzim své postavení v top 5 a na TM dát minimálně SF. V hale Petře stále věřím nejvíc. No a v lednu pak může začít velká jízda:-)
Jestli potřebuje hrát víc zápasů, ať začne hrát 4hru na velkých turnajích. Bude mít tak ještě druhou šanci pro případ kolapsu ve 2hře a taky si vylepší hru na sítí a vůbec by se mohla naučit zakončovat výměny víc technicky. Říkají, že Petra je ženská obdoba Del Potra. Něco na tom určitě bude. DelPo dlouhán, který do toho taky pěkně mlátí, ale umí zahrát i technicky. Viděl jsem jak Rodicka ničil perfektníma kraťasama a když šlo o důležitý míč, prokázal i trpělivost.
Zajímavost. Některé top hráčky hrají i 4hru, jiné ne. Např. taková Šarapovová ne. Ale ještě v r.2004 tj. ještě před tím, než se stala hvězdou, ano. A víte kdo byla její partnerka ve 4hře v r.2003 na AO? No přece Marion Bartoliová:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jo, tak to jsem netušil. :) Ale vím, že Masha dřív hrála debla docela hodně a měla spoustu partnerek. Hrála např. s Tamarine Tanasugarn, Věrou, Makiri nebo Giselou Dulko. Dokonce má tři turnajové tituly ze čtyřhry. :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Sharapova_career_statistics
Reagovat
tommr
já se tak daleko koukat neodvažuju. Jen doufám, že si Petra do konce sezony podrží místo v elitní osmičce a na začátku příštího roku využije toho, že nebude muset skoro nic obhajovat a pokusí se proniknout do top-4. Chtělo by to i pár titulů - pokud možno aspon jeden GS - a obhájit FC ... :)
Co se týče čtyřhry tak opravdu nevím jak se k tomu postavit. Na jednu stranu by to Petře mohlo pomoct (větší rozehranost, zlepšení hry na síti a volejů), na druhou zase uškodit (zvýšená únava a riziko zranění). Snad ví sama nejlíp co je pro ní lepší ... :)
Reagovat
freeteepek
SF Sydney, SF AO...
Reagovat
freeteepek
Berďa to dokázal! Je v semifinále. Prohrál jsem sázku, ale vůbec mě to nemrzí. Kdyby to Berďa celý vyhrál, tak by se vůbec nezlobil:-)
Reagovat
freeteepek
Berďa měl brejk k dobru, ale na 4:2 nezvýšil. Ten servis prohrál a momentum se otočilo na Federerovu stranu. Snad to Berďu nesrazí dolů a naopak Federera nenakopne do výšin!
Reagovat
freeteepek
To snad není možný. Berďa se drží! Federer dál kupí chyby a Berdych vede už 2:0! Vsadil jsem na Federera, ale vůbec by mi nevadilo, kdby ho Berďa poslal zpátky do Švýcar:-)
Reagovat
freeteepek
Berdych vyhrál jasně tiebreak a vede 1:0. je to nadějný:-)
Reagovat
freeteepek
První servis konečně funguje.
Federer - 14 UE. Berďa jen polovinu...
Reagovat
freeteepek
Tak Berda naštěstí brejknul zpátky. S nulou!
Reagovat
freeteepek
Tak zatím je to přehlídka minel. Berďovi nejde první servis. Federer měl opět šance na další brejk, ale nepotrestal.
Reagovat
dadaft
zatím IV. cenová.
Reagovat
freeteepek
Tak Berďa hned ztratil servis:-) (zásluhou dvojchyby a obrovský minely kdy stál snad metr od sítě a minul kurt!)
Reagovat
freeteepek
Ana proti Sereně nepříjemně překvapila. Byla rychlá, hrála tvrdě. Doufám, že takle nebude hrát ve Fed Cupu v zápase s Petrou! Podle mě odvedla se Serenou dobrej zápas. Vzhledem k tomu, že Serena hraje kolo od kola líp, uhrát 4 gemy je slušný číslo. Je ale pravda, že Serena to ve druhém setu na returnu už trochu flákala, jelikož si byla jistá tím, že své podání vyhraje a nechtěla hrát s Anou výměny. Až v té poslední hře se při servisu Any vzepjala k většímu výkonu:-)
Reagovat
dadaft
souhlas. Ana hrála hodně dobře. je ve formě.
Reagovat
smazaný uživatel
Mně taky přišlo, že se ve druhém setu nechce už Sereně moc hýbat.
Ale Anu jsem viděl tady na turnaji ve všech zápasech a měl jsem z ní i trochu obavy do zápasu se Serenou, protože hrála moc dobře. Hlavně, když jí padalo podání a mohla se tlačit z forhendu. A je dost rychlá. Myslím, že práce pod jejím koučem konečně přináší ovoce a může být ještě nebezpečná.
Ale zase do listopadu doba dlouhá. A bude se hrát v hale, to je Petry výhoda.
Reagovat
freeteepek
Do listopadu dlouhá doba a ta hala a domácí prostředí je velká výhoda pro nás. Už netrpělivě čekám, až se začnou prodávat lístky:-)
Reagovat
smazaný uživatel
To se mi čte moc dobře. :) Zápas jsem neviděl a věděl jsem, že Ana může jenom překvapit. Jsem rád, že aspoň něco uhrála. Serena je holt Serena... Čtvrtfinále je pro Anu úspěch a těším se, co předvede ve zbytku sezony. :)
Reagovat
dadaft
opravdu se na ni dobře koukalo. a jak píše Oskar, do její hry se začíná vracet rychlost (nebo zrychlení, chceš-li). taky předvedla mrštnost, dobrou ruku a přehled. bylo tam i pár zbytečných chybek. podle mě mohla uhrát ještě dva gemy navíc.
ale těším se, že bychom ji mohli vidět v Tokiu nebo Pekingu zase něco slušného uhrát. ))
Reagovat
pepin
Tak božská a krásná Anna padla. Již vidím, jak zde zase někdo bude psát, že se proti chlapovi nedá hrát a podobné cinty. Ale kdo se na ten zápas díval a vydržel, tak musel vidět, že 80 procent bylo o servisu. Pokud Sereně šel servis, neměla Anna ani nejmenší naději. Jediný gam v 1 setu uhrála díky velké chybě Sereny a štastného nastavení rakety. Ve 2 setu párkrát odešlo Ser. podání a hned ten zápas vypadal trochu jinak. V celkovém pojetí na Ser. stejně neměla, ale opět ukázala všem ostatním, že v podstatě jediná cesta na Serenu je přes Servis. A již dnes lituji Saru s jejím velice slabým servrem.
Reagovat
smazaný uživatel
Alespoň se Serena kapku proběhla. A jak si kecla na zadek mě pobavilo.:)
Tak co Jameson, zbylo ještě něco ve flašce?
Reagovat
pepin
No to máš pravdu, také jsem se zasmál, seděla tam jak kachna, jen začít hýkat. Je fakt, že pokud se Anna dostala do výměny nehrála až tak špatně. Ale máte pravdu, že Serena jista si svým podáním to ve 2 setu poflakovala. Ale je to u ní obdivuhodný, teče jí do bot, ona si 5 x pinkne s míčkem a prdne tam eso, nebo přímý bod. V tom jednom gamu ji frnkla 4 esa, no to bylo ůžasný. Přítel Jameson ještě zůstal, ráno jdeme ještě na kola a odpoledne nebo večer mám před sebou 800 km domů.
Reagovat
smazaný uživatel
Já na ní to podání obdivuji, musí být asi psychicky odolná. Ale Petra je mladá, myslím, že má teké velké předpoklady stavět na podání a trénovat to. Navíc, když je levačka. Hlavně, aby dokázala přepínat na tu mezihru, když se tak nedaří. Ale to časem vše přijde.
Tak přeji, aby jsi v pořádku dojel domů.
Reagovat
pepin
Tak děkuji a u semifinále čau.
Reagovat
smazaný uživatel
Takové zážitky se těžko popisují slovy. Masha opět ukázala svoje bojovné srdce! :) Po včerejšku bylo jasné, že první set bude těžké otočit. Masha dneska začala dobře. V tom rozehraném gemu získala brejk a následně ho potvrdila. Masha v prvním setu aspoň upravila skóre, ale Marion si ho vzít nenechala... Druhý set začal pro Mashu kriticky. Hned v prvním gemu udělala tři dvojchyby a ztratila servis. Něco podobného se ale vzápětí stalo i Marion, která udělala dvě dvojchyby a Masha získala rebrejk čistou hrou. Následující gem byl hodně důležitý. Masha odvrátila čtyři brejkboly a podržela servis. Pak už měla Masha ve 2. setu mírně navrch. V šestém gemu ještě zůstal brejkbol nevyužitý, ale v osmém už se to povedlo. Masha se dostala do vedení 5:3 a úspěšně dopodávala druhou sadu... Začátek třetího setu byl opět lepší pro Mashu. Za stavu 1:1 získala brejk, ale bohužel ho nepotvrdila. Marion se zase zvedla a Masha musela tvrdě bojovat. Mimořádně důležitý byl šestý gem, kdy Masha odvrátila dva brejkboly. Rozhodnutí padlo nakonec v devátém gemu. Za stavu 4:4 Masha proměnila svůj třetí brejkbol a následně šla servírovat na vítězství v zápase. Ani dopodávat nebylo jednoduché. Masha prohrávala 15-30, ale pak vyhrála tři míčky v řadě a bylo hotovo. :)

Moje radost byla a stále je nepopsatelná. Masha je nejen krásná a skvělá tenistka, ale má úžasný charakter a obrovskou vůli po vítězství. To na ní neskutečně miluju. Prostě jak už jsem napsal: božská Maria! :)
Teď už je jasné, že budu mít ve finále komu fandit. :) Na zápas Mashy s Vikou se moc těším, ale je mi samozřejmě líto, že jedna z nich prohraje. Lepší by bylo, kdyby se potkaly až ve finále... Ale jinak jsem opravdu nadšený. Jejich čtvrtfinálové zápasy byly těžší, než jsem si dokázal představit, ale naštěstí to dobře dopadlo. Letošní vzájemné zápasy mezi Vikou a Mashou byly poměrně jednoznačné. Já věřím, že v semifinále US Open spolu můžou sehrát nejlepší vzájemný duel v letošním roce. :)
Reagovat
freeteepek
Nemůžu než nesouhlasit. Šarapovová je nejen ošklivá, ale má i hrozný charakter. Jediný, co se mi na ní líbí, jsou ty libé zvuky, které vydává při každém úderu. To mě strašně vzrušuje:-)
Reagovat
smazaný uživatel
A hele, FFK se zase projevuje... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Taky nesouhlasím v té kráse, ale v charakteru rozhodně ano. Ta její vůle po vítězství, ta mentalita...kvůli tohohle k ní chovám velký respekt. Přesně takové osobnosti vždy dosáhnou nejvyšších cílů, a to na nich miluju. Ale jinak, jak Monty víš, není to moje oblíbenkyně :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tvůj názor můžu jedině respektovat. Krása je subjektivní záležitost. :)
Reagovat
dadaft
morální vlastnosti hráček zkoumat nebudu.
ale zápas to byl moc pěkný. stejně jako Sam s Vikou, i tady se jelo na doraz. bylo to super.
teď jen doufám, že Ana nedostane kanára...
Reagovat
smazaný uživatel
Už se těším na souboj s Vikou, doufám, že ji naklepe podobně jako na AO :P a pak proti Sereně...děj se vůle boží :D
Reagovat
horska.kraslice
Další příděl všískotu versus houkání.
Reagovat
horska.kraslice
vřískotu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist