Dimitrov má trofeje už ze všech povrchů, dnes vyhrál na trávě v Queen's Clubu

15. 6. 2014, 17:57
Aktuality 37
ATP QUEEN'S CLUB - Bulhar Grigor Dimitrov ve finále turnaje na trávě v Queen's Clubu vyhrál tie-breakovou bitvu s Felicianem Lópezem, kterého po odvrácení mečbolu zdolal 6-7 7-6 7-6, a zkompletoval sbírku titulů. Loni na podzim vyhrál v hale ve Stockholmu, letos přidal trofeje z tvrdého povrchu v Acapulku a z antuky v Bukurešti.
Profily hráčů
Grigor Dimitrov

Grigor Dimitrov si v utkání s Felicianem Lópezem, který v semifinále vyřadil Radka Štěpánka a předtím Tomáše Berdycha, držel stejně jako jeho soupeř v úvodních dvou setech podání. Úvodní sadu získal Španěl ve zkrácené hře poměrem 10-8.

Ve druhém setu byl López blízko svému čtvrtému titulu na okruhu ATP. Za stavu 6:5 měl při soupeřově servisu mečbol, ale Bulhar ho odvrátil a následný tie-break suverénně vyhrál 7-1.

Třetí set začal dvaadvacetiletý Dimitrov ztrátou podání, ale v osmém gamu vyšel jediný brejk v sadě i jemu a s přispěním soupeřovy dvojchyby vyrovnal na 4-4. V tie-breaku třináctý hráč světa zvítězil 8-6.



"Jsem velmi šťastný, že jsem vyhrál. Věděl jsem, že López bude na rychlém povrchu velmi těžkým soupeřem a to se potvrdilo. Hodně jsem bojoval a na kurtu jsem nechal všechno - to byl můj hlavní cíl a já dosáhl na to, po čem jsem toužil," řekl Dimitrov.

Pro čtvrtého nasazeného Bulhara to byl čtvrtý turnajový triumf v kariéře, za který mu v hledišti aplaudovala i jeho ruská přítelkyně Maria Šarapovová, čerstvá vítězka Roland Garros.

V této sezoně už Dimitrov zvítězil v březnu na tvrdém povrchu v Acapulcu a v dubnu na antuce v Bukurešti, kde ve finále překazil obhajobu titulu Lukáši Rosolovi. Nyní přidal úspěch také na trávě a jako první má letos triumfy ze tří různých povrchů. Titul má bulharský tenista také z haly, premiérově na okruhu ATP ho slavil oni na podzim ve Stockholmu.

Dvaatřicetiletému Lópezovi se nepovedlo navázat na loňský triumf na trávě v Eastbourne. Navíc promarnil šanci stát se nejstarším vítězem tradičního turnaje za posledních 36 let - v roce 1978 vyhrál v Queen's Clubu ve 33 letech Australan Tony Roche.

"Vždy je těžké prohrát, obzvlášť ve finále po mečbolu. Ale celkově mám za sebou skvělý týden, byla to výborná příprava na Wimbledon. Doufám, že příští týden v Eastbourne se mi bude znovu dařit," řekl López. "Cítím se teď skvěle, hraju dobře a proto doufám, že v této hře budu pokračovat i v následujících dvou až třech týdnech."

- ATP 250 QUEENS CLUB -
(Velká Británie - Londýn, tráva, 809.600 eur)
nedělní výsledky (15. 06. 2014)
• Dvouhra - finále •
Dimitrov (4-Bulh.) - López (10-Šp.) 6-7(8) 7-6(1) 7-6(6)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

37
Přidat komentář
Rafaeoli25
Může mi někdo z tp vysvětlit, jak se může do vašeho textu dostat taková hrubka jakou je to Nice? To si to dotyčný nepamatuje (pak nechápu, co na svém místě dělá) nebo to píše ožralej?
Reagovat
J.M.
Mně by spíš zajímalo, proč se tohle tady děje neustále celé dlouhé měsíce, pořád dokola, v desítkách zpráviček a článků. Nedávno se tady v diskusi k tomu někdo z redakce vyjadřoval, že je normální sem tam nějaká chybička, to se stává každému. To je sice pravda, ale myslím, že zdejší výskyt "chybiček" se od normálu hodně vzdaluje. Navíc to jsou někdy chybičky, na které je opakovaně upozorňováno, a přesto se v dalších článcích a zprávičkách objeví znovu a znovu.
Reagovat
J.M.
A samozřejmě když člověk píše o cizích chybách, tak pak zákonitě napíše "mně by zajímalo" místo "mě by zajímalo", protože vždycky je dobré dostat taky facku.
Reagovat
Rafaeoli25
Jestli třeba tohle někdo nazývá chybičkou, tak je jeho schopnost sebekritiky nebo ochota k ní opravdu pramalá, tohle je prostě skandální, člověk má pocit, že to píšou lidé, čerpající max.z agenturních zpráv a leckdy ani to ne, skutečně smutný, skoro každý přispívající je tady zjevně kompetentnější (kdyby šlo aspoň o třicet let starý výsledky, tak bych to dokázal odpustit, ale tohle, měsíc starý výsledky?)
Reagovat
spaniel
Vzdyt jo. Jsou to převzaté články, jsou stejne jako treba na sport.cz. CTK
Reagovat
J.M.
Když se podíváš na články z posledních dní, těch z ČTK moc není. Ani tenhle není z ČTK (to by tam bylo napsané, navíc i ty z ČTK jsou většinou směs ČTK + autor článku). A obecně ty omyly, které tady jsou, jsou většinou vlastní výroby.
Reagovat
Fandina
Je tam napsáno ČTK a je to normální, že se články přebírají z tiskové agentury. Ta vydává zprávy a jednotliví uživatelé, servery, tištěné noviny, televize, média si od ní zpravodajství platí.
Reagovat
Rafaeoli25
Pak to ale stojí za prd, takové servery mají spravovat lidé, kteří danou oblast milují, ne že jen něco zkopírujou z četky, takhle kdyby třeba na csfd přistupovali k filmům..
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem uz dlouhou dobu venku z cestiny...vlastne to je snad jedno z mala mist, kde jeste trochu cestinu uzivam...takze uplne zapominam...
Jak to je tedy spravne?
s tim... v Nice

(Fakt to nemyslim jako provokacku, opravdu se ptam se zajmem;)
Reagovat
spaniel
Nejde o chybu c češtině :D
Reagovat
Davor1
Tak tam je chyba tá, že Dimitrov v Nice nevyhral, tam vyhral Gulbis, bol to ten turnaj pred FO. Dimitrov vyhral v Bukurešti s Rosolom, takže tam nie je gramatická chyba, ale obsahová ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Diky chlapi,
...fakt uz jsem myslel, ze je to se mnou opravdu spatne...no ne, ze neni, ale tohle mne trosku naplnilo optimismem;)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Grigore!! :-))
Reagovat
Davor1
Škoda, prial som to Lopezovi za jeho ortodoxný trávnatý štýl a vynikajúci celý turnaj, zápasy s Berdychom a Štepánkom zvládol na jednotku, vo finále asi trochu zapracovala psychika, hlavne mal dopodávať tretí set a v TB spravil množstvo lacných chýb.
Dimitrovovi vôbec neviem prísť na chuť, jeho tenis mi príde strašne jalový, nudný... navyše mi ho dosť zráža aj tá Sharapka, ktorú vážne nemusím. Nejako sa ale rozbehol a na tých menších turnajoch sa dostáva pravidelne ďaleko, od októbra má už 4-tý titul a takú bilanciu nemá skoro nikto. Napriek tomu mu do budúcna až tak neverím, náhrada za Rogera to nie je ani náhodou. Určite vyhrá ešte množstvo menších turnajov, ale na GS a Masters zatiaľ rozhodne nemá...
Reagovat
smazaný uživatel
To bude asi delat ta Marie;D)))) Ta dokaze zamlzit pohled na nektere veci, jak v tom pozitivnim aspektu, tak i negativnim...od teto damy je obcas lepsi se drzet dal, tak nejak si ji drzet na distanc... nekdy i jak nejdal to jde;D))) ovsem pokud clovek neni pochopitelne jeji nadsenec a fanda...tam to je jina kapitola...

Takze pokud se oddalim od Marie....nemyslim si, ze jeho tenis je az tak jalovy... technicky je opravdu zrucny, vem si, ze treba hraje jednorucak, coz neni uplne ta klasicka tendence...v nove vlne tenisu.
Je uplnym opakem Marie, ktera je treba ultra agresivni... coz on vubec neni, utocny hrac take moc ne, ale neznamena to, zeby nebyl tvorivy...
Ale v jednom se s Tebou shodnu urcite, pral jsem to take vic Lopezovi;) Prave za tu odvahu...;)

Jestli jde o to, na co ma, nebo ne, tady se spis obavam, ze to spis zalezi jak se mu chce, nebo nechce...
To, ze se mu podaril Queens jeste neznamena, ze ve Wimbly bude perlit... v tomhle ho asi opravdu tezko odhadovat...
Reagovat
J.M.
V té jalovosti bych s Davorem docela souhlasil. Griša sice umí zahrát i agresivnější, dominantnější tenis, ale jen velmi, velmi zřídka, naposledy tak odehrál pár zápasů loni. Už hodně dlouho hraje tak jak podstatě celou kariéru, tedy skoro nijak. Ano, má kreativní momenty, ale ty často vycházejí právě z té jalovosti. Když to neumí jinak, když neumí přímočaře zatlačit, když má mizernou práci nohou a rovnováhu, když neumí zahrát normální bekhend jako každý jiný profesionální hráč, když je v nouzi, občas si vypomůže kreativitou, gymnastikou, momenty do sestřihů.

Jinak není vůbec jednoručák jako jednoručák. Jednoručák se dá hrát úplně skvěle, může z něj být velká zbraň. Grišův je bohužel zoufale špatný už od základů. Za celé roky s ním neudělal nic, je to jeho jednoznačně největší slabina a asi věc č. 1, která způsobuje, že tolik let zůstává výsledkově za očekáváním. Málokdo v top 100 má tak slabý bekhend, pokud vůbec někdo. Neschopný přitlačit, neschopný bránit, neschopný returnovat (asi nejzásadnější bolest), neschopný větších úhlů a variant kvůli monotónnímu provedení celou nataženou paží bez práce zápěstím, velmi často neschopný vůbec přehodit síť (to i kvůli chronicky laxní práci nohou). Je to obrovský hendikep. Kdyby měl bekhend na úrovni většiny ostatních jednoručáků v top 100, asi by byl už hodně dávno v top 10. Takhle je v podstatě bez bekhendu. Dnes to řešil tím, že neustále přebíhal do bekhendového rohu a hrál to z forhendu, čehož Feliciano neustále využíval a vyhrával jednu výměnu za druhou tím, že mu udeřil do prázdného forhendového rohu. Příliš snadno a příliš spolehlivě se takhle proti Grigorovi vyhrávají výměny.
Reagovat
Davor1
Predbehol si ma o minútku, ale som rád za ten popis jeho slabín, presne tak to vidím tiež, len by som to nevedel tak parádne vyjadriť ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tys ho teda clovece sjel drsne;DDD)))

Muj nazor na krokovani je takovy, ze ho ma presne jako je jeho charakter (o kterem pisu, ze je proste nevypocitatelny)... nekdy dokaze zapracovat skvele, a nekdy te z neho proste trefi slak... to je to, co jsem si tedy vsiml ja...

Pripada mi, ze si predstavil presne jeho vlastnost, kdyz se "mu nechce hrat"... nebot jak si to neodkrokujes, nepracujes nohama dobre, tak dost veci jde teda dost do haje, dost problem i u Kvitove dalsi takovy laxni typ...Kotyza to omyva s ni celkem dokolecka dokola... potom nefunguje hodne veci... a nekdy to vypada, ze neumis ani hrat;D) Z vlastni zkusenosti vim, ze staci, abych sis jen trosku nedokazal ustoupit, nemas ten jump v nohou...vleje se do mne ta pohybova resistence, fakt jde potom vsechno proste spatne...

Takze psat o nem, ze ma BH na urovni nejakeho hrace druhe stovky...no nevim, to treba ja bych si nelajzl... A ani na to fakt nemam, to priznavam bez muceni...takze se mne na to tezko reaguje... u mne to dost vsechno konci na vlastni zkusenosti, nikdy jsem nebyl profi hrac...

Je to trening, uznavam, ale az tak spatne to neni, aspon podle mne;)
http://www.youtube.com/watch?v=4tKl2aWyork

Ja ho branit nechci, nejsem jeho nejaky zaryty fanda;)

Ja chtel fakt Lopeeeze...;)))
Reagovat
Davor1
Asi máš pravdu s tou Mariou ;))
Hraje síce jednoručák, ale je to jeho asi najslabší úder, ešte má veľa čo robiť, aby sa z neho stala zbraň...mne často príde až príliš pasívny, málokedy zakončuje výmeny a nebyť výborného servisu, tak by mal problém...ale po psychickej stránke už je veľmi silný, zrejme sa niečo naučil aj od svojej panej :-) Neviem ale prečo ho stále tak porovnávajú s Rogerom, mne teda jeho hra vôbec nepríde Rogerovi až tak podobná, to by ma teda bavil oveľa viac...
Reagovat
J.M.
Ano, servis je to, co ho drží nad vodou, ve spoustě zápasů včetně toho dnešního. Není to sice žádný Raonic, ale i tak je to aspoň nějaká zbraň.

Bohužel co se týče té pasivity, to je něco, s čím je evidentně spokojený a nehodlá s tím nic dělat. Sám říká, že se považuje za agresivního hráče. A co se týče jeho kouče Rasheeda, ten když dostal od fanoušků otázku, jestli mu nepřijde, že je Grigor příliš pasivní (protože to je to, co mu dnes vyčítá hodně tenisových fanoušků), tak vůbec nechápal, o čem je řeč a říkal, že mu naopak přišlo, že byl Grigor příliš agresivní. Tak teď asi s Rasheedem pracovali na tom, aby hrál ještě pasivněji. A od Ivaniševiče si pak za to vysloužil pochvalu, že pod Rasheedem se zlepšil a hraje agresivněji. Což mně sice přijde jako mimozemský poznatek (sleduju ho léta a vůbec žádný posun tam není), ale bohužel Grigor a jeho tým vypadá, že jsou spokojeni a nehodlají nic měnit.
Reagovat
Davor1
Presne takto to vidím, že Grigor je so svojím výsledkovým aj rebríčkovým posunom za posledný rok spokojný a to mu bude brániť sa posunúť vyššie aj herne. On uhral výborné výsledky a tie 3 tohtoročné tituly vyzerajú skvele, treba však dodať, že vo všetkých finálových zápasoch mal hráčov, ktorým proste chýba kvalita, aby dokázali jeho pasivitu potrestať (Anderson, Rosol, Lopez). Keď sa však stretol niekde s kvalitnejšími agresívnymi hráčmi, tak mal problém. Nisikori má s ním H2H asi 4-0, Gulbis ho tento rok tiež 2 krát porazil. Som si istý, že by mal veľký problém aj s Raoničom...a s touto hrou nikdy neporazí Nadala a Novaka, na antuke ani Ferrera, čo mu bude dlhý čas brániť vyhrať niečo väčšie (kým proste neodpadne súčasná top špička...)
Reagovat
smazaný uživatel
Oni ho porovnavaji s Rogerem, nebot ten potencial v sobe asi ma... nejsem opravdu na takove vysi, abych to ocenil s jistotou...a potvrdil.... jestli jde o BH, vyse jsem uz reagoval...

Ovsem Roger ja panes...pokud jde o krokovani...to proste je neskutecne...diky tomu, on da ten mic tam, kde presne chce...
ma neskutecny prehled...a co vic, dokaze cist udery atd...

Reagoval jsem na to jalovy... nebot se mne to uplne nezda...;)

Pokud teda mam rict za sebe, tak treba mne se zda tenis Nadala na trave celkem slusne jalovy;D))) By mne asi za to tady hodne lidi hnalo...ale v tomhle si zase ja nedokazu pomoct... ikdyz mne asi odbornik za to pekne sejme...a uplne mne utre...

Hodne veci beru tak, ze mame radi nejake styly, nebo jsou nam nektere projevy hracu blizsi...
Ale fakt za sebe musim rict, ze jeho hru nepovazuji za jalovou...charakter asi jo...

Pokud by se delalo nejake stats >>> potencial vs. ucinnost, tak tam by podle mne byl na dne tabulky;) a s nim tam nekde Monfils, Gulbis..atd...

Charakter je faktor, ktery bych asi nepodcenoval...;)
Reagovat
Davor1
Práve to, že Roger bol v jeho veku už najlepším hráčom sveta a vo všetkých herných činnostiach snáď okrem servisu o triedu inde mi Dimitrova trochu zráža. On sa možno pred 5 rokmi zdal ako nový Federer, odvtedy sa však zlepšil len veľmi mierne a pochybujem, že sa už oveľa zmení. On podľa mňa zas až taký obrovský potenciál nemal, skôr celkovo jeho generácia je na slabšej úrovni ako bola generácia okolo Nadala, Andyho, Novaka...
Aj Gasquet ako junior bol vynikajúci, ale nenaplnil predpoklady a roky sa motá v dolnej polovici prvej desiatky...celkom mi to pripomína práve Grigora...
Čo sa týka toho potenciálu/účinnosti, tak Monfils s veľkým prehľadom na prvom mieste ;)
Reagovat
smazaný uživatel
No jak pisu...faktor charakter... to je potvurka...ktera se obcas dost podcenuje...;)

Monfilse mam radeji nez Grisu, je to blazen, sastly, ale aspon pobavi;) Pro mne je to typ hrace, ktery produkuje tenisove rokoko, a to doslovne...ovsem ve vysledku vyda tolik sil na ty sve blaznoviny, ze mu pochopitelne potom schazi...;)
...ale take ma dny, jak napriklad s Rafou na AO, ze clovek po shlednuti toho, co vyprodukoval, mel chut prastit nejen s nim, ale i s tenisem...;DDD)))
Reagovat
J.M.
Jediný důvod, proč ho kdy porovnávali s Rogerem, bylo na první pohled podobné provedení úderů.

http://www.changeovertennis.com/wp-content/uploads/2013/10/fedgrigor.jpg

Na druhý pohled už je tam i v té technice úderů řada zásadních odlišností, které se navíc s léty prohlubují, tím jak si jde každý svojí cestou, a ve všem ostatním se odlišují natolik, že tam se nedá o žádné podobnosti mluvit.
Reagovat
smazaný uživatel
Pro sazkare: v prvnich kolech se mi libej vysoky kurzy na De Scheppera a Fallu, myslim, ze to stoji za vyzkouseni
Reagovat
EllNino
Dima super, gratulace :D
Reagovat
Fandina
Mám ohromnou radost. Bylo to hodně vyrovnané a nakonec se Grigor radoval. Super a krásný zápas od obou. Grigor byl lepší. Obrovská gratulace Gríšo a držím palce dál. Gratulace, go Gríšo, go go!!!
Reagovat
Cico93
Joooooj Lopez kurz 3 skoda bolo to blízko ;((
Reagovat
smazaný uživatel
Griša je super, urval to, i když chvílema jsem myslela, že už to nedotáhne, nekoukala jsem na to vcelku, ale opravdu zabojoval proti tak těžkýmu soupeři jako je Feli na trávě a má titul, který mu zkompletoval vavříny ze všech povrchů, to už něco znamená, stejně jako vítězství znovu ve stejný den jako Roger :) Dimi, stoupej dál, vyhrávej větší turnaje a budeme mít aspoň důstojnýho nástupce za Rogera, až jednou odejde :)
Reagovat
J.M.
Pěkné finále, dramatické, docela hodně pěkných výměn.

Je to turnaj, který pro Grigora hodně znamená, i v průběhu týdne mluvil o tom, že ho chce jednou vyhrát.

Jsem moc rád, že se mu to povedlo, i když pokud mi ten způsob, jakým se mu to povedlo, dodává optimismus, tak jen velmi mírný. Dvě kola bez boje, v semifinále Wawrinka hrál příšerně, a ve finále si to spíš López prohrál sám, měl Grigora na lopatě, hrál výborně, chytře, ale psychicky neunesl klíčové momenty 2. a 3. setu. Jinak mi Grigorova hra přijde pořád bezzubá jako obvykle a většinu vítězství si musí vybojovat v takových tahanicích i s přispěním štěstí, protože nemá hru na to, aby nějak dominoval. Bekhend i return mimořádně slabý, takže brejku se dočkal až díky Lópezově dvojchybě. Nicméně psychicky ukázal, že je na tom mnohem líp než dřív, ustál to všechno s klidem, soustředěně, takže to je něco, čím ty své velké herní slabiny letos kompenzuje a občas to přináší ty výsledky.
Reagovat
Mayo
Dimitrov sf vo W dá
Reagovat
Rafaeoli25
Já myslím, že nikoli, dnešním výkonem nijak výrazně nepřesvědčil, to spíš věřim opětně Gulbovi, Dimi na tři vítězný ještě nedozrál..
Reagovat
smazaný uživatel
Máte chybu v článku Grigor nezískal titul z antuky v Nice ale v Bukurešti kde porazil Lukáše Rosola
Reagovat
smazaný uživatel
Už jsem myslel, že ho ten zkrat v úvodu 3. setu bude stát zápas, měl momentum, vedl 40:0 na servisu a ještě to podělal. Naštěstí ale zabral a dotáhl to.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak moc nezabral, jen Lopez dal dvě dvojchyby a přišel o servis, jinak by to v klidu dopodával..
Reagovat
kada.tom
Velká gratulace :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist