Djokovič hájí Alcarazovu absenci: Po úspěchu se regeneruje lépe. Carlos je mladý, ale není to superman

15. 9. 2023, 10:45
Rozhovory 4
Novak Djokovič (36) se ve čtvrtek postavil na obranu Carlose Alcaraze (20), který se po US Open rozhodl odpočívat a vynechat domácí boje v Davis Cupu. Podle zkušeného Srba, který minulý týden v New Yorku vyrovnal absolutní rekord Margaret Courtové v počtu singlových triumfů na grandslamech, je sice španělský tenista mladý, ale není superman a také potřebuje odpočívat.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

Carlos Alcaraz minulý pátek podlehl v semifinále US Open Daniilu Medveděvovi a následně se omluvil z účasti ve skupinové fázi finálového turnaje Davis Cupu, neboť si před závěrem sezony potřebuje odpočinout.

Španělsku by se příspěvek světové dvojky hodil. Domácí tenisté vstoupili do turnaje středeční prohrou 0:3 s českým výběrem a k postupu jim nemusí stačit ani výhry v zápasech se Srbskem a Jižní Koreou.

Absence Alcaraze španělské fanoušky rozlítila. Tím spíše, když si dvacetiletý rodák z El Palmaru užívá volna na býčích zápasech, zatímco do Valencie dorazil Srb Novak Djokovič, který v New Yorku vydržel ještě o dva dny a jeden zápas déle a získal 24. grandslamový titul.

"Možná jste naštvaní, že tu kvůli únavě není a já v šestatřiceti hrát můžu. Ale i když je mu dvacet, neznamená to, že je superman a nepotřebuje si odpočinout," brání Djokovič svého rivala.

"A možná se už zapomnělo, že za Španělsko bojoval loni jen pár dní po triumfu na US Open," připomněl zkušený Srb. "Je důležité si uvědomit, že má před sebou ještě spoustu času. A jsem si jistý, že se do týmu vrátí a přinese Španělsku ještě hodně radosti. A pro nás, srbský tým, je lepší, že tu není," usmál se rodák z Bělehradu.

Šestatřicetiletý Djokovič připomněl, že sám také několik ročníků Davisova poháru vynechal.

"Ani já jsem nereprezentoval vždycky, když jsem mohl. A vím, že ohlasy v Srbsku také nebyly úplně pozitivní. Když nevyužijete možnost hrát za národní tým, vzbuzuje to negativní emoce, ale je těžké být vždy perfektně připravený a týmu pomoci. Jsme individuální sportovci, reprezentujeme svou zemi, ale také sami sebe," vysvětlil.

Srbský tenista Novak Djokovič reaguje na svůj zápas s Rusem Daniilem Medveděvem ve finále US Open.Novak Djokovič (@ AFP)

Navzdory dlouhé sezoně je první hráč světa připraven pomoci Srbsku kvalifikovat se do vyřazovací fáze finálového turnaje, kterou bude na konci listopadu hostit Málaga. V prvním duelu proti Jižní Korey ho daviscupový kapitán Viktor Troicki nechal odpočívat, v dalších zápasech se ale očekává, že srbskému výběru pomůže i na kurtu.

"Po několika vyčerpávajících měsících se spoustou zápasů se samozřejmě necítím příliš svěží. Po úspěchu, kterého jsem dosáhl v Americe, se regeneruje lépe. Snažím se udělat vše pro to, abych své tělo i sebe přizpůsobil novému časovému pásmu a novým podmínkám a přispěl tu týmu k postupu nějakými body," řekl Djokovič.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

4
Přidat komentář
PetaM
Neumí se hájit sám? Novak je jeho tiskový mluvčí? Platí mu dobře?
Reagovat
Patik
Hovorí rozumne..smile
Reagovat
GaelM
Borec smile
Reagovat
turista
Ano. Ale Amputace ti bude stále zdůrazňovat jaké je hovado.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist