Djokovič má poslední letošní šanci, Sinner a Alcaraz jsou ve slabší formě a opačné polovině

23. 8., 16:00
Previews 44
V pondělí startuje hlavní soutěž závěrečného grandslamu sezony US Open. Největšími favority jsou světová jednička Jannik Sinner, loňský šampion Novak Djokovič, který má poslední šanci získat první letošní grandslamový titul, vítěz předloňského ročníku Carlos Alcaraz a další z bývalých šampionů Daniil Medveděv. České barvy budou v hlavní soutěži reprezentovat Jiří Lehečka, Tomáš Macháč a Jakub Menšík.
Novak Djokovič má poslední šanci na první letošní triumf na grandslamech (© AFP)

Již v pondělí startuje hlavní soutěž závěrečného grandslamu sezony US Open. O stříbrný pohár se bude ve Flushing Meadows bojovat od 26. srpna do 8. září.

Mezi největší favority letošního ročníku newyorského majoru patří světová jednička Jannik Sinner, loňský šampion a čtyřnásobný vítěz Novak Djokovič, předloňský šampion Carlos Alcaraz a další z bývalých vítězů tohoto turnaje Daniil Medveděv.

České barvy budou mít v hlavní soutěži trojnásobné zastoupení. Jmenovitě nasazeného Jiřího Lehečku vracejícího se po zdravotní pauze, Tomáše Macháče a Jakuba Menšíka.

Z hráčů, kteří byli přihlášeni do hlavní soutěže, do New Yorku nedorazili čtyřnásobný šampion Rafael Nadal a Cameron Norrie.

Divokou kartu do hlavní soutěže obdrželi domácí tenisté Christopher Eubanks, Learner Tien, Zachary Svajda a Matthew Forbes, bývalý šampion Stan Wawrinka ze Švýcarska, další bývalý vítěz Dominic Thiem z Rakouska, Australan Tristan Schoolkate a Francouz Alexandre Müller.

Sinner se bez ohledu na výsledky letošního ročníku US Open udrží na postu světové jedničky. Ital navíc může navýšit svůj náskok, jelikož obhajuje body jen za osmifinále a Djokovič loni v tomto dějišti triumfoval a Alcaraz hrál semifinále.

Celková dotace turnaje činí 75 milionů dolarů (cca 1,71 miliardy českých korun). Vítěz získá šek v hodnotě 3,6 milionu dolarů (cca 82,22 milionu českých korun) a 2 000 bodů do žebříčku ATP.

 

US Open 2024

• Shrnutí •
Loňské finále: Djokovič (2-Srb.) - Medveděv (3-) 6:3, 7:6 (7:5), 6:3
Nejvýše nasazení: Sinner (1. v ATP), Djokovič (2.), Alcaraz (3.), Zverev (4.), Medveděv (5.), Rubljov (6.), Hurkacz (7.), Ruud (8.)
Kategorie: grandslam
Místo konání: New York, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 75.000.000 dolarů


• Možná čtvrtfinále •
Sinner (1-It.) - Medveděv (5-) | H2H 5:7
Alcaraz (3-Šp.) - Hurkacz (7-Pol.) | H2H 3:0
Ruud (8-Nor.) - Zverev (4-Něm.) | H2H 2:3
Rubljov (6-) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 1:5


• Možná osmifinále •
Sinner (1-It.) - Paul (14-USA) | H2H 2:1
Tsitsipas (11-Řec.) - Medveděv (5-) | H2H 4:9
Alcaraz (3-Šp.) - Korda (16-USA) | H2H 3:1
De Minaur (10-Austr.) - Hurkacz (7-Pol.) | H2H 1:1
Ruud (8-Nor.) - Fritz (12-USA) | H2H 2:0
Rune (15-Dán.) - Zverev (4-Něm.) | H2H 1:2
Rubljov (6-) - Dimitrov (9-Bulh.) | H2H 4:3
Shelton (13-USA) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 0:1


• Soupeři českých tenistů v 1. kole •
Lehečka (32-ČR) - Fucsovics (Maď.) | H2H 1:0
Macháč (ČR) - Fognini (It.) | H2H 0:0
Menšík (ČR) - Auger-Aliassime (19-Kan.) | H2H 0:1

Kompletní los

 

Djokovič, Sinner a Alcaraz největšími favority. Srbova poslední šance

Před pár dny byla odhalena zpráva, že Jannik Sinner měl v úvodu sezony dva pozitivní dopingové testy. V činnosti však může pokračovat a přišel pouze o body a peníze za vystoupení na březnovém Masters v Indian Wells. Bude každopádně zajímavé sledovat, jak se odtajnění této informace promítne v jeho výkonech minimálně na US Open.

V New Yorku patří k největším favoritům, po skončení loňského ročníku US Open totiž prožívá nejlepší období své kariéry zahrnující první grandslamový titul. Letos získal už pět trofejí, dvě z nich na Masters. V posledních týdnech však opět bojoval zřejmě se zraněním kyčle, které ho trápilo už na jaře. Přesto i v nepřesvědčivé formě ovládl poslední velkou generálku v Cincinnati.

Postup do osmifinále by měl být ale jen formalitou. Hrozbu nepředstavují Mackenzie McDonald ani Eliot Spizzirri, nebo Alex Michelsen a prvním nasazeným protivníkem by mohl být trápící se Nicolás Jarry. První ostřejší překážkou může být nasazená čtrnáctka Tommy Paul, Američan však nemá po povedené olympiádě vůbec dobrou formu a na generálkách prohrál s Brandonem Nakashimou a Flaviem Cobollim.

Mnohem zajímavěji vypadá potenciální čtvrtfinále s Daniilem Medveděvem. Rus se možná mezi největší favority řadí překvapivě, nicméně je nutné zmínit, že na severoamerických betonech obvykle exceluje a výbornou historii má také na US Open. Nic na tom nemění bilance 0:2 z letošních přípravných turnajů na závěrečný grandslam roku.

Šampion ročníku 2021 a finalista z let 2019 a 2023 Medveděv tady před rokem porazil Carlose Alcaraze a padl až ve finále s Novakem Djokovičem. Navíc má se Sinnerem pozitivní vzájemnou bilanci 7:5. Poslední souboj se uskutečnil ve čtvrtfinále nedávného Wimbledonu, kde bývalý lídr žebříčku zvítězil v pěti setech a přerušil s aktuální světovou jedničkou sérii pěti proher.

Sinnerova část pavouka.Sinnerova část pavouka. (@ US Open Tennis Twitter)

Carlos Alcaraz sice obhájil triumf ve Wimbledonu, když ve finále znovu po roce porazil Novaka Djokoviče, nicméně na olympiádě v Paříži naopak se Srbem prohrál souboj o zlatou medaili a prožil obrovské zklamání. Další ránou byl nezdar na jediné přípravné akci v Cincinnati, kde obhajobu finále zakončil hned po úvodním zápase s veteránem Gaëlem Monfilsem.

Dá se však očekávat, že se na US Open předvede v mnohem lepší formě a bude jedním ze čtyř semifinalistů. Úvodní dvě kola s kvalifikantem Li Tuem a Boticem van de Zandschulpem, či Denisem Shapovalovem by měl zvládnout bez větších potíží.

První hrozbou by měl být až Jack Draper ve třetím kole. Také s talentovaným Britem by si měl španělský supertalent poradit, ačkoli s ním prohrál před dvěma měsíci na trávě v londýnském Queen's Clubu. Ještě více práce by mohl mít s domácím Sebastianem Kordou, který měl povedenou přípravu, ale na US Open se mu vůbec nedaří. Otázkou tedy je, zda syn slavného bývalého českého tenisty do osmifinále vůbec dojde.

Do čtvrtfinále se nabízí Alex de Minaur, nebo Hubert Hurkacz. S oběma soupeři má Alcaraz stoprocentní úspěšnost. De Minaur navíc nehrál od odstoupení před čtvrtfinálovým utkáním ve Wimbledonu a po zranění se vrací také Hurkacz, jenž byl v červenci na operaci menisku a na US Open ještě nikdy nepřekročil druhé kolo.

Alcarazova část pavouka.Alcarazova část pavouka. (@ US Open Tennis Twitter)

Alexandera Zvereva sázkové kanceláře řadí až na páté místo mezi největšími favority na triumf. Německý tenista ale nejspíše i tak bude pod tlakem, protože se očekává, že projde z třetí čtvrtiny pavouka do semifinále. Také v letošní sezoně pravidelně postupuje do závěrečných kol, přesto stále čeká na první titul z grandslamů. V aktuálním roce kraloval pouze na Masters v Římě, kde nepotkal nikoho z TOP 10 žebříčku.

Finalista letošního French Open byl při všech posledních třech startech na US Open vždy alespoň ve čtvrtfinále. A minimálně na takový výsledek by měl dosáhnout i letos, kdy začne proti Emilovi Ruusuvuorimu a pak by nastoupil k duelu s Alexandrem Müllerem, nebo Adamem Waltonem. Na tvrdém povrchu by neměl mít potíže ani s nasazeným Franciscem Cerúndolem.

Mnohem větší hrozbu představuje osmifinále s Holgerem Runem, či Lorenzem Musettim. Zatímco Runeho porazil v letošním roce na French Open i před pár týdny na Masters v Montrealu, s Musettim prohrál na nedávné olympiádě, kde obhajoval zlato z Tokia. Italovi se nicméně v probíhající sezoně na betonech vůbec nedaří.

Velmi hratelně se jeví i čtvrtfinále. Casper Ruud totiž nemá dobrou formu a v posledních týdnech bojoval se zdravotními problémy. Navíc ho Zverev dokázal vyřadit na letošním French Open, kde je Nor mnohem těžším soupeřem, přestože v New Yorku hrál finále ročníku 2022. Více práce by mohl mít s domácím Taylorem Fritzem, s nímž to má 5:4 a prohrál v osmifinále nedávného Wimbledonu.

Zverevova část pavouka.Zverevova část pavouka. (@ US Open Tennis Twitter)

Novak Djokovič prožíval ještě před pár týdny jedno z nejhorších období své kariéry, které ovšem vystřídala obrovská radost. Nejúspěšnější hráč všech dob se do prvního letošního finále probil až ve Wimbledonu, krátce po operaci menisku v pravém koleni, a opět po roce v něm prohrál s Carlosem Alcarazem. Chuť si ovšem spravil tím nejlepším možným způsobem, když ziskem zlaté medaile na olympiádě zkompletoval svou neuvěřitelnou sbírku všech možných úspěchů. Právě olympijský turnaj byl jeho největším letošním cílem a ten si splnil.

Nyní přichází velmi zajímavé období, protože po zkompletování takové sbírky by mohlo dojít ke ztrátě motivace. Rodák z Bělehradu ale pořád má několik rekordů k překonání, s 24 grandslamovými vavříny se totiž dělí o prvenství v historických tabulkách s Margaret Courtovou a jeden titul mu chybí k dosažení mety 100 trofejí.

Případně pak může zaútočit na celkový rekord mezi muži, který drží Jimmy Connors se 109 kousky. Motivací může být také obhajoba loňského triumfu na US Open. Zatímco loni hrál finále na všech čtyřech grandslamech a tři z nich vyhrál, teď má poslední šanci letos poprvé triumfovat na majorech.

Cesta do třetího kola vypadá pro Djokoviče celkem pohodově. Obhajobu odstartuje proti kvalifikantovi Radu Albotovi a následně by nastoupil proti Janovi-Lennardovi Struffovi, nebo krajanovi Laslovi Djeremu, s nímž tady loni otáčel stav 0:2 na sety. Zajímavé může být třetí kolo s Alexejem Popyrinem, který šokoval triumfem na Masters v Montrealu a sebral letos Srbovi set na Australian Open i ve Wimbledonu.

V osmifinále by nejspíše potkal Bena Sheltona, kterého tady loni vyřadil v semifinále, nebo finalistu poslední velké generálky v Cincinnati Francese Tiafoea. Také proti nim by byl jasným favoritem a stejnou roli by plnil i ve čtvrtfinále s Andrejem Rubljovem, jenž prohrál všech 10 čtvrtfinálových duelů na grandslamech, či Grigorem Dimitrovem, který nezvládl s Djokovičem posledních 10 soubojů.

Djokovičova část pavouka.Djokovičova část pavouka. (@ US Open Tennis Twitter)

Velká část tenisového světa určitě vyhlíží potenciální semifinálový souboj mezi Sinnerem a Alcarazem, kteří vytvořili v posledních letech jednu z nejoblíbenějších a nejlepších rivalit v současném mužském tenise. Největší šanci zabránit tomuto střetnutí má Medveděv. Druhé semifinále by mohli obstarat Djokovič se Zverevem.

Většina expertů tipuje na celkové vítězství Alcaraze, nebo Djokoviče. To není zase tak velké překvapení, protože tito dva sehráli ve finále nedávné olympiády parádní bitvu a Djokovič jasně ukázal, že pokud má dostatečnou motivaci a je v rámci možností fyzicky připraven, stále dokáže konkurovat všem kolegům na okruhu.

Na tři vítězné sety to však může mít srbský veterán mnohem těžší. Na druhou stranu je potřeba zmínit, že si po triumfu pod pěti kruhy naordinoval dlouhou pauzu a stav jeho operovaného kolene se zřejmě zase zlepšil, což by mu mělo umožnit se pohybovat ještě lépe než na olympiádě v Paříži. Už ve finále v areálu Rolanda Garrose se Djokovič prezentoval mnohem lepším pohybem než v tom ve Wimbledonu.

Djokovič by navíc mohl mít proti Alcarazovi jistou psychickou výhodu, protože mu před pár týdny uštědřil velmi zdrcující porážku. Oba se však budou muset před potenciálním finálovým zápasem vypořádat s minimálně jedním dost těžkým protivníkem. Alcaraz je ve stejné polovině pavouka jako Sinner a Djokovič může v semifinále potkat Zvereva.

 

Lehečka mezi nasazenými, startují ještě Macháč a Menšík

Jiří Lehečka, který se na US Open jako poslední vešel mezi nasazené, se před pár dny vrátil po zhruba tříměsíční zdravotní pauze zaviněné únavovou zlomeninou obratle a hned první turnaj se mu velmi povedl. Na Masters v Cincinnati si vyšlápl na bývalého šampiona Daniila Medveděva a v osmifinále jen velmi těsně podlehl pozdějšímu finalistovi Francesovi Tiafoeovi.

Má tak skvěle nakročeno k tomu, aby zapsal své první vítězství v hlavní soutěži newyorského majoru. Ve Flushing Meadows startuje počtvrté a při všech třech prohrách byl favoritem. Tuto roli si vyzkouší i v úvodním kole letošního ročníku proti Mártonovi Fucsovicsovi. Maďar získal na konci dubna svůj druhý titul a od té doby se extrémně trápí, což potvrzuje bilance 2:7 na nejvyšším okruhu. V mnohem lepší formě byl v úvodu sezony, kdy prohrál s Lehečkou v Dubaji až poměrem 5:7 v rozhodujícím setu.

Pokud Lehečka souboj s Fucsovicsem zvládne, měl by vyhrát i druhé kolo proti lepšímu z duelu kvalifikantů mezi Hugem Grenierem a Mitchellem Kruegerem. Mnohem těžší by bylo následující kolo proti čtvrtfinalistovi posledních dvou ročníků a nasazené šestce Andrejovi Rubljovovi. Rus je však po kontroverzní březnové diskvalifikaci v Dubaji stále velmi zranitelný.

Hratelné je pro nejlepšího Čecha v žebříčku, pokud tedy nebude zdravotně limitován, i případné osmifinále s Grigorem Dimitrovem vracejícím se po zranění. Ve čtvrtfinále by mohl Lehečka vyzvat loňského šampiona a čtyřnásobného vítěze Novaka Djokoviče.

Tomáš Macháč by za normálních okolností klidně mohl uhrát na US Open velmi slušný výsledek, jenže v posledních měsících se mu nepočítaje zisk zlaté medaile v mixu na olympiádě vůbec nedaří. Navíc je US Open jediným grandslamem, na kterém ještě nepřekročil první kolo. Letos by se mu to mohlo podařit, jelikož v něm narazí na nevyzpytatelného veterána Fabia Fogniniho.

Dalším soupeřem by mohl být Sebastian Korda. Američan s českými kořeny vypadá pro Macháče jako nepřekonatelná překážka a dorazil po triumfu ve Washingtonu a semifinále na Masters v Montrealu. Na druhou stranu ztroskotal na poslední akci v Cincinnati hned na Pablovi Carreňovi, jenž se vrací po zranění, a tři ze čtyř startů v hlavní fázi US Open zakončil v prvním kole (jediný zbývající ve druhém).

Rodák z Berouna tedy klidně může úvodní dvě kola vyhrát a v tom třetím případně narazit na Alejandra Tabila, který je na betonech určitě hratelným soupeřem. Stopku by tak českému zástupci mohl vystavit v osmifinále Carlos Alcaraz, předloňský šampion a jeden z největších favoritů.

Určitě nejtěžší zápas prvního kola čeká Jakuba Menšíka a s jeho obhajobou bodů za loňské třetí kolo to nevypadá moc dobře. Příprava na US Open se totiž českému teenagerovi vůbec nepovedla, na podnicích Masters v Montrealu a Cincinnati ztroskotal už v kvalifikaci. Proto je momentálně těžké si představit, že by s takovou formou dokázal porazit nasazenou devatenáctku Félixe Augera-Aliassimeho.

Pokud by Menšík takto těžké utkání zvládl, měl by za dalšího soupeře divokou kartu Tristana Schoolkatea, nebo Tara Daniela a ve třetím kole nejspíše Stefanose Tsitsipase. V osmifinále by pravděpodobně vyzval bývalého vítěze Daniila Medveděva.

 

Největší favorité

Vizitka Jannika Sinnera.Vizitka Jannika Sinnera. (@ Livesport)

Jannik Sinner zahájil po skončení loňského US Open stále trvající životní období. Během posledních 12 měsíců získal první grandslamový vavřín, rozšířil sbírku trofejí z podniků Masters z jednoho na tři kousky a stal se novou světovou jedničkou. V aktuální sezoně má 23letý Ital vynikající zápasovou bilanci 48:5 a vyhrál všech pět finálových duelů. Není tak překvapením, že v letošním ročníku závěrečného grandslamu roku patří mezi největší favority.

Nejlepší letošní výsledky: Cincinnati, Halle, Miami, Rotterdam, Australian Open (triumf)
Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Cincinnati, Miami, Australian Open (triumf)
Letošní bilance: 48:5
Letošní bilance na venkovních betonech: 23:2
Grandslamy: Australian Open (triumf), French Open (semifinále), Wimbledon (čtvrtfinále)

Po triumfu v Halle, kde absolvoval svůj první turnaj v roli světové jedničky, se začal výkonnostně i zdravotně trápit. Ve Wimbledonu a na Masters v Montrealu skončil už ve čtvrtfinále, navíc mezitím zmeškal kvůli angíně olympiádu v Paříži. Chuť si spravil v Cincinnati, kde nehrál v nejlepší formě, a přesto slavil třetí prvenství na prestižních tisícovkách. Vzápětí se objevila informace o dvou pozitivních testech na steroidy, přišel však pouze o body za start v Indian Wells a může dál hrát bez omezení.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Generálka: Montreal (čtvrtfinále), Cincinnati (triumf)

US Open je jediným grandslamem, na kterém ještě nebyl v semifinále. Jeho maximem z předchozích pěti účastí je předloňské čtvrtfinále, v němž měl mečbol proti pozdějšímu šampionovi Carlosovi Alcarazovi.

Kariérní bilance: 10:5
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2022)
Loňský výsledek: osmifinále


Možná cesta turnajem
1K: McDonald | H2H 3:0
2K: Spizzirri | H2H 0:0, NEBO Michelsen | H2H 1:0
3K: (26) Jarry | H2H 0:1
OF: (14) Paul | H2H 2:1
ČF: (5) Medveděv | H2H 5:7
SF: (3) Alcaraz | H2H 4:6
F: (2) Djokovič | H2H 3:4

 

Vizitka Novaka Djokoviče.Vizitka Novaka Djokoviče. (@ Livesport)

Novak Djokovič prožívá v letošní sezoně jedno z nejhorších období v kariéře, co se počtu finálových účastí a titulů týče. Nejúspěšnější hráč všech dob měl ovšem pro aktuální rok jeden jasný a obrovský cíl a ten navzdory slabším výkonům na ostatních turnajích splnil na jedničku. Zkušený Srb toužil po olympijském zlatu a ve 37 letech se dočkal. Dokonce na pařížské antuce neztratil jediný set a získal svůj první titul v sezoně, celkově 99. kousek. Tím zkompletoval sbírku všech možných úspěchů.

Nejlepší letošní výsledky: OH Paříž (triumf); Wimbledon (finále)
Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Australian Open (semifinále)
Letošní bilance: 29:7
Letošní bilance na venkovních betonech: 8:3
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (finále)

Na olympiádě v Paříži ukázal, že pokud má potřebnou motivaci a není výrazně zdravotně limitován, stále patří mezi nejlepší hráče světa. Na první letošní finále dosáhl až nedávno ve Wimbledonu a znovu po roce v něm prohrál s Carlosem Alcarazem. Tehdy byl však zhruba měsíc po operaci menisku a jeho pohyb ještě nebyl tak kvalitní jako o pár týdnů později v areálu Rolanda Garrose.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1
Generálka: žádná

US Open je pro něj tak trošku zakletým grandslamem a je jen málo turnajů, na kterých má negativní bilanci ve finále. Letošní start bude jeho osmnáctým, za sebou má 10 finále a čtyřikrát tady triumfoval. Naposledy se mu to povedlo loni, kdy ve finále porazil Daniila Medveděva a dorovnal 24. grandslamovou trofejí rekordmanku Margaret Courtovou. Ve druhém týdnu chyběl pouze při úvodních dvou účastech v letech 2005-06.

Kariérní bilance: 88:13
Nejlepší výsledek: triumf (2011, 2015, 2018, 2023)
Loňský výsledek: triumf


Možná cesta turnajem
1K: Albot | H2H 0:0
2K: Djere | H2H 2:0, NEBO Struff | H2H 7:0
3K: (28) Popyrin | H2H 3:0
OF: (13) Shelton | H2H 1:0
ČF: (6) Rubljov | H2H 5:1
SF: (4) Zverev | H2H 8:4
F: (1) Sinner | H2H 4:3

 

Vizitka Carlose Alcaraze.Vizitka Carlose Alcaraze. (@ Livesport)

Carlos Alcaraz je šampionem posledních dvou grandslamů a nyní má na kontě v pouhých 21 letech už čtyři tituly z majorů, přičemž do kompletní sbírky mu chybí pouze Australian Open. Španělský supertalent nemá letos zrovna stabilní formu, ale i tak dokázal obhájit triumf ve Wimbledonu i na Masters v Indian Wells a poprvé vyhrát antukové French Open. Španělský supertalent přesto zatím v žebříčku na své největší rivaly ztrácí a figuruje za Jannikem Sinnerem i Novakem Djokovičem.

Nejlepší letošní výsledky: Wimbledon, French Open, Indian Wells (triumf); OH Paříž (finále)
Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Indian Wells (triumf)
Letošní bilance: 38:8
Letošní bilance na venkovních betonech: 13:3
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (triumf), Wimbledon (triumf)

Po zopakování prvenství ve slavném Wimbledonu byl jasně největším favoritem olympijského turnaje v Paříži, kde nestartoval Sinner a Djokovič nastupoval krátce po operaci menisku a v ne zrovna ideální formě. Musel se však spokojit se stříbrnou medailí, jelikož nezvládl finálovou bitvu s Djokovičem. Následně pohořel na Masters v Cincinnati, kde obhajoval finále a ztroskotal hned na trápícím se veteránovi Gaëlovi Monfilsovi.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Generálka: Cincinnati (2. kolo)

US Open pro něj bude navždy výjimečné, protože právě v tomto dějišti slavil předloni svůj první triumf na grandslamových akcích. Ve Flushing Meadows účinkoval v minulosti třikrát a pokaždé prošel minimálně do čtvrtfinále. Loňský ročník zakončil porážkou s Daniilem Medveděvem v semifinále.

Kariérní bilance: 16:2
Nejlepší výsledek: triumf (2022)
Loňský výsledek: semifinále


Možná cesta turnajem
1K: Tu | H2H 0:0
2K: Shapovalov | H2H 1:0, NEBO Van De Zandschulp | H2H 2:0
3K: (25) Draper | H2H 2:1
OF: (16) Korda | H2H 3:1
ČF: (7) Hurkacz | H2H 3:0
SF: (1) Sinner | H2H 6:4
F: (2) Djokovič | H2H 3:4

 

Vizitka Daniila Medveděva.Vizitka Daniila Medveděva. (@ Livesport)

Daniil Medveděv nemá v posledních týdnech dobrou formu, ovšem jeho historie na US Open a na severoamerických betonech je skvělá, a zřejmě proto ho sázkové kanceláře označují za čtvrtého největšího favorita. Osmadvacetiletý Rus čeká na triumf už od loňského května a nejspíše je to způsobeno i tím, že ve finále Australian Open zahodil náskok dvou setů proti Jannikovi Sinnerovi. Od té doby byl ve finále jen jednou a ani v něm neuspěl.

Nejlepší letošní výsledky: Indian Wells, Australian Open (finále)
Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Indian Wells, Australian Open (finále)
Letošní bilance: 35:13
Letošní bilance na venkovních betonech: 18:6
Grandslamy: Australian Open (finále), French Open (osmifinále), Wimbledon (semifinále)

Přípravu na US Open měl na své poměry naprosto katastrofální. Na Masters v Montrealu skončil hned na Alejandrovi Davidovichovi a úvodní zápas nezvládl ani na další tisícovce v Cincinnati, kde nestačil na Jiřího Lehečku vracejícího se po dlouhé zdravotní pauze.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4
Generálka: Montreal (2. kolo), Cincinnati (2. kolo)

V hlavním losu US Open účinkoval sedmkrát, v pěti případech byl ve druhém týdnu a třikrát to dotáhl až do finále. V roce 2021 tady získal svůj jediný dosavadní grandslamový titul, navíc překazil Novakovi Djokovičovi útok na kalendářní Grand Slam. Ve finále ročníků 2019 a 2023 prohrál s Rafaelem Nadalem a Djokovičem.

Kariérní bilance: 29:6
Nejlepší výsledek: triumf (2021)
Loňský výsledek: finále


Možná cesta turnajem
1K: Lajovič | H2H 1:2
2K: Marozsán | H2H 0:0, NEBO Medjedovič | H2H 1:0
3K: (31) Cobolli | H2H 0:0
OF: (11) Tsitsipas | H2H 9:4
ČF: (1) Sinner | H2H 7:5
SF: (3) Alcaraz | H2H 2:5
F: (2) Djokovič | H2H 5:10

 

Češi v akci

Vizitka Jiřího Lehečky.Vizitka Jiřího Lehečky. (@ Livesport)

Jiří Lehečka učinil v letošní sezoně další progres. Dvaadvacetiletý Čech získal hned v lednu v Adelaide svůj první titul z turnajů ATP, následně se v Indian Wells probojoval do svého premiérového čtvrtfinále na podnicích Masters a na akci stejné kategorie v Madridu to dotáhl i díky skalpu Rafaela Nadala až do semifinále. Na grandslamech se představil pouze na Australian Open, vypadl již ve druhém kole a neobhájil senzační loňské čtvrtfinále.

Nejlepší letošní výsledky: Adelaide (triumf)
Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Adelaide (triumf)
Letošní bilance: 19:10
Letošní bilance na venkovních betonech: 13:7
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (nehrál), Wimbledon (nehrál)

Zmíněné semifinále v Madridu musel skrečovat a poté na tour kvůli únavové zlomenině obratle tři měsíce chyběl. Přišel tak mimo jiné o French Open a slavný Wimbledon. Návrat na kurty podnikl v půlce srpna na Masters v Cincinnati, kde porazil Daniila Medveděva a podlehl v osmifinálové bitvě Francesovi Tiafoeovi.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4
Generálka: Cincinnati (osmifinále)

US Open je jediným grandslamem, na kterém ještě nepostoupil do druhého kola. V New Yorku se dosud představil třikrát, debut v roce 2021 zakončil v kvalifikaci a v následujících dvou ročnících vypadl v prvním kole hlavní soutěže.

Kariérní bilance: 0:2
Nejlepší výsledek: 1. kolo (2022-24)
Loňský výsledek: 1. kolo

 

Vizitka Tomáše Macháče.Vizitka Tomáše Macháče. (@ Livesport)

Tomáš Macháč stejně jako jeho krajan Jiří Lehečka zaznamenal v aktuální sezoně progres. Třiadvacetiletý Čech se usadil v TOP 100 žebříčku, vyšplhal se až na 33. místo, na antuce v Ženevě si po skalpu Novaka Djokoviče zahrál své první finále na nejvyšší tour a také se v Miami dostal do prvního čtvrtfinále na Masters. Navíc vylepšil postupy do třetího kola Australian Open a French Open své grandslamové maximum a na olympiádě v Paříži získal zlato v mixu po boku Kateřiny Siniakové.

Nejlepší letošní výsledky: Miami (čtvrtfinále)
Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Miami (čtvrtfinále)
Letošní bilance: 24:16
Letošní bilance na venkovních betonech: 12:8
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (2. kolo)

V posledních dvou měsících se mu v singlových soutěžích přestalo dařit. Po skončení French Open odehrál šest turnajů a dohromady zapsal pouhé dvě výhry. Příprava na US Open se mu vůbec nepovedla, v Montrealu prohrál hned s pozdějším šampionem Alexejem Popyrinem a na prvním protivníkovi (Max Purcell) ztroskotal i na dalším Masters v Cincinnati.

Bilance z posledních 10 zápasů: 3:7
Generálka: Montreal (1. kolo), Cincinnati (1. kolo)

Na US Open stejně jako krajan Lehečka ještě nikdy nepřekročil první kolo, také on startoval na newyorském majoru třikrát. Hlavní soutěž si vyzkoušel jen předloni, kdy prohrál pětisetovou bitvu s Boticem van de Zandschulpem.

Kariérní bilance: 0:1
Nejlepší výsledek: 1. kolo (2022, 2024)
Loňský výsledek: kvalifikace

 

Vizitka Jakuba Menšíka.Vizitka Jakuba Menšíka. (@ Livesport)

Jakub Menšík si loni právě na US Open připsal svá první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a krátce poté nastartoval životní období. Na začátku letošní sezony prorazil na hlavní tour a po senzační finálové účasti v Dauhá debutoval v elitní stovce žebříčku. V posledních měsících se však 18letý Čech trápil zdravotně, což ovlivnilo jeho výkonnost i výsledky po životním období v úvodu roku.

Nejlepší letošní výsledky: Dauhá (finále)
Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Dauhá (finále)
Letošní bilance: 27:18
Letošní bilance na venkovních betonech: 18:9
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (nehrál), Wimbledon (1. kolo)

V poslední době si vyzkoušel své první profesionální zápasy na travnatém povrchu a došel do čtvrtfinále na Mallorce. Následným postupem do semifinále v Umagu zkompletoval postupy do závěrečných kol na všech třech površích. Před US Open se představil na obou podnicích Masters v Montrealu a Cincinnati a pokaždé ztroskotal v kvalifikaci.

Bilance z posledních 10 zápasů: 5:5
Generálka: Montreal (kvalifikace), Cincinnati (kvalifikace)

Debut na US Open si odbyl v loňském roce a hned při prvním startu zazářil. Po zvládnuté tříkolové kvalifikaci se probil až do třetího kola, v němž mu vystavil stopku domácí Taylor Fritz.

Kariérní bilance: 2:1
Nejlepší výsledek: 3. kolo (2023)
Loňský výsledek: 3. kolo

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
Pe3k
A Alkaraz si poranil kotník při tréninku
Reagovat
Patik
Reagovat
Trojchyba_Mat
A Novak dnes přerušil kvůli zdravotním problémům trénink s Wawrinkou
Reagovat
paddy
pěkná fotečka kotníku smile smile
https://x.
com/gerebit0/status/1827386179269926923
(spojte si odkaz; zakázané slovo)

ale španělský novinář později napsal "účast není ohrožena" smile
Reagovat
paddy
Ondro (Jirásku) smile smile smile

"/x .com" (bez mezery) je zakázané slovo
můžeš to prosím tlumočit na IT?
jinak se nedá dát odkaz na Twitter

a "grand_slam" myslím taky
Reagovat
Trojchyba_Mat
Dle tohoto článku je Rune norskou hvězdou
https://www.sport.cz/clanek/tenis-djokovic-v-obavach-pusti-ho-zraneni-na-us-open-5035309#dop_ab_variant=1358820&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest244_hpdop_comments_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
paddy
Sezóna tradičně vyvrcholila ve Wimbledonu, OH byly spíš společenská událost a nyní nás čeká dezert v podobě USO.

Na úvod je potřeba zmínit, že preview bylo zkresleno neaktualizovanými kurzy Fortuny, které Med řadily na 4. místo (navíc nesmyslně, protože je z formy a Rusové budou rádi za postup do 3k). Upoutávka na 4. hlavního favorita (Zve) nám tak chybí. Obecně top 4 by mělo brát titul a z mého pohledu je hlavní favorit nejasný. Například Raducanu tipuje Alcaraze. Je to chytrá holka. smile Místní fráze, že někdo si to zaslouží jsou úplně zcestné. Tradiční komunistické myšlení ("medaile za zásluhy") smile. Titul by měl získat ten, kdo si ho vybojuje.

Zpět k Fortuně. V kontrastu s jejími kurzy je hlavní favorit těsně Alc, Tisport má remízu, jedna remíza se najde i v zahraničí, jinak dalších cca 20 sázkovek má těsného favorita Alc. Uvidíme, zda letos vyčichlý Alc získá třetí GS v řadě navzdory zranění, které trápí několik měsíců (třísla; viz obvázaná noha). Neskutečná dominance.

Djo hraje o rekordní 25. GS a pokoření věkového rekordu Rosewalla (zatím až 4. za Federerem). turista by si určitě rád odškrtl i tu jubilejní stovku, která už mohla být, kdyby Djo kvůli OH nemusel vynechat jeho epickou Astanu. Djo včera zkrátil trénink a byl ošetřován a není to fake, jak se tady někteří pravidelní ohýbači reality snažili vyvracet. Zdroj je oficiální.
-----
The Rune camp informs TV 2 Sport that the first hour of training with Djokovic took place at a very high level. The Rune camp was then told that Djokovic would have to receive treatment to see if he could continue his training.
After about half an hour, it was clear that Djokovic could not continue, so Rune left the stadium with thousands of confused fans.
-----
Sin patrně stále trápí problematická kyčel (dopingovou kauzu už vstřebal dříve, když nebyla veřejná), takže fyzicky nejčerstvější z top 4 by mohl být Zve.

Kdo by mohl překvapit? Berrettini? Ten by se mohl dostat do QF se Zverevem, pokud ve 2k zdolá Fritze.
Reagovat
paddy
Na tennis.com favorizují zhruba vyrovnaně Alcovič, ale byl tam jeden bláznivý tip od nějaké odbornice, že vyhraje Rublev. Ten vynechal OH, protože se chtěl dá dohromady po nervovém kolapsu ve Wimbledonu. Na betonech se mu dařilo, tzn. nová medikace mu pomáhá. Má solidní los, takže QF, které nikdy nepřekonal se jeví reálně. Z pohledu titulu samozřejmě platí stará otřepaná fráze "Rubleva si rovnou můžeme škrtnout". A jestli vyhraje, tak celý TP půjde dohola smile

Djokovic 3
Alcaraz 3.2
Sinner 4.45
Zverev 10
Medvedev 14.5
Rublev 36
Fritz 50
Tsitsipas 65
Tiafoe 70
Rune 70
Reagovat
paddy
Ještě pár důležitých poznámek k rychlosti kurtu.

Turnajový ředitel USO čeká medium-fast, což by mělo být zrychlení oproti přechozím letem. Má se brát i ohled na zpětnou vazbu od hráčů.
"We aim for the Court Pace Rating to be medium-fast...According to the ITF, medium-fast is 41 to 44 [on the CPR scale]. All 17 courts have been surfaced and the average CPR right now is 42."
"That's where we like it to be at the start of the tournament so that as we ease into it, it gets closer to the [aim]. We take feedback from the players...We know that that specific court speed gives players the right balance for the style of play that's successful. So, that's what goes into that decision and where we sit today as we wait for the first balls to be hit."

V Cincy byl nejrychlejší povrch v sezóně (dle Zvereva s Drápalem). Starej Drápal dokonce řekl, že to byl nejrychlejší kurt v životě, na kterém hrál. Alcarazovi, který hned vypadl, se to nelíbilo a postěžoval si, že to byl jiný sport. Meziročně se Court Pace Index zvýšil z 34,6 medium-slow na 42,5 medium-fast.

USO by tedy mělo mít podobnou rychlost, ale dle reakce hráčů je to pomalejší (Fritz i Swiatek). Těch 42 to asi tak nebude.
Taylor Fritz was on with ESPN during his practice and says the court is definitely slower than Cincy but doesn't feel it's too slow in general. That would be a good medium I feel, Cincy was lightning quick.

Fanoušci se teď budou hádat, jestli USO bude medium-fast nebo středně-rychlé. Já se rozhodně přikláním k té první variantě. smile

Já bych si dal také to médium smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=eG1n4035d3c&t=32s
Reagovat
paddy
Nakonec se zastavím u dopingové kauzy Sinnera. Byly i zde námitky, že byl odlišný přístup k jiným hráčům. To ale tak nevypadá, protože i Sinner měl zákaz činnosti, ale jen na 2-3 dny, protože přijali jeho zdůvodnění, že šlo o neúmyslnou věc.
"the reason I could play was because we knew where the substance was and how it had entered my body...they understood it immediately. They believed us, and that's why I was able to keep playing."

Double standard?
"Every player who tests positive must go through the same process. There are no shortcuts, no preferential treatment, everyone goes through the same process.
We immediately responded to them, they suspended me for two or three days. I couldn't train during that time, but they accepted the reasons very quickly, and that's why I could keep playing."

Vzorek obsahoval jen stopové množství Clostebolu (jednu miliardtinu gramu). Výsledek celého procesu byl oznámen až toto pondělí, a proto to dříve nemohl zveřejnit. ("There are some deadlines you have to respect throughout this process, you cannot choose when it comes out or not.")

Mimochodem Becker pochválil rozhodnutí propustit členy týmu. Pro zajímavost Becker se v září bude ženit a nepozval svou dceru, která loni vyhrála německou Stardance (dříve jí popíral). Jak byla populární, tak ji i veřejně gratuloval k narozeninám. Becker je kontroverzní člověk. Opět doporučím shlédnout dokument Becker proti zbytku světa.
Reagovat
paddy
============
Z mého pohledu je doping i v tenise běžná věc. Cca před 10 lety se objevily informace, že všichni z Big3 měli pozitivní testy. Víceméně to byly menší překročení. Co však jednou překvapilo, tak to byla koňská dávka u Sereny. Vedoucí tenisové orgány si samozřejmě nechtěly podrážet stoličku pod kvetoucím sportem, který přitahoval stále více peněz, a tak se některé problematické případy řešily oznámením o "vynuceném" zranění postiženého hráče.
Serena před porodem vynechala cca 10 GS. Proč asi? smile smile smile
Hlupáčci štěkají a tenisová karavana jede dál smile smile

Z mého poheldu se u současného případu Sinnera jedná pouze o nešťastnou událost (pravý doping by dokázali určitě utajit). Vidím za tím pouze sex s maserém, při kterém použili špatný lubrikační gel a zadělali tak na zbytečný problém. Pouhý experiment mladého kluka smile

Ještě připomenu letošní Tour de France, kde Pogačar i Vingegaard (s nedávnou propíchnutou plící) vyjeli jedno těžké stoupání (okolo 40 minut) o několik minut rychleji smile, než onehdy Armstrong s Pantanim, kteří byli oficiálně usvědčeni z dopingu.
A hlupáčci věří a cyklistická karavana jede dál smile smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Třebas ten DecoTurf bude i rychlejší, ale míče zůstávají (nebo aspoň nevím o změně), takže s puckama to nebude jak soft tenis na molitanu, ale soft tenis na tartanu...
...tahle změna by měla mít vliv spíš na holky...
No uvidíme...
Reagovat
paddy
od r. 2020 je tam Laykold
Reagovat
paddy
ale chápu, že rok 2020 mají lidi hlavně spojený s DQ smile
Reagovat
George_Renel
John McEnroe před USO Premiově:
https://www.idnes.cz/sport/tenis/john-mcenroe-krejcikova-lehecka-us-open-rozhovor.A240823_151307_tenis_rou?h=D8E0E5BB1E89F07BC41C9A82428D7FCD
Reagovat
Trojchyba_Mat
Lehečka v top 10. To by bylo pěkné
Reagovat
Amputace
Tvl, nad losy obyčejně nepláču, ale to je mazec ten Djokovič. Jako by mu osud vážně ještě ten jeden GS přál.
Reagovat
Patik
V minulosti schytaval podľa mňa najťažšie losy ..teraz sa mu to snažia bohovia tenisu vynahradiť.
Reagovat
Amputace
Do kdy sahá minulost? Protože třeba jeho poslední dva vyhrané Wimbledony byly naprostý výsměch. A nevím, podle čeho náročnost losů posuzuješ. Nadal vyhrál nejvíce GS přes big3, Djokovič zase mohl mít třeba více těžších soupeřů v prvních kolech, netuším, jak to chceš poměřovat.
Reagovat
Patik
Podľa mňa po väčšinu kariéry..nielen na GS ale aj Masters a TM.
Reagovat
Amputace
Dobře, chceš-li diskutovat tímto způsobem: tak podle mě ne.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
pro zajímavost:

přes jednoho z členů Big 3:
Djokovič 14 (AO x6, FO x1, WIM x5, USO x2) / Nadal 12 (AO x1, FO x8, WIM x1, USO x2) / Federer 7 (AO x2, WIM x3, USO x2)

přes oba členy Big 3:
Djokovič 1 (USO x1) / Nadal 3 (FO x3) / Federer 0
Reagovat
Mantra
Fed hrál i před big 3 a pak už nebahraval tolik. Logicky má nejméně
Reagovat
Mantra
Nevyhrával
Reagovat
Amputace
Však právě. Jak píšu Patikovi - tohle se nedá moc srovnávat. Kdo měl "těžší" los, respektive průchod turnajem? Nadal na US Open 2017, Federer na AO 2018 nebo Djokovič ve Wimbledonu 2022? Všichni tři měli těžší i lehčí losy, ale napsat "podle mě schytával Djokovič nejtěžší losy"... Zajímala by mě argumentace, proč si to myslí.
Reagovat
Patik
Neviem zdá sa mi to tak celkovo že proste na AO tam mal vždy buď Nadala Murrayho Federera.. na French Open sa tiež nikdy nevyhol Nadalovi Wimbledon opäť schytaval najlepších travarov Federera Murryho aj Nadala..US Open to isté..vždy na každom povrchu stretol na GS jedného špecialistu alebo kvalitného hráča na daný povrch..na turnaji majstrov halari ako Federer alebo zase Murray.
Reagovat
Amputace
Tak úplně to samé ale můžeme napsat i o Nadalovi. Navíc ta čísla ti prostě nesedí: více GS titulů přes big3 má Nadal, ne Djokovič. Konkrétně třeba v tom Wimbledonu, kde Nadal nějakých pět let ve svém primu byl úplně mimo, vypadával v prvních kolech a tudíž se k těm nejlepším ani nedostal, hrál 4x s Federerem, 3x s Djokovičem a 3x s Murrayem. Djokovič hrál 1x s Murrayem, 4x s Federerem a 3x s Nadalem. Takže opět se ptám: v čem to měl podle tebe Djokovič nejtěžší?

Mimochodem: při svém prvním vítězství na RG se Djokovič Nadalovi vyhnul. Nadal zkompletoval kariérní GS kompletně přes big3, každý jeden GS vyhrál přes Federera/Djokoviče + Murrayho.
Reagovat
Amputace
Respektive více jich nemá, mají stejně, ale Nadal vede poměrově k počtu titulů. Jinak řečeno: více "snadných" losů měl Djokovič.
Reagovat
Pe3k
Ne, to rozhodně neměl.
Reagovat
Amputace
No to rozhodně měl.
Reagovat
diskuse
No to rozhodně neměl. A už drž ten svůj zobák. Kdo to má furt poslouchat tyhle z prstu vycucané žvásty.

Kdyby Nadal nebyl takovej noob, tak se mohl dostat častěji do (semi)finále Wimbledonu či Australian Open. Djokovič by ho tam rozdrtil samozřejmě a pak by měl Nole jasně nejvyšší počet nejtěžších losů. Celý tvůj argument je postavený na neschopnosti a kardinální nekompetentnosti Nadala mimo antuku.
Reagovat
Amputace
Nejsměšnější je stejně ten tvůj nick. Mentální kripl, který není schopen diskuze, si dá nick "diskuze"
Reagovat
Patik
No u Nadala je to zase len FO 8x.
Reagovat
diskuse
Sinner se začíná vybarvovat.

Per Wertheim Sinners Lawyer has worked for the ITIA International Tennis Integrity Agency. He is pro sinner but good he put out the facts out there. And yes its common for clients to hire people who used to work for or represent the governing bodies that caught them since they know all the loopholes, nuances, etc but its not a great look.

A aby toho nebylo málo - https://www.flashscore.com/news/tennis-us-open-atp-singles-jannik-sinner-fires-trainer-physio-amid-doping-furore/AHDdBkoK/ .... Už zakrývá stopy :))

Sinner Sinner, padl jsi na dno. Tohle se s tebou potáhne do konce kariéry.
Reagovat
Pe3k
Včera vyšla zpráva, že nemůže na tréning s Runem, že je zraněný (koleno) a ve článku o tom ani zmíňka, chápu je třeba informovat o tom, že se Strýcová chystá na maraton
Reagovat
diskuse
Tohle už se řešilo na jiném fóru. K tréninku došlo.

"That twitter account is posting fake news. Their practice session is above your post, which Hitman posted."

"Djokovic and Rune had a 1 hour practice session scheduled from 1-2 PM eastern time. Then Rune had one scheduled for 2-3 PM. It didn't have another player listed to practice with him in that session."

Je Djokovic 100% zdravý? Není, to není už od French Open 2024. To se všeobecně ví. Nejspíš hraje pod prášky. Nedivil bych se, kdyby zbytek sezony odpískal.
Reagovat
turista
Nic neodpíská. Pojede dál.
Reagovat
turista
O ztrátě motivace u Djokoviče v případě, že má 99 kousků nemůže být řeč. Bude teprve třetím stovkařem Open éry a zda to získá na US Open nebo někdy po něm je na něm. Věřím, že si časem zahraje i o 105. titul.
Reagovat
Patik
Turista trophy hunter
Reagovat
diskuse
No, snad Djoko nebude hrát jako v tom přípravném tréninkovém setu se Záverevem, který je vidění na netu. Snad se sehraje s povrchem rychle.
Reagovat
wojtop
https://www.tennis365.com/tennis-news/novak-djokovic-injury-fears-us-open-holger-rune-practice
Reagovat
QacO
No co už.....Djoko poooooóód
Reagovat
Patik
Djokovič ešte bude mať podľa mňa veľa šancí na zisk GS..ak niekto v takom veku tak on.
Reagovat
PTP
Haluzák jeden
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist