Djokovič: Na grandslamech snadněji znervózním

2. 7. 2009, 12:04
Aktuality 32
Novak Djokovič letos odehrál řadu povedených turnajů, na grandslamech se mu ale nedaří. V Melbourne neobhájil titul, když vypadl ve čtvrtfinále. Na French Open skončil dokonce už ve třetím kole. Ve Wimbledonu loňský výsledek vylepšil, ale věřil si na víc, než na pouhé čtvrtfinále, v němž podlehl Haasovi.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Djokovič, který letos v květnu přišel o post světové trojky (přeskočil ho Andy Murray), přitom na Wimbledon přijel s dobrou bilancí: letos se zúčastnil 13 turnajů, z nichž dva vyhrál, čtyřikrát se dostal do finále, třikrát do semifinále a dvakrát skončil ve čtvrtfinále.

Dvaadvacetiletý Srb ale tak trochu ztratil "jiskru". "Ve skutečnosti jsem se nezměnil," naléhal Novak a upozorňoval na skvělou formu soupeřů. "Jen jsou teď prostě na vrcholu i jiní hráči jako Andy Murray a Juan Martin Del Potro, kteří hrají skutečně skvěle."

"Jsem s letošními výsledky spokojený, samozřejmě kromě grandslamů. Myslím, že jedinou chybou je to, že jsem v důležitých chvílích netrpělivý. Znervózním daleko víc, než jsem byl zvyklý. Ale řekl bych, že je to nejspíš tím tlakem, který je na mě vyvíjen," uvažuje Djokovič.

Tvrdil, že to byla právě nervozita, která ho připravila o důležité šance v zápasu proti Haasovi. "Nějak jsem se nemohl uvolnit, především v prvních dvou setech za stavu 5-5. Hrál jsem příliš defenzivně a dělal chyby."

Djokovičovi nyní mohou nahánět strach němečtí tenisté, protože na posledních třech turnajích byl poražen právě hráči z této země: Philipp Kohlschreiber ho porazil ve 3. kole Roland Garros a Tommy Hass ho zdolal ve finále v Halle a nyní i v Londýně.

Srbský tenista ještě dodal, že kromě nervozity bylo dalším důvodem jeho poslední prohry mizerné vybírání Haasova servisu. "Return je jedna z mých silných stránek hry, ale dneska to byla pohroma. Haas je velmi útočný a dnes jsem s jeho servisem nedokázal nic udělat."

Po loňské sezoně, roce plném slávy, kdy Djokovič i Ana Ivanovičová vyhráli grandslamové tituly a Jelena Jankovičová zakončila sezonu jako světová jednička, je tento rok pro Srby velkým zklamáním. "Každý si projde krizí," vysvětloval Djokovič. "Já mohu mluvit pouze za sebe, ale na začátku roku jsem si prošel těžkým obdobím. Pak jsem hrál finále v Miami a celá antuková sezona pro mě byla úspěšná a byl jsem spokojený, jak hraji. Teď je ale moje forma pryč. Jsem smutný, že jsem tu prohrál, protože si myslím, že jsem hrál dobře a mohl jít dál. Rozhodně jsem chtěl ve Wimbledonu dopadnout lépe."

"Dnes jsem mohl vyhrát druhý set, ale udělal jsem několik neuvěřitelných nevynucených chyb."

A jaké dává Haasovi šance v semifinále proti Federerovi? "Tommy letos na trávě ještě neprohrál. Hraje opravdu skvěle a proti Rogerovi nemá co ztratit, takže šanci rozhodně má."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
Djokovič je dobrej tenista, výsledky letos jsou dobré, ale zkrátka podle mého to není typ šampióna, bohužel.
Reagovat
smazaný uživatel
Prečo si to myslíš?
Reagovat
smazaný uživatel
nejdůležitější ale pro mě je to,že i když se mu nedaří,je skoro poražen,dokáže soupeři zatleskat za krásný balon. Sice se mu teď nedaří,ale to každýmu,on to překoná. Sice fandím rogerovi,ale novak je muj druhej nejoblibenejsi hrac,takze pojd nole
Reagovat
smazaný uživatel
Muzsky tenis je teraz najvyrovnanejsi za posledne roky,mimo Federera a Nadala su tu Murray,Djokovic,Roddick,Del Potro,skvele hraje Soderling(nemat tak skoro Federera,ide dalej),dalej cihaju nebezpecni Tsonga,Verdasco,zle nehral Berdych,Hewitt sa zase dostal do formy,Karlovic bude na tvrdych povrchoch tazkym superom,Simon sa mozno o chvilu spamata atd. Cize celkovo je opat v ATP prijemne dusno,americke Masters a US Open budu velmi vyrovnane a myslim ze uvidime super tenis...
Reagovat
smazaný uživatel
Absolútny súhlas. Mužský tenis je momentálne tip-top. Naviac hráči hrajú každý svojim štýlom. V súčasnosti mužský tenis zažíva konjunktúru.
Reagovat
smazaný uživatel
mne prijde, ze po tom semifinale na antuce s nadalem, jak nepromenil matchball a nakonec turnaj vyhral roger(madrid?) je proste nejakej vyhaslej, bez motivace, nebavi ho to, tak snad se brzo probere!!! moc mu preju, aby se vratil minimalne na tu treti pozici!!:-)
Reagovat
smazaný uživatel
jj, to mas pravdu, ja som myslela, ze ho nakopne ten zapas v halle proti serrovi, to bolo super jak to otocil. ale on to rozchodi, to by nebol djoker.
Reagovat
smazaný uživatel
no,ale vcera byl zase nejakej bezradnej treba ten tajberk druhyho setu, vedeni 6:3 a jeste to prohraje...to proste neni nas starej dobrej nole :-(
Reagovat
a.magerova
Berme to jakože loni měl super rok ... no a letos to je jen dobrý rok ... lidi co by jiní za takové úspěchy dali !!! Je mladý on nám ještě ukáže !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak. Rozhodne s tym nieco urobi.
Reagovat
smazaný uživatel
ja verim a dufam ze zacne hrat tak ako minuly rok ked bol aj na olympiade 3, je to totiz moj valkyy favorit mam ho najradsej zo vsetkych ale teras sa na neho nekedy ani neda pozerat:(
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič je ještě strašně mladý hráč, mentálně téměř dítě. Vzpomeňme si na Andyho Murrayho tak před rokem a půl. Co ten prohrál už skorovyhraných zápasů. Jak stále očima bloudil do lóže svých nejbližších, jak se vztekal a zase se poraženecky ploužil. To je skoro pryč. Strašně vyspěl psychicky. Někomu to trvá déle a někdo nedospěje vůbec :))
Reagovat
smazaný uživatel
No zase taký detský nie je! Ale inak súhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
No, ono je to vlastne všetko pravda. Najviac ma štve, ale neskutečne moc, že ho preskočil ten Guffák. Djokovic má všetko - talent, podporu, šikovnosť, hravosť, je hbitý, vie rozmýšlať... ale tá hlava ho nejak stále neposlúcha. Inak včera som sa dívala na Nova Sport a tam ten slovenský komentátor vravel, že už tak často z neho necítiť tú radosť, tú strašnú vôľu a že má pocit, že sa čoskoro rozíde s trenérom Vajdom. No, začala som nad tým rozmýšlať a prišla som na to, že niečo pravdy na tom určite bude. Čo myslíte vy?
Reagovat
smazaný uživatel
neco na tom orpavdu bude, mozna by to chtelo novy impuls
Reagovat
smazaný uživatel
Myslite, ze s Novakom tak zamavala strata 3.miesta?
Reagovat
smazaný uživatel
Yavi so mnou to zamávalo dosť, tak žeby s ním nie? Myslím si, že ho to musí dobre mrzieť. Ajkeď povie, že si to zaslúžil, že hral lepšie a bla bla bla - koho by sa to nedotklo...
Reagovat
smazaný uživatel
Ved prave, odvtedy sa mi zda taky smutny :( Ktovie, co vymysli s tym Vajdom. Kolko su vlastne spolu?
Reagovat
smazaný uživatel
Mne ani nie smutný, ale taký bez impulzu, presne čo si myslí tomasinho. Myslím si, že sú spolu asi tak od Roland Garros 2006, ale presne neviem.
Reagovat
smazaný uživatel
Rozchod s trénerom Vajdom už visí vo vzduchu dávno. A tak sa aj stane. Možno už pred USO. Už dávnejšie som písal, že s Vajdom z neho šampión nevyrastie.
Reagovat
smazaný uživatel
To máš tak, abudabi, že na jednu stranu by bolo lepšie, keby sa našiel niekto nový, kto by ho posunul vpred. Ale dôležité je, hlavne pri jeho povahe, aby si s tým človekom rozumel nielen tenisovo, aby spolu vychádzali a pod. čo by mohol byť eventuálne móóžno trošičku problém. Ale na druhú stranu je tu tá moja zvedavosť, pretože Vajda niekedy dáva informácie také všelijaké nielen tenisové takže... no ja neviem, určite sa rozhodne správne.
Reagovat
smazaný uživatel
On na to taky jednou prijde a uklidni se. Djoko go
Reagovat
smazaný uživatel
ach ta psychika, kdyby byl psychicky odolnejsi, mohl tech grandslamu vyhrat uz vic
Reagovat
smazaný uživatel
Nakoniec sa z neho stane druhá Safina :)
Reagovat
smazaný uživatel
to snad ne, navic novak uz jeden grandslam vyhral, kdezto dinara ne
Reagovat
smazaný uživatel
To je pravda, odvolávám :)
Reagovat
smazaný uživatel
A Novak pri jednom grandslame urcite nezostane!
Reagovat
smazaný uživatel
Aj ja si myslím, to bola len taká malá úvaha :) Ale až nejaký zase vyhrá tak sa tak ožerem... ale taak... :)
Reagovat
smazaný uživatel
To ti verim a myslim, ze on to poriesi podobne :)))
Reagovat
smazaný uživatel
;-) Dokonca som niekde čítala, že sa tešil na to až bude plnoletý aby sa nemusel schovávať pred policajtmi s flašou :D Alebo že na tom Masters Cupe ho ževraj čakala jedna slečna celý deň len pre jeden podpis, tak napísal, že za to by si zaslúžila aj niečo viac :D Ja sa pri tých jeho denníkoh tak nasmejem :D Sice nepíše často, ale keď už niečo vypotí, tak to stojí za to :)
Reagovat
smazaný uživatel
tak za vyhra dalsi grandslam, tak se ozerem spolu :D treba uz ted po us open :D
Reagovat
smazaný uživatel
kez by
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist