Djokovič o dopingových kauzách: Frustraci některých hráčů rozumím, postrádám konzistentnost

25. 8., 15:11
Aktuality 10
Novak Djokovič (37) uvedl, že chápe, proč někteří tenisté kritizují řešení dopingové kauzy aktuální světové jedničky Jannika Sinnera (23). Ital nedostal po dvojím pozitivním testu na steroidy zákaz činnosti a hvězdný Srb v rozhovoru s novináři před startem US Open řekl, že vnímá "nedostatek konzistentnosti" při řešení podobných případů.
Profily hráčů
Novak Djokovič na tiskové konferenci před US Open (© Profimedia / ČTK / AP / mpi04)

Sinner měl v březnu během turnaje Masters v Indian Wells pozitivní test na anabolický steroid klostebol, ale zákazu startů unikl. Letošní vítěz Australian Open uspěl s vysvětlením, že si zakázanou látku ve spreji aplikoval na malou ránu na kůži jeho fyzioterapeut, jenž ho denně masíroval. Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) o případu informovala v úterý, necelý týden před startem newyorského grandslamu.

"Rozumím tomu, proč jsou z toho někteří hráči frustrování, protože tu postrádám konzistentnost. V okamžiku zveřejnění už byl jeho případ vyřešen," uvedl vítěz 24 grandslamových titulů Djokovič, jenž bude při obhajobě triumfu na US Open za Sinnerem druhý nasazený.

Někteří tenisté bezprostředně po oznámení Sinnerova dopingového případu kritizovali fakt, že italský tenista neměl ani provizorně zastavenou činnost, a hovořili o dvojím metru. Například britská deblistka Tara Mooreová připomněla, že sama byla za pozitivní dopingový test distancována na 19 měsíců, než byla loni osvobozena.

"Vidíme tu nedostatek standardizovaných a jasných postupů. Chápu pocity mnoha hráčů, kteří se ptají, zda se s nimi zacházelo stejně," uvedl Djokovič, jenž se před lety podílel na založení nezávislé hráčské asociace PTPA. "Spousta tenistů prožila podobné nebo stejné případy, které ale neměly stejný výsledek. A nyní je otázka, jestli to není záležitost financí – zda si hráč nemohl dovolit zaplatit více peněz právnické společnosti, která ho dokázala účinněji zastupovat v jeho případu," dodal jeden z nejlepších tenistů historie.

Sinnerovým jediným trestem za dopingové provinění byla ztráta 400 bodů a prize money ve výši 325 tisíc dolarů (7,4 milionu korun) za postup do semifinále v Indian Wells. Proti rozhodnutí nezávislého tribunálu, že tenista nenese na dopingovém nálezu vinu a ani se neprovinil nedbalostí, se mohou odvolat Světová antidopingová agentura či Italská antidopingová agentura.

Světová trojka Carlos Alcaraz v sobotu naznačil, že si myslí, že celý případ jde více do hloubky, než kolik informací o něm bylo zveřejněno, ale rozhodnutí ITIA kritizovat nechtěl.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
Patik
Djokovič má jednoznačne najlepšie tlačovky..pre novinarov úplny skvost.. miestami ho má človek chuť až zastaviť lebo rozoberá veci do hĺbky akoby sa nemal s kým doma rozprávať a nosil si to nevyslovené a drziace v sebe na tlačovky..pol hodinu na tlačovke a zodpovie dve otázky..ani som sa nedozvedel jak je natom zdravotne a prečo tie zrušené tréningy.
Reagovat
diskuse
Djoko dal erudovanou inteligentní ELITE odpověď jako skutečný GOAT. The GOAT na kurtu i mimo něj.

Takový Federer má solidní odpovědi plné umělých frází, slušný, ale je to totální alibista a nikdy se od něj člověk nedozví nic přelomového. Flegmatik, kterého nezajímá nic okolo.

Nadal se svou lámanou Špangličtinou a pomalejším zapalováním naopak není schopný ze sebe dostat nic jiného než křečovité cringe odpovědi. Takový mechanický pomeranč.

Inu, Djokovic je kompletní balíček, all in one.
Reagovat
dappe
Jen kdyby nehrál tak nudný tenis, co?

Ještě jedna poznámka, jestli ses z této tiskové konference dozvěděl něco přelomového, tak se sebou definitivně začni něco dělat.
Reagovat
Orgasmator
Nudný? Finále OH komentátoři Eurosportu hodnotili jako naprosto parádní, i Svačina to musel uznat...
Reagovat
dappe
Ano, nudný.
Reagovat
Pe3k
Na to, že to byl zápas na dva sety byl dost dobrý, ale jeho pojetí hry je i pro mě více než nudné...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hrál teď i lepší zápasy, ale atraktivitu zlepšil, to ano. Dříve to byla fakt zívačka.
Reagovat
JLi
Je placen za výkon ne za šaškování před davem.
Reagovat
Amputace
Zrovna on s tím šaškováním má vcelku solidní zkušenosti.
Reagovat
gugu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist