Djokovič: Paříž byla zklamáním. Teď už se zase cítím bezvadně

25. 6. 2010, 12:26
Rozhovory 5
Novak Djokovič před necelým měsícem ztratil náskok dvou setů a připravil se o semifinále na Roland Garros. Na úvod Wimbledonu naopak v nočních hodinách pod zataženou střechou otočil pětisetový zápas s Olivierem Rochusem a získal nové zkušenosti. A po poměrně přesvědčivé výhře nad Dentem už zase srší sebevědomím a spokojeností.
Profily hráčů
Novak Djokovič

V čem byl zápas proti Dentovi jiný od toho pondělního s Rochusem?
Dva rozdílní soupeři. Rochus je očividně hráč, který hodně běhá a spoustu míčů dokáže vracet. Je velice těžké s ním hrát od základní čáry.

Dentovi se dnes dařil hlavně servis. Hlavně v prvním setu měl vysoké procento úspěšnosti prvního podání. Naopak při mém servisu se mě snažil dostat pod tlak.

Myslím, že pro mě bylo velice důležité, že jsem první set dokázal vyhrát. Řekl bych, že to byl jeden z rozhodujících okamžiků v zápase a jsem rád, že jsem pak dokázal vzít zápas pod svou kontrolu.

Jak těžké je hrát proti tak dobrému servismanovi? Na Wimbledonu drží rekord nejrychlejšího servisu.
Ano, myslím, že se mu povedlo podání o rychlosti 148 mil za hodinu. Je to neuvěřitelné. Spousta jeho prvních podání letěla rychlostí přes 140. Takový servis je pro mě stále jen sen. Ale on během dnešního slunečného dne podával skvěle. Když tady svítí slunce, míč letí rychleji. A jeho servis je ještě efektivnější.

Pondělní zápas byl dlouhý, cítil jste se dnes uvolněnější?
Ano, v prvním zápase jsem získal nové zkušenosti ze hry pod střechou s osvětlením. Dnes za slunečního svitu to bylo jiné. Jsem šťastný, že jsem se dostal zase dál. Doufám, že budu pokračovat ve stejném rytmu.

Když jste se dozvěděl, že nakonec budete hrát na centrálním kurtě...
...tak jsem byl šťastný. Je samozřejmě skvělé dostat na tento kurt co nejvíce zápasů. Dává mi to pocit, že jsem ve své kariéře něco dokázal. Je pro mě potěšením hrát před takovým publikem.

Centrální kurt má dlouhou historii a tradici, ale o tom není třeba mluvit.

Budete se dívat na fotbal?
Jasně, už se nemůžu dočkat zápasu Srbska s Austrálií. Právě teď začíná. Doufám, že postoupíme dál. Myslím, máme velké šance. (Srbové prohráli 1-2 a s mistrovstvím světa se rozloučili)

Byl jste naštvaný, že jste v prvním kole musel hrát pět setů?
Ne. Podívejte, já jsem očekával těžký zápas. Poslední zápas s Rochusem jsem v Miami prohrál a celkově s ním mám horší skore (nyní 2-3). Pro mou hru je to záludný hráč.

Ale v polovině zápasu nastal zlom, dával mi hodně šancí. Já jsem si to srovnal v hlavě a po půl hodině jsem byl na kurtě úplně jiným hráčem. Jsem spokojený, jak jsem pak hrál.

Cítíte se nyní na tomto turnaji v lepší formě než na Roland Gaross, kde jste měl poraněné zápěstí?
Ne, zraněný jsem nebyl. Byl jsem tam fit a hrál jsem skvěle. Myslím, že jsem získal větší jistotu, sebevědomí. Hra, kterou poslední roky předvádím je zřejmě ta správná. Ale ve čtvrtfinále v Paříži se stal nečekaný zvrat. Po tom zápase jsem byl hodně zklamaný. 

Ale udělal jsem dobře, že jsem se znovu postavil na nohy a šel dál. A právě tady na Wimbledonu se cítím bezvadně. Uvidí se, jak daleko se nakonec dostanu. 

Během těchto chvil se přepisuje historie, protože pátý set mezi Isnerem a Mahutem je neuvěřitelných 46-46 na gamy. Zápas trvá už 8 hodin a 15 minut. Co si o tom myslíte?
Neuvěřitelné. Co k tomu dodat. Jsem velice překvapený. Každý to sleduje, kde jen může. Je to nejdelší zápas všech turnajů, grandslamů. Boj dvou velkých servismenů. Ale jsem ohromený, jak si oba dva po celý den dokáží držet svá podání. To je prostě neuvěřitelné. Oba dva si zaslouží obrovské uznání.

Ať dnes vyhraje kdokoli, myslím, že vítězi jsou oba dva. Poražený ale bude určitě hodně zklamaný. Nevím, možná se měli za stavu 50-50 dohodnout na tiebrejku (smích). To by bylo jedno z možných řešení. (Isner nakonec vyhrál 70-68 po 11 hodinách a 5 minutách)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, wimbledon.org

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
No, poslední dva roky ta hra nějak extra správná není, hlavně letos ne. Dneska ale na to, že není extra travař a neumí se na trávě pohybovat předvádí velmi dobrý výkon, jen kdyby využíval více brejkbolů. Ale Montanes není na trávě žádné měřítko, Hewitt bude trošku jiné kafé a myslím, že bude nad jeho síly.
Reagovat
smazaný uživatel
http://tennis.matchstat.com/index.php?ControllerName=Compare&Name_Player1=Lleyton+Hewitt&Id_Player1=7&Name_Player2=Novak+Djokovic&Id_Player2=5992

novak ho uz na trave porazil a kludne to moze dokazat znova ja mu verim
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže tehdy hrál Novak na vrcholu, byl v takovém tom laufu a Hewitt nebyl v takové formě jako teď.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic nema proti Hewtittovi sancu. NEuhra ani set podla mna. Hewitt hraje vyborne a vobec nie je bez sance tu hocikoho vyradit ak sa nezrani alebo nezacne fakt chybovat. Djokovic proti Hewittovi o vyhre moze snivat a max. 3:1 v prospech Hewitta ale cakam ze 3:0 ho sfukne.
Reagovat
smazaný uživatel
...Hewitt hraje moc upracovaný tenis na rozdíl od elegantního - viz Djokovič,Fedex.... Ale pozor, na rozdíl od nich nedělá téměř nevynucené chyby, všechno si na něj každý musí sám uhrát a to by letos mohlo hrát roli. nejsem jeho fanoušek, ale vůbec bych ho nepodceňoval...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist