Djokovič poprvé bez ztráty setu, jako první muž v open éře odehrál 100 zápasů na všech majorech

19. 1., 12:29
Aktuality 39
Novak Djokovič (36) až ve třetím utkání na letošním Australian Open postoupil bez ztráty setu. S 10 triumfy nejúspěšnější hráč úvodního grandslamu sezony si ve svém jubilejním 100. zápase v tomto dějišti poradil 6:3, 6:3, 7:6 s Tomásem Martínem Etcheverrym (24), upravil svou bilanci v Melbourne Parku na 92:8 a pošestnácté prošel do druhého týdne. Jako první muž v open éře odehrál 100 duelů na všech čtyřech grandslamech. V osmifinále nastoupí proti Adrianovi Mannarinovi (35).
Djokovič jako první muž v open éře odehrál 100 zápasů na všech grandslamech (© AFP)

Djokovič – Etcheverry 6:3, 6:3, 7:6

Novak Djokovič hrál loni finále na všech čtyřech grandslamech, tři z nich ovládl a na Australian Open je nepřekvapivě největším favoritem. Pokud by tuto roli dokázal potvrdit a získal 25. grandslamový vavřín, osamostatnil by se v historických tabulkách na prvním místě, o které se momentálně dělí s Margaret Courtovou.

V Melbourne Parku triumfoval při posledních čtyřech startech a celkem už 10krát, v tomto ohledu se jedná o jeho jasně nejúspěšnější grandslamový podnik. Ani letos není na úvodním majoru sezony v optimální kondici, ročník 2021 ovládl s natrženým břišním svalem a ten poslední se zraněním hamstringu.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Tentokrát srbského rekordmana trápí nachlazení a možné problémy s pravým zápěstím, které začaly před pár týdny v týmovém United Cupu. Zatímco v úvodních dvou kolech potřeboval kvůli poklesům intenzity čtyři sety proti Dinovi Prižmičovi i Alexejovi Popyrinovi, tentokrát žádné zaváhání nepřipustil a po třísetovém vítězství nad Tomásem Martínem Etcheverrym pošetřil síly. Na kurtu strávil mnohem méně času než v předchozích dvou duelech a Argentince přehrál bez ztráty setu i potřetí.

Aktuální lídr žebříčku nenabídl soupeři ani jednu brejkbolovou šanci. V úvodních dvou dějstvích dominoval, ovšem v tom posledním se 32. hráč světa držel a vynutil si tie-break. Ve zkrácené hře se však potvrdilo, kdo je na kurtu lepším hráčem. Djokovič, který za celý zápas musel na vlastním servisu jen jednou přes shodu, ji získal suverénně 7:2.

Djokovič je prvním mužem, který v otevřené éře tenisu odehrál 100 zápasů na všech čtyřech grandslamových akcích. Do sbírky mu chybělo pouze oblíbené Australian Open. Svou bilanci v tomto dějišti vylepšil na 92:8 a pošestnácté postoupil do druhého týdne.

V osmifinále v Melbourne Parku naposledy neuspěl v roce 2018 proti Hyeonovi Chungovi. Tehdy se vracel po zranění lokte a jedná se o jeho poslední nezdar na tomto turnaji. Od té doby na Australian Open zvládl všech 31 utkání a o prodloužení této série bude usilovat proti Adrianovi Mannarinovi, s nímž to má 4:0.

Mannarino odehrál na letošním Australian Open už třetí pětisetovou bitvu. Pětatřicetiletý Francouz po bývalém šampionovi Stanovi Wawrinkovi a Jaumemu Munarovi udolal také loňského čtvrtfinalistu Bena Sheltona, favorizovaného Američana skolil po bezmála pěti hodinách boje 7:6, 1:6, 6:7, 6:3 a 6:4. V neděli bude útočit na první grandslamové čtvrtfinále.

 

Tři sety stačily i Tsitsipasovi a Sinnerovi

Stefanos Tsitsipas musel v úvodních dvou zápasech na letošním Australian Open stejně jako Djokovič do čtyř setů, ovšem v souboji o osmifinále za pouhé dvě hodiny deklasoval 6:3, 6:0, 6:4 Lucu Van Asscheho a čtvrtým rokem po sobě prošel do druhého týdne úvodního grandslamu roku. Loňský finalista bude v dalším kole čelit Taylorovi Fritzovi.

Fritz dosáhl předloni na Australian Open na své premiérové osmifinále na grandslamech a po dvou letech si znovu zahraje o své první čtvrtfinále v tomto dějišti. Nejlepší americký tenista v žebříčku ATP přehrál ve třetím kole 3:6, 6:4, 6:2, 6:2 Fábiána Marozsána. S Tsitsipasem ve vzájemné bilanci prohrává 1:3.

Jannik Sinner postoupil do osmifinále bez ztráty jediného setu. Jeden z největších favoritů na celkový triumf smetl 6:0, 6:1, 6:3 Sebastiána Báeze a třetím rokem po sobě si v Melbourne zahraje ve druhém týdnu. Jeho dalším protivníkem bude Karen Chačanov, loňský semifinalista vyřadil Tomáše Macháče.

Alex de Minaur se potřetí v řadě probojoval do osmifinále domácího majoru. Nejlepší Australan v žebříčku ATP si poradil 6:3, 6:3, 6:1 s Flaviem Cobollim a o své teprve druhé čtvrtfinále na grandslamech (US Open 2020) zabojuje proti Andrejovi Rubljovovi.

Rubljov ztratil v úvodním kole náskok dvou setů, ale od té doby je stoprocentní. Pátý hráč světa přehrál v souboji loňských čtvrtfinalistů 6:2, 7:6, 6:4 Sebastiana Kordu a zahraje si o své 10. grandslamové čtvrtfinále, přes které se ještě nikdy nedostal.


Výsledky mužské dvouhry na Australian Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
Kozoroh
Včerejší výkon No1eho byl fajn , chyby z FH sice nezmizely, ale to se v průběhu turnaje spraví.
Reagovat
farr
Trošku škoda, že Mandarinka vyndal toho telefonistu že spojovací stanice. Sem se už strašně těšil jak Nole znova tomu nabubřelýmu frackovi z Juuesej natrhne sedinku a zaklapne sluchátko
Reagovat
Patik
Reagovat
farr
https://youtu.be/CynX5tV85a8?si=5rrGUJw74TvWspuT
Reagovat
farr
Se prostě nikdy neomrzí. Legendary prostě.
Reagovat
turista
Reagovat
srnecek
Dnes Nole lepšie, herne určite. Ale stále je tam dosť zbytočných chýb, a stále je pomerne stereotypný. Predpokladám, že to vyplýva z doznievajúcej (teda dúfam, že z doznievajúcej) fyzickej nepohody. Ešte stále lapá po dychu, po 15 úderovej výmene, ako keby bola oveľa dlhšia. Snáď krivka výkonnosti a fyzičky bude stúpajúca. To semi s Jannikom by mohlo byť ozdobou....
Reagovat
Patik
hral to čo potreboval..
Reagovat
QacO
Krása Djoko ešte 4 zápasy a mame to !!!!
Reagovat
Marduch
Pro Etcheverryho byl Djokovič už od žáků vzorem, takže jejich zápas tady nemohl dopadnout jinak a na 99% se z něj nedá cokoli vyvozovat..
Reagovat
Nola
tak, tak, ked ziskal prvy bod do rankingu odfotil sa aj s Novakovym bodovanim, postupne to pokracovalo.... a este aj raketu si vyziadal Novakovu
Reagovat
Marduch
Jestli Mandarinka nepřekvapí, tak dál už bude nejpíš následovat trojblok Tsip, Janek, Alcaraz. Nic moc Pomohlo by porazit Tsipa rychle, bez větších komplikací.. s Jankem by to byl ohromně náročný duel, každý ušetřený set se bude sakra hodit.
Reagovat
Nola
jj, Jannik mal doteraz los snov, usetrene sily, Tsip sa zlepsuje, hra velmi dobre a zabudol si na Medveda, ten otoceny duel mu musi dodat neskutocne sebavedomie
Reagovat
Marduch
pravda zapomněl, možná až trestuhodně
Reagovat
Ondra979
to uz je poradne kombo i na Djoka co ho ceka, nezapomenme, ze uz mu bude 37 letos..jako nefandim mu, ale jestli to da, tak to bude neskutecne..hlavne at jsou hezke zapasy a poradne dramo :)
Reagovat
turista
Reagovat
Ondra979
tak dnes to Djokovale zvladl v klidu..Sinner sice vypada zatim lepe, ale to jeste tolik neznamena..nicmene jejich zapas by byl pecka, snad na nej dojde..cekal bych velkou bitvu ale jeste tam neni ani jeden
Reagovat
australan.tenis
Já tam budu. Jak jsem zmiňoval minulý rok zde.... Teď žiju v Austrálii.....

Koupil jsem lístky na obě semifinále plus night session čtvrtfinále.

Utratil jsem za to 2000 AUD.

Zítra lezu Mount Kosciuszko a pak směr Melbs.
Reagovat
woody
hustýýýy
Reagovat
turista
Pokud na něj Nole narazí tak by měl vyhrát. Ta poslední porážka po mečbolech to byla smůla.
Reagovat
turista
Překonat Mandarinku může být problém.
Reagovat
Patik
Manarino hra decentne ako baletka..hlavne z forehandu.. Nič iné ako tri nula na sety sa snáď ani neočakáva od Nováka.
Reagovat
Patik
*Novaka
Reagovat
woody
Otázkou co je druhý týden, protože bude hrát nejspíś v neděli.
Reagovat
aligo
Vzhledem k tomu, že se hraje od neděle, to druhý týden je
Reagovat
woody
pravda
Reagovat
aligo
Vlastně nedělí začne druhý týden a finále se hraje začátkem týdne třetího
Reagovat
Pergolek
To co dělá za chyby Korda by nedělal ani hráč, který nedržel raketu 8 měsíců v ruce. Neuvěřitelné chyby.
Reagovat
Kandinsky1
Ten titulek jako říká, že v předchozí éře to už někdo dokázal ?
To těžko.
Reagovat
Pergolek
O co, že zítra Noskova vyřadí Swiatek?
Reagovat
Mantra
to musíš zúročit na sázkových kancelářích, tady se ti výhry nedostane
Reagovat
Pergolek
Přemýšlím nad tím. Něco mi říká, že ji sekne.
Reagovat
Mantra
takových hlasů jsem už slyšel
Reagovat
Ondra979
no nevsadil bych na to..ale v tenise je mozne skoro vse...jen nevim, cim by Igu prehrala, na to jeste neni tolik konzistentni ale to je muj pohled a hodne rad se spletu
Reagovat
jih
Rozhodně na ni nevsadím. Linda je sice dobrá, ale... Není tam prostě to wow!
Reagovat
Krisboy
Za dvacku pro prdel klidně, víc bych na ni nedal...
Reagovat
Liverpool22
"ze srandy" za 100kč
Reagovat
Krisboy
Reagovat
Pergolek
O co63
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist