Djokovič překonal Samprase. Po bitvě s Hurkaczem vyhrál 32. zápas v řadě ve Wimbledonu

10. 7. 2023, 17:41
Aktuality 30
Novak Djokovič (36) ztratil svůj první set v rámci letošního ročníku Wimbledonu, ale svou neporazitelnost v tenisovém svatostánku protáhl na 32 zápasů, čímž překonal legendárního Peta Samprase. Sedminásobný šampion a vítěz posledních čtyř ročníků zdolal v bitvě rozložené do dvou dnů 7:6, 7:6, 5:7, 6:4 Huberta Hurkacze (26) a dál útočí na vyrovnání rekordu Rogera Federera v počtu titulů. Ve čtvrtfinále se utká s Andrejem Rubljovem (25).
Novak Djokovič (© Profimedia)

Novak Djokovič letos pokračuje v dominanci na grandslamech. V Austrálii ztratil v sedmi zápasech jediný set a úvodní major roku ovládl už podesáté a na pařížské antuce navzdory mizerné přípravě zvedl nad hlavu už 23. grandslamovou trofej, čímž stanovil nový mužský rekord.

Jeho úsilí o překonávání a dorovnávání rekordů ale rozhodně nekončí. Ve Wimbledonu může dorovnat absolutní rekordmanku v počtu grandslamových vavřínů Margaret Courtovou a také rekordmana Rogera Federera, jenž v tenisovém svatostánku triumfoval osmkrát.

Statistiky zápasu Djokovič - Hurkacz

Sedminásobný šampion a vítěz posledních čtyř ročníků nejslavnějšího turnaje vyhrál v All England Clubu už 32. zápas v řadě a překonal svého idola Peta Samprase. Delší vítěznou sérii v tomto dějišti předvedli už jen Björn Borg (41) a Federer (40). Navíc už přes 10 let neprohrál na centrálním dvorci, naposledy ve finále ročníku 2013 s Andym Murraym.

Srb, který jako jediný ovládl všech devět podniků Masters, a to dokonce dvakrát, a má nejvíce týdnů na postu světové jedničky v historii, prošel do osmifinále letošního Wimbledonu bez ztráty setu. V osmifinále, které rozehrál už v neděli, měl ale plné ruce práce s Hubertem Hurkaczem.

Polák, jenž právě ve Wimbledonu ukončil kariéru Federera, předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů. Vysokou úspěšností dělového prvního servisu favorizovaného Djokoviče deptal a zasypal ho 33 esy.

Djokovič ale zase našel recept na postup. V neděli se po dvou zvládnutých tie-breacích dostal do vedení 2:0 na sety, ačkoli v tom úvodním čelil třem setbolům v řadě. Na grandslamech zvládl 14 tie-breaků po sobě v jedné sezoně a už ten 13. byl rekordní.

Zápas pokračoval kvůli večerce ve 23:00 tamního času až v pondělí. Djokovičovi dlouho trvalo, než našel ve výměnách rytmus a třetí set ztratil, když nedokázal sadu dotáhnout do dalšího tie-breaku.

Ve čtvrtém dějství ale využil nižší procentuální úspěšnosti trefených prvních servisů soupeře a ve svém jubilejním 100. zápase v All England Clubu nakonec uspěl (bilance 90:10). Na vítězství se nadřel, přestože zaznamenal 44 vítězných úderů a jen 16 nevynucených chyb.

"Upřímně si nepamatuju, kdy jsem se naposledy cítil na returnu takhle bezmocný. Hubert má jeden z nejlepších servisů na okruhu a je velmi těžké přečíst, kam ho umístí," oddechl si Djokovič, který vyhrál posledních 25 duelů na grandslamech, v pozápasovém rozhovoru na kurtu. Hurkacz ztratil za celý turnaj pouze jednou vlastní podání.

Ve svém už 14. wimbledonském čtvrtfinále a celkově 56. na podnicích velké čtyřky změří síly s Andrejem Rubljovem. Ruského tenistu potkal ve stejné fázi také na letošním Australian Open a po suverénní výhře upravil vzájemnou bilanci na 3:1.

Eubanks dál vítězí, v osmifinále zdolal Tsitsipase

Jméno Christopher Eubanks asi mnozí ještě před pár měsíci nikdy neslyšeli. Dvoumetrový Američan se poprvé výrazněji prosadil až senzačním postupem do čtvrtfinále na březnovém Masters v Miami. Loni touto dobou figuroval až na 159. místě a nyní se v live žebříčku nachází na 31. pozici. A to všechno díky životním výkonům v posledních týdnech na travnatých dvorcích.

V první červencový den si na Mallorce zahrál své premiérové finále na nejvyšším okruhu a po jasné výhře nad zkušeným Adrianem Mannarinem exceluje také ve Wimbledonu. Už ve druhém kole si proti loňskému semifinalistovi a světové třináctce Cameronovi Norriemu připsal svůj nejcennější skalp a v pondělí dosáhl na premiérové vítězství nad hráči TOP 10, když v osmifinálové pětisetové bitvě zaskočil pátého tenistu pořadí Stefanose Tsitsipase.

Eubanks, který nikdy předtím nepřešel přes druhé kolo grandslamů, musel zvládnout řadu kritických situací. Kromě manka 0:1 a poté 1:2 na sety neudržel v rozhodujícím dějství náskok brejku. Své zaváhání na servisu však ihned napravil a v závěrečném gamu zlikvidoval obě brejkbolové hrozby. Vítězství slavil i díky 53 vítězným úderům po třech hodinách a sedmi minutách a protáhl svou neporazitelnost na devět utkání.

Ve svém senzačním debutu v hlavní soutěži Wimbledonu bude pokračovat proti Daniilovi Medveděvovi, jemuž může oplatit porážku právě ze čtvrtfinále v Miami. Rusovi vzdal za stavu 0:2 na sety Jiří Lehečka.

 

Alcaraz a Rune si zajistili čtvrtfinálový souboj

Carlos Alcaraz zakončil poslední dvě sezony s poloviční úspěšností na travnatých dvorcích a jeho předchozím maximem ve Wimbledonu bylo loňské osmifinále. V letošním roce však na nejrychlejším povrchu zvládl všech devět zápasů a před pár týdny v londýnském Queen's Clubu ovládl hned svůj první travnatý podnik ATP.

Na vítězné vlně pokračuje ve Wimbledonu. Zatímco s Jérémym Chardym i Alexandrem Müllerem si poradil bez ztráty setu, proti Nicolásovi Jarrymu a předloňskému finalistovi Matteovi Berrettinimi potřeboval o jednu sadu navíc. V souboji s Italem, jenž odehrál svůj teprve třetí turnaj za poslední tři měsíce, prohrál úvodní dějství, ale po odvráceném brejkbolu v úvodním gamu následujícího setu byl jasně lepším hráčem na kurtu.

Alcaraz vylepšil svou skvostnou letošní bilanci na 44:4 a na grandslamech na 9:1. Španěl tak stále na dálku bojuje o tenisový trůn s Novakem Djokovičem. Za posledních 30 let je spolu s Djokovičem, Rafaelem Nadalem, Rogerem Federerem a svým příštím protivníkem jediný, kdo v jedné sezoně před dosažením 21. narozenin postoupil do čtvrtfinále na French Open i ve Wimbledonu.

Ve svém premiérovém čtvrtfinále v All England Clubu vyzve vrstevníka Holgera Runeho. Bude se jednat o první wimbledonské čtvrtfinále v open éře, v němž je oběma aktérům méně než 21 let.

Holger Rune debutoval na travnatých dvorcích loni a prohrál všechny tři zápasy. V letošním roce však dánský mladík zvládl sedm z osmi duelů, poslední vítězství přidal v osmifinále Wimbledonu proti bývalému semifinalistovi Grigorovi Dimitrovovi.

Šestý hráč světa, jenž v předchozím kole předvedl parádní obrat a udolal v super tie-breaku Alejandra Davidoviche, měl namále i tentokrát. Se zkušeným Bulharem totiž prohrával už o set a brejk a druhý i třetí set získal až ve zkrácené hře. S bývalým šampionem Turnaje mistrů se pral o postup tři hodiny a 24 minut.

Rune je prvním dánským čtvrtfinalistou Wimbledonu v otevřené éře tenisu. Posledním mužským zástupcem skandinávských zemí v této fázi nejslavnějšího turnaje byl před startem pondělního programu Robin Söderling v roce 2010.

Čtvrtfinále na grandslamech si zahraje potřetí v kariéře. Obě předchozí absolvoval na antukovém French Open a loni i letos prohrál ve čtyřech setech s pozdějším finalistou Casperem Ruudem.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
pondělní výsledky (10. 7. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Medveděv (3-) - Lehečka (ČR) 6:4, 6:2 / skreč
Alcaraz (1-Šp.) - Berrettini (It.) 3:6, 6:3, 6:3, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Hurkacz (17-Pol.) 7:6 (8:6), 7:6 (8:6), 5:7, 6:4
Eubanks (USA) - Tsitsipas (5-Řec.) 3:6, 7:6 (7:4), 3:6, 6:4, 6:4
Rune (6-Dán.) - Dimitrov (21-Bulh.) 3:6, 7:6 (8:6), 7:6 (7:4), 6:3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
Kozoroh
Nečekaně těžký mač pro No1eho, který však zvládl a prověřilo ho to tak do dalších fází turnaje. Hurkacz servíroval bomby, nasázel přes 30 es, No1emu dělalo značné potíže číst jeho podání. Být Hurkacz v jiné části pavouka, mohl dojít hodně daleko a zaskočit favorizované hráče, jenže narazil na aktuálního krále Wimbledonu. smilesmile
Reagovat
JohnB
Podle mě rozhodly první dva sety. Za stavu 2:0 už bylo jasný, že to Nole nepustí. Hubert ale klidně mohl vést 2:0, oba tiebreaky měl super rozhrané, ale pak udělal velký nevynucený chyby v klíčových momentech. Kdyby jeden z těch dvou setů vyhrál, dohrávka mohla být hodně zajímavá.
Reagovat
Marduch
Takhle to nemůžeš říct, že mohl vest 2:0, protože v obou tie breacich to měl na raketě. Kdyby první set vyhrál, zápas by se určitě nevyvijel identicky. Ale určitě souhlas, že včera měl Nole zpredele kliku,
Reagovat
turista
Někdy je zapotřebí zahaluzit.
Reagovat
Ondra979
jj videl jsem jen jeden TB, ale huhu zmrvil oba, aspon jeden uhrat mel to uz neni normalni co ten DJoko predvadi v TB v posledni dobe..stejne by to asi projel i tak, ale mohl to byt 5-setak..takhle to uz bylo jasne i kdyz pak urval set. dnes Rublev ma taky max na set..pak asi Sinner, ktery ho tady loni potrapil ale tezko rict, jestli to zopakuje..ale asi na neho nebude mit zase nikdo, ani Alcaraz, tak dobry na trave jeste neni i kdyz tady hraje zatim slusne..je to proste bida s tou konkurenci na trave jestli se nekdo nezblazni, tak dopadne vse podle ocekavani
Reagovat
Marduch
Pokud dá Rubla, tak Sinner ho určitě potrápí, o tom vůbec nepochybuju, Sinner tady hraje parádně.
Reagovat
Ondra979
tak snad jo..ale uz by to chtelo, aby ho nekdo porazil, ne jen potrapil..nejhorsi je, ze ani vedeni 2:0 nemusi stacit a to ti hraci uz vedi nebo to primo zazili na kurtu jako prave Sinner, Tsip atd a to je dalsi vyhoda pro Djokovice..
Reagovat
Ondra979
jinak myslis, ze by ho Rubl mohl teoreticky ohrozit? ja ho nemam zas tak nakoukaneho, urcite nehraje spatne, ale na toto mu proste neverim..
Reagovat
Krisboy
Rubl se svým strojovým celkem jednotvarnym tenisem nemá vůbec šanci... hladce ve třech.
Reagovat
Marduch
Za standardních okolností by si to měl dnes Nole pohlídat, pokud tam není nějaká únava ze včera, drobné zranění, nebo pokud to dnes Rublovi mimořádně nesedne.. Další kola už se ale může stát cokoli.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Konečně koment k tenisusmile A dokonce s ním můžu i souhlasit.
Kozoroh má permanentně zkreslené vidění reality. Nejdřív vidí Jokera, a pak až vše ostatní.smile
Reagovat
arvncr
Vyhrál hlavně díky trpělivosti a koncentraci v důležitých chvílích, podělal vlastně jen ten 1 game ve 3. setu. Na to, jak je wimbledonský centr pomalý, mě překvapilo, jaké měl problémy na returnu, i když Hurkacz samozřejmě servíroval fantasticky. Je otázka, kolik % své aktuální výkonnosti včera a dnes Goatović musel předvést.
Reagovat
turista
No zmínil se, že měl velké potíže returnovat podání Hurkacze.
Reagovat
baba
Petra,
na to, že by to mohl být klidně její poslední zápas ve Wimbledonu, to dopadlo fakt ostudně. Dnes nešlo naprosto nic a byla to marnost nad marnost.
Škoda, čekala jsem prohru, ale větší bitvu.
Reagovat
IngStavinoha
poslední určitě nebyl - pokud teda do příštího léta neudělají ukroušáci nějakou zásadní blbost
Reagovat
JohnB
Hele já chápu, že ruská propaganda musí šlapat, ale zrovna tady?
Reagovat
Alien
Zásadní blbost jsi TY Kremlobote!
Reagovat
woody
prooč hraje Novak už zítra to QF? Vždy se hrálo ve stŕedu...
Reagovat
Kandinsky1
Celé je to nějak posunuté o den, taky nechápu proč.
Reagovat
mendrit
Řekl bych, že lepší zítra ve 16:00 než pozítří v 22:00 s hoďkou zápasu.smile
Reagovat
woody
Nemyslím si, bude hrát třetí den v řadě. Středa se hrála dva zápasy QF na centru a dva zápasy QF na jedničce. Ten den ženy nehrály, protože hrály v úterý. Vycházelo to na pohodu.
Reagovat
IngStavinoha
aby ho anglosasové víc unavili
Reagovat
smazaný uživatel
Tsitsipas obdržel konečně vysvědčení, puberta je prevít. Eubanks (201 cm, 82 kg) je zábavný chlapík smile smile.
Reagovat
Kandinsky1
Takže když letos vyhraje, tak má pro příští rok o motivaci navíc smile
Ale fascinuje mě, že na centru už neprohrál přes deset let.
A k dnešku, Hurkáč servíroval jak mašina a Djokovi se už asi dlouho nestalo, aby využil až osmý brejbol.
PS: Kde se sakra vzala ta EUbanka smile
Reagovat
mendrit
Jsem myslel, že to nějaká trapná chvilka pořadatelů a ono jsem neinformaný jásmile
Reagovat
IngStavinoha
ušáků je po kurtech jako sraček
Reagovat
Pe3k
Včera servíroval jak mašina.
Reagovat
Kandinsky1
Ve třetím ještě jo.
Reagovat
paddy
chtělo by to něco zakousnutí, třeba koláč
"Pete! Pete! Můžeš mi podržet uši?" smile smile smile

https://www.youtube.com/watch?v=0SYkWPoM0JY&t=73s
Reagovat
smazaný uživatel
Rozhodl brilantní úder do brňavky, tak se na obra musí, to byl úder, přátelé. Bylo obtížné soupeře rozeznat, oba měli bílé kabáty.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist