Djokovič přemohl Federera a po čtyřech letech ovládl Turnaj mistrů

12. 11. 2012, 23:31
Aktuality 252
Sezonu 2012 zakončila ve velkém stylu povedená bitva dvou nejlepších tenistů současnosti. Svůj návrat na post světové jedničky potvrdil Srb Novak Djokovič, který ve finále Turnaje mistrů v Londýně přemohl šestinásobného šampiona Rogera Federera ve dvou vyrovnaných setech a navázal tak na svůj první triumf z roku 2008 v Šanghaji.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Roger Federer hrál letos s Novakem Djokovičem čtyřikrát a každý z tenistů si připsal po dvou výhrách. Poslední dva duely - v semifinále Wimbledonu a ve finále Masters v Cincinnati - zvítězil Švýcar. I dnes finále Turnaje mistrů měl v každém setu dobře rozehrané, jenže náskoky neudržel. 

Roger Federer a Novak DjokovičV první sadě Federer využil slabšího nástupu Djokoviče, který snad zůstal myšlenkama ještě v šatně a prohrál úvodních devět výměn. Rodák z Basileje bleskově vedl 3-0, jenže pak dvakrát ztratil servis a Djokovič měl za stavu 5-4 při svém podání setbol. Švýcarský tenista ho odvrátil a o chvíli později vedl 6-5 a 30-0, k setbolu se ale nedočkal a ve vyrovnaném tie-breaku, v němž famózními údery na síti odvrátil ještě jeden setbol, padl.

Ve druhé sadě šel Federer hned v úvodním jedenáctiminutovém gamu do brejku, který si úspěšně držel a v 10. gamu měl při skóre 40-15 dva setboly. Jenže o nadějný náskok znovu přišel, nabuzený Srb dal do následných výměn poslední zbytky sil a hned první mečbol proměnil skvělým prohozem. Skvělé utkání plné parádních výměn a úderů nakonec vyhrál po 2 hodinách a 16 minutách 7-6 7-5.

"Vždycky je mi ctí hrát proti Rogerovi, protože mě pokaždé donutí předvést můj nejlepší tenis a oba si to užíváme," komentoval skvělé vyvrcholení sezony Djokovič. "Dnes byly chvíle, kdy jsme hráli dlouhé výměny, a pak zase krátké. Myslím, že kvalita zápasu byla velmi dobrá a oba jsme na kurtu předvedli dobré věci," komentoval Federer.



Pětadvacetiletý Srb, jenž sezonu zahájil triumfem na Australian Open, tak vyhrál Turnaj mistrů podruhé v kariéře, když zopakoval svůj triumf ze Šanghaje 2008. Dnešním vítězstvím zvýšil navíc svůj náskok v čele světového žebříčku, kde před týdnem vystřídal právě jednatřicetiletého Federera, na 2610 bodů.

"Hrál jsem skvělý tenis během celého týdne. Dnes když jsem to opravdu potřeboval, přišel jsem s nějakým dobrým úderem. Opravdu jsem se soustředil, abych dostal každý míček zpátky do kurtu. Nemohu být víc nadšený, než právě teď jsem," radoval se Djokovič.

Federer, který je s šesti tituly nejúspěšnějším hráčem v historii Turnaje mistrů, dnes propásl šanci vyhrát presžní turnaj na konci sezony třetí rok po sobě, což se naposledy podařilo Ivanu Lendlovi (1985-1987). Švýcar triumfoval v letech 2003-2004, 2006-2007 a 2010-2011. 'Čistý hattrick' mutak vždy těsně unikl. Federer navíc mohl získat celkově 77. titul, čímž by se vyrovnal historicky třetímu nejlepšmu Johnu McEnroeovi.

- TURNAJ MISTRŮ -
(Velká Británie, tv. povrch / hala, 5,5 milionu liber)
pondělní výsledky (12. 11. 2012)

Dvouhra- finále:
Djokovič (1-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 7-6(6) 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

252
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Kde se hledají důvody a výmluvy? Já jsem to nějak nepostřehl. To, že byl Novak v klíčových momentech zápasu lepší, snad nikdo nezpochybňuje. Diskuse o rychlosti povrchů se vede v obecném duchu a jak tady někdo trefně poznamenal, Novak, Rafa i Andy by se rychlejším povrchům dokázali bez problémů přizpůsobit. Proto jsou přece nejlepší - protože se dokáží stále zlepšovat a učit nové věci. Prostě by se naučili víc útočit, občas chodit k síti a jejich tenis by byl pestřejší, atraktivnější. Dnes je k tomu nic víceméně nenutí, když si svoje uhrajou i od baseline.

Mírné zrychlení (některých) povrchů a míčů by zcela jistě nijak zásadně nezamíchalo pořadím na žebříčku, jen by (snad) přispělo ke zpestření a zatraktivnění hry. A o to jde. Aby se za pár let skutečně neskončilo u těch osmnácti úderů do středu kurtu s čekáním na chybu soupeře.
Reagovat
Nola
včera Federer prehral, tak sa tu vedú živé diskusie,hľadajú sa dôvody, výhovorky, ak by bol vyhral tiež by boli tie diskusie živé, ale v inom zmysle, Nole by dostával na frak..
nechajte už toho, bol to krásny zápas, nič sa tým na výsledku nezmení, spomeňte si ako Fedex vyprášil Novaka v Cinci a Wimbledone a máte zaručený úsmev na tvári do AO 2013
Reagovat
gigin
s tím nic nenaděláš... úsměv
Reagovat
tito
tačno :-)
Reagovat
Fandina
Nola ale vždyť tady tentokrát snad nikdo nic nehrotí, to bys musela číst jindy. Tedy alespoň podle mě. Já jsem v pohodě, tak nevím co vidíš ... úsměv
Reagovat
a.magerova
Ale tak živé diskuze se vedou vždy a třeba po US Open tu někdo Andymu vytýkal okolnosti za něž Andy opravdu nemohl a napsal: "Ak Andy dokáže cestou za titulom poraziť v rade aspoň dvoch hráčov TOP 4, tak ako to dokázal Nole, Fedex a Rafa na GS v tomto roku, potom bude jeho titul mať ten pravý lesk."
Prostě vždy se najde něco ke kritice...
Reagovat
Fandina
Diskuse jsou různé, ale k čemu vytahovat něco co bylo, nemá to smysl. Dneska je jiný den, jiná situace ... úsměv
Reagovat
Nola
teraz si ma dostala:D
priznávam pokorne, písala som podobný príspevok, časom mi to došlo a aj som to tu verejne priznala, a od tej doby som nejak Andymu prišla na chuť...až mi ho bolo ľúto, ako ho Fedex vyprevadil v semi z kurtu
Reagovat
a.magerova
No tak super, takže i Ty dej, prosím, dnešním kritikům čas na to, aby později a až opadnou emoce třeba přehodnotili svůj názor... :-))
Stejně jako Tys byla zklamaná tehdy jsme my zklamaní dnes tedy včera.
Reagovat
dappe
Ještě k tomu rozhovoru Federera. Má pravdu, všechno co tam tvrdí jsou fakta, která každý vidí. Ale mohl by to říct úplně naplno, co si o tom myslí. Samozřejmě asi nechtěl takhle po prohraným zápase vykřikovat nějaká silná slova a tak to řekl tak nějak jako návrh nebo názor.

Došlo to do situace, kdy hráč, jehož styl je považován za ten nejatraktivnější (Federer), nemá možnost hrát svůj tenis a musí se přizpůsobovat něčemu, co vůbec tenis nezatriktivňuje, spíš naopak. Federer měl výbornou sezonu, ale prostě ve spoustě zápasů nehrál ten svůj atraktivní tenis a je to hlavně kvůli povrchu. Turnaje Cincinatti nebo Dubaj jasně ukázaly, že tomu tak je, a to určitě nebyly nějak extra rychlé povrchy, akorát byly o hodně rychleší než ty ostatní.

Uvidíme, co přinese AO, pokud to pojede takhle dál, tak by měl Federer trochu přitvrdit ve výrocích a využít svého postavení. Myslím si, že pár dalších hráčů z top 10 bude taky rádo.
Reagovat
gigin
V Shanghai to taky lítalo. A jak psal níže tito, ostatní se v pohodě přizpůsobí....
Reagovat
dappe
Pravda, Shanghai celkem šla, ale určitě to nebyl hodně rychlý povrch, takovej střední a už za něj můžeme být rádi. A podívej se na finále, hrál se dobrý tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
Ježiši, to je moc.
Reagovat
gigin
Říkám, já jsem pro. Aspoň to bude Roger prát Pánubohu do oken ještě víc. Né, sorry!! Jen rýpnutí :DDD
Reagovat
Fandina
Je dobře, že o tom Roger mluví, jen by bylo potřeba, aby se k němu opravdu někdo přidal. Příklad madridská antuka, dnes každý mluví o bezpečnosti, že nebyla bezpečná, ale kdyby býval nevyvinul Rafa a Nole takové diplomatický tlak, tak by u ní zůstalo s tím, že by se musela věnovat větší pozornost podkladu, bezpečnosti, ale to že nebude vůbec bylo zřejmě hlavně díky jejich tlaku. Nezvykli si na ní a bylo.
Reagovat
J.M.
Já bych i řekl, že to Federer ani tak neříká kvůli sobě. On umí hrát i na pomalých površích a sám třeba loni v Paříži, když zpomalili, říkal, že jemu osobně je to celkem jedno. A turnaj vyhrál. Stejně jako vyhrál letos dost pomalé Indian Wells, ostatně i v londýnské O2 aréně, kde je léta pomalý povrch, se mu tradičně daří.

Jinak souhlasím s tím, že špičkovým hráčům by zrychlení moc nevadilo. Djokovič v Šanghaji ukázal, že rychlý povrch už pro něj není žádný problém, Murray vyhrává tituly snad nejvíc na rychlejších površích, Nadal se taky umí přizpůsobit (viz olympiáda 2008). Naopak si myslím, že pokud někteří hráči na jednu stranu tajně lobují za pomalé povrchy, a poak si stěžují, že je sezona příliš vyčerpávající, tak sami odporují. Jednou z příčin, proč jsou dnes tenisti tak strašně fyzicky zničení, je nadvláda pomalých povrchů a míčů (nezapomínat na velký vliv větších a pomalejších míčků), které přivádějí ten fyzicky strašně vyčerpávající tenis. Obzvlášť na konci sezony v hale přece musí dávat smysl, že má být povrch rychlý, už v zájmu hráčů, kteří jsou na konci se silami.
Reagovat
smazaný uživatel
Koukam, ze jak Roger nevyhral, tak tady ani nikdo ani neshazuje vahu turnaje :DDD
Reagovat
spaniel
:D
Reagovat
Olympiada
je to nejhodnotnejsi turnaj na svete....ale nebylo tomu tak
Reagovat
smazaný uživatel
nejhodnotnejsi turnaj na svete JE Wimbledon!!!
Reagovat
Olympiada
a nejtezsi rikaji hraci Roland Garros :)

samozrejme ze je TM jen takovy turnajek na dva sety - dokonce muzes i dvakrat prohrat. Ja ho neuznavam, uz jen proto jak moc se nafukuje
Reagovat
facom
zase vyhráli ti bosenští srbové a ten slovenský bača!
Reagovat
smazaný uživatel
K těm povrchům - ono jde hlavně o to, že tenisová sezóna má být pestrá. Pro milovníky obranného tenisu od základní čáry nechť jsou antuky, pro milovníky stylu servis-volej má být tráva, pro servimany betony. Jenomže takhle to není. Všechny povrchy se zpomalily, včetně trávy, což považuju za zvěrstvo a svatokrádež. Už od pohledu musí být prostě znatelný rozdíl mezi tenisem na antuce a na trávě - a on není. Proto se taky třeba David Ferrer (při vší úctě) dostal do ČF Wimbledonu a SF US Open - to by ještě před deseti lety s jeho stylem prostě nešlo.

Osobně se mi tohle zpomalování nelíbí, pač to z tenisu vytlačuje takové hráče, jako Andy Roddick či Michael Llodra. Takový Boris Becker, Tim Henman nebo i samotný Pete Sampras by si dneska už moc neškrtli, zatímco pinkalista Lendl by se tetelil blahem...
Reagovat
spaniel
Nekterym tady to nevysvetlis. Oni nechteji pestrost, ale 6 hodinove finale a nekonecnymi vymenami. Podle nich delsi vymena=kvalita a nevadi jim, ze treba 19 uderu z 20 bylo pinkani na stred kurtu bez pokusu o utok. Ze za cely zapas neuvidi kratas. Nekdy se mne zda, ze by chteli penove micky...
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas. Finále US Open jsem vydržel jeden set, pak jsem to vzdal...
Reagovat
smazaný uživatel
Že nie je vidieť medzi tenisom na tráve a na antuke?..To si snáď robíš srandu, že áno?..To, že sa Ferrer dostal na Wimby do QF nie je žiadna Amerika, aj v čase Samprasa sa v tejto fáze turnaja objavil podobný hráč..
Reagovat
spaniel
Aaa, hlavni fanda lineho tenisu se dostavil. Samozrejme ze tam rozdil je, akurat je mnohem mensi nez byval. Tvrdi to i hraci, takze jsi dost mozna jediny kdo to nevidi.
Reagovat
smazaný uživatel
V roku 2002 sa do QF Wibledonu dostali Ekvádorčan Lapenti a Brazílčan Sa..

A to len tak námatkovo..;)
Reagovat
smazaný uživatel
Isteže spaniel, isteže..Plačeš na nesprávnom hrobe ;)
Reagovat
spaniel
Tvuj primer je je jaksi mimo, ale neboj, jsem zvykly. A pokud jsi takovy expert, tak jiste vis, odkdy se zacala trava zpomalovat, ze ano...

Jo a nemusis byt hned napruzeny, toto nemiri proti nekomu, ze zpomaleni povrchu tezili prece vsichni, na tom jsme se uz davneji shodli.
Reagovat
J.M.
V roce 2002 ve Wimbledonu poprvé nasadili pomalou trávu. To byl historický mezník, který změnil celý tenis. Finále 2001: Rafter-Ivaniševič a finále 2002: Hewitt-Nalbandian hovoří za vše.
Reagovat
dappe
No v roce 2002 jsem tenis sice ještě nesledoval, to mi bylo 10-11 let, ale co jsem viděl hrát Lapenttiho ke konci jeho kariery a Andreho Sa jsem viděl na pár videích, tak to nejsou moc dobrý příměry. Oba podle mě hráli dost odlišný tenis ve srovnáná třeba s Ferrerem.
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť to říkal i Radek Štěpánek, že dříve byl klíčový úder ve Wimbledonu volej, dneska už vůbec ne. Styl servis-volej vymírá, poslední mohykán je Michael Llodra.

Si vzpomínám, že Henman ho provozoval i na antuce. :-)
Reagovat
J.M.
To je dobrá poznámka s těmi výměnami o 20 úderech, kdy 19 jich je vyčkávacích na střed. To je jen spousta hlušiny, tenisové vaty. Kvantita není kvalita. Mnohem radši vidím výměnu třeba o 5 úderech, z nichž ale každý jeden luxusně píše.

Pořád se straší nějakými nekoukatelnými zápasy servismanů, ale vždyť tohle přece není k vidění už od konce minulého století. S dnešními raketami, výplety a hlavně returnovacími schopnostmi hráčů ani na těch několika málo turnajích, kde zbyl rychlý povrch (prakticky výhradně v Asii) nedominuje servis a hrají se krásné výměny. Jenom trochu agresivnější a pestřejší. Ten rychlý povrch jenom trochu podpoří útok a rychlost, razanci úderů, čímž hru opticky zatraktivní. Opravu nevím, čeho se ATP tak bojí.

Navíc zachování pestrosti, variability v tenisu je věc, kterou ATP nutně musí začít řešit, pokud nechce po odchodu Federera zkrachovat. Hvězdy se rodí právě díky pestrosti. V unifikovaném světě, kde budou všichni stejní, žádné hvězdy nebudou. Homogenizace povrchů a tím i hráčů je spolehlivá cesta, jak tenis poslat na smetiště dějin. Nebudou hvězdy, nebudou diváci, nebudou sponzoři, nebudou peníze, popularita tenisu skončí.
Reagovat
spaniel
Tak tak. Spousta lidi si mysli, ze Rafa nebo Novak tahnou stejne jako Federer, ale tomu se da jen zasmat. Argumentuji poctem fanousku na FB, dal bych ruku do ohne, ze vetsina Rafovych fanousku jsou Spanele nebo fandove tenisu obecne. Koneckoncu ja jej mam taky a to mu vyslovene nefandim. Dobre to jde videt na turnajich, kde ma Federer vzdycky absolutni podporu a to i proti domacim hracum. Nevim co bude az skonci, snad nebude tak zle, ale lepsi to v blizke dobe nebude. A ATP tomu nepomaha.
Reagovat
tito
1)Mně osobně by zrychlení trávy či betonu netrápilo. To že k zpomalení došlo, vedlo jen k přizpůsobení stylu hráčů.
2) Rozumný by byl kompromis, jak píše Stan v 14:41 o dvě vlákna níže. Na tenis se dívám už docela dlouho a takové představení dvou servismanů, kde se nějaká výměna objevila po pěti gamech byla sakra velká nuda.
3) Myslím si, že Sampras ve svých nejlepších letech by si škrtl pochopitelně i dnes. Proč by to nešlo, když např. Radek Štěpánek se svým útočným stylem dosáhl v r 2006 8 pozice? Není problém spíše to, že se dnes díky uniformitě tréninku na tento styl prostě zapomnělo? Že malé Beckery, Edbergy, Raftry, kteří byli od dětství zvyklí běhat na síť, nikdo takto netrénuje? A opakem je to, že v době rychlých povrchů se naopak prosadili pánové Agassi či Borg, což také žádní dělostřelci nebyli....
Se zrychlením povrchu nemám problém a myslím si, že by se hráči jako Nole, Murray potažmo Rafa přizpůsobili. Nevidím důvod, proč ne.
Reagovat
J.M.
Ono to bylo vidět i nedávno v Šanghaji. Prázdné tribuny skoro po celý turnaj, ať hrál kdokoli. Ale přišel zápas Federera, a najednou byl plný stadion. V každém kole, už od Rogerova prvního zápasu.

Pokud ATP nebude naslouchat hráči, který je pro ně celé roky zdaleka největší atrakcí a finančním tahákem, potom si sama píše svůj ortel. A není to poprvé, co tohle Federer říká. Mluví o tom léta. Jediné reakce do dnešního dne jsou zatím stále dokola takové, že se pořadatelé poplácají po zádech, jak se jim daří řešit akutní problém dneška, že před 20 lety se nedalo ve Wimbledonu dívat na zápas Sampras-Ivaniševič, a proto v novém ročníku turnaje nasadí opět ještě pomalejší povrch a míče.

Kdyby aspoň pořád nelhali... To, proč zpomalují, stejně nikdy nepřiznají. Nebo že to vůbec dělají... Ve Wimbledonu to popírají, i když je to zjevné. Na US Open třeba popřeli, že povrch za posledních 10 let zpomalili. A potom si Jim Courier v rozhovoru za pořadatele pochvaloval, že to zpomalování, co dělají, je dobrá věc pro tenis.
Reagovat
Nola
tenis po odchode Federera nemá budúcnosť? dobrá demagógia :D:D:D ATP skrachuje... choré príspevky som čítala na viacerých slovenských portáloch a tak ma už nič neprekvapí, ale táto úvaha už niečim zaváňa.....
Odišli do dôchodku viacerí velikáni, nechce sa mi ich menovať, zaujímave, že tenis a ATP to nepoložilo na lopatky
Federer večne živý, nech žije Federer, to ako za komunistov
nechcem tým uraziť normálne uvažujúcich fanúšikov, Federera si vážim ako najlepšieho hráča historie, ale toto čo tu čítam je fakt demagógia, jedna lastovička leto nerobí....
Reagovat
J.M.
To není demagogie. Federer prostě je zdaleka největší hvězda tenisu, a jeden z hlavních zdrojů peněz v současném tenisu. Celý tenis finančně žije jen z několika málo hvězd. Ostatní hráči jsou jen do počtu, aby bylo s kým hrát.

Federer je produktem staré školy, doby, kdy byl tenis ještě pestrý. Nadcházející generace juniorů už vycházi z doby nastupující monokultury. Není divu, že mladí hráči dnes ve špičce neexistují. Nemají čím vyniknout - jsou většinou jeden jak druhý. V monokultuře nemohou existovat hvězdy. Hvězda se vyznačuje tím, že vyniká, odlišuje se od okolí. "Generická hvězda" je protimluv. Odlišnost se rodí a rozvíjí v prostředí, které podporuje odlišnost. V protředí, které tlačí na unifikaci, oslišnost zaniká, a tím drasticky klesá možnost, že někdo vynikne a tím se stane hvězdou. Tenis bez hvězd finančně zkrachuje. Tenis žije téměř výhradně z hvězd.
Reagovat
J.M.
(Omlouvám se za překlepy.)
Reagovat
smazaný uživatel
Bohuzial len kratko. Spaniel skus konecne chapat sirsi kontext nielen konkrétne slova, resp. meno..Dappe ako fanusik Federera lamentoval nad rychlostou povrchov, spominal casovy horizont 10rokov, preto som spomenul dve mená, ktoré rozhodne nemali najvacsie predpoklady na tráve..Ak by Federer vcera vyhral, urcite rychlost povrchu nikto neriesi, po jeho prehrach sa to stava tradiciou..A pritom zmena travy na Wimby pomohla aj jemu, takze celá tá kritika Dappea, pokial nepriamo narazala na neuspechy Rogera nie je uplne na mieste..

J.M-2002 Lleyton vs. David, 2003 roger vs. Philipoussis..A zas sme pri tom istom..

Tito, vela stastia ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Sorry, nebol to dappe ale Sakal..
Reagovat
Nola
Federer hral posledný rok jedno finále GS , tie zbytné 3 hrali hráči TOP 4, nevidela som prázdne tribúny ani na jednom finále GS...ťahákom sú všetci štyria hráči TOP 4, je celkom jedno kto z nich sa vo finále vyskytne, Federer si vybudoval to postavenie za niekoľko rokov, kde je napísané, že sa nezrodí nová hviezda... Nadal je hviezdou už dnes, v počte fanúšikov sa vyrovná Federerovi a nie sú to iba Španieli a hispánci čo mu fandia.... Svetové jednotky majú vždy šancu na podobný úspech ako Roger, hviezdy odchádzajú a nové sa rodia, je to tak aj v iných oblastiach napr. v šoubiznise, Boris Becker sa vyjadril v podobnom duchu
píšete tu o Číne, za zmienku stojí, že aj Nole je tam mimoriadne populárny, popularitu si hráč buduje postupne, dosiahnutými výsledkami a ani zmena povrchu na tom nič nezmení
Reagovat
tito
Asi tak. Větší množství fanoušků vždy přitáhne ne jedinec, ale vyrovnaná rivalita. Příběh. Drama. Sampras vs Agassi, Nadal vs Federer, McEnroe vs Connors, Grafová vs Selešová. To jsou taháky, které přitáhnou širší veřejnost, nejen tenisové fajnšmekry. Opravdový lesk a emoce ( bez ohledu na jeho umění ) dal Rogerovi až Rafa. Ne ty jednoznačné výhry před jeho příchodem. A tenisový svět nepadne odchodem Rogera či Rafy, stejně jako nepadl stokrát předtím.
Reagovat
J.M.
Achich. Smyslem mého příspěvku opravdu nebylo "Federer je hvězda a Nadal a Djokovič nejsou". Psal jsem o budoucnosti (a Nadala, Djokoviče a spol. neřadím mezi budoucí generaci), a o tom, jak ji současné kroky pomáhají formovat. Dnešní doba v tenisu je nenormální už tím, že tenisu vládne střední a stará generace a mladí se stále ne a ne pořádně prosadit. Ona to není náhoda. A pokud bude současný styl vedení ATP Tour pokračovat, bude v tomto směru hůř a hůř. To, že si současné hvězdy vybudovaly svoji pozici léty na okrehu, je tím, že měly ten čas si ji vybudovat. Protože vyrůstaly v době, kdy se ještě prosazovali mladí. Tím, že byli jiní. Až se prosadí někdo z nastupující generace, bude už možná tak starý, že brzy odejde do tenisového důchodu, tudíž si těžko bude moct vybudovat superhvězdný status. K tomu, aby někdo vynikl, a to už od mladého věku, prostě musí být výjimečný a odlišný. A výjimečnost a odlišnost je přesně to, co ATP čím dál víc potírá a cíleně mýtí.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě, že tenisový svět nepadne, ale tihle hráči, až na Rogera, jsou přibližně stejně staří a když ukončí kariéru, tak bude chvíli slabší období, já ted nevidím nikoho z těch mladých, kteří by se tlačili na jejich místa.

Dokonce i Ferrer, který je ve špičce tak dlouho, vyhrál Masters až ve 30 letech, jinak si všechno rozdělují ti čtyři. S výjimkou Del Potra..A je vidět, když ted nehraje Rafa, jak je tenis o něco chudší..
Reagovat
spaniel
Emo, tenis neni o moc chudsi. Maximalne tak po US Open. Po nem uz byval Rafa prakticky neviditelny. Jeho cast roku je prvni pulrok a ten hral a snad hrat bude. V podzimni casti to pomalu ani nebyl rozdil.
Reagovat
Nola
prečo myslíš, že ATP úmyselne potiera mladých hráčov? každý z nich má predsa rovnakú štartovaciu pozíciu, je snáď chybou ATP, že väčšina mladíkov čo hrajú na okruhu pozná jeden úder - servis. Je to o prioritách, dnešní mladíci nie sú dostatočne zapálení, aby dokázali svoju hru vylepšovať, sú lenivejší, rýchlo sa vzdávajú a radšej nasadenú latku podlezú.. bez práce nie sú koláče - slovenské porekadlo, veľmi, veľmi pravdivé
Reagovat
smazaný uživatel
Dala jsem příklad Rafy, protože ted nehraje. Kdyby nehrál třeba Andy, tak by jeho nepřítomnost byla taky znát, prostě proto, že ti čtyři v současnosti dominují..a když jeden vypadne, z jakéhokoliv důvodu, tak je to poznat. Jak píšu, z těch mladých tam nikoho ted stabilně nevidím..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak koniec sezony ATP aj WTA noo najväčší zažitok hned na uvod Ked Vika zvladla perfektne AO noo a potom samozrejme Rafa RG a vsetko to vyvrcholilo vo wimbledone kde Federer hral na 1*
odvtedy to uz pre mna nebolo príliš uspesne ale tenis sa hral vyborny!!!
Reagovat
smazaný uživatel
I přes vydařenou sezonu vzhledem k Rogerovo věku nelze tuhle prohru hodit za hlavu. Opět na Djokoviče měl, opět padl o 1-2 míčky. To prostě zamrzí, bez ohledu na to, že je Federerovi 31 a myslím si, že utěšovat se tím, že tam ty "mladé" často prohání, to je prostě alibismus.
Reagovat
Bob
ale Novak vyhrál, Roger prohrál. To, čím se tu někteří prezentují je prostě hnus, a z toho se chce zase blejt mě. Já jsme fandil Novakovi a jsem rád, že vyhrál. I kdyby prohrál, určitě bych zde nedával najevo, jak Rogera nemusím a jak se mi z jeho hry dělá nevolno. Každý má rád nikoho, tak to prostě je. Novak vyhrál a ostatní se můžou podělat. Místo toho, aby se tu řešil zápas, se zde zase vytahují vaše statistiky o Rogerovi. Bože, tohle mu nikdo nebere a nikdo netvrdí, že je to jeden z nejlepších hráčů historie. Co kdybychom se ale vždycky věnovali jenom danému zápasu? Včera Roger vždy v úvodních sadách vedl a neudržel to. Prostě prohrál a ode mě má velkou úctu za to, jak ještě dokáže hrát. Je to kalibr, ale včera prohrál a tím snad nekončí svět. Pevně věřím, že budou nadále silnou konkurencí pro ostatní hráče ještě několik let, ale nebudu se tajit tím, že mám radost, že ho Novak porazil. Ale házet h*vna na něj taky nebudu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Zbytečně to hrotíš, pár exotů, co si nevidí do huby, se najde vždy na jedné i druhé straně, my ostatní snad normálně diskutujeme o tenisu a nikterak Novakův výkon nezlehčujeme. Prostě byl lepší a je zaslouženě světová jednička. Drtivá většina příspěvků je snad normálních, nebo ne? Možná že třeba já jsem sem dal dole mírně kontroverzní příspěvek, ale jen jako zrcadlo všem těm "zaručeným" prognózám a všem těm "co by, kdyby".
Reagovat
dappe
Konečně se Federer trochu víc ozval kvůli rychlosti povrchů. Tenhle turnaj bylo to samý, každej akorát brání, nic víc. I Federerův tenis se mi přestává líbit, prostě se nedá útočit a je to nezajímavý. Pokud se na tom něco nezmění, už tady podle mě dlouho Federer nebude.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nejde jen o Federera, ale o celý jeden herní styl a unifikaci tenisu. Federer tak jako tak zanedlouho skončí, možná za rok, možná za dva nebo za tři. Ale tenis se bude hrát dál a měl by zůstat co nejpestřejší. Ale nakonec stejně rozhodne neviditelná ruka trhu...
Reagovat
dappe
Jo souhlas, já to psal z jeho pohledu, protože jsem ted četl ten rozhovor s ním. Samozřejmě pokud se tvrdí, že Federer hraje krásný tenis a dobře se na to dívá, proč tedy ATP dělá všechno pro to, aby takoví hráči v budoucnu nebyli? Nechápu to.....A to nemluvíme o těch hráčích, kteří mají tenis založen jen na útoku nebo hře na síti, ti jsou při tomto trendu do budoucna úplně odepsaní. Třeba se dočkáme tenisu, kdy nebude ani záležet na servisu a bude se jen čekat na chybu, nebo na zázračný a náhodný úder, to bude nádhera.
Reagovat
taffer
Můžeš sem hodit link na ten rozhovor? Díky :-)
Reagovat
dappe
http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/438377-federer-chce-rychlejsi-kurty-aby-se-hralo-utocneji.html#hp-artcl
Reagovat
J.M.
No zaplaťpánbůh, že tohle Federer řekl. Přesně tohle říkám už dlouho, a nejen já. Je načase, aby už ATP konečně těmto hlasům začala naslouchat. Ve vlastním zájmu. Jinak skončí nejen éra Federera, ale i éra tenisu jako divácky a finančně úspěšného sportu. Unifikace a monokoltura je vždycky cesta do pekel, nejen v tenisu, ale v přírodě a na světě vůbec.
Reagovat
spaniel
No, kdyz si tady prectes par prispevku, tak zjistis, ze se najde hodne takovych, kterym by jeden povrch vubec nevadil. A cim pomalejsi, tim lepsi.
Reagovat
smazaný uživatel
Ač Basilejce nemusím, včera ukázal, jak se má hrát. Ano, takhle vypadá skutečnej tenis. Je ve špičce jedinej, kdo není připosranej jít na sako a voleje jednoduše fantastický. Protože to sakra umí. Ostatně, jak říká, zrychlete povrchy...proč rušíte taraflex a na US to už snad není beton, ale linoleum nebo umakart...
Reagovat
smazaný uživatel
"Zrychlete povrchy" jedného hráča má bohužiaľ menšiu váhu oproti "spomaľte povrchy" milionov divákov.

Každý, alebo aspoň drvivá väčšina divákov si radšej pozrie dlhšiu výmenu, než Servis, bum, bod..A tenis sa hrá najmä pre divákov.
Reagovat
Stan_Borowitz
Do značné míry souhlasím. Kdo třeba viděl první set semifinále Llodra-Ferrer v Paříži musí přece uznat, že to byl nádherný tenis a že by byla škoda, kdyby se hra redukovala na nekonečné výměny od základní čáry. Neříkám, že to je "k zblití", jako někteří, ale přece jen po určité době trochu jednotvárné. Povrchy i míče by se měly trochu zrychlit, aby měli šanci i útoční hráči (v klasickém slova smyslu). Ne proto, aby začal dominovat styl servis/volej, ale aby byl tenis pestřejší a atraktivnější.
Reagovat
Stan_Borowitz
No, nevím, nevím - diváci (zejména televizní) byli například z modré antuky nadšení, ale protože si na ni dva nejmenovaní hráči nedokázali zvyknout a postavili si hlavu, tak se odpískala...
Reagovat
dappe
Nejde o to, aby ty povrchy byly extra rychlý a nedalo se na nich hrát. Ale musí to být nějaká střední cesta, různé rychlosti povrchů atd.,ale ne tohle prostě. Třeba povrch v Cincinatti, úplně se mi ještě vybavuje zápas Federer - Fish letos, úplně běžný zápas, který diváky musel neskutečně bavit a předváděl se výborný tenis, který na TM k vidění nebyl.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to o miere zrýchlenia, či spomalenia..Ja si nemyslím, že je hra jednotvárna...Ak by som mal hádať a spočítať včerajšie body, percentuálne by mi to vyšlo tak, že výmien pod 3 údery, pod 7 a nad 10 bolo +/- rovnako..Ale možno by ma výsledok prekvapil..

Každopádne Llodra je klasik, s tým súhlasím..Na neho sa pozerá náramne..
Reagovat
Fandina
Myslím, že je to individuální. Já se raději dívám na tvůrce her a připravování winerů než pouhé dlouhé výměny a čekání na chyby druhých. Je to víc zajímavé.
Reagovat
smazaný uživatel
ale u té modré antuky šlo přece úplně o něco jiného, ten povrch byl zdraví nebezpečný, hráli jak na oleji nebo na mokré trávě. Proto se to odpískalo. A nevím, jak je to s těmi útočnými hráči, když Federer po třicítce stráví čtvrt sezóny jako světová jednička. Pokud by se povrchy zrychlily, budou třísetové zápasy Isnera, Karloviče, ale vlastně i Berdycha nebo Del Potra či Tsongy běžně trvat hodiny a čtvrt. Zrychlením povrchů nezabráníš Djokovičovi, Nadalovi či Murraymu mít úžasné běžecké schopnosti. Viz vyškrábnutí Federerova voleje-kraťasu v tie breaku prvního setu. Pořád nechápu, kde se tam tak rychle Nole vzal, i když ten míš prohrál.
Reagovat
Fandina
Nevím, jestli ta modrá antuka byla tak zdraví nebezpečná. Nedošlo tam naštěstí ke zraněním na rozdíl k blbým uklouznutím na antuce letos u Bennetaua a vracející se Petkovic na normální antuce. Spíš šlo o to, že byla rachlejší a někomu vyhovovala, Roger, Berda, Serena a také o to, jakou měl sílu protest Raafy a Noleho, až se nakonec odpískala. A to přesto, že pro oko diváka to byla lahůdka. Psala jsem tady taky proč. Barva míčku je totiž podobného barevného složení míchanicí z dvou základních barev červené a zelené a vůbec nic nemá společného s třetí základní barvou, modrou. Proto se tak míček na modré vyjímá.
Reagovat
Fandina
oprava ... oranžová antuka a žlutý míček se skládá ze dvou základních barev červené a zelené a nemá nic společeného s třetí základní barvou. Proto je žlutý míček na modré antuce tak dobře vidět.
Reagovat
smazaný uživatel
Pouhé dlouhé výmeny..No ja si myslím, že Nadal aj Djokovič nehrajú len pouhé dlouhé výmeny, ale výmeny ditkujú, protihráča si postupne pripravujú a čakajú na príležitosť ukončiť výmenu winnerom..Pouhé dlouhé výmeny hrá možno Ramirez Hidalgo, nie Rafa s Nolem..úsmev ;)
Reagovat
smazaný uživatel
ale já se nebavím o barvě, ale skladbě toho povrchu, jehož vlastnosti kritizovali i Federer a Berdych, kteří hráli finále. A na zranění Benneteau neměl žádný vliv povrch, ale špatné došlápnutí. Takhle urvané kotníky jsem viděl třeba u basketbalistů mnohokrát, i když hrají na palubovce ve speciálních botách (vlastní zkušenost) a taky si moc dobře pamatuju, co si s kotníkem udělal Michael Stich ve Wimbledonu. Ten měl chodidlo otočené o 180% vzhůru a nehrál pak parádně dlouho, než mu po operaci zesílily vazy. Na to nemá vliv žádné podklouznutí.
Reagovat
Fandina
korek a já jsem zase psala o tom, že pro diváka to bylo viditelnější než běžná antuka ale samozdřejmě je důležitá bezpečnost o tom žádná.
Reagovat
smazaný uživatel
A kdo psal tohle? "Nevím, jestli ta modrá antuka byla tak zdraví nebezpečná. Nedošlo tam naštěstí ke zraněním na rozdíl k blbým uklouznutím na antuce letos u Bennetaua a vracející se Petkovic na normální antuce."
Reagovat
smazaný uživatel
Modrá antuka sa zrušila najmä kvôli bezpečnosti. Možno to niekomu príde ako zásterka a nepriestrelné alibi, no skutočnosť je ozaj taká. To, že sa na nej kĺzali najmä hráči, ktorý viac behajú je fakt, no to nič nemení na zdravie ohrozujúcom povrchu..
Reagovat
Fandina
forehand samozřejmě, že Nole a Rafa nehrají pouhé dlouhé výměny, to by je hráli ještě dnes ... úsměv, ale jsou nosnou částí její hry. Každému se prostě líbí něco jiného. Pro mě je atraktivnější pestrost, než vytrvalost, každý to má jinak ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
naprosto s tebou souhlasím (konečně...). Mýtus nebezpečné modré antuky vyvolali Rafa s Nolem prostě proto, že si na ni nedokázali dostatečně rychle zvyknout a vypadli. Z pohledu zranění byl Madrid zdaleka nejbezpečnější z velkých antukových turnajů, nikdo se nezranil. A co se týká barevného kontrastu, ten je prostě lahůdkový. Na Roland Garros často pohyb míčku odvozuješ podle pohybu hráčů, protože ho prostě nevidíš.
Reagovat
Fandina
oprava ... dlouhé výměny jsou nosnou části hry Noleho a Rafy ...
Reagovat
Fandina
korek psala jsem o uklouznutí těch dvou, protože Petko blbě sklouzla na antuce ve Stuttgartu těsně předtím a Julien taky uklouzl na antuce normální uklouzl a měl něco s rukou i nohou, přesně si to nepamatuji, ale po té antuce uklouzl. Proto jsem celkem kvitovala, že se na té modré nic nestalo, ale možná to bylo i tím, že prostě všichni byli tak nějak v pozorování té antuky a třeba také na sebe opatrnější. Brali si různé boty a tak. Je jasné, že od začátku Rafa a k němu se přidal i Nole jeli proti ní a to se potom těžko něco prosazuje, když dva první hráči mají takovou sílu, že se na ně dá. Jinak já jsem samozřejmě pro bezpečnost a zdraví tenistů, až teprve potom o požitek diváků ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
a jen tak mimochodem, měla by sis najít, co všechno řekl Federer o té antuce, když furt meleš jen o Djokerovi s Nadalem.
Reagovat
smazaný uživatel
To že sa na modrej antuke nikto nezranil neznamená, že je bezpečnejšia, než oranžová..Zranenia prišli zhodou okolností na tradičnej antuke, no ako píše Korek, nebolo to o povrchu, ale skôr o zlom dostúpení. Nehovoriac o tom, že na oranžovej sa odohralo tak XYkrát viac zápasov, takže pravdepodobnosť sa tým logicky zvyšuje...

Apropos, na adresu modrej antuky sa negatívne vyjadrovali pred turnajom aj Federer a Murray, nebolo to len o kritike Rafy s Nolem..A bola to dosť tvrdá kritika..Dokonca aj Raonic a ďalší zástupcovia napríklad aj ženského tenisu sa sťažovali, že sa na nej extrémne kĺže..Takže jej STOPKA je len logickým východiskom.
Reagovat
smazaný uživatel
a tady máš i tu Andreu http://www.youtube.com/watch?v=u6Ozj1cmNiY
Ani v jednom případě tam není žádné podklouznutí.
Reagovat
Fandina
korek nevím proč bych si měla hledat Rogera, najdi si jeho vyjádření sám, když tě to zajímá. Rafa jel od začátku proti modré antuce pak se přidal Nole. Proč to dělali nevím a v podstatě je to jedno, stejně je odpískaná.
Reagovat
smazaný uživatel
já si je totiž pamatuju, ty očividně ne. Federer totiž na tu antuku nadával úplně stejně jako ti dva.
Reagovat
Fandina
Samozřejmě, že se nedá porovnávat zranění na normální antuce, když se tam odehrálo mnohem víc zápasů a že na antuce obecně dochází k blbějším zraněním je jasné. Ten povrch je prostě náchylnější, víc rozjede nohu.
Reagovat
Fandina
korek ... vidím, že ti nejde o obsah, ale o to, že si něco pamatuješ víc než já ... úsměv. Je to možné, já se s tebou nesrovnávám, není totiž důvod. Podle mě Roger se k antuce vyjadřoval mnohem méně než ostatní včele s Rafou a Nolem. Jinak samozdřejmě, nejsem vševěd a všechno nevím ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
1) proto jsem ti psal, ať si to najdeš.
2) Podle tvojí konstrukce, že nebezpečnější je ten povrch, co nohu rozjede, je ta modrá skluzavka téměř životu nebezpečná vzhledem k tomu, jak tam lidi padali na ústa jak hrušky, protože jim to věčně klouzalo.
3) nepřipadáš si s tím svým "... úsměv" trošku úchylná?
Reagovat
Fandina
Lidi tam nepadali, jak píšeš, ale byla jsem opravdu ráda, že se tam nikomu nic nestalo, obvzlášť proto, žze na antuce jsou každá zranění horší. Trvám na tom, že hlavními odpůrci byl Rafa a Nole a nebudu tu spekulovat proč. Antuka byla odpískána z důvodu bezpečnosti a není co řešit. Pokud se týká ... úsměv, tak úchylná si nepřipadám. Podle tvých příspěvků nepředpokládám, že ty se mezi úchyly zařazuješ a to je pro tebe podstatné. Nick Fandina je nick nic víc a ten nick píše ... úsměv.
Reagovat
gigin
Modrá antuka se neměla rušit, přece se na ní nestal žádný úraz. Jenom kvůli tomu, že si Novak a Rafa na ní nezvykli se zrušila. Naopak by se měla zrušit klasická antuka, protože se na ní letos zranili Benneteau a Petkovicová, což dokazuje, že není bezpečná... úsměv
Reagovat
Fandina
gigin ... jasně, že se na modré zaplaťpánbu nikdo nezranil, na rozdíl na předtím jediném antukovém turnaji žen i mužů hraném před Madridem ... co s tím naděláš ... úsměv
Reagovat
J.M.
Zrovna ta modrá antuka byla klasickou ukázkou stádní blbosti a nadvlády iracionality, se kterou prakticky nelze bojovat. Není jak. Blbost je nezdolná.

Jednak ji Federer, Nadal a spol. kritizovali už léta před turnajem, dávno před tím, než si na ní vůbec poprvé zahráli. Jenom kvůli barvě. Žádný argument neměli, kromě neustálého opakování "antuka byla vždycky červená". Ta negativita vůči ní byla vytvořena předem a předznamenala i její pád, protože, jak před turnajem řekl Federer, teď se čeká na chybu a pokud s ní nebude něco v pořádku, bude to velký průšvih. A byl. To, že byla příliš kluzká, samozřejmě průšvih byl a hráči to právem kritizovali. Ale opět, co se v té mediální hysterii řešilo? Antuka je modrá, tudíž to je důvod, proč je na rozdíl od té oranžové kluzká. Tudíž modrou antuku již nikdy víc. To, čím ta kluzkost byla skutečně způsobena (opravdu pochybuji, že neřešitelný problém přinesla ta modrá barva), se v té mediální hysterii prakticky řešit nedalo. Demagogická štvanice žádnou racionální diskusi nepřipouští. Tam se uchytí jen odezdikezdistické výkřiky. Modrou antuku ano/ne. A těm hráčům, kteří tu antuku kritizovali už předem jenom kvůli barvě (Rafovi především), se ten průšvih pak samozřejmě náramně hodil k tomu, aby turnaji dali ultimátum.

Přitom skutečná chyba byla v tom, že tu antuku ATP neotestovala. Prostě uvěřila dobrému slovu Tiriaca, že je stejná jako normální antuka, jenom modrá. Po Madridu říkali, že ji sice na příště zakážou, ale jen podmínečně s tím, že ji mezitím otestují na nějaké menší akci. To se mělo stát už před tímto ročníkem.
Reagovat
Stan_Borowitz
Naprosto přesné, popsal jsi to dokonale. Jen bych ještě dodal, že je otázka, zda ta kluzkost byla objektivní, nebo jen působení oné davové psychózy spuštěné některými top hráči. Vzhledem k tomu, že se na této antuce zcela jistě nezačalo hrát až v rámci turnaje, tak bych sázel spíše na to druhé.

Příznačné je, že si nestěžoval třeba David Ferrer.
Reagovat
taffer
Přátelé, nesmutněte! Stačí, že je z toho Roger smutnej, páč ví (stejně jako my ostatní), že na výhru včera bylo. Vítěz může být jenom jeden a tak pogratulujme vítězi, ale osobně si myslím, že Nole byl lepší asi jen o ty ca. 4 míče, které znamenaly výhru.
Ruku na srdce, když jsem viděl Rogerovu hru proti Delpovi, tak jsem se trochu obával semi s Můrou. A nakonec překvapil všechny a i za finále se nemusí stydět.
Tak jen ať ho tenis pořád baví, aby on zase mohl bavit nás, fanoušky krásného tenisu.
Reagovat
Olympiada
co furt vy fanatici nařikate ....takovej rok uz ten hamoun ze svycar mit v zivote nebude ! Svine anglicky to s tou střechou v tom špinavym wimbledonu. Tohle byl konecne hodnotnej podnik
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale kdeže, my nenaříkáme, my slavíme. Naříkáš dlouhodobě ty, podle tebe už zhruba čtyři roky se měl postupně propadat žebříčkem, nevyhrát žádný GS a tak dále. V letošním TM měl mít definitivní stopku v semifinále.

Místo toho letos žebříčkem naopak vystoupal na první místo a překonal historický rekord Samprase, vyhrál další GS a několik dalších turnajů, na TM se dostal do finále, kde držel krok s nejlepším tenistou současnosti. My zatím nemáme důvody naříkat, zato ty ano. Úsměv...
Reagovat
Olympiada
Kdyt rikam, ze rok to byl na p.ču !
Reagovat
Stan_Borowitz
:-) Já vím,, musíš to holt ještě nějakou dobu vydržet. Ale neboj, dočkáš se, tvé utrpení jednou skončí a dojdeš vykoupení...
Reagovat
Olympiada
to prase svycarsky opravdu me asi bude pronasledovat do konce zivota.....
Reagovat
smazaný uživatel
já se ti divím, že na něj vůbec reaguješ...
Reagovat
taffer
nekrm trolly.
Reagovat
Stan_Borowitz
fakt si myslíš, že už ti zbývají jen tak dva, nejvýše tři roky života?
Reagovat
Stan_Borowitz
Jasně, to bylo jen tak z dlouhé chvíle... už končím.
Reagovat
l00bor
Ač nerad musím vyzdvihnout Novakovu psychiku a umění ukončit zápas ve svuj prospěch.Mně jako fanouška Federere trochu zamrzely laciné chyby,které ho stáli vítěství na TM.Bylo na to Djoka porazit.Ale s rokem jsem spokojen.Vím ž to tam je,jen si to trochu urovnat v hlavě.Jsem zvědav jestli se Nadal dokáže vrátit v jeho bývalé formě.Rád ho nemám,ale musím říct že tenisu chybí.Těším se na další sezonu protože tu máme hodně dobrých tenistu a myslím že vše je otevřené pro každého z nich.Tenisu zdar...
Reagovat
Pe3k
Novak Djokovic Victory Lap In London - Part 1

http://www.youtube.com/watch?v=jZQlbmwbXb0&feature=g-subs-f
Reagovat
Pe3k
Roger Federer Vs Novak Djokovic FINAL HIGHLIGHTS ATP World Tour Finals 2012 [HD]
http://www.youtube.com/watch?v=xKA6TC3ag_w&feature=g-subs-u
Reagovat
smazaný uživatel
sportovní sázení, kvalitní informace
info zde:

http://bone.bloger.cz/
Reagovat
Olympiada
Tak co ty žebraku !? Holinky, baterky a honem do kanalu ....
Reagovat
Vojtaakk
Já musim říct, že mě včerejší zápas přišel takovej nemastnej neslanej. Roger vyhodil skoro tolik forehandů jako já, Djoko zas špatnej backhand. Oba předvedli tak 60% sveho maxima... bejt tam Nadal, tak by jim to jen vracel a pockal az se kluci vyhazej... Kdyby byl Roger trochu ve forme, musel by to vyhrat cca 6:3 6:4!!! Pro me vcerejsek zklamani...
Reagovat
smazaný uživatel
Jak uz nekteri psali, az opadne horkost a zklamani z porazky (tu budu kousat jeste hooodne dlouho, protoze na to mel...), tak si uvedomime jak moc vydarenou sezonu Roger mel, protoze tomu jak uzasne zahral tenhle rok, neverili asi ani ti, kteri mu to nejvic prali....

Nezbejva nez pogratulovat Nolemu a konstatovat, ze je No.1 pravem...
Reagovat
smazaný uživatel
suhlas.
Reagovat
Denis92
pre mna je az nepochopitelne ako Roger nezvlada koncovky proti Djokovicovi..US Open 2010 .. 4-5 15:40 - 2MB a prehral 7-5. US Open 2011 viedol 5-4 40:15 - 2MB a prehral 5-7. RG 2012 v druhom sete viedol nad Djokovicom 5-4 a prehral 5-7.teraz v druhom sete viedol 5-4 40:15 a prehral 5-7..Roger musi mat z Djokovica psychiku v haji viac ako s Nadala..
Reagovat
gigin
Je legrační sledovat některé reakce. Okamžitě po nějakém nezdaru RF si okamžitě znovu přepočítat tituly, rekordy. Ujistit se, že RF je number one forever. Poplivat, pošpinit Djokovičovu hru. V lepším případě se z ní poblít...
Reagovat
smazaný uživatel
ešte ze si dodal to nietorí,lebo by som sa mohol uraziť.Jasné ze si Roger za prehru môže sám,ale zápas to bol pekný z oboch strán.
Reagovat
gigin
Ale Roger hrál, hraje fantasticky!! To přece každý vidí. Já před ním smekám a vždycky budu. Já za to nemůžu, že mi je nesympatický a nemám ho rád. Ale jako hráč je to prostě PAN TENISTA! Že to někdy pere rámama do hlediště a jinam, prostě k jeho rychlé hře patří. Však jak mu to tam padalo ze začátku zápasu, tak Novak byl v pozici "diváka". Mohl mu akorát tak sbírat míčky....
Reagovat
smazaný uživatel
a přesto to stačilo na to aby vyhrál :)
Reagovat
smazaný uživatel
mne je uplne jedno kto je koho fans kazdý nech si fandi komu chce,len by ma potešilo nemej urázok a nadávok na forách ,hlavne na RF,lebo mám pocit,že jeho vždy kritizujú najviac,no mozno je to len môj dojemn neviem...
Reagovat
smazaný uživatel
Gigine, nikdo tu neblije, zkus respektovat názory ostatních a neshazovat je. Jestli si někdo přepočítává tituly, no a co..no, já zas nemám ráda Djokoviče, je mi nesympatický, ale jako hráče ho uznávám, jen ho nikdy nemůžu nazvat PAN tenista -- to jsou pro mě v současnosti jen Rafa a Roger.
Reagovat
gigin
Ale blinká. Stačí kouknout vedle. Nikoho neshazuju, jen se pousmívám... Jo jasně, Rafa, kdo jinej.... ;)))
Reagovat
smazaný uživatel
Vedle jsem se nedívala, nevím..možná to ani sám nemyslíš zle, ale věř, že to vyznívá lehce provokativně gigine..a to pousmání, čistá radost, nebo škodolibost, pozor chlape, tohle se hodně lehce dá zaměnit :-)
Ale přej a bude ti přáno, takže já ti TO přeju.
Reagovat
a.magerova
Pořád to byla Emička až jsem na ni žárlila, že mi tu "přebírá" chlapy a teď když napíše to co napíše, tak už jen Emča?!!!
Souhlasím s Emou, teda až na to, že já mám ráda Rogera a Rafu a Nole mi nevadí. A pokud máme my (FFF) co přepočítávat, tak nás gigine nech věnovat se matematické vědě a klidně Ti i sečtu oč vše R+R obrali ostatní tenisty....
Užívej si včerejšího zaslouženého vítězství a zítra pozdravuj Noleho :-))
Reagovat
gigin
:))
Listky mi čmajzla sojka. Jede s Chrendou, Labim a Emčou.
Reagovat
a.magerova
Víc než důstojné zastoupení TP - Ema a sojka bez debat, Chrenda je taky dobrá volba za to, jak minule se ctí zvládl ten hnusný pornoútok, proti Labimu taky nic nemám...
Reagovat
smazaný uživatel
S giginem je to "mezi námi děvčaty"...takže v pohodě..:-)))

Hlavně na mě prosím nežárli, to se pak nedá "seriozně diskutovat"--tak nějak z tvých reakcí vím, na koho si "myslíš"..to fakt nehrozí, bud v klidu :-))

A ty pojedeš s kým, gigine, s Lenčou? Jestli jo, tak ji pozdravuj ;-))
Reagovat
gigin
Chrenda se ctí:
Od: Chrenda Re: Sonja
Sama si šmejdka, kozo jedna nevycválaná!!
Emča: Jedu s Heather. My se tam zrovna vemem. Mi jde za svědka Forehand a Heather zase rfever....
Reagovat
a.magerova
Ema: myslíš-li Fandinu, tak ta mi dala košem :-/ mezi kluky mám políčíno na kdekoho, takže to nebudeš mít jednoduché nekřížit mi cestu :-))
gigin: měla jsem na mysli útok Delohy.
Reagovat
Fandina
a.magerova psala jsem tu už, že je s tebou legrace a to je dobře. Dneska nemám moc náladu se tady rozepisovat o nějakých duchaplných větách, které mě v souvislosti s tímto vláknem napadají, tak jen posílám ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Fandinu jsem nemyslela, ale nějaký "techtle mechtle" jsem mezi vámi zaregistrovala :-)
Cestu ti jistojistě nezkřížím, máš ji hezky širokou a jen pro sebe..čestný slovo !!

Fandino, tebe v souvislosti s tímto vláknem napadají duchaplné myšlenky? :-)
Reagovat
Fandina
Ema ... to už se tak v životě stává, že člověka napadají různé méně či více duchaplné myšlenky ... úsměv
Reagovat
steve79
Už se těším na další rok. Tipuji, že na páte místo v žebřičku se dostane asi Del Potro, který se dostává do formy a ta špička se rozšíří. Uvidíem
Reagovat
fazil
Skoda Rogere, zase jsi ho mel dvakrat na lopate. Nevim, proc se toho vzdycky leknes, kdyz s nim hrajes...staci dopodavat hergot. Uz me nebavi, kdyz vyhrava nekdo, kdo jen dobiha a vraci balonky. Ikdyz neuveritelne, to se mu musi nechat. Rogerku hlavne dobre odpocivej a pak zkus urvat Australii...
Reagovat
Malda
Nutno dodat, že další NOVAKOVA obrovská zbraň je psychika. On se nesloží a nezabalí to za žádného stavu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ten poslední míček mu vrátil pěkně Rogerkovi :D
Reagovat
steve79
Byl to další krásný tenisový rok. Finále Austrileon Open, French Open mezi Djokovičem a Nadalem bylo neskutečný, jak se ti dva řezali. Dalším velkým překvapením bylo pro mě to, že se Federer dostal na post světové jedničky. Vyhrál 6 titulů a myslím si, že po novém roce uričtě bude myslet na návrat na pozici světové jedničky. Jediným turnajem, který se mu nepovedl bylo US Open.
Reagovat
Stan_Borowitz
Byl bych celkem rád, kdyby mi někdo z těch, kteří pořád dokola opakují dvě věci

1. Federer je už starý, pomalý, za zenitem své výkonnosti, nestačí na současnou špičku atd.

a zároveň

2. Federer je historicky nejúspěšnější tenista vlastně jen proto, že v dobách, kdy sbíral nejvíc titulů, byla tenisová špička nesmírně slabá, a kdyby v té době hrál dnešní Djokovič, Nadal, Murray, měl by pomalu každý z nich víc GS titulů než Federer,

vysvětlil, jak tyto dva výroky jdou dohromady ve světle skutečnosti, že i ten dnešní starý a pomalý atd. Federer bez problémů drží krok s ostatními členy "velké čtyřky". Pokud je Federer dnes už slabý a pomalý (tvrzení 1.) a prohrál včerejší finále "o fous", pak to přece znamená, že v dobách své vrcholné slávy, kdy byl mladý a rychlý, by takový zápas vyhrál třeba 6:4 6:1, což je trochu ve sporu s tvrzením 2.

Předem děkuji za vysvětlení od těch, kterých se to týká (oni jistě vědí)...
Reagovat
smazaný uživatel
Vysvětlit se to dá jedině tak, že lidi tenisu prd rozumí a plkaj nesmysly.

Stačí se podívat jenom na Rožérovy úspěchy, kterých dosáhl po třicítce a máme to hráče, který je historicky lepší než 99% tenistu, kteří kdy vzali raketu do ruky.

No a když sečteme vše, čeho Rožér dosáhl, zjehí se před námi žijící a hrající tenisový bůh :-)
Reagovat
smazaný uživatel
zase nepřikrášluj, nezveličuj, nepřekrucuj. Že v letech totálního Rogerova panování nebyla žádná konkurence je prostě fakt. Ale zároveň to neznamená, že by Djokovič nebo Nadal měl více titulů, ž by v těch letech Federera přehráli. Kdyby se kariéry všech třech úplně překrývaly, byl by nejúspěšnějším tenistou historie pořád Sampras.
Reagovat
smazaný uživatel
přesně tak, já nestačím zírat posílat fedexe do důchodu v sezoně, kdy vyhrál po djokovi nejvíc důležitých turnajů mě přijde směšné a zaslepenecké
Reagovat
smazaný uživatel
Top 4 od Roku 2008:

Djokovic: 43 FINALS / 27 TITLES
Federer: 40 FINALS / 23 TITLES
Murray: 30 FINALS / 21 TITLES
Nadal: 42 FINALS / 27 TITLES

Neviem ako ty,ale podľa mňa nato že je Federer o 6 rokov od nich starší si myslím že s mladými celkom slušne drží krok.Myslím že keď bol Fed na vrchole,tak nemal slabú konkurenciu.Teraz je top akurát 4 hráči,ostatok je výrazne za nimi,aj keď zbytok zvykne vyhrávať nad Rogerom viac než nad triom Rafa,Novak,Andy,lenže dajme tomu tých 6-8 rokov dozadu bolo v top 20 viac kvalitných hráčov než je teraz.
Porovnáme si hráčov Federerovej ery,s terajšou.
Now:
Djokovic,Nadal,Murray,Berdych,Del potro,Ferrer,Tsonga,Tipsarevic,Soderling(Keby ešte hral určite je v tej skupine hráčov) to je dnešná Top.
A teraz hráči za Federerovej ery:
Safin,Hewitt,Roddick,Nalbandian,Davydenko,Ljubicič,
Coria,Blake,Ferrero,Moya,Agassi(aj keď to bol prípad ako Fed-Djo)
Gonzalez.
Myslím že predtým bol vačší okruh hráčov ktorý dokázali prekvapiť.Teraz sa to všetko točí len okolo "Big 4",aj keď kto vie dokedy s nimi dokáže Federer držať krok.
Každá generácia prekoná predchádzajuce.Preto si myslím že je obdivuhodné ako Federer dokáže s novou generáciou stále solídne držať krok.
Aj keď do novej sezony už tomu moc neverím,výkonnostne už určite natom nebude lepšie.
Táto sezona bola pre Rogera asi posledná sezona v kariere v ktorej vyhral GS.A myslím že je to aj dosť symbolické,prvý GS Wimbledon,a posledný tiež Wimbledon.
A ešte jedna štatistika na záver.
All 4 against each other since 2008:
Federer vs (Nadal,Djokovic,Murray): 29-34,ak odrátame prehry od Nadala na antuke tak 29-26.
Djokovic vs (Federer,Nadal,Murray): 35-38.
Nadal vs (Djokovic,Murray,Federer): 41-26,avšak ak odrátame všetky jeho výhry na antuke,dostaneme sa do zápornej bilacie 19-26.Tým nechcem Rafu znehodnocovať,nechápte ma zle,čisto štatistika.
Murray vs (Djokovic,Federer,Nadal): 21-30.
Reagovat
smazaný uživatel
sice netuším, na co reaguješ, ale máš tam krásnou demagogii. James Blake v životě nehrál ani semifinále GS, Ljubičič hrál v kariéře jedno semifinále, Coria hrál jedno finále, vyhrál pouhých 9 turnajů ATP, než se mu rozsypalo zdraví, Gonzales jedno semifinále a jedno finále GS. Vždyť to má na svém kontě dokonce i Berdych více než tihle hráči, kteří měli tvořit Federerovi nějakou konkurenci! Agassi je o 11 !!! let starší než Federer, Safin, Roddick či Hewitt ani zdaleka nedosahují kvalit a úspěchů Nadala nebo Djokoviče. A ty bilance nevím, co by měly ukazovat o konkurenci před 5-9 lety, ale jedno vím jistě - Nadal určitě nemá na antuce se zbytkem velké trojky 22-0, když ho loni Djoker porazil na antuce 2x za sebou, V součtu by ti měla vyjít vyrovnaná bilance, ta ti nevychází. A hlavně už vůbec netuším, proč by se měla vynechávat antuková sezóna, která pro špičku trvá celkem asi 2 měsíce a jeden týden, kdy celkově má sezóna 10 a půl měsíce, na antuce se hraje jeden grandslam a 3 tisícovky, na tvrdých površích 2+5 (+1 jedna tisícovky v hale).
Reagovat
smazaný uživatel
Odrátal som len výhry Nadala na antuke proti ním,nie prehry :)
Takže si to prerátaj ak chceš,som zvedavý
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal vs (Djokovic,Murray,Federer): 41-26,avšak ak odrátame všetky jeho výhry na antuke,dostaneme sa do zápornej bilacie 19-26.
Reagovat
smazaný uživatel
když takhle Rogerovi odpočítáš všechny výhra nad těmi ostatními, dostane se k bilanci 0-34, Djokovič pak 0-38. Asi tolik k relevantnosti odečtu některých výher.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak už ne slabší, ale dokonce žádná konkurence... a pak že já přikrášluju, zveličuju, překrucuju. Kdyby nebyla žádná konkurence, tak má Federer dnes tři nebo čtyři čisté Grand Slamy a cca o šest grandslamových titulů víc, z toho zcela jistě čtyři na antuce.

Já jsem jen opsal to, co se tady v diskusích objevovalo a poukázal na to, že je jistý paradox tvrdit, že Federer je dnes slabý hráč a zároveň tvrdit, že by jej ti, s nimiž má letos jako "slabý" hráč vyrovnanou bilanci, v době, kdy byl "silný" hráč, poráželi stejně často jako dnes. Ještě jsem zapomněl uvést ty zaručené prognózy, podle nichž měl na letošním TM mít Federer definitivní stop v semifinále.

Jinak s tebou vcelku souhlasím v tom, že by všechno bylo jinak a těžko říct jak. Holt k jedinečnosti patří asi i umění narodit se do správné doby...
Reagovat
smazaný uživatel
No, to sa nedá tvrdiť tak jednoznačne..Každý zápas je iný, navyše ja som Federera nikdy nepovažoval za starého, pomalého, nekonkurencieschopného. Je to bezosporu fenomén, to sa nedá poprieť..Napádal som len jeho konkurenciu v prvej polovici kariéry a nesúhlasím s tým, že ak by bola slabá, tak by mal Roger o 4GS viac..To je ako povedať, že ak by bola silná, mal by o 6GS menej. Ale nie o tom som chcel, to by bolo nadlho.

Roger hral včera v hale, na porvchu ktorý mu najviac sluší a má na ňom proti špičke najviac šancí. To hralo určite svoju úlohu.. Podľa mňa hral včera naozaj výborne, hlavne od baseline som ho nespoznával. Ja si nemyslím, že by v jeho hernom prejave natoľko rozhodoval vek, určite sa pod neho podpisuje, ale on si hrá stále to svoje..A tým, že by v najlepších rokoch porazil Noleho 6:4, 6:1 nesúhlasím. V najlepších rokoch sa totiž stretol aj s 18ročným Nadalom, ktorý sa popravde nemôže rovnať s 25 ročným Nadalom a ťahal s ním veru aj za kratší koniec (aj mimo antuku)..Takže nemôžeme to takto sucho porovnávať..
Reagovat
smazaný uživatel
v letech 2004-2007 získal Roger 11 ze 16 možných GS titulů. V Paříži 2004 ho vyřadil 28. nasazený Kuerten, který letěl ve čtvrtfinále s Nalbandianem, kterého pak porazil Gaudio. V Austrálii 2005 v nádherném zápase poznal záblesk geniality a chvilkové oživení talentu Marata Safina. V Paříži 2005 ho porazil Nadal v den svých 19. narozenin při své první účasti v Paříži, porazil ho i jako dvacetiletý a jedenadvacetiletý v letech 2006 a 2007. A to měl Nadal stále daleko do výkonnosti z roku 2010.
Reagovat
smazaný uživatel
a když se ti nelíbí slovo žádná, napíšu teda slaboučká až mizerná.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jak říkám, nikdo přece nebránil Djokovičovi, Nadalovi nebo Murraymu, aby se do té doby mizerné konkurence narodili taky. Jinými slovy, k tomu, aby se člověk stal legendou a "forever and ever no. 1" je potřeba taky určitá dávka štěstí. Mně například taky připadá, že žádný z hráčů od Samprase dodnes neměl takovou konkurenci jako třeba Lendl.

A na závěr, aby nedošlo k nedorozumění, já Federera za nejlepšího tenistu historie nepovažuji. Zejména proto, že tento titul je podle mne nesmyslný. Ale o tom jsem tady už psal mnohokrát, nebudu se opakovat.
Reagovat
smazaný uživatel
já si právě myslím, že od dob Lendla je ta největší konkurence dnes a možná překoná i tu Lendlovu dobu s McEnroem, Connorsem, Wilanderem, Beckerem nebo Edbergem.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jasně, já jsem reagoval na slovo "žádná" konkurence - když přece minimálně na antuce mu velmi brzy vyrostla konkurence nejtěžší, jaká vůbec mohla, a bez ní by měl (pravděpodobně) několik dalších titulů z RG.

Jinak viz to, co píšu výše korkovi. Federer měl možná prostě štěstí, ale štěstí přeje připraveným...
Reagovat
Stan_Borowitz
s první částí souhlasím bez výhrad, u druhé nevím. Myslím, že zatím ne, většina významných titulů se dělí minimálně osm let mezi čtyři hráče. A to zezačátku vlastně mezi dva. Za Lendla byla podle mne konkurence pořád vyšší. Uvidíme, jak příští rok, třeba se přidají delPotro a další...
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlasím ;)

Rád by som sa zapojil aj do debaty o konkurencii v dobe Lendla, no ako mladší, hoci nie najmladší svoje prvé spomienky datujem až na Samprasa a spol...
Reagovat
smazaný uživatel
Pozor, já nikde nepíšu, že to je Rogerova chyba! Ani si to nemyslím. Ale čerstvě devatenáctiletý či dvacetiletý Nadal nemůže být považovaný jako opravdová konkurence pro hráče, který je mnohými považován za nejlepšího hráče historie...
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak já jsem o rok mladší než Lendl a dokonce z Ostravy a jako žáci jsme hrávali na stejných kurtech. Urputný a cílevědomý jsem byl taky dost, talent nedokážu porovnat, ale on měl přece jen lepší tenisové zázemí.

Jinak, kdoví, třeba bych dnes Murrayho koučoval já... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Wow, super..To som ani nevedel, že si mal k nemu tak blízko..V rannom veku a v tenise obzvlášť bohužiaľ vždy rozhoduje aj zázemie. Bohvie koľko premrhaných talentov dnes na svete pobehuje, ľudia sa dozvedia len o tých, ktorí mali šťastie.

+ S tým coachingom, nie je všetkým dnom koniec ;)
Reagovat
Fandina
tak až uvidíš Lendla, že ho moc zdravím a ať se mu daří i v golfu ... úsměv
Reagovat
Mayo
škoda, že odpočítavaš zase u Nadala tú antuku...a furt len u Rafu niečo sa odpočítava teda tá antuka...šak je to tiež povrch normálny ako iné , len zato že je tam dobrý? tak potom odrátaj každému jeho obľúbené povrchy...RF trávu kde dominuje a ostatným hard napríklad...šak to je choré sorry...mier
Reagovat
spaniel
Co je spatne na posuzovani uspesnosti dle povrchu? tenis je v tomto jiny nez ostatni sporty a patri to k veci. Lidi maji tendenci Rofovi odpocitavat antuku z jedineho duvodu, ze je jeho dominantnim povrchem. Roger nema tak jednostranne rozdelene sve uspechy.
RF: 7x trava (41%), 5x rychly hard (29%), 4x pomaly hard (24%) a 1x antuka (6%)
RN: 7x antuka (64%), 2x trava (18%), 1x rychly hard (9%), 1x pomaly hard (9%)

Naprosto bezna vec, jeho uspechy mu nikdo nebere.
Reagovat
Mayo
spaniel...ale proste furt u neho sa mu "odpočítavajú" tituly z antuky kde dominuje...tak teda odpočítajme aj fedexovi trávu kde je najlepší nie zo srandy má 7 W...potom každému ktoré sú ich obľúbené povrchy...a pritom je to úplna sprostosť..ale ma to štve, že pri Nadalovi sa to vždy spomenie...pri nikom inom som to nepostrehol
Reagovat
Mayo
proste antuka je normálny povrch ako každý iný ...
Reagovat
smazaný uživatel
Byl to super rok pro Rogera , vyhrat super nine v Madridu na nove modre antuce, vahrat Wimbledon, stribro z Olympiady, finale na Turnaji mistru...muze byt spokojen,uspesny rok....Jednickou uz nikdy nebude, a i kdyz turnaju mozna bude hrat mene a mene,snad jeste dva, tri roky vydrzi hrat, a v top 5 jeste dlouho zustane..A dokud neskonci snura minimalne ctvrtfinale na Grandslamech, tak furt tady je stary dobry velmi nebezpecny ROGEEEER FEDEREEEEEER..A taky uz se tesim na Rafu, co predvede pristi rok,da tenisu zase novej naboj.
Reagovat
smazaný uživatel
Klobouček Rogerovi, v době, kdy už tenis není pro něj hlavní prioritou nemluvě o motivaci, takto prohánět mladou generaci. Zapomíná se podle mě na sníženou motivaci, může si říkat, co chce, ale když jste už !!6x!! vyhráli Turnaj mistrů ta motivace je jiná, když jednou a to před čtyřma rokama. Parádní sezona, tato sezona definitivně dokázala, že roger je nejlepší hráč historie, když se dokázal i přes pokročilý věk přeskočit v žebříčku budoucí legendy tenisu noleho a rafu. Jinak gratulace Nolemu a Rafo vrať se!!!
Reagovat
smazaný uživatel
trochu krutá prehra pre Rogera no moze si za to sam,ale zapas pekný gratulacia Djokovičovi a Rogerovi pevne zdravie a hlavne motivaciu pre buducu sezonu...
Reagovat
manager1
Zde je bodove hodnoceni pro rychle urceni nejlepsiho hrace OPEN-ery podle sesti nejdulezitejsich kriterii (zdroj wikipedie):

1. No.1: 1week=1b
2. GrandSlam: W=10b, F=6b, SF=3b, QF=1b
3. ATP-World-Tour-Final:W=5b, F=3b, SF=1b
4. Olympic-Games: W=5b, F=3b, SF=1b
5. Tournament: W=2b, F=1b
6. DavisCup: W=3b

Nejcennejsi je vitezstvi na GrandSlamu 10+2=12b.
GrandSlam finale se da prirovnat k vitezstvi na ATP-World-Tour-Final nebo k vitezstvi na Olympiade.
Pro jednoduchost pocitani ostatnich turnaju byl vzat celkovy pocet W/F (vcetne GS,OG...)
a jsou hodnoceny stejne (W=2b, F=1b) aby se dalo porovnat spravedlive cele období OPEN-ery.
Jeden tyden straveny jako No.1 je vysoko ceneny ale je pouze 1 bod, protoze top hracum by to bodove konto vysoko narostlo.
V DavisCup se ceni jen vitezstvi a je jeden za rok proto 3body.
Do poradi byli zarazeni pro srovnani hraci before OPEN-ERA kteri maji aspon 10 Grandslamu.
Nektere udaje starsich hracu jsou nekompletni.

1. Federer R. 770
2. Lendl I. 732
3. Connors J. 729
4. Sampras P. 661
5. Laver R. 593 before OPEN-ERA
6. McEnroe J. 517
7. Agassi A. 443
8. Tilden B. 437 before OPEN-ERA
9. Borg B. 425
10. Nadal R. 398
11. Emerson R. 370 before OPEN-ERA
12. Edberg S. 334
13. Becker B. 288
14. Newcombe J. 264
15. Nastase I. 260
16. Djokovic N. 264
17. Vilas G. 256
18. Wilander M. 236
19. Hewitt L. 221
20. Courier J. 203
21. Ashe A. 183
22. Roddick A. 161
23. Chang M. 143
24. Smith S. 138
25. Orantes M. 136
26. Ivanisevic G. 135
27. Kafelnikov Y. 133
28. Kuerten G. 132
29. Muster T. 129
30. Murray A. 124
Reagovat
Alois_Mlok
Pěkný, až na tu olymppiádu, tu bych do toho nezařazoval (nebo maximálně jako běžné turnaje). Za prvé se hraje až od konce 80. let a za druhé její obsazení nebývalo zpočátku nijak silné. Zároveň je taky třeba pamatovat na to, že to jsou jen suchá čísla, která nic nevypovídají o dění na kurtu. Nemyslím si, že by třeba McEnroe byl lepší hráč než Nadal, prostě hrál jen delší dobu.
Reagovat
manager1
OK, olympiada nehraje velkou roli a Nadal byl lepsi hrac nez McEnroe.
(PS. Djokovocovi patri 14. pricka s 266b. a Federer ma 771b).
Reagovat
smazaný uživatel
Řek bych, že ten žebříček má smysl jenom pro hráče 1980 a novější. Dřív se tak moc necestovalo za turnaji, nebyl Turnaj mistrů, a hlavně, 50tých, 60tých letech nejlepší hráli u profíků. Takže hlavně Laver má vymazány 4 roky (24-27).
Reagovat
manager1
Tento ranking je jen hruby pokus, kam koho zaradit v historii open ery, jelikos se o tom neustale diskutuje. Pokud mate lepsi srovnani tak muzete prihodit.
Reagovat
smazaný uživatel
Naozaj oceňujem pokus o akýsi "súd", či prepočty úspechov jednotlivcov...No nestotožňujem sa s ním..Každý z tenistov ti povie, že post svetovej jednotky je pre nich popri turnajových víťazstvách druhoradý..Preto by som týždeň na prvom mieste vôbec nehodnotil, možno skôr rok..A taktiež je nutné rozdeliť turnajové víťazstvá, je predsa rozdiel triumfovať na 250kách a na 1000kách..
Reagovat
spaniel
Já viděl spousty žebříčků s různými kritérii, v tom nejpříznivějším pro současné tenisty, byl Rafa č.7 v historii (Roger 1). V tom nejkomplexnějším s koeficienty pro sladění kompletní éry byl Roger č.3, Rafa č.20 a Nole č. 36. Prostě oba mají co dohánět.
Reagovat
manager1
Kde jsou na webu takove statistiky a rebricky? Rad se na ne mrknu.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, že se nehrál ještě 3. set, tenhle zápas by si ho určitě zasloužil. Ta koncovka byla až příliš krutá, ale to se bohužel občas stává. Každopádně ten Djokovičův return je fakt moc dobrej.
S jakou lehkostí dokáže vracet ty Rogerovi servisy, to je unikátní a dneska opět jeden z rozhodujících faktorů.
Mohlo to skončit klidně naopak, bylo to o pár míčů, ale Novak je ohromně odolnej i psychicky a nakonec si to zasloužil
Reagovat
seshitec
mám pocit že Rogrovi už na konci 2.setu došla štáva, takže i tak by to asi neotočil
Reagovat
Denis92
Reagovat
seshitec
nádherný to bylo, ale strašná haluz hranou rakety, se divím že djoker tu svou nerosekal
Reagovat
smazaný uživatel
nezdálo se mi, že by to bylo hranou... ani ten volej, ani forehand topspin
Reagovat
smazaný uživatel
volej byl rámem
Reagovat
smazaný uživatel
viděli ste někdy Rogera tak pumpovat tou rukou někdy? :D já prvně
Reagovat
Denis92
ja hej..na olympiade v Londyne vo stvorhre v prvom kole (uz si nepamatam proti komu to bolo) ked Roger tri krat smecoval aby ziskal pre Svajciarsko matchball
Reagovat
a.magerova
Nolemu a všem jeho obdivovatelům.
Dík Rogerovi za vše co do teď dokázal... :-))
Reagovat
gigin
Laku noč!! Idemo do peří..... Díky všem za všechno...
Reagovat
nitrotaj
Super zápas, nemůžu si pomoct ale v televizi to vypadá, že to je nejpomalejší kurt na světě(asi úhel kamery).Neskutečnej Federerův agresivní nástup kdy mu tam první tři gamy spadlo všechno.Vyvrcholení super - Nole je hadí muž.Škoda, že se nešlo do "decideru".A teď už zbývá jen Davis cup a pak už 2013 s Nadalem.Pokud bude top4 hrát ve formě jako hraje teď a Nadal to dostane do ruky alespoň jako na AO2012 tak nás čekaj nádherný tenisový bitvy.Sám se na AO2013 nemůžu dočkat(teda kromě toho vstávání).Tak vše nejlepší hráčum do 2013
Reagovat
smazaný uživatel
Tie ranné zápasy na Australian Open majú jednoducho svoje čaro. Posledné roky prekonáva US Open o míle, a tak to hádam aj dlho ešte ostane.

Jediným negatívom je pomalší povrch, nevadilo by mi to keby napríkald na USO bol ako protiklad rýchly, bohužiaľ, ani tam už nie je.

Ale to je už iná téma, za to však môže ATP.
Reagovat
J.M.
Taky jsem na AO 2013 strašně zvědavý, to může být snad nejzajímavější GS turnaj za posledních několik let.

Jinak ten rychlý povrch by podle mě měl být právě v Austrálii, jednak z důvodu tradice australského tenisu, jednak proto, že je tam strašné vedro, a mořit se ve vedru na pomalém kurtu nekonečnými výměnami, to je utrpení, které musí cítit i divák přes obrazovku. Rychlý kurty by měl být i na těch závěrečných halových turnajích včetně Londýna, protože v závěru sezony jsou všhicni strašně vyčerpaní, takže rychlejší, míň fyzicky zničující tenis je podle mě to, co by v této době dávalo smysl. Ale ještě bych spíš možná uvažoval o přesunutí závěrečného turnaje na leden. Ten turnaj léta trpí tím, že na něj špičkoví hráči přijíždějí zničení. Je to kruté obzvlášť pro ty mimo top 4, kteří leckdy musejí objíždět turnaje až do poslední chvíle, aby se tam kvalifikovali.
Reagovat
nitrotaj
Jako AO2012 i podle mne přineslo dva nejhezčí zápasy roku.Protože Djokovic/Murray(lepší než finále USO) a Djokovic/Nadal bylo to nejlepší co nám sezóna mohla nabídnout.Doufám, že v roce 2013 to bude ještě zajímavější.Také bych si přál bych si aby někdo Nadalovi pořádně zatopil v Paříži.Novaka s Andym ve Wimbledonu a konečně Nadala s Federerem na USO.To jsou moje přání pro rok 2013.Jinak s tim Londýnem souhlasím, hráči toho musej mít opravdu po krk.
Reagovat
smazaný uživatel
Musím sa priznať, že AO je aj mojim najobľúbenejším turnajom, hoci sa hrá v príšerných časoch. Môže za to aj nedostatok tenisu v predošlom období, fanúškovia sú po dlhšej odmlke na tenis priam nažhavení.

Čo sa prognóz týka, naozaj neočakávam výrazné zmeny. Bude to stále o prvej štvorke, účasťou Murrayho som si neni úplne istý. Z druhej štvorky bude každý vďačný aj za jedno GS semifinále a zázraky neočakávam ani od nastupujúcej generácie. Najväčší potenciál má podľa mňa Raonic, zvyšok má stále dosť veľké medzery..
Reagovat
dadaft
připojuji se. mám Australian Open nejradši a vždy se na něj těším jako blázen. ))

pro příští sezónu je důležité, aby se vrátil Nadal. to je jasné. jinak se myslím není čeho bát a čekají nás skvělé turnaje.
doufám, že Tsonga, Berdych a DelPo přitlačí na pilu a bude to vše ještě zajímavější...

a ještě jedna věc - skvělá zpráva je, že letošní sezóna byla vynikající i v ženské části a já pevně doufám, že WTA 2013 bude masakrózní. ))

((( teď ale musím pustit do světa jednu neověřenou zprávu, kterou mám od Oskara. jednu BRUTÁLNÍ zprávu - - - Eurosport (prý) nezakoupil na příští rok práva na žádné turnaje WTA a uvidíme (prý) jen GS, které tradičně vysílá (AO, FO, USO).
to by mě opravdu HODNĚ nas.... (((((((((
Reagovat
Fandina
Souhlasím s AO, i když se hraje místo našeho spánku, hraje se v zimě a to mám tak nějak nevíc volna a času ho sledovat, na rozdíl od jiných GS, kde už mám víc aktivit. AO mám v tomto smyslu vždycky nejvíc odsledovaný.

dadaft ... tak to mám šok z toho, že Eurosport nebude vysílat WTA a kdo je bude vysílat?
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, je to pravda, psal mi to Basa, taky jsem z toho byla mírně řečeno v šoku :-(( jestli nebude v tv WTA, tak mě to bude strašně štvát, snad se to nějak vyřeší :-((
V poslední době je to pro mě stejně srovnatelný tenisový zážitek..
Reagovat
dadaft
jestli a kdo to bude vysílat, to nevím.
na satelitu se asi někdo najde. já bohužel díky tomu, jak mám situovaný svůj byt, nemá kam umístit satelitní talíř, a centrální rozvod jsme se sousedem neprotlačili domovní radou. takže jsem odkázaný na kabelovky. ty tak širokou nabídku sportovních kanálů nemají.
no, uvidíme...
Reagovat
Sonja
Nole mě jednoduše nepřestane ohromovat...měla jsem neskutečné nervy, ale za ten pocit na konci, když Nole proměnil nádherně matchball a následně si vyřval plíce...za ten to SAKRA stálo!
Reagovat
Sonja
gratuluju i Federerovi...až na ty nevynucené chyby, kterých měli oba dnes požehnaně, zahrál podle mě skvělý zápas...rozhodly až koncovky setů, pár momentů, míčků...tak to má v zápasech dvou nejlepších hráčů vypadat a jeden prostě musí odejít poražen...
Reagovat
J.M.
Dobré je, že se potvrdilo, kdo je v současnosti zaslouženě nejlepší. Dobré bylo i to, že měl zápas dramatický náboj a místy oba hráči předvedli to nejlepší, co umí. Novak je snad nejodolnější hráč všech dob, nikdy v zápase nekončí, vydrží všechno... Mistr světa v útěku hrobníkovi z lopaty.

Špatné bylo, že ten nejlepší tenis nepředváděli tak často jako dřív, oba už byli v posledním zápasu sezóny vyždímaní a těch chyb tam bylo z obou stran na můj vkus trochu moc. A speciálně Roger mi přijde čím dál roztřesenější a vyhaslejší. Přijde mi že v zápasech v závěru sezony je čím dál zpocenější (dřív u něj věc nevídaná), zadýchanější, ke konci už se snažil zkracovat výměny jako kdyby už neměl síly... I po zápase se tvářil stejně vyhasle jako celých několik posledních měsíců. To snad ani nebylo zklamání nebo naštvání či smutek, ale jako kdyby už mu poslední dobou nějak na světě nezáleželo.
Reagovat
Denis92
Myslim si ze Roger uz ma trocha ine "zaujmy" ako tenis.Povedal by som ze na prvom mieste je prenho rodina a do tenisu uz nedava vsetko ako kedysi.Naviac ma uz svoj vek a nemusi nikomu nic dokazovat.Tiez si myslim ze uz toho mal naozaj dost a potrebuje pauzu
Reagovat
smazaný uživatel
No myslim, ze Federera nemusis ani poznat osobne, aby si vedel, ze je tenisom a vyhrami posadnutý..V pozitivnom slova zmysle..On len tak tenis na vedlajsiu kolaj neodstaví..Sam sa velakrat vyjadril, ze ho tenis v tomto veku bavi snad viac, nez inokedy a fyzicky sa citi vyborne..
Reagovat
Denis92
Ako sa to vezme..odkedy sa Rogerovi narodili dcery tak uspechy prestavaju.Samozrejme je to aj vekom.Roger nemoze dat vyjadrenie ze sa neciti dobre alebo nieco podobne,pretoze by tak dal superom este vacsiu "pohodu" ako maju.Myslim ze fyzicky na tom az tak dobre neni.hlavne teraz ku koncu sezony.Viem ze sa po US open vyjadril ze tenis nehra uz len pre vitazstva ale ze sk ho vyslovene uziva pretoze ho miluje.trocha tak naznacil ze uz mu nejde len o to za mazdh cenu vyhrat.podla mna mu uz nieco chyba..
Reagovat
J.M.
Je to už docela dlouho, co jsem naposledy viděl Federera (přesvědčivě) mluvit o tom, jak se cítí skvěle a jaké má velkolepé plány do budoucna. Naopak od něj v poslední době čtu věci, které jsem od něj nikdy předtím neslyšel. Jako např. nedávno to, že už se nepotřebuje cítit na pětadvacet, že má rodinu, která je jeho prioritou, a že jestli to má znamenat, že už kvůli tomu nebude vyhrávat jako dřív, no tak co... Že prý fanoušci mají na něj přehnané nároky, a že on osobně bere tenis jako koníčka, zábavu, která ho i živí.
Reagovat
smazaný uživatel
No, Rogerov výraz po dnešnej prehre nenaznačoval, že berie tenis ako koníčka.

Každopádne, vek zohráva svoju úlohu, no v prvom rade o výsledkoch a absencii víťazných turnajov rozhoduje výkonnosť jeho konkurentov. To ako bolo Rogerovi "dopriate" v čase jeho mladosti mu je teraz odoprené. Konkurencia v súčasnom tenise je šialená, po nich môže opäť nastať obrovská diera.
Reagovat
Denis92
Ked si spomeniem na emocie po prehre AO 2009alebo vyhre FO 2009 je to nieco uplne ine..po zapasoch vacsinou byva usmiaty aj ked prehra a nedava na javo emocie.mozno to vie dobre zahrat alebo ho uz to tak nestve.ja si proste myslim ze med sa mu narodili dcery tak tenisu prestal davat vsetko a uvedomil si ine priority zivota.
Reagovat
smazaný uživatel
No, to boli zhodou okolností Rogerove životné medzníky, tam boli emócie logicky našponované.

Ale v pohode, každý máme iný názor. To nie je trestný čin, je to prirodzené ;)
Reagovat
J.M.
No, já myslím, že speciálně to FO 2009 pro něj byl v tomto zásadní milník. Kariérní grand slam, zvednutí se po tom hlubokém zklamání z AO, uvolnění... Od té doby mi přijde tak nějak smířený se vším. V zápasech i po nich je klidnější, ani ty trpké prohry už ho tak nežerou jako dřív.
Reagovat
Denis92
Este Wimbledon 2009 Roger odohral skvele.Dokazal otocit a zvladnut takmer strateny zapas.Po tom sa mu narodili dvojicky a odvtedy to s nim islo dolu vodou.Hned za priklad mozno uviest US Open 2009 ked nezvladol finale,aj ked Del Potro hral v zivotnej forme.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě jako u fanouška Federera převládá mírné zklamání, ale Nole je zasloužený král současného tenisu. Koneckonců nemůžeme chtít, aby Fedex ve svých 31 letech porážel pravidelně hráče jako je Djokovic. Letošní sezóna v podání Švýcara byla mnohem lepší než jsem očekával, a tak jsem spokojen.
Reagovat
tito
Pořád přemýšlím, jak vám udělat radost. Co třeba tím, že Roger mnohonásobně překonal očekávání před letošní sezonou? Já si myslím, že můžete být - až opadne hořkost z dnešní prohry- spokojené! :-)
Reagovat
tito
No jo, noční hodina......
Reagovat
a.magerova
No já bych i věděla, ale manžel je doma... :-/
Reagovat
smazaný uživatel
:))
Reagovat
tito
-DDD No jsem rád, že už je lépe. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
dik.... vyhasle se rogerovsky usmivam... :-)... Byl to dobry rok a svet je porad dobre misto k narozeni, ale dal uz to tu cist radeji nebudu.. ;-).. Jdu si dat na kafe! :-)
Reagovat
Jan
Pěkný zápas, hlavně v 1. setu byly některé výměny fantastické. Ve druhém už to tak vrcholné nebylo, oba dělali dost chyb, čehož nakonec Novak využil, když jich Federer udělal víc. V obou setech to vypadalo, že je Novak prohraje, ale vždy to nakonec dokázal otočit. Stejně Roger vstal z mrtvých a zaslouží si obdiv, když loňskou sezónu a část letošní ho Novak s Nadalem na GS drtili a přehrávali, už to vypadalo na pomalý konec Rogerovy kariéry. A on se dokázal tak dobře zvednout. Oba jsou velcí hráči a už dnes živoucí legendy současnosti. Spolu s Nadalem.
Reagovat
Tominoo
som smutny , sklamany a co potom musi prezivat Federer .. co uz dufam , ze ho prehra motivuje a bude pracovat na sebe.. a teraz som sa dozvedel ze roger vynecha Mubadala World koncom roka a aj Dohu .. preco to robi .. to vie iba on .. dufam ze sa pripravy dobre -- dik Roger za pekny rok , ze si ukazal svetu co v sebe stale mas a verim ze este ukazes
Reagovat
J.M.
Myslím, že Roger potřebuje hodně dlouhou pauzu, a to měl hrát ještě exhibici v jižní Americe... Tak doufám, že to je ten důvod, proč to vynechá. Strašně moc potřebuje dobít beterie, fyzicky a asi i psyhchicky. Jenom doufám, že to vynechávání nebude pokračovat i celou příští sezónu. :-) Napadlo mě, že důvod jeho zničenosti v poslední době by mohly být úvahy o nějakém originálním způsobu náhlého ukončení kariéry... (Po konci Roddicka na US Open říkal, že každý má nějaký jiný způsob, jak to oznámí, a od té doby mi vrtá hlavou, jestli tím něco takového nemyslel.)
Reagovat
Denis92
To si nemyslim zeby sa to Roger chystal zabalit.Stale je konkirencie schopny.Dokaze vyhravat turnaje,bojovat s tymi najlepsimi o post svetovej jednotky.Este je skoro nato aby skoncil pretoze ma tenisu stale co dat.Ak to porovname napr. s Roddickom,kt. mal zdrav.problemy a nedokazal uz vyhravat turnajr
Reagovat
smazaný uživatel
Sampras jako poslední turnaj kariéry odehrál US open, které vyhrál. A poslední zápasy odehrál těsně poté, co oslavil 31.narozeniny...
Reagovat
Sonja
Gigin, Nola, korek, Nole1990, Malda, Zemb81, seshitec a další...
IDEMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!
Reagovat
Sonja
kvizac, djoki..!!

Sakra, nás už je tu tolik, že si na všechny ani naráz nevzpomenu:-D:-D
Reagovat
smazaný uživatel
je to tam :)))
Reagovat
Sonja
PATRICK_RAFTER!

A díky Forehandovi, titovi, Brozovi...že drželi Nolemu palce:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Bravo N01e !!!! Fantasticky mec
Reagovat
Nola
to je paráda, že sa množíme
Reagovat
gigin
No taky mi to dalo práce :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Nejenom držel palce, jsem fanda, Novak je spolu s Rafou největší oblíbenec. Třeba po tom mizerným finále US Open jsem byl naštvaný opravdu dost. Za regulérních podmínek by ho tam Andy neporazil (Berdycha v SF taky ne). Opatrně hrající obranář má ve větru extrémně velkou výhodu.
Reagovat
seshitec
hajdeeee nolééééé
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
Fandina
Gratulace Nolemu, vyhrát může jen jeden a oba k tomu měli stejně daleko i blízko. Gratuluji i Rogerovi a těším se, že příště se bude radovat on. Napínavé finále a gratulace oboum.
Reagovat
smazaný uživatel
Trošku bych to upravil.

1. V popisku na pravo nahoře máte toto "Švýcar naopak nedokázal soutěž ovládnout třetí sezonu po sobě."
Pokud vím, tak Federer vyhrál loni. Pokud je to myšleno, jako ATP žebříček tak ok.

"Djokovič přemohl Federera a po čtyřech letech ovládl turnaj mistrů:
spíše bych napsal.

"Federer odešel z kurtu za stavu 5:5 a Djokovič ovládl turnaj mistrů"

Samozřejmě si dělám legraci. Krásný zápas, krásné výměny, klobouk dolů před Novakem, co všechno dokázal doběhnout a vrátit, jeho obrana je opravdu famózní. Škoda, toho Rogerova kolapsu v závěru zápasu, mohli jsme se dívat ještě na rozhodující set. Sláva vítězům, čest poraženým a obzvláště Rogerovi, po třicítce prohrát finale z 25ti letým Novakem není žádná ostuda.

Přeju Novakovi pevné zdraví, protože to doklouzávání míčků na tvrdém povrchu je celkem brutální, aby hlavně neskončil v lázních na pokoji s Nadalem. Tímhle stylem k tomu pomalu směřuje.

Krásný tenis, krásný turnaj.
Reagovat
J.M.
Tu větu mají správně. (Místo "pokud vím" je vždycky lepší si to ověřit a vědět, v době internetu to trvá několik sekund.)

Jinak si myslím, že to doklouzávání má Djokovič pod kontrolou. Stará se o něj tým profesionálů a on snad nedoklouzává bezhlavě, ale tak, aby si nějak příliš dlouhodobě neublížil.
Reagovat
Denis92
je to dobre napisane..Rogerovi sa nepodarilo vyhrat turnaj majstrov 3x po sebe..vyhral 2010,2011 a teraz prehral
Reagovat
smazaný uživatel
No tak o Rafu se taky staral tým profíků a jak dopadl. Jenom my to někdy příjde strašný nápor na kotníky a kolena. Tak doufejme, že ví, co dělá.

Ale jak jsem tady už četl, mohl to být rogerův happy end, ale těch chyb bylo opravdu na jeho úroveň strašně moc i na druhé straně jich bylo hodně. Určitě to nebylo to nejlepší, co oba dva v sobě mají. Velmi dobrý zápas, ale ty krásné momenty střídaly zbytečné chyby.

Finále Wimbledonu 2008 mezi Rafou a Rogerem je stále tím nejlepším tenisovým zápasem všech dob.
Reagovat
Denis92
Tak toto je obrovske sklamanie.Rogerovi som dnes veril a velmi ma sklamal.Djokovic hral dobre ale prehra 2-0 je pre Rogera kruta.Nastval ma vsak tym ako odohral tiebreak v ktorom spravil 5UE..no a koncovka druheho setu.co k tomu povedat? viedol 5-3 a zase raz to nezvladol..stratil dva setbally na vlastnom podani.On uz zacina mat psychiku totalne v hajzli.Po poslednej vymene som mal okamzite hlavu v smutku.Velmi dlho ma to bude mrzet.
Napriek tomu, Roger ma za sebou fantasticku sezonu.Konecne ziskal po dlhom case GS a podarilo sa mu vratit na post svetovej jednotky.Mrzi ma len to finale OH.
Teraz potrebuje Roger pauzu,ale aj ja :)
Gratulacia Djokovicovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak krajšie finále asi ani nemohlo byť :) V prvom rade skladám klobúk OBROVSKÝ klobúk dole pred Rogerom. Neskutočné, čo túto sezónu na svoj vek dokazoval. V prvom sete to mal krásne rozbehnuté, všetci už videli kanára haha 0-3 40:40 a zrazu 4-3 :) a v tajbrejku si to prehral sám tými hlúpymi chybami by som povedal. V druhom sete, hráč jeho kvalít mal za stavu 5-4 a 40:15 jasne dopodávať, ale hold na druhej strane stál neskutočný bojovník, ktorý sa nevzdáva nikdy, čo potvrdil aj dnes. Mám obrovskú radosť z Noleho, ďalší pekný rok, som spokojný ? Zaslúžená svetová jednotka, je proste najlepší ukázal to neraz v tejto sezóne, nie je o čom. Veľkolepé vyvrcholenie tenisovej sezóny :) Už sa teším na tú novú. ĎAKUJEM TI NOVAČIK za famózny tenis!!!!
Reagovat
Vojtiik
ackoliv jsem elegofanatik, tak me dneska prohra nestve, krasny, vyrovnany tenis, Federer mel misty navrch, mohl z toho vytezit mnohem vic, na druhou stranu djoko se neskutecne hybal, byl schopny ubranit neskutecne veci a nakonec taky zaslouzene vyhral, potom co lepe zvladl koncovky setu... tak tedka uz jen finale DC a muzem si vzit dovolenou:)
Reagovat
Pe3k
Po Federerovi tu máme dalšího skutečně dominantního hráče, který vládne světovému tenisu. Je jím Novak Djokovic. Někomu se to nemusí líbit, ale každý to musí respektovat. Krásný tenisový zážitek, škoda že nedošlo na 3 set. Matchball byl skvostný.

Roger hrál parádní turnaj. Byl 3 x v řadě turnaje mistrů, můžem si snad přát víc? Já osobně jsem spokojen s celou sezonou :)
Reagovat
Nola
ešte raz veľká gratulácia, Nole si neskutočný majster v otáčaní setov, zápasov, v tomto si už dnes legendou
Reagovat
smazaný uživatel
Stoprocentni souhlas, jak kdyby ho to vice rajcovalo, kdyz musi otacet zapas, ma to uz uzasne natrenovane. Zapas jsem videla az od stavu 3'2 pro Rogera v druhem setu. musim se podivat na zaznam, i kdyz kdyz vim vysledek, tak uz to neni ono. Bylo videt u obou jak moc chteji vyhrat, ale bohuzel Roger ty dva setbaly nezvladl, chyby byly dosti lacine. ale i tak gratulace obema za krasne zapasy celou sezonu, at zije dalsi,
Reagovat
seshitec
prostě masochista a já při tom musím pak od manželky poslouchat jestli sem při tom čumění na tenis normální:)))
Reagovat
smazaný uživatel
Ta moje včera pro jistotu šla spát, ale jinak je to úplně stejné :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Vyborny zapas, velmi dostojné vyvrcholenie celej sezony..Roger predviedol daleko najlepsi vykon jesene a napriek tomu to na Novaka nestacilo..

Odvratené matchbally, setbally, ci ohromné obraty v koncovke sú už pri tejto dvojici pomaly tradiciou..No bohuzial pre Rogera, hrdinom je vzdy Nole..Obom vsak patrí gratululacia k uspesnej sezone, zaverecné finale bolo tou najlepsou pozvankou sezony novej..
Reagovat
smazaný uživatel
No, ďaleko najlepší výkon jesene ... tá jeseň bola od Federera veľmi zlá, takže je to veľmi zavádzajúce tvrdiť, ani dnes to nebol nijak špeciálny výkon.

Myslím, že taký Federer z Indian Wells by tento zápas zvládol pomerom 6:3 6:4 ale jednoducho je koniec sezóny a sily už nie sú také ako v marci :)

Sezóna ok, ten jeden získaný grandslam zase až také prekvapenie nie je, ako fakt, že Federer ako jediný dokázal držať s Djokovičom krok celú sezónu, hoci skončil bodovo za ním.

Veľmi solídne vystúpenia v každom turnaji (niekedy vynikajúce - Cincy, niekedy slabé - Miami) ale fakt ma teší, že ako 31-ročný hral takto celý rok.

Ten pohyb sa už veľmi nedá porovnať s Federerom zo Shanghaia 06 alebo 07, no stále sa drží na špici, za čo mu patrí obrovský obdiv.
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhladom k tomu, ze na jesen prehraval len s hracmi, s ktorymi prehrával aj v predoslom priebehu si nemyslim, ze by nejako posledné obdobie vybočovalo z priemeru..Ale inak suhlasím, v Rogerovom prípade mozno povazovat sezonu za uspesnu..Som zvedavý do akej miery sa jej priblizi o rok..
Reagovat
Denis92
Ja si myslim ze tento rok mal Roger slabu jesen,ale sezonu moze povazovat za uspesnu.Predsalen ma 31r...Kondicka uz neni aka byvala z coho prameni vela UE.takisto psychika ide dole a zrejme aj motivacia.Sezonu 2013 povazujem za poslednu v ktorej bude Federer patrit k favoritom na turnajoch a v ktorej bude mat sancu na GS
Reagovat
smazaný uživatel
Kľudne mohla byť úspešná viac, nebyť napríklad smolne prehratého zápasu na AO s Rafom, alebo ten s Berdychom na USO.

Opakujem, ten grandslamový triumf prísť proste ešte musel, je to predsalen Federer a nie nejaké béčko. Ale od úplne úspešnej sezóny tomu chýba ešte napríklad jeden GS.
Reagovat
Denis92
Ale ono to nejde brat ako samozrejmost vyhrat GS aj ked je to Federer..vek jednoducho "dobehol" aj jeho a uz sa nemoze kazdy turnaj tahat s mladymi ako je Djokovic Nadal Murray,kt. maju fantasticku kondicku.
Reagovat
smazaný uživatel
Už len to, že viacmenej s prehľadom predbehol dvoch z tej trojice a tretieho naháňal aj v poslednom zápase roka o niečom hovorí :)
Reagovat
smazaný uživatel
Predbehol viac menej rebrickovo..Vysledkovo sa na zdraveho Rafu stale nechytá..
Reagovat
smazaný uživatel
To znie viac ako smutné prianie, než fakt ...

Pokiaľ viem, tak z troch posledných vzájomných zápasov vyhral Federer 2 a aj to celkom v pohode. Ale nie o tom som chcel.

Nezabúdajúc na fakt, že Federer je ten o 5 rokov starší a to sa nikdy nezmení. Škoda, že sa nemôžu stretnúť obaja vo svojich vrcholných formách proti sebe, bolo by to zaujímavejšie sledovať ako "starký" čo dáva kanárika kolegovi v najlepších rokoch :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Aby neušla hlavná myšlienka - "Vysledkovo sa na zdraveho Rafu stale nechytá.."

S ňou absolútne nesúhlasím. Jednak tak ako spojenie "zdravý Rafa" radi používajú fanúšikovia Nadala, ja by som mohol povedať "Federer v top forme". Na toho sa nechytá nikto, nielen Rafa.

Preto je ten tenis tak krásny, nikdy nemôžeš dopredu predpovedať formu toho či onoho. Rafa hrá taký tenis, že mu neumožňuje zostať dlhodobo zdravým - takže to čo ho robí dobrým ho vlastne aj zabíja.

Inak hrať však nevie, a to je ďalší z tých komplexnejších dôvodov prečo ľudia považujú Federera za kompletnejšieho tenistu. Aj po tridsiatke.
Reagovat
smazaný uživatel
No, rozhodne nesúhlasím..Myslím, že by som to vedel aj patrične podložiť, ale nechcem sa škriepiť..

Len to, že je o 5 rokov starší..Áno..Ale boli časy, kedy mal aj Roger 22 a Rafa 17 a výsledok bol rovnaký..Roger taktiež svojho času ťažil z vekovej výhody, to do akej miery ju využil je rozporuplné. Samozrejme súhlas, že sa nestretli v jednom čase, dokonca škoda, že sa nestretli v jednom čase spolu všetci spolu s Djokovičom..
Reagovat
smazaný uživatel
V tomto sa asi nikdy nezhodneme.

Ja beriem Nadalovu krivku kariéry inak ako ty. Pre mňa to bol kompletný hráč už v osemnástich (vďaka tomu, že nehral napr.zbytočné turnaje - čo je často chyba dnešných mladých tenistov, že ich nevedia prestať hrať, ale to sme už inde) a preto si nemyslím, že jeho hra bude patriť do top keď bude mať dajme tomu 29 rokov. Kdežto u takého Federera ani v 34 rokoch nevieš, či náhodou nepridá nejaký ten GS. (Pri úrovni dnešných mladíkov je to možno aj pravdepodobné).

Je to tak ako to je. Nadal mal nad Federerom vo vzájomných zápasoch v 2/3 vrch. Kvôli tomu, že Federerov herný štýl je pre Nadala vyhovujúci. Ale to nie je meradlo ich kvality, opäť pre nespočetné množstvo faktorov.

Napríklad si myslím, že ich H2H bilancia je trošku skreslená. Všetky ich zápasy (s výnimkou 1 či dvoch) skončili s bilanciou získaných lôpt okolo 51-49 alebo 52-48. Nikdy to neboli nejaké zásadné rozdiely, vždy sa to lámalo na pár bodoch, a tu zohrával rolu aj povrch niekedy.

V mnohých turnajoch na harde ktoré Federer vyhral sa Nadal ani len neprebojoval do finále, kde by mu mohol eventuálne čeliť a kde by mohol Federer upraviť bilanciu v jeho prospech. To sa však nedialo v opačnom garde na antuke, a Rafa toho využil a vzniklo z toho tuším 18-10 ? Ani neviem presne aká je tá bilancia.

Ako sa hovorí, we have to agree to disagree.
Reagovat
smazaný uživatel
S tými získanými loptami som to myslel v percentách.
Reagovat
smazaný uživatel
Ďalšia poznámka : Nehral zbytočné JUNIORSKÉ turnaje. Myslím, že je najvyšší čas pobrať sa do postele :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ako som povedal, mám diametrálne odlišný pohľad a vedel by som to podložiť faktami..

Ale nemyslím, že toto je vhodný čas a priestor na tieto nekonečné RafaRogerovské spory..Keď tak, môžeme si písať súkromné správy. Čo sa verejného skla týka, už tu boli o tom písané miliony príspevkov a ešte milióny budú. Dnes to však nie je na mieste.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist