Djokovič: S alergií se moc dělat nedá, ale psychicky jsem silný

26. 5. 2010, 08:50
Rozhovory 9
Jeho přípravu na French Open výrazně ovlivnila alergie. Novak Djokovič kvůli problémům s dýcháním odstoupil z domácího turnaje v Bělehradu a v Madridu nehrál vůbec. Moc se s tím dělat nedá, ale už je to mnohem lepší, těší mladého Srba, který se spoléhá na to, že se s nepřízní osudu dokáže vypořádat lépe než ostatní.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Předminulý týden jste nehrál na turnaji v Madridu. Jak jste se dnes cítil na kurtě? Je to už docela doba, kdy jste naposledy hrál zápas.
Ano, skutečný zápas jsem hrál naposled letos v Římě. Věděl jsem, že na kurtě budu mít trochu jiný pocit ze hry, než kterou jsem praktikoval v posledních dvou týdnech. Právě teď se cítím fyzicky fit a jsem připraven na další cestu.

Jaké máte vyhlídky do tohoto turnaje? Cítíte, že můžete vyhrát?
O titulu zatím nepřemýšlím. To je ještě hodně daleko, jsme teprve na začátku turnaje. Víte, Federer a Nadal jsou dvěma nejlepšími hráči na světě a nyní jsou to i dva největší favoriti na vítězství. Ale pokud budu schopný hrát to nejlepší a vydržím hrát na této úrovni, myslím, že mám velkou šanci dostat se do druhého týdne turnaje.

Další zápas budete hrát buď proti Nishikorimu z Japonska nebo proti Kolumbijci Giraldovi. Jaká jsou vaše očekávání z následujícího zápasu? Víte, v 1. kole většinou hrajete proti nenasazeným hráčům. Ale všichni z nich jsou nebezpeční, protože jsou namotivováni, aby na grandslamu předvedli co nejlepší výkon.

Ať budu hrát proti komukoli, nebudu soupeře podceňovat a budu se snažit hrát dobrý tenis a mít nad zápasem kontrolu. Vím, že mám dostatek schopností, abych porazil kohokoli.

(pozn. Djokovič se utká s Nišikorim, který utkání 1. kola otočil v pěti setech)

Měl jste alergické potíže. Už je to úplně pryč nebo máte strach z toho, že se to opět vrátí?
Tento rok to byl pro mě opravdu boj, protože to bylo poprvé, kdy jsem měl tak silnou reakci. Jaro už ale přeci začalo a stejně se s tím ani nic moc dělat nedá. Sice je to stále ještě aktivní, ale už je toho ve vzduchu mnohem méně než v posledních dvou měsících.

Jsem šťastný, že to těžké období už mám za sebou a nyní se mohu na kurtě soustředit pouze na hru. Pro příští rok už budu moudřejší a lépe se na alergii připravím.

Ještě jste se nikdy nestal světovou jedničkou. Nejste z toho zklamaný?
Ne, momentálně se snažím získat zpět správný rytmus a formu hry. Všechno ostatní přijde dříve či později.

Teď k motivaci, my jako novináři či fanoušci víme, že každý sportovec musí být namotivován každý den, každou minutu. Jak je to těžké být motivován celý rok, celý den, zápas, prostě celou sezonu? Co vám pomáhá se motivovat?
To je dobrá otázka. Já si myslím, že hlavní rozdíl mezi chlapíky jako jsou Federer, Nadal, já, ostatní na vrcholu žebříčku a mezi těmi, kteří nejsou schopni se tam dostat, se týká psychiky. Myslím, že je to velice těžké být silný po celou dobu, soustředit se a rozumět tomu, co v životě děláme a dávat maximum do každého momentu našeho života.

Někdy nedokážete hrát svou nejlepší hru a musíte najít způsob, jak zápas vyhrát. Například když trénujete a cítíte, že se trénink nepovedl, tak pak několik dní stojíte a ani se vám na kurt nechce.

Ale to je náš život. Přijali jsme ho se vším všudy. Je to cesta, kterou jsme si vybrali, a největším přáním je být na vrcholu. Řekl bych, že to je to, co mě řídí, co mi dává motivaci a povzbuzuje mě každou chvíli, kdy stojím na kurtě. Protože já si velmi přeji vyhrát grandslam a dosáhnout spousty dalších věcí.

Je mi teprve 23 a myslím, že s touto duševní schopností mohu hrát profesionální tenis ještě dlouho.

Měl jste někdy s motivací problém?
Jak jsem řekl, každý má své dobré a špatné dny. Nemůžete být vždy ve všem stoprocentní. Jsou dny, kdy to nejde, tak, jak byste si představovali, ale důležité je se zvednout a najít se opět další den.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, rolandgarros.com

Komentáře

9
Přidat komentář
chacha
Neznám nikoho, kdo by alergii nedokázal potlačit práškama. I kdyby třeba jenom na pár hodin denně. A sportovec, kterej je fyzicky na svém vrcholu, dopuje co se do něho jenom vejde, náplní celých jeho dnů je být fyzicky zdatnej, to nedokáže? Zajímavý.
Reagovat
smazaný uživatel
no tak třeba tu alergii potlačoval práškama, kdo ví, ale jak sám řikal, byl překvapenej, že ta reakce alergie byla tak silná... předtím mohla ta reakce být normální a dalo se s tím hrát.. kdo ví, my nejsem v jeho kůži, abychom to dokázali pocítit.. co mám kamarády, tak ti měli během dopoledne úplně rudý oči, neustále smrkali, kýchali.... není to pro ně příjemný...
Reagovat
smazaný uživatel
zřejmě takovou reakci vůbec nečekal. Navíc kdo do sebe vyží cpát tuny prášků celý jaro na každej zápas? To snad neni pro zdraví ani unesitelný.
Reagovat
smazaný uživatel
a jde možná taky o to, že ty prášky nemusí být antidopingem povolený, dneska si hráč musí dávát pozor na všechno, co sní, vypije a jaký si bere léky..
Reagovat
chacha
Hehe. To si představuješ příliš středověce. není to tak, že si hráč při chřipce nemůže vzít aspirin, aby náhodou nebyl pozitivně testovanej. Pouze si musí, u věcí z listiny, vyřídit terapeutickou výjimku. Beztak by se dala vyřídit i na testosteron, kdyby se tvůj psychiatr podepsal pod diagnozu, že se necítíš dost mužně. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
myslel jsem to trošku s nadsázkou, ale nedodal jsem smajla, moje chyba.. ty jsi ale nějakej chytrej, poslyš....
Reagovat
chacha
Napsal jsi hloupost, nadsázka, nenadsázka. Není potřeba to schovávat za bezpředmětnou poznámku o mé osobě. Tahle diskuse je tak často plná píčovin, že se jejich psaní od tebe vlastně očekává. Všechno je tedy v pořádku.
Reagovat
smazaný uživatel
ještě žes mi to vysvětlil, pane vševědoucí... je vidět, že všechno víš nejlíp... fajn já to beru... bavme se tedy o tenise a ne o tom, kdo má jakou alergii...
Reagovat
smazaný uživatel
nole, kurna ja chci titul, tak se koukej snazit a prestan byt takovej lepml!:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist