Djokovič semifinále v hale Bercy neprohrává, Rubljova udolal po třech hodinách boje

4. 11. 2023, 20:18
Aktuality 11
ATP PAŘÍŽ - Novak Djokovič (36) vylepšil svou bilanci v semifinále halového Masters 1000 v Paříži na 9:0. Letos v něm udolal po třech hodinách boje 5:7, 7:6, 7:5 Andreje Rubljova (26), s nímž uspěl i v pátém vzájemném duelu mimo antuku, a vyhrál třetí třísetovou bitvu během tří dnů. O sedmý triumf v hale Bercy se utká s Bulharem Grigorem Dimitrovem (32), který vyřadil Stefanos Tsitsipase (25) a bude usilovat o první titul od vítězství na Turnaji mistrů 2017.
Novak Djokovič (© Profimedia)

Djokovič – Rubljov 5:7, 7:6, 7:5

Novak Djokovič po úspěšném tažení na US Open Series, během kterého ovládl Masters 1000 v Cincinnati a v New Yorku ziskem 24. grandslamového titulu vyrovnal absolutní rekord, vynechal asijskou tour a několik týdnů odpočíval.

Po měsíc a půl dlouhé pauze se vrátil na halovém Masters 1000 v Paříži, kde si poradil již se čtyřmi soupeři. Poslední dvě výhry ho ale stály hodně sil. Ve čtvrtek přes dvě a půl hodiny bojoval o obrat proti Nizozemci Tallonu Griekspoorovi, v pátek večer absolvoval bezmála tříhodinovou bitvu s obhájcem titulu Holgerem Runem a v sobotu po třech hodinách udolal 5:7, 7:6, 7:5 Andreje Rubljova.

Šestatřicetiletý Srb za stavu 5:7 a 0:1 odvrátil brejkbol a od té chvíle už o deset let mladšímu Rusovi další šanci na brejk nenabídnul a navíc v žádném z posledních jedenácti gamů při svém servisu neztratil víc jak dva míčky. Vzájemnou bilanci upravil na 5:1, když jedinou porážku utrpěl loni na antuce ve finále turnaje v rodném Bělehradu.

Djokovič si připsal 17. výhru v řadě, od poloviny května vyhrál 30 z 31 zápasů. Dál tak zvyšuje svou šanci zakončit rok už poosmé v kariéře jako světová jednička, aktuálně má v čele náskok již 1090 bodů. Pokud by v Paříži posedmé triumfoval, jeho polštář před druhým Carlosem Alcarazem se nafoukne na 1495 bodů. Neporažený vítěz nadcházejícího Turnaje mistrů získá bodů 1500.

Statistiky zápasu Novak Djokovič – Andrej RubljovStatistiky zápasu Novak Djokovič – Andrej Rubljov (@ Livesport)

Djokovič je nejúspěšnějším hráčem turnajů ATP Masters 1000. Ve statistikách kraluje v počtu titulů (39) i finálových účastí (58), navíc jako jediný v historii vyhrál všech devět podniků Masters (Golden Masters) a to dokonce dvakrát.

Rodák z Bělehradu je také nejúspěšnějším hráčem Rolex Paris Masters. Na kontě má nejvíce postupů do finále (9), slavil nejvíce triumfů (6) a jako jediný v hale Bercy obhájil titul. Úřadující šampion Australian Open, French Open a US Open vylepšil famózní letošní bilanci na tvrdých površích včetně haly na 31:1.

O celkově 97. titul a jubilejní 40. z podniků Masters si 24násobný grandslamový šampion Djokovič zahraje s Grigorem Dimitrovem, s nímž vede ve vzájemné bilanci jednoznačně 11:1. Jedinou porážku s ním utrpěl na antuce v Madridu 2013.

Dimitrov – Tsitsipas 6:3, 6:7, 7:6

17. hráč světa Dimitrov v posledních měsících podává stabilně kvalitní výkony a během podzimu porazil už čtyři hráče TOP 10. V Paříži zdolal čtyři z pěti soupeřů po třísetovém boji a postaral se o vyřazení Daniila Medveděva, Huberta Hurkacze či světovou šestku Stefanose Tsitsipase. Řeka v sobotním semifinále zdolal bez ztráty podání 6:3, 6:7, 7:6, v osmém vzájemném duelu si připsal druhou výhru a teprve podruhé od února 2018 postoupil do finále.

"Jsem šťastný, že jsem ten zápas zvládl takovým způsobem. V tie-breaku druhého setu to začalo být hodně ošidné. Ve třetím setu jsem prohrával 15:40 (za stavu 1:1) a říkal jsem si, že musím něco změnit. Cítil jsem, že dělám spoustu dobrých věcí, ale on v polovině druhého setu zvedl svou hru, takže to bylo čím dál složitejší a nakonec jsem čekal na tie-break," řekl Dimitrov.

Dvaatřicetiletý Bulhar si dosud zahrál jediné finále na Masters, když v roce 2017 triumfoval v Cincinnati. V Paříži může bývalý třetí hráč světa ukončit šestileté čekání na titul. Jeho posledním úspěchem je vítězství na Turnaji mistrů v roce 2017. Celkem má zatím na kontě osm titulů.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Paříži


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Kozoroh
Parádní výkon od Rubleva, jeho údery měly přesnost, razanci i různorodé umístění do kurtu, přesto to však na Serbinátora těsně nestačilo. No1e byl včera porazitelný, ale ukázal, že tenis je o hlavě a No1e má myšlení šampiona!
Reagovat
Patik
Teda po prvom sete sa mi zdal Nole na pohľad unavený hovorím si ze ďalšie tri hodiny na kurte už asi nezvládne navyse Rublev hral veľmi dobre snáď jeho najlepší tenis a zápas na harde proti Nolemu a ono ako som sem začal písať komentár v ktorom som nedával Djokovicovi šance na výhru on sa ti zrazu zdvihol a začal to otáčať..isto cítil ako ho odpisujem a chcel mi dokazať opak inak to nevidím..a to ešte nevie ze zajtra kvôli mne vyhrá aj finále..
Reagovat
Marduch
Djoko zase vydřel. Trpělivě, soustředěně, vlastním tempem, každá výměna na servisu poctivě korálek ke korálku, bodík za budíkem.. že ho to baví v 36 letech, dělník tenisu
Reagovat
Nola
jj, dnes to bolo na hrane, ale vraj behal po toaletach este jeden zapas nazad , asi sa rozhodol, ze si nepusti Mrazika ho hlavy a ten to v tej hlavinke nezvladol ukazkovo
Reagovat
turista
Ano. Souhlasím. Novak je dělník tenisu. Jeho odměnou jsou kromě peněz mraky titulů. Je otázka času kdy se dostane do klubu tenisových centurionů v němž je zatím Connors a Federer. Nebýt koronaviru tak se Roger dostal na 105+.
Reagovat
dorsch2
Novak je miss World, Rafa prva vicemiss a Federer miss sympatia
Reagovat
annah
Je to tak. Novak je nejlepší hráč historie, škoda, že je lidsky tak nepříjemný. Má takový pohled baziliška, jde z něj negativní energie. Přesný opak Federera.
Reagovat
turista
Žádná negativní energie z něj nejde.
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
ladinec
Džoko je nejlepší.. ..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist