Djokovič: Turnaj mistrů není mým cílem, motivují mě už jen grandslamy a reprezentace

17. 9., 15:33
Aktuality 51
Novak Djokovič (37) zkompletoval ziskem zlaté medaile na olympiádě v Paříži sbírku všech možných úspěchů a po pár dní starém vítězství Srbska v Davis Cupu prohlásil, že už se nebude honit za individuálními tituly mimo grandslamy. Konec kariéry zatím oddaluje pouze touha reprezentovat vlastní zemi a rozšířit rekordní sbírku triumfů na majorech. Pozice v žebříčku a také třeba Turnaj mistrů už nejsou prioritou.
Profily hráčů
Novak Djokovič se podílel na všech bodech Srbska v nedávném daviscupovém utkání (© PEDJA MILOSAVLJEVIC / AFP)

Djokovič má rekordní počet grandslamových titulů (24), trofejí z Masters (40) i týdnů strávených na postu světové jedničky (428). Navíc před pár týdny triumfem na olympijských hrách v Paříži dosáhl na poslední kousek, který mu chyběl do kompletní skládačky všech možných úspěchů.

V 37 letech a poté, co vyhrál už všechno, co se dalo, hledá nejúspěšnější hráč všech dob jen těžko motivaci. Podle posledního vyjádření pohání jeho motory už jen reprezentace Srbska a grandslamové turnaje.

"Týdny jakou jsou tyto mi pomáhají, abych pokračoval. Dříve jsem motivaci vůbec nepostrádal, vždy přišla sama a byla tak nějak automatická. Ale v posledních pár letech už to tak není. Pokud chci prodloužit svou kariéru, musím si tenis užívat a pečlivě si vybírat turnaje, na kterých budu startovat," řekl po jasném vítězství Srbska nad Řeckem v souboji o kvalifikaci na finálový turnaj Davis Cupu 2025, v níž budou hrát i čeští tenisté.

Po dnešní exhibici v Sofii s kamarádem Grigorem Dimitrovem zamíří na předposlední letošní podnik série Masters v Šanghaji, na němž čtyřikrát triumfoval a představí se po dlouhých pěti letech.

"Poté uvidíme, co bude. Dříve jsem si program plánoval na šest měsíců dopředu, to už neplatí. Hlavně si teď potřebuju odpočinout fyzicky i psychicky, abych vůbec mohl začít přemýšlet o dalších plánech."

O účast na Turnaji mistrů v Turíně, který v posledních dvou letech ovládl, bojovat nebude a žebříčkové postavení už neřeší. "Upřímně, Turín není vůbec mým cílem. Nebudu o účast bojovat. S těmito turnaji jsem do konce kariéry hotov," řekl s úsměvem. "A to samé platí pro žebříčkové postavení," dodal.

"Nemůžu vám teď říct, které turnaje v letošním roce nebo budoucnu ještě odehraju. Mojí hlavní prioritou je v tuto chvíli reprezentace a grandslamy, vše ostatní je méně důležité," řekl majitel 99 titulů a zároveň vyloučil start na domácí listopadové akci ATP 250 v Bělehradu.

Djokovič poprvé od roku 2017 zakončí sezonu bez jediného grandslamového triumfu. V aktuální sezoně dokázal kralovat pouze na olympiádě, která byla ovšem jeho největším letošním cílem. Na pařížské antuce startoval necelé dva měsíce po operaci menisku, neztratil ani jeden set a ve finále přemohl největšího favorita Carlose Alcaraze.

Při nedávné obhajobě na US Open skončil už ve třetím kole a zaznamenal svůj nejhorší výsledek na grandslamech od Australian Open 2017. V žebříčku se nachází na čtvrté pozici a v hodnocení letošní sezony figuruje až na devátém místě.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

51
Přidat komentář
srnecek
Podľa mňa rozumné uvažovanie, a rozhodnutie.
Áno, v 37-ich rokoch, keď už ziskom zlatej z OH získal vlastne všetko, čo sa dalo, vrátane tých najdôležitejších rekordov, plánovať toľko turnajov ako doteraz nedáva zmysel. Takže len GS, a keď do toho ešte zakomponuje možno 2-3 Masters, úplne postačuje. U mňa OK. Je väčšia šanca, že pri menšom počte turnajov dokáže tú motiváciu držať ešte relatívne vysoko. A tiež je menšia pravdepodobnosť nejakých zranení z únavy a pod., pretože v jeho veku by to už bolo pravdepodobne fatálne, viď Rafa. Takže - keď aj možno už nebude ďaľší GS titul, verím ešte v nejaké to finále, a zopár semi. A verím v kvalitný tenis.
Reagovat
turista
No jo. Ale nehrát doma v Bělehradě když je tam malý turnaj, který by mohl vyhrát to je podivný. Novakovi fandím, ale někdy mu opravdu nerozumím.
Reagovat
Dovodo6
Je to hned po Masters v Paříži. Tam asi bude chtít startovat
Reagovat
muster
ale ty pauzy mezi turnaji už jsou dost dlouhý a spoléhat na to, že se rozehraje v prvních třech kolech, to už asi taky nepůjde v jeho věku...asi ví co dělá
Reagovat
Amputace
Jak to tady čtu - hnus a hnůj. Djokovič, jakkoli ho nemám rád, si s blížícím se koncem zaslouží jen a jen respekt. Na druhé straně: Nadalovi se ho od mnohých zdejších fanoušků Djokoviče též nedostalo, když končil. Vysmívali se mu, když byl zraněný nebo když vypadával v prvních kolech atd. Takže - jen si to teď vyžerte. To je jako když se mladí smějí starším za to, že už jsou oproti nim staří. Jako by je to snad nemělo nikdy potkat. Tak tady to máte. Australan se brzy zblázní úplně. TP čeká apokalypsa.
Reagovat
srnecek
pravda...
Reagovat
Nola
snad si nemyslis, ze sa tu niekto zruti kvoli nakym hajterom, nech si ulavia, ved nejde o zivot, ten nie je zavisly od nejakej diskusie tuna na TP, neber sa tak vazne, no tak to tady mame , ja som tu pre zabavu, a ak pride do rany nejaky hajter, tak si ho podam, ved preco nie? myslis, ze ma trapi komediant comik, alebo Petulin, nech si to uzivaju plnymi duskami
Reagovat
Amputace
Ty jsi vážně tak neuvěřitelně hloupý člověk
Reagovat
Nola
takze si sa znizil k urazkam, ked nemas ziadne argumenty.....

pre hlupaka, kazdy hlupy, na teba to plati dvojnasob, uplakany fanusik Nadala
Reagovat
Amputace
Kdybys alespoň chápala, že není na co argumentovat. Co mám vyvracet, co mám rozporovat? Napsala jsi úplně zbytečnou snůšku slov - že se život neodvíjí od dění na TP? WOW! Díky za informace, Nolko! Kde bych bez tebe byl.

A to mimochodem nebyla urážka: jsi vážně hloupá.
Reagovat
Marduch
Jseš přehnanej, asi končící léto.
Reagovat
Krisboy
I na turnaji ATP v rodným Bělehradě hraje sám za sebe, nereprezentuje Srbsko, ty jelito!
Reagovat
Krisboy
Pro Coma dolů
Reagovat
Patik
S Fedalom sa posúvali navzájom dopredu.. prechádzať si zase ďalším progresom aby držal krok s mladými nato už nemá roky energiu a ani hlad po víťazstve..hovorí že ho motivujú grandslamy ak neuhra zase ani jeden budú ho motivovať aj za rok ?a ako ho motivujú ako s Popyrinom na US Open
? do Shanghaja ide asi len preto že tam dlho nebol..s prestížnym turnajom majstrov povedal že je v kariére hotovo tak potom je asi jasné že už končíme..čo by ho mohlo udržať v hre je možno nejaká kauza kde by mu bolo ukrivdene a chcel by dokázať opak aj to by záležalo či by to nepojal flegmaticky...čiže koniec no..koniec big3
Reagovat
Nola
trochu zmatocne rozpravanie, ale chapem, Novak je posledny Mohykan, nic netrva vecne a ani ziadny strom nerastie do neba.... predsa ma 37 rokov, uz je cas, uz aj presluhuje, ma aj ine povinnosti ako sluzit nenasystnym fanusikom aby im splnil nejake ich sny, 100 titulov a.p. - tento rok dosiahol to po com tuzil cele tie roky - zlato na OH, stranky boli dopisane, kapitola ukoncena, kniha dopisana, je cas napisat zaverecnu kapitolu, kde to bude rozhodne iba on, mozno na rok na Lavor cupe
Reagovat
Patik
Podľa mňa kariéru ukončí niekde v belehrade..Laver Cup je pre neho bezcenný..nemá žiadny hlbší význam.
Reagovat
turista
Asi potřeboval na okruhu Nadala víc než si myslíme. Teď když Nadal už hraje minimálně tak Novakova motivace vyšuměla.
Reagovat
Patik
Je to možné celú kariéru ich v podstate dobiehal dorovnaval zabraňoval im víťaziť na staré kolená splnil svoje poslanie a teraz už môže v mieri ukončiť kariéru a rozplynut sa v priestore a vesmíre
Reagovat
Mony
U chlapů neplatí jako u žen, že GS vítězka postupuje jako 8.na TM?
Reagovat
com
tak GS ma Sinner a Vámosák a ti postupuji
Reagovat
Nola
tam to platilo odjakziva, ved v case, ked Novakovi jeho kamosi vzali body za W tu skakali niektori tenisti, kvoli jeho istote startu na TM, on si to nakoniec aj tak uhral a zavrel im nevymachane huby....
Reagovat
PetaM
Jaký on je GS vítěz? :D :D
Reagovat
Mony
Nějak nám to uteklo
Pořád ho vidím, jak řádil na AO...a ono to bylo loni.
Reagovat
Amputace
Nevím, ale většinou, když vyhraješ GS, bodově ti to účast na TM zajistí :)
Reagovat
wojtop
Ak si dobre pamatam, vitaz GS ma zarucenu ucast v TM, ak je v rebricku do 13. miesta.
Reagovat
Krisboy
Pět turnajů nevyhraje. Já věřím, že vyhraje ještě jeden gs, možná jeden další turnaj, a skončí.
Reagovat
Krisboy
Sorry samozřejmě patřilo úplně dolů, pod Mistica.
Reagovat
turista
U něj člověk neví zda si to zase za pár týdnů nerozmyslí.
Reagovat
com
je na 9 miste, nejspis se stejne nedostane do top 8, takze musi zavcas prohlasit, ze to neni jeho cil smile
Reagovat
Nola
snad nechces povedat, ze ti tam bude chybat komiku? Novak drzi rekord 7 titulov z TM o tom sa moze akurat niektorym tenistom a tenistkam iba snivat vyhral ho ako 21-rocny, vyhral ho v case ked kralovala B3, vyhral ho vlani, ked sa profilovala nova gen. tenistov, nepotreboval k tomu clostebol, ani injekcie, on uz nic nemusi, je to jednym slovom GOAT a ty s tym nic neurobis, mozes iba za klavesnicou posielat nejake haterske pozdravy
Reagovat
com
nechces se prestehovat do Australie Vedel bych o jednom, s kym byste si meli co rict smile
Reagovat
Nola
ked nemas ziadne argumenty
Reagovat
Kandinsky1
Jen čekám, že nějaký šulin brzo přijde s oblíbeností.
Reagovat
Mistic
Reagovat
PetaM
Přijdou lepší. Dnes je možná GOAT, jednou bude podprůměr.
Reagovat
Krisboy
Reagovat
Patik
Ak tá chvíľa kedy Djokovič bude podpriemer príde veľmi rád si to pozriem.
Reagovat
Mistic
Vtipné
Reagovat
QacO
Psy stekajú djokovic ide ďalej.....
Reagovat
srnecek
lenže to, čo bude jednou, teraz nikoho nezaujíma. Nežijeme včera, ani zajtra. Žijeme v prítomnosti, či už pre potechu, alebo naopak....
Reagovat
Kandinsky1
No to je bezva, ale chtělo by to těch pět vyhraných turnajů.
Reagovat
Mistic
O počet mu už určite nepôjde. Conorsovi to ostane na večné veky. Tiež si myslím, že tento rekord není až tak dôležitý. 7 titulom na TM prekonal Rogera. O počte týždňov No.1 ani nehovorím.
Ale ešte ten jeden GS, ten jeden GS, to už je iná káva! Ja pevne verím, že v 2025 roku ten 25-ty titul získa. Novak si výdatne oddýchne, ešte posledný krát aktivuje Ultron mód a bude hotovo. Ja mu určite budem držať palce a asi nás bude aj viac!!!
Reagovat
Kandinsky1
O Connorse nejde, ale Federera určitě bude ctít překonat, proto těch 5.
Reagovat
Mistic
Rozumiem, možno áno.
Reagovat
wojtop
Ak by to chcel, asi by skusil aj nejaku ATP500, resp. domaci turnaj, ale zjavne si uz naozaj vybera. Len neviem, ci ma domyslene, ze po strate vlanajsich bodov - napr. aj z Turina - sa moze stat, ze v roku 2025 na niekoho z top8 natrafi uz v prvom tyzdni, ked este nebude dostatocne rozohraty... Uvidime.
Reagovat
com
reprezentovat by chtel, ale na domaci turnaj kasle.. trosku divny smile
Reagovat
Nola
teba to preco trapi? snad nemas kupene listky na ten turnaj ?
Reagovat
turista
Je to škoda. Bude honit holuby na střeše místo toho aby sbíral vrabce v hrsti. To že chce hrát DC a podobně tomu rozumím.
Reagovat
Patik
Necíti potrebu namáhať sa na 250ke kvôli titulom.
Reagovat
turista
To je blbý že nemá motivaci. Motivace je zapotřebí i k tomu aby člověk sbíral padaná jablka na zahrádce.
Reagovat
turista
Třeba to jednou dokáže Alcaraz. Žádný rekord není navěky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist