Djokovič už soustředí síly na antuku. Na Masters v Miami se po pěti letech nepředstaví

15. 3., 09:57
Aktuality 10
Novak Djokovič se pár dní po nečekaném krachu v Indian Wells odhlásil z navazujícího turnaje Masters 1000 v Miami. Na Floridě se měl šestinásobný šampion představit poprvé od roku 2019, i vinou slabé formy však dává přednost přípravě a své síly bude koncentrovat k antuce, na které se letos koná i olympijský turnaj. Do jarní části sezony navzdory letošním neúspěchům vstoupí stále jako světová jednička.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© Profimedia)

Novak Djokovič loni v listopadu na Turnaji mistrů ovládl čtvrtou akci po sobě (po Cincinnati, US Open a Paříži). Od té chvíle ale prohrál 4 z 13 zápasů a teprve potřetí od roku 2006, kdy v nizozemském Amersfoortu získal první titul na okruhu ATP, je v polovině března bez jediného sezonního triumfu. Letos má bilanci 8:3.

V lednu prohrál na United Cupu s Alexem de Minaurem a na Australian Open po jednom ze svých nejhorších výkon na grandslamech nestačil na Jannika Sinnera. Naposledy neuspěl tento týden na Masters 1000 v Indian Wells, kde nečekaně prohrál utkání třetího kola s italským lucky loserem a až 123. hráčem světa Lucou Nardim. Po vyřazení podobně jako v Melbourne kritizoval vlastní špatný výkon, přiznal, že se motá v "jakémsi negativním kruhu" a nepřibližuje se svým ideálním výkonům.

A něco podobného zřejmě nechce zopakovat na druhém turnaji série Masters 1000 sezony v Miami, který na Floridě startuje 20. března. Ve čtvrtek nejprve srbský žurnalista Saša Ozmo na sociálních sítích přišel s informací, že se jeho slavný krajan odhlásí, a o pár hodin později je to oficiální.

Djokovič zatím žádné prohlášení nevydal, ale už dříve prohlásil, že se bude soustředit hlavně na velké turnaje a nastupovat chce v dobré formě. A právě druhou podmínku by na Floridě pravděpodobně po neblahé zkušenosti z Kalifornie nedokázal splnit.

Šestinásobný šampion (2007, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016) se měl v Miami představit počtrnácté v kariéře a poprvé od roku 2019, kdy vypadl v osmifinále se Španělem Robertem Bautistou. Nakonec se ale pět dní před startem hlavní soutěže organizátorům omluvil a chce se na kurty vrátit v lepší formě.

Bilance Novaka Djokoviče v MiamiBilance Novaka Djokoviče v Miami (@ Livesport)

Na březnových Masters v Indian Wells a Miami získal dohromady 11 titulů, ale od roku 2016 i vinou častých absencí žádný další nepřidal.

Djokovič se nyní již bude soustředit na antukové jaro, odhlášením z Miami si dává větší prostor pro přechod na pomalejší povrch. Jeho nejbližším turnajem by mělo být od 7. dubna Monte Carlo, kde od triumfu v roce 2015 sedmkrát po sobě nepřešel přes čtvrtfinále. V létě je pro něj velkou prioritou úspěch na olympijském turnaji, který se bude konat na pařížské antuce zhruba dva měsíce po French Open.

Přestože Djokovič během března vyhrál jediný zápas, ani po vynechaném Miami nepřijde o post světové jedničky. Na své pronásledovatele Carlose Alcaraze a Jannika Sinnera má stále dostatečný náskok, po Miami ale může být minimální (teoreticky 175 bodů).


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
woody
Smysl to vůbec nedává... Chybí mu zápasy, hraje mizerně.

Jediný smysl bych viděl v tom,že ho trápí opět loket nebo zápěstí. V IW trénoval opět s rukávem, to je asi jediné co by smysl dávalo...
Reagovat
srnecek
mám dojem, že skôr mu chýba väčšia motivácia a zarputilosť, ktorá tu ešte donedávna bola....možno to nájde na antuke. A možno sa tam ešte naposledy stretnú s Rafom....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ovšem jestli se Nadal dostane přes kvaldu
Reagovat
turista
Když se zase odhlásil tak nevím jak se má dostat do potřebné zápasové rutiny. Mizerně hraje protože si dává moc velké přestávky a pak je nerozehraný.
Reagovat
GaelM
Však má na to celou antuku a klidně i RG, aby se dostal do formy na vrchol roku na LOH. Jediná těžká otázka (a možná ve výsledku klíčová) pro něj bude, jestli odskakovat na trávu, která je letos v tom programu trošku nevhodně. Jakýkoliv jiný turnaj by asi vynechal bez sentimentu, ale Wimbledon je legenda...
Reagovat
Amputace
A co čekáš? Je mu 36 let. Podobný scénář jste mohli vidět v rozptylu posledních třech let už 2x a stejně vás to překvapuje.
Reagovat
australan.tenis
Co dává a nedává smysl bych nechal na světové jedničce. Světová jednička ví nejlíp, jak poslouchat své tělo a jak správně načasovat svůj PEAK.
Reagovat
Patik
Sám nevie co vlastne chce..ide tam ospevuje to potom to odflakne z druhého sa odhlási a zase sa vráti k inému.
Reagovat
vojtanovak
Djokovič ovládl Paříž, nevyhrál Šanghaj, tu vyhrál Hurkacz
Reagovat
Ondra979
no dava to smysl..potrebuje se dat do kupy. jsem na nej zvedav na hline, ale nebude to mit lehke..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist