Djokovič vynechá asijské turné. Světová jednička se odhlásila z Masters v Šanghaji a bude odpočívat

18. 9. 2023, 15:06
Aktuality 32
Mužský tenis se v tomto týdnu po čtyřech letech vrací do Číny, ale momentálně nejlepší hráč světa Novak Djokovič (36) podzimní asijské turné včetně oblíbeného Masters v Šanghaji kompletně vynechá. Informaci potvrdil na sociálních sítích sám rekordman v počtu grandslamových trofejí. Turnaje na asijském kontinentu ale budou mít i tak hvězdné obsazení.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

"V průběhu let jsem měl v Číně jednu z nejlepších podpor, kterou jsem ve své kariéře zažil. Šanghaj patří mezi mé nejoblíbenější turnaje, moji čínští fanoušci mi budou chybět. Doufám, že se do Číny v budoucnu podívám a ještě mě uvidíte v akci," napsal se čtyřmi triumfy rekordman čínského podniku Masters.

Omluvenka Djokoviče není žádným překvapením. Rodák z Bělehradu má za sebou vyčerpávající týdny zahrnující prvenství na Masters v Cincinnati i na US Open, kde 24. grandslamovým titulem posunul vlastní mužský rekord a dorovnal absolutní rekord Margaret Courtové. Navíc v předchozím týdnu výhrou nad Alejandrem Davidovichem pomohl Srbsku k postupu do čtvrtfinále Davis Cupu a už před nějakou dobou upozornil, že jeho prioritou jsou grandslamy.

Djokovič je jediným členem TOP 15 pořadí, který není přihlášen na akci ATP 500 v Pekingu. V hlavním městě Číny přitom vyhrál všech 29 zápasů a každý ze šesti startů přetavil v triumf. V Šanghaji, kde posbíral čtyři ze svých 39 trofejí z Masters, jsou dokonce v tuto chvíli přihlášeni všichni ostatní zástupci TOP 65 hodnocení. Momentálně kraluje o více než 3 000 bodů mužskému žebříčku, v první polovině října však přijde o 750 bodů za loňské triumfy v Tel Avivu a Astaně.

Šampion tří letošních grandslamů by se měl na listopadový Turnaj mistrů v Turíně připravovat minimálně na Masters v Paříži, které startuje na konci října. Sezonu zakončí na finálovém turnaji Davisova poháru v Málaze, zisk salátové mísy je jedním z jeho letošních cílů.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Kozoroh
Nejsem z této zprávy nadšen. Rozumím, že v této kariérní & životní etapě chce co nejvíc upřednostnit grandslamy, ale ten další začne za 4 měsíce. Navzdory třem vyhraným grandslamům nemá No1e jistotu, že letošní rok ukončí jako 1., Alcaraz v race na něj ztrácí jen cca 800 bodů. V Šanghaji si mohl Djoker zajistit bodovou kompenzaci za vynucenou absenci v IW & Miami. smile

Škoda to je i kvůli jeho dlouhodobé úspěšnosti na východoasijských turnajích, konkrétně Šanghaj vyhrál 4x a Peking byl svého času jeho nejúspěšnější turnaj.
Reagovat
paddy
kdybys byl objektivní, tak víš, že Alcarazovi chybí stejné body za vynechané AO smile

je komické, jak si z něj s turistou děláte stroj pro vlastní potěšení
musí hrát všechny turnaje a překonat všechny rekordy kvůli vaší pravidelné dávce dopaminu smile smile
Reagovat
Pe3k
Turista je fanda Nadala převlečený do dresu Djokovice smile
Reagovat
turista
Byli bychom rádi aby co nejdříve dosáhl na těch 100 kousků. On ale asi ví jak na to. Že na to musí jít podobně jako Federer.
Reagovat
woody
Ba naopak, to rozhodnutí je nejlepší možné jaké mohl udělat.

Zrovna nedávno jsem viděl statistiku hodin strávených na kurtu na GS. Novak mél okolo 77 hodin. Druhý za ním byl okolo 40. To je obrovský rozdíl.

Když vezmeme v potaz, že ho občas trápí loket a rameno, tak ta pauza dává smysl a je to nejlepší rozhodnutí jaké mohl udělat.

Závěrečný dvojboj Paříž- TM je dostatečnou motivací pro konec sezóny. Tam si to buď uhraje nebo skonćí druhý, což je i tak obrovský úspěch.
Reagovat
Pe3k
https://www.youtube.com/watch?v=DsXVYLVmOcY

Amputace a ostatní fandové Nadala doporučuji přečíst každý koment pod videem. Namátkou vyberu jeden: "as a Rafa fan since 2006 this is absolutely pathetic from Rafa, why you're dragging Novak into this? the reporter asked questions about you not about Novak, try to show some respect to Novak. I think you and Roger (specially you) are so butthurted that Novak surpassed both of you and will win 3 or 4 more slams until his retirement. Novak is not only the greatest male tennis player of all time but also a great human who spoke against covid vaccines last year while you and Roger both were silent"
Reagovat
mendrit
Moc hezký rozhovor.
Nadalsmile
Reagovat
Ereinion
je to pro něho těžký skousnout no...na druhou stranu ty komenty jsou na kanále Goatkovič, takže tam bych nečekal úplně fandy Nadala smile
Reagovat
Pe3k
Na hlavním tenisovém foru je kolem toho debata na 9 stran. Pod videem jsou komenty od všech i můj a to jsem FFF (fantastický fanda Federera).
Reagovat
Orgasmator
Na jakém fóru konkrétně?
Reagovat
Pe3k
https://tt.tennis-warehouse.com/index.php?threads/nadal-on-djokovic-and-slams-%E2%80%9Ci-think-he-lives-it-in-a-more-intense-way-for-him-it-would-have-been-a-greater-frustration-not-to-achieve-it.757914/
Reagovat
Orgasmator
dík smile
Reagovat
Ereinion
on má Nadal asi i pravdu, ale za momentálního stavu to prostě od něj nezní dobře smile
Reagovat
Ondra979
no tak to se teda opravdu "nepovedlo"..rekl bych, ze Roger z toho, ze ho i Rafu Djokovic nakonec predjel taky neni nadsen, ale aspon mu dokaze pogratulovat..Nadal to evidentne neunasi a o to bude jeho mozny navrat slozitejsi..
Reagovat
turista
Tak frustraci Rafy Nadala lze pochopit. Rozumím tomu jak to myslel. Nic tak hrozného přece neřekl. Novaka Djokoviče motivují statistiky na čemž taky není nic hrozného.
Reagovat
turista
To je škoda.
Reagovat
Kandinsky1
Takže je pro něj důležitější vyhrát turnaj mistrů než být 1 na konci roku.
Logické rozhodnutí.
Reagovat
turista
Asi si potřebuje odpočinout. V Paříži a na TM nejspíš bude. Mohl by se dostat letos na 97 kousků.
Reagovat
paddy
smile smile

Teď rozhodně nikdo nebude křičet, že se okradl titul
ještě se letos okrade o Astanu a Tel Aviv a bude to komplet smile
Reagovat
Nola
smile , ked odide do dochodku, budes este ronit slonie slzy, tie nezmyselne hajty, bez hlavy a paty aspon niekto precita a reaguje, co si pocnes potom, by ma zaujimalo smile
Reagovat
bardunek666
To ale vůbec není špatná zpráva. :)
Reagovat
Krisboy
Takže už bude hrát jenom grandslamy a OH?
Reagovat
Krisboy
...a finále Pikékapu?
Reagovat
Mantra
jo
Reagovat
GaelM
+ ATP Finals, předpokládám.

Dává to smysl, vše ostatní jsou v jeho situaci jen postradatelné přípravné turnaje, které si může občas zahrát dle potřeby. Min. do příštího léta bude imho jeho největším cílem olympiáda, kde může získat poslední chybějící velký titul.

Předpokládám, že by rád překonal ten rekord ATP v počtu vyhraných turnajů (a na to by se hodily i tituly z menších akcí). Ale na přesun na menší turnaje má pořád času dost, zatím není důvod, když vyhrává většinu 1000 a GS, kterých se zúčastní smile
Reagovat
Nola
podla mna bude hrat aj Masters v Parizi, aby nasiel herny rytmus v hale
Reagovat
turista
Pravdpodobně.
Reagovat
Kandinsky1
Když už nebude mít na to vyhrávat GS, tak podle mě skončí. Nevěřím tomu, že se bude mrcasit na menších turnajích, jen aby udělal ten rekord.
Reagovat
turista
Myslím že po něm půjde.
Reagovat
GaelM
Než na to opravdu nebude mít, tak mu těch turnajů nejspíš bude chybět už jenom pár, pokud vůbec. Pak to může dokončit na 250 v Bělehradě smile
Reagovat
turista
Tak nějak.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist