Djokovič vyřídil Alcaraze ve dvou setech a je na cestě k sedmému titulu z Turnaje mistrů

18. 11. 2023, 22:40
Aktuality 40
Novak Djokovič (36) si v neděli zahraje už o svůj sedmý titul na Turnaji mistrů. Sobotní semifinálový duel se Španělem Carlosem Alcarazem (20) vyhrál srbský tenista ve dvou setech 6:3 a 6:2 a v posledním zápase sezony ho čeká v turínském finále závěrečného podniku roku 2023 Ital Jannik Sinner (22).
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

Alcaraz – Djokovič 3:6, 2:6

Djokovič na úvod zápasu přestál hodně těžké momenty, když hned v prvním gamu úspěšně odvracel dva brejkboly. Naopak v osmé hře při Alcarazově podání druhou možnost prolomení servisu svého soupeře využil. Mladý Španěl se sice snažil hrát ofenzivně, v prvním dějství nasázel 11 winnerů, také ale dělal na poměru zápasu velké množství chyb a tak první set získal Djokovič.

Ve druhé sadě si aktuální světová jednička ze Srbska vytvořila brejkboly už ve třetím gamu. Alcaraz sice ten první esem odvrátil, v dlouhé přetahované ale nakonec opět udělal nevynucené chyby a daroval Djokovičovi vedení.

Zkušený Srb se s dvoubodovým náskokem nespokojil a i dál atakoval Alcarazovo podání, které nebylo už tak dominantní jako v úvodu zápasu. Krizový moment za stavu 1:3 a výhodě pro Djokoviče však Španěl přesto dokázal odvrátit.

Vzápěti měl Alcaraz dvě možnosti srovnat stav, jenže Djokovič vytáhl svou nejlepší hru a čtyřmi míči v řadě otočil game pro sebe, aby následně zasadil vycházející tenisové hvězdě další direkt. Druhý Alcarazův ztracený servis ve druhém setu už byl rozhodujícím momentem. Djokovič si podání pohlídal a zápas ukončil mohutnou smečí.

"V prvních třech zápasech tady na Turnai mistrů jsem strávil dost času na kurtu a nebyl jsem si jistý, zda se neprojeví únava. Dnes jsem se ale cítil od prvních minut dobře. Věděl jsem, že to bude velmi intenzivní hra a od Carlose to byl opět velmi kvalitní tenis. Já jsem se naopak a snažil hrát klidně a soustředil jsem se hlavně na své podání," komentoval zápas vítěz.

Djokovič a Alcaraz proti sobě stáli popáté a bilance jejich vzájemných utkání byla doposud vyrovnaná. Turínský souboj byl však vůbec prvním, v němž některý z tenistů nezískal ani jediný set. Srbský suverén zkompletoval zápas během 90 minut a uštědřil mladému vyzyvateli zřejmě největší lekci v dosavadních střetnutích.

V nedělním finále se Djokovič střetne s Jannikem Sinnerem, který ho v základní skupině dokázal v náročné třísetové a více než tříhodinové bitvě dokázal porazit. Bude se jednat o finálový souboj, kde bude rivaly dělit více než 14 let. Větší věkový rozdíl mezi finalisty byl jen jedinkrát - v roce 1978, kdy se střetli Arhur Ashe a John McEnroe (15 let a 221 dnů).

“Jannik tu hraje nejlepší tenis svého života. Když jsme tu spolu hráli v týdnu, byla v hale opravdu skvělá atmosféra. Zítra to bude finále, takže to bude ještě hlasitější. O titul jsem ale na tomhle turnaji hrál už několikrát a věřím že se mi to znovu povede zvládnout,” dodal Djokovič, který ve finále tradičně posledního turnaje sezony stane už podeváté.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Komentáře

40
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Drzymalski
Viděl jsem jenom pár posledních gamů ale Novak hrál jako zvíře. Když ty ránu, já ještě větší! Když ty úhel, já ti to vrátím i za roh! Idemo Srbija!
Reagovat
turista
Gratulace Novakovi! Nevěřil jsem tomu, že dnes vyhraje. Vyhrál. Tak ještě vyhrát to finále a 98. titul. Stovka je tak blízko, že už tam spadne brzy.
Reagovat
Mistic
Siedmy titul z TM to by bolo niečo!!!!!! Ak dnes vyhrá Novák - super! Ak Janik - budem mu to priať.
Reagovat
turista
Kdyby vyhrál Novak tak je na 98. Za rok by mohl být na 104-105.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Patik
Reagovat
PetaM
Jannik je hlupák a zítra bude litovat.

A ta Novakova erekce v každém zápase je fakt fascinující. Žádné testy?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ubohej koment
Reagovat
vavrinec
Jako že měl schválně prohrát ? To jako vážně?
Reagovat
elsky
Gaučový management mdlého ducha..
Reagovat
com
taky si myslim, ze ho 2x za sebou neporazi.. Kdyby ten zapas schvalne nenapadne vypustil a Djokobitche do SF neposlal, mel by rozhodne vetsi sanci smilesmile
Reagovat
Kozoroh
Novak mohl z TM vypadnout jen kvůli díře v pravidlech, kdy Rune dostal dva sety zadarmo (Tsitsipas vzdal po pouhých 3 gemech). Jannikovi naopak patří dík za zabránění neférového postupu Holgera.
Reagovat
Orgasmator
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Napsal jsem koment, odeslal a...nic.

Hmm
Reagovat
woody
Proste Novak. On jasné nedominuje konkrétní části tour, ale je proste mezi TOP3 všude kam přijede. Neuvěřitelně, co tenhle chlapek dokáže a dokázal. Za mě klobouk dolu. Borec.
Reagovat
woody
Proste Novak. On jasné nedominuje konkrétní části tour, ale je proste mezi TOP3 všude kam přijede. Neuvěřitelně, co tenhle chlapek dokáže a dokázal. Za mě klobouk dolu. Borec.
Reagovat
Patik
Dnes to nebol Carlosov deň.. Vrchol jeho sezóny bol mam pocit ze na Wimbledone odvtedy len tápa a snáď po takom kolosalnom úspechu nevyhorel ako Thiem ...myslim ze aj sam Djokovic bol dnes prekvapený a čakal ťažší zápas..mal alebo mohol to byť aj atraktívnejší zápas škoda.
Reagovat
Kozoroh
Bravo velmistře tenisu!!

Carlos zpočátku do toho pálil ostrýma a vycházelo mu to, No1e měl co dělat, aby tu kanonádu vydržel, ale udržel si pevnou půdu pod nohama, počkal si na příležitost, ta přišla v závěru a tu No1e využil. Druhý set byl pak parádní podívanou, oba zahráli neuvěřitelné údery, ale bylo už znát, že herní jistota je na Serbinátorově straně.

Takže zítra repete se Sinnerem.
Reagovat
tommr
Djokovic dneska vyučoval Alcaraz už tu lekci potřeboval jako prase drbání ...
Reagovat
Drzymalski
Carlito ji potřeboval. Mě vždy potěší zvadlý ksicht Ferrrera Rošé
Reagovat
Mistic
Reagovat
Random33
Ja se budu smat, az se Djokovicovi pristi sezonu nakonec povede vyhrat kalendarni GS. Ma pro to vsechny predpoklady. Podrizuje tenisu uplne vse, je zdravej, fyzicku ma suverenne nejlepsi ze vsech hrajicich tenistu. K tomu mu vyrazne pomaha generace labilnich, o 10 nebo 15 let mladsich, ale vyrazne fyzicky horsich hracu. Jeho zastavi pouze zraneni nebo ztrata motivace.
Reagovat
smazaný uživatel
Už letos mohl vyhrát, kdyby se neposral ve Wimbledonu. To, že letos nevyhrál kalendářní ho bude strašit do konce života. Posral si to sám. Hraje v nejslabší éře tenisu v historii. V nejslabší éře tenisu v historii.
Reagovat
turista
Chce překonat Connorse a jeho 109 titulů. Myslím si že se mu to podaří.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Patik
Reagovat
Drzymalski
109 je jenom číslo navíc z jiné doby tenisu. Tipnu si že Connors vymetal pouťáky o které by král Novak I. ani nezavadil.
Reagovat
GaelM
Nicméně má je smile Tím spíš by bylo záhodno ten rekord překonat, aby aktuální rekord už nemohl být snižován nějakými pochybnostmi.
Reagovat
wojtop
Tel Aviv, Toulouse 2x, Washington, Boca Raton, La Quinta 2x, Columbus, Las Vegas, Memphis, Rotterdam, Canton, Monterrey, North Conway, Stowe, Indianapolis, Tulsa, Roanoke 2x...
Reagovat
makro99
Takhle to zní exoticky, ale tehdy ta termínovka vypadala úplně jinak... Boca Raton = Miami, La Quinta = Indian Wells; Rotterdam a Indianoplis bývaly špičkově obsazené top turnaje atd.
Reagovat
turista
Ty turnaje byly daleko méně obsazené než dnes. Po roce 1984 už ho pravidelně poráželi hráči jako Lendl, Wilander, Edberg, McEnroe, Noah, Becker a další. Takže po 32 letech věku Connors vyhrál už jen 4 malé tituly.
Reagovat
turista
Ano. Ale Connors stále figuruje na tom prvním místě Open éry se 109 tituly. Novak je široko daleko jediný tenista, který ho může z téhle pozice sesadit.
Reagovat
turista
Je to takový "kolotočářský" rekord. Ale bude fajn když ho Novak dolepí a třeba i překoná.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Kojinho
V jeho věku byl v počtu GS za Alcarazem. ????
Reagovat
NovacekTP
smile Novakovi. Opravdu pěkný závěr sezony.smile
Reagovat
smazaný uživatel
Nymand Alcaraz. Má z Djokovice mindrak jak Nadal. Djokovic ve ctyriceti nebo kolika porazi všechny kdykoliv se mu zachce. Tahle generace labilů bude prohrávat s ním ještě za 5 let. Prostě nymandi.
Reagovat
elsky
To je zase koment . Vždyť prohrál před pouhými čtyřmi dny a na tiskovce po zápase i uznal, že neudělal nic špatně, ale Jannik byl famózní.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nejseš spíš tiketový měkýsek?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist