Djokovič zdeptal Mannarina dvěma kanáry, už 58. grandslamovým čtvrtfinále vyrovnal Federera

21. 1., 06:01
Aktuality 59
AUSTRALIAN OPEN - Novak Djokovič (36) vyhrál s francouzským veteránem Adrianem Mannarinem (35) i pátý vzájemný zápas. Na Australian Open zvítězil drtivě 6:0, 6:0, 6:3 a postoupil do 58. grandslamového čtvrtfinále, čímž vyrovnal rekord Rogera Federera. V Melbourne je mezi osmičkou nejlepších počtrnácté v kariéře, o semifinále se utká s Taylorem Fritzem (26).
Novak Djokovič postupem do 58. grandslamového čtvrtfinále vyrovnal rekord Rogera Federera (© Profimedia)

Djokovič – Mannarino 6:0, 6:0, 6:3

Novak Djokovič hrál loni finále na všech čtyřech grandslamech, tři z nich ovládl a na Australian Open je znovu největším favoritem. Pokud by tuto roli dokázal potvrdit a získal 25. grandslamový vavřín, osamostatnil by se v historických tabulkách na prvním místě, o které se momentálně dělí s Margaret Courtovou.

Melbourne je jeho nejúspěšnějším grandslamem. Triumfoval celkem 10krát a při posledních čtyřech startech nenašel přemožitele. Ročník 2021 přitom ovládl s natrženým břišním svalem a loni ho nezastavilo zranění hamstringu.

Ani letos nedorazil na úvodní major sezony v optimální kondici. Trápilo ho nachlazení a problémy s pravým zápěstím, které řešil během United Cup. Zatímco v úvodních dvou kolech potřeboval kvůli poklesům intenzity čtyři sety proti Dinu Prižmičovi i Alexeji Popyrinovi, v posledních dvou duelech síly pošetřil.

Po třísetovém vítězství nad Tomásem Martínem Etcheverrym v osmifinále rozcupoval naděje světové devatenáctky Adriana Mannarina. Šestatřicetiletý Srb deklasoval o rok mladšího Francouze, který předchozí tři výhry vybojoval v pětisetových bitvách, drtivě 6:0, 6:0, 6:3 a vzájemnou bilanci upravil na 5:0.

První game Djokovič ztratil až ve druhé hře třetího dějství. Z Mannarina spadl tlak z blížícího se čím dál většího debaklu a fanoušci bouřili. Srbský favorit ovšem pokračoval v soustředěném výkonu a zápas ukončil bez ztráty servisu.

"Tohle byl rozhodně můj nejlepší zápas na turnaji. Ten game ve třetím setu jsem chtěl opravdu prohrát, protože napětí na stadionu rostlo. Potřeboval jsem ho odstranit, abych se mohl znovu soustředit na ukončení zápasu," pousmál se Djokovič v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"Hrál jsem opravdu skvěle a soustředil se od prvního do posledního míčku. Výsledek úplně nereflektuje kvalitu soupeře, ale dnes mu to nesedlo. Já byl naopak od začátku dobře naladěný a připravený na dlouhé výměny, To se potvrdilo a byla to pro mě dobrá prověrka," pochvaloval si Srb, který v Austrálii prodělal krátkou virózu.

"Cítím se teď opravdu dobře. Mám za sebou rychlý zápas a jsem v dobré kondici, což je pro mě po té nemoci dobrá zpráva. Teď na další program nemyslím, protože je to daleko. Připravuju se zápas od zápasu a jsem spokojený tam, kde jsem," dodal rodák z Bělehradu.

Djokovič, jenž jako první muž v open éře odehrál 100 zápasů na všech čtyřech grandslamových akcích, vylepšil svou bilanci na Australian Open na 93:8 a počtrnácté z 19 startů postoupil do čtvrtfinále. Od roku 2007 se do něj nedostal pouze jednou.

Celkově Djokovič postoupil do 58. grandslamového čtvrtfinále, čímž vyrovnal mužský rekord Rogera Federera.

Poslední porážku v Melbourne Parku Djokovič utrpěl již v roce 2018 v osmifinále proti Hyeonovi Chungovi. Od té doby na Australian Open zvládl všech 32 utkání.

Ve čtvrtfinále Australian Open má Djokovič bilanci 10:3. Pokud v něm v minulosti uspěl, vždycky to nakonec dotáhl až k triumfu. Letos si o semifinále zahraje s Taylorem Fritzem, s nímž vyhrál všech osm předchozích soubojů a dohromady ztratil jen dva sety.

Američan přehrál 7:6, 5:7, 6:3, 6:3 loňského finalistu Stefanose Tsitsipase, poprvé v kariéře postoupil do čtvrtfinále Australian Open a na 12. pokus si připsal první skalp TOP 10 na grandslamech. Ve čtvrtfinále podniků velké čtyřky je celkově potřetí a bude usilovat o první semifinále.

I tentokrát ve čtvrtfinále narazí na člena Big Three, předloni ve Wimbledonu nedokázal dorazit zraněného Rafaela Nadala a loni na US Open schytal výprask právě od srbského rekordmana.

 

Sinner – Chačanov 6:4, 7:5, 6:3

Jannik Sinner v loňské sezoně získal první trofej z Masters, zahrál si premiérové semifinále na grandslamech, dovedl svou zemi k triumfu v Davis Cupu a v posledních měsících roku minimálně jednou porazil všechny ostatní členy TOP 4 žebříčku.

Na Australian Open se tak logicky řadí mezi největší favority. Finalista posledního ročníku Turnaje mistrů pokračuje v mužské dvouhře jako jediný bez ztráty setu. Ital si postupně poradil s Boticem van de Zandschulpem, Jesperem de Jongem, Sebastiánem Báezem a naposledy s loňským semifinalistou Karenem Chačanovem.

Proti ruskému tenistovi se nadřel nejvíce. Na kurtu sice strávil dvě hodiny a 35 minut stejně jako v prvním kole, nicméně musel řešit 10 brejkbolových hrozeb. O servis ovšem přišel jen jednou, pětkrát ho sebral soupeři a vzájemnou bilanci upravil na 4:1.

Postupem do čtvrtfinále vyrovnal své maximum v Melbourne Parku, kde je ve druhém týdnu třetím rokem po sobě. O druhé semifinále na grandslamech (Wimbledon 2023) se popere s Andrejem Rubljovem.

Rubljov – De Minaur 6:4, 6:7, 6:7, 6:3, 6:0

Andrej Rubljov vyhrál velmi vyrovnaný souboj s Alexem De Minaurem a po více než čtyř hodinách boje obhájil čtvrtfinále na Australian Open. S Australanem srovnal vzájemnou bilanci na 3:3. Ve svém jubilejním desátém čtvrtfinále bude usilovat proti Janniku Sinnerovi o první semifinále na grandslamu. Letos neporažený Rublev si také připsal již 300 výhru na profesionálním okruhu.

De Minaur, který si na začátku roku připsal skalpy Novaka Djokoviče a Alexandra Zvereva na United Cupu poprvé v sezóně prohrál s hráčem TOP 10, už třetí rok v řadě skončil v osmifinále a přišel o možnost si zahrát poprvé mezi nejlepšími osmi hráči domácího grandslamu.

 

Výsledky Australian Open ve dvouhře mužů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

59
Přidat komentář
enfee
Fritz pro nej bude zakusek. Podle me podobny vysledek jako s Mannarinem
Reagovat
woody
Novak dnes výsledkově hladce, za což jsem rád. Nicméně se nemůžu zbavit dojmu,že je tam stále na FH příliš mnoho topspinu, oproti loňskému AO a TM je ten FH prostě pomalej. Chce to víc aktivity, jinak to bude těžké...
Reagovat
turista
Souhlasím. Minulou sezónu měl Novak forhend opravdu dunivý skoro jako del Potro.
Reagovat
australan.tenis
Je to celkem paradoxní, protože ten FH zagresivnel kvůli zranění hamstringu na AO 2023. Aneb všechno zlé je pro něco dobré. Bylo by fajn, kdyby se k němu zase vrátil. Ale možná poranění zápěstí ještě neumožňuje ukázat plný potenciál.
Reagovat
Patik
Nole má na ľavákov vycibrenu taktiku..pouziva ju na každého lavaka a zakaždým to krásne platí ..Manarino hral dobre ale Novak má proste na lavacku hru odpovede..
Reagovat
QacO
Krása co dnes Djoko zahral Mandarin hral celkom slušne ale Djoko mal na všetko odpoveď.
Tak ešte 3 zápasy a slnko zaleje celý TenisPortal a široké okolie....
Reagovat
Martan1
Prostě normální nuda. Kdyby si to ve finále rozdal někdo jinej, úplně jedno kdo, bylo by to pro celý tenis už lepší. Taktika na Djoka? Medveděvovy nekonečný výměny a pak po prvním setu na WC pro stimulant jako to dělá Djok.
Reagovat
Pe3k
Sinner a Alkáč mají slušnou šanci Jokera porazit.
Reagovat
Ondra979
jo urcite maji..neni to lozene jak si nekdo mysli, Djoko se na vyhru bude muset poradne namakat a jiste nic nema..
Reagovat
Patik
Dokážu ho poraziť ale nie na tomto kurte.. Take sebavedomie ešte nemajú.. To by musel Djokovic pekne domrvit zápas co je teda veľmi malá pravdepodobnosť a hlavne ak postúpi do finále tam hrá ešte dvakrát tak dobre ako hral počas turnaja.
Reagovat
Ondra979
uvidime, ve Wimbledonu se take zdalo malo pravdepodobne, ze by Djoker mohl prohrat s Alcarazem a stalo se...tady pro nej hraje to, ze je zde jeste o neco silnejsi, ale zase ho mohou cekat 2-3 tezsi zapasy po sobe, resp. 2 minimalne a uvidime, co to s nim udela...jednou se uz musi projevit ze mu neni 28, ale skoro 37.. je jen otazka kdy se tak stane
Reagovat
australan.tenis
Sinner vypadá skvěle, laser sharp.

Doufám, že už mu pomalu začínáš věřit, že bude budoucím několikanásobným šampionem. Já mu věřil vždycky. On to jenom potřebuje prolomit, jako Lendl tehdy.
Reagovat
jackiec
srb nemůže za to, že celá předchozí next gen ale i budoucí je k smíchu a že ho nedokáží na GS porážet jako fedex, nadal, stan či kovová kyčel.
Reagovat
australan.tenis
Chtěl jsi říct porazit. Oni ho nebyli schopní porážet. Oni byli schopni ho porazit čas od času (FedEx, Dopal, Wawra)....
Reagovat
Amputace


Djokoviče dokázal porážet i Medvěděv, natož Nadal s Federerem. Federer musel zestárnout, aby měl Djokovič šanci, do svých 3Oti let byl Federer jasně lepší hráč, který ze tří zápasů proti Djokovičovi zpravidla dva vyhrál.

Proti Nadalovi zase potřeboval roky 2015-16, aby nad zdecimovaným rivalem, který tehdy prohrával úplně s každým, nahrabal skóre. Když by se to vzalo podle sezón, pouze ve čtyřech z celkových 16ti sezón vzájemné rivality měl Djokovič nad Nadalem pozitivní H2H (2011, 2014, 2015 a 2016). Nadal 7x (2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2017 2022). A 5x to bylo nerozhodně (2013, 2018, 2019, 2020 a 2021). Takže v celkovém kontextu spíše platí, že Djokovič čas od času porazil Nadala.
Reagovat
Kozoroh
Jo, tak sezóny 2015-16 ti vadí, ale že Novaka před rokem 2010 brzdila celiakie, to už nezohledňuješ. Inu, dvojí metr.
Reagovat
Amputace
Ano, kdežto tvrzení, že Nadal s Federerem Djokoviče "čas od času porazili" je naprosto objektivní metr hodnotící zcela věcně jejich rivalitu.

Nepředvádíš dvojí metr spíš ty: když proti mně se vymezuješ, ale ten canc nade mnou bez povšimnutí přecházíš? Nebo se s ním snad dokonce ztotožňuješ?
Reagovat
Kozoroh
To neříkám, s příspěvkem australan.tenis se neztotožňuji. Nadal si proti No1emu udržoval výhodu na antuce a Roger byl i po 30ce schopen Djoka víckrát porazit. To, že jsem ve své první reakci nereagoval na něj, to ještě neznamená, že bych s ním souhlasil. Není jen černá a bílá.
Reagovat
turista
Souhlasím. Ale stran Djokovičovy rivality s Nadalem se s Rafafans jednoduše nedohodneme přes veškerý respekt k Rafovi i jeho fans.
Reagovat
Amputace
Na čem se neshodneme? Na tvrzení, že byl Nadal schopen Djokoviče čas od času porazit, ale rozhodně ho neporážel? Nebo ještě na něčem jiném?
Reagovat
Amputace
Právě že není jen černá a bílá, přesně tak. A to, co jsem napsal, proto možná mělo i nějaký spouštěč.
Reagovat
Kozoroh
Není to ale poprvé, co jsi zde prezentoval narativ, že Novak si na Rafovi nahonil H2H v sezónách 2015-16. A to byl zas můj spouštěč.
Reagovat
Amputace
Ano, máš pravdu, tento narativ zde skutečně prezentuji. Novakova nejlepší a Nadalova nejhorší forma se tehdy potkala ve vzájemné konfrontaci asi šesti zápasů. Škoda, že si to nenačasovali na někdy jindy.

Hlavně to je něco jiného, než Djokova alergie na lepek a Nadalovy chronické problémy. Tam si nemají moc co vyčítat (Novak do roku 2010).
Reagovat
Amputace
Jak budeme posuzovat všechna vítězství Djokoviče mezi lety 2005-2022, když Nadala v té době brzdil Mueller-Weissův syndrom, a když vítězství Nadala do roku 2010 neplatí kvůli Djokovičově alergii na lepek?
Reagovat
srnecek
asi ma nikdy neprestanú baviť tieto podmnožiny, kontexty, okolnosti ....ale myslím to v dobrom. Jasne, trochu podpichovačne, ale v dobrom. Však tieto komentáre, keby neboli niekedy konfrontačné, by boli relatívne nudné. Takto sa sem-tam nechá niekto vyprovokovať, a zaujímavá diskusia je na svete. A tu musím smeknout pred Amp., že ako Nadalista, v súčasnej ťažkej situácii pre fans Rafu, komunikuje slušne a vecne. Adekvátne k príspevkom. A že vôbec komunikuje. Mnohí sa radšej odmlčali...
Reagovat
Kozoroh
Každý má někdy zdravotní problémy, nejenom Nadal. U Nadala se to akorát, mi to připadá, nejvíc zdůrazňuje, vyvyšuje.
Reagovat
Amputace
To se ti zdá, protože trpí chronickými problémy už od puberty a celou dobu se to o něm ví. U mladého Djokoviče se také neustále řešilo, proč skrečuje zápasy a co s ním je. Navíc z big3 těch turnajů či dokonce částí sezón vynechal zdaleka nejvíc, tak dá rozum, že se to u něj řeší a novináře to zajímá.
Reagovat
Kozoroh
Žádný tenista, resp. lidi okolo něj, si ze zranění nevybudoval takovou agendu, jako Nadal a jeho tým. Strýček Toni označil Rafu za zraněného člověka, který hraje tenis. A Rafa se v dávnější minulosti nerozpakoval označovat zranění za důvody svých proher, čímž shazoval vítězství svých soupeřů a dal vzniknout vtipu, že "zdravý Rafa neprohraje".
Reagovat
Amputace
Za mě pořád lepší, než každý "druhý" zápas, ve kterém prohrávám, skrečovat a pak nebýt schopen ani pořádně vysvětlit, co mi je. Ale to je otázka názoru.

To, že by Nadal zranění označoval přímo za důvody svých proher (takto necitlivě), si tedy nevybavuji. Ale sleduji ho až od roku 2007, předtím nevím. Anebo jsem samozřejmě mohl něco přehlédnout, nedívám se na každou jeho tiskovku. Ale co já pamatuji takové ty velké prohry, po kterých následovala pauza, tak vzdal soupeři respekt pokaždé. Spíš jsem se setkal s tím, že byl na zranění téměř neustále dotazován a tak o nich tedy mluvil. Mít celý život chronické zranění asi nebude snadné a bude to na sebe navalovat spousty dalších problémů a do značné míry ovlivňovat sportovní život jako takový.
Reagovat
Ereinion
Reagovat
Fandina
Nick Kyrgios coby komentátor je super. Komentuje jednak při vstupech do studia a také komentuje zápasy anglicky, na eurosport.com jsem viděla i jeden stream ze studia komentátorů při zápase a všimla jsem si, že ho to asi baví, když druhý komentuje, tak často pokyvuje hlavou a sám je při komentování hodně pozitivní.
Reagovat
Kozoroh
Djoker-Mannarino 6:0, 6:0, 6:3

Je patrné, že se No1e otřepal z chřipky něco co to měl na začátku turnaje a své výkony kolo od kola navyšuje. Jeho údery měly skvělou délku i úhel, winnerů nastřílel mnohem víc než soupeř. To mi dodává před střety se Sinnerem v SF a Alcatrazem/Medvědem ve finále optimismu.

58. ČF na GS pro No1eho, to je vizitka Djokovy brilantní konzistence, ve které překonává i Rogera. Vzal mu rekordy v počtu finále i SF a letos padne i ČF rekord.
Reagovat
Blondie
Spíš nachlazení, s chřipkou (pravou) by nedokázal hrát ani Nole :)
Reagovat
srnecek
Ano, s hrou Noleho dnes spokojnosť. Súper nehral zle, a skóre trochu skresluje, ale dnešná forma dává predpoklad rúbať opäť vysoko. Tak len udrzat tento level...
Reagovat
jackiec
čtvrtfinálové vítězství by znamenalo 700. vítězství na hardu v kariéře, první je nyslím fedex 783.
Reagovat
Mantra
"Novak Djokovič (36) vyhrál s francouzským veteránem Adrianem Mannarinem (35)"

takže ND o rok starší, ale veterán je tady "Mandarinka"
Reagovat
Mantra
btw. Mandarín se mi moc líbí, myšleno jeho hra, která je zajímavá... něco jako Rišelije G., taková francouzská škola.
A výsledky taky nenápadně přidává už roky. Opomíjený hráč s cennými skalpy. Takovej francozskej Kohlshreiber
Reagovat
farr
No je fakt, že pojem veterán spíš sedí třeba na Wávru, GS šampion za zenitem, stále v ruce to má, ale výkonost už ne. Francouz je takový úkaz, zrající burgundské víno, čím starší ťím lepší v 35.5 letech udělat svůj TOP ranking to je bizár trochu. Ale jak říkám veterán to je, Nole ho dnes přejel jak nějakej mlaďoch, ve stylu Alcatraze, vůbec nedal čuchnout.
Reagovat
Ondra979
nj to je zajimavy paradox..mandarinky je mi skoro lito, je to opravdu ukaz ale nedalo se nic delat...takhle jednou prejel Fedex tady Del Potra, taky dva kanary mu dal, ale to byl o dost mladsi tehdy nez je dnes Djoker, ma az silenou vykonnost kdyz mu to sedne na to kolik mu je..uvidime, co na to ocekavany souper v predpokladanem SF Janek ,ktery zde hraje taky vyborne
Reagovat
Krisboy
Forza Jannik! Parádní zápas. Kačeny je mi trochu líto, hrál moc dobře a aspoň set si zasloužil...ten forehand do pásky v 11 gamu druhýho setu byl osudný.
Reagovat
vavrinec
Reagovat
GaelM
Vypadá to, že počáteční nejistota je zažehnána Tenhle odpočinek může být rozhodující, navíc s Fritzem to taky asi nebude zápas na 5h. Pokud dojde na SF proti Jannikovi, bude Djoker ready.
Reagovat
australan.tenis
Než zde Nadalovska sekta v čele s Amputácii začne spamovat, že Mannarino hrál špatně, ať se raději podívají na zápas. Mannarino předvedl skvělý výkon (Nadala by si s těmi úhly vodil jak školáčka).

Blahoslaven budiž veliký slovanský král Nole.
Reagovat
Mistic
Spočiatku som mal o Noleho trošku obavu (viróza je problém v takomto leveli vrcholového sportu). Už nemám. Je to prírodný úkaz a možno najlepší športovec histórie. Všimli ste si? Minutáž od prvého zápasu: 4 hod, 3+, 2+, 1+. Ďalší zápas by mal dať pod hodinu Nole idemo!!!
Reagovat
dappe
Nejlepší sportovec historie opravdu ne...
Reagovat
australan.tenis
Ali, Djokovič, Karelin, Phelps a Bolt. Easy TOP 5!
Reagovat
Amputace
Ale. Tenisový. Nadšenec je zpět... Nemáš náhodou ban?
Reagovat
Amputace
Podle nicku si říkám, že déle než do skončení AO si životnost tady na TP nedáváš...
Reagovat
australan.tenis
Na nesmyslné provokace nereaguju. Ale až budu v hledišti na čtvrtfinále night session v RL aréně a až budu na obouch mužských semifinále v Rod Laver aréně, tak si nostalgicky vzpomenu, jak moc to Nadalovi nikdy nešlo na AO a jak ho nikdy nevyhrál přes GOATkovice. :))

PS Nadal klesl opravdu hluboko, stal se ambasadorem pro Saúdskou Arábii, kde se porušují lidská práva denně. To jenom krásně podtrhuje jeho bezcharakternost, která se s ním táhne už od dob jeho dopingových skandálů. :)) Křeč!
Reagovat
Amputace
Ty jsi křeč, ty šašku
Reagovat
Pe3k
To máš pravdu, Nadal se zase nechal koupit, asi má málo peněz
Reagovat
Marduch
Jestli je to pravda, tak se potvrdilo se, že pro Rafu je přehled o dění ve světě španělskou vesnicí. Nevěřím, že by měl takový kachní žaludek.
Reagovat
turista
Rafa není žádný prosťáček. Ty peníze od Saúdů byly asi tak velké, že to nebylo lze odmítnout.
Reagovat
Patik
Je miliardár a stále mu je málo..
Reagovat
Amputace
Reagovat
Ondra979
je to bohuzel tak..tohle je zklamani, ale tak to nekdy chodi
Reagovat
turista
Miliardář je. To ano.
Reagovat
fandorin78
Djokovič si lehce zatrénoval.
Reagovat
farr
No prostě mandarinka je opravdu asi kus banánu jelikož, už jen proto, že prej nechce vůbec vědět proti komu hraje další zápas a sice se mě to nechce moc věřit, ale údajně až při nástupu na kurt uviděl svatého Ježíška a tak se z toho podělal , že byl rád že nedostal 3 ptáčky zpěváčky. Mentalista, taky nemoh dát šanci Noldoj aby zaklapnul znova sluchátko nooboj Beníkoj Sheltonů... velká škoda, tenhle spratek z juuuesej totiž potřebuje výprasky jak koza drbání, aby si uvědomil kam patří, heh.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist