Djokovič zvládl čtvrtfinále US Open i potřinácté. S Fritzem vyhrál i osmý souboj a zase překonal Federera

5. 9. 2023, 23:07
Aktuality 18
Novak Djokovič (36) startuje na US Open po dvou letech a pokračuje v útoku na vyrovnání absolutního rekordu Margaret Courtové v počtu grandslamových trofejí. Mužský rekordman přehrál 6:1, 6:4, 6:4 domácí naději Taylora Fritze (25), Američana porazil i v osmém vzájemném souboji a i potřinácté zvládl čtvrtfinále závěrečného majoru sezony. O jubilejní 10. finále ve Flushing Meadows bude usilovat v pátek proti domácímu mladíkovi s dělovým servisem Benu Sheltonovi (20).
Novak Djokovič (© Profimedia)

Novak Djokovič se v letošní sezoně soustředí hlavně na gradslamové turnaje a navzdory pokročilejšímu věku na podnicích velké čtyřky stále dominuje. Po 10. triumfu na Australian Open a dalším prvenství na French Open se stal s 23 tituly mužským rekordmanem a jako jediný v historii ovládl všechny majory alespoň třikrát. Jediný nezdar zaznamenal ve finálové pětisetové bitvě ve Wimbledonu se svým aktuálně největším rivalem Carlosem Alcarazem.

Další šanci na vyrovnání absolutního rekordu Margaret Courtové v počtu grandslamových trofejí má na US Open, kde loni nemohl kvůli odmítavému postoji k vakcíně na Covid startovat a předloni byl jedinou výhru od zkompletování kalendářního Grand Slamu. V rámci probíhající sezony amerických betonů je stále neporažen, ve finále na Masters v Cincinnati vrátil porážku Alcarazovi a 95. vavřínem se přiblížil k metě 100 titulů.

Statistiky zápasu Fritz - Djokovič

Na US Open zvládl čtyři z pěti utkání bez ztráty setu. Jedinou výjimkou je obrat z 0:2 proti krajanovi Laslovi Djeremu ve třetím kole, jemuž ovšem povolil v posledních třech dějstvích dohromady jen pět gamů. Důležité a hlavně rychlé vítězství si připsal v úterý proti domácímu Taylorovi Fritzovi. Organizátoři aktérům alespoň částečně zatáhli střechu, aby nemuseli hrát na přímém slunci, a Djokovič se na kurtu ve více než 30stupňovém horku a vysoké vlhkosti zdržel jen dvě hodiny a 38 minut.

Za to vděčí hlavně skvělé úspěšnosti na brejkbolech. Srbský favorit odvrátil 10 z 12 hrozeb a sám využil šest z devíti šancí, které si v průběhu utkání vypracoval. S dotáhnutím zápasu do vítězného konce to neměl vůbec jednoduché, Američan výborně returnoval a ve všech posledních třech gamech na příjmu měl vždy minimálně jeden brejkbol. Djokovič se nechal za stavu 4:3 a 40:40 rozhodit výkřikem fanouška po skvělém servisu a game nakonec ztratil. Fritzovi však následně sebral podání znovu a duel i přes další komplikaci v podobě brejkbolu uzavřel.

Fritz prošel mezi nejlepší osmičku na US Open poprvé a naprosto suverénně. Ani jednomu protivníkovi včetně Jakuba Menšíka nepovolil set a vyhrál 49 z 50 gamů na vlastním podání. Proti Djokovičovi, který je mnohými označován za nejlepšího hráče na returnu všech dob, však v náročných podmínkách tvrdě narazil a o servis přišel šestkrát. V úvodní sadě si ho dokonce neuhájil ani jednou.

Djokovič vylepšil vítězstvím nad Fritzem, na něhož našel recept i v osmém střetnutí a posedmé bez ztráty setu, hned několik úctyhodných sérií. S Američany vyhrál už 30 soubojů v řadě (naposledy nestačil na Sama Querreyho ve Wimbledonu 2016) a zvládl i své 13. čtvrtfinále na US Open a také i 12. duel s domácím zástupcem v tomto dějišti.

Navíc postoupil do rekordního 47. grandslamového semifinále a odpoutal se v této statistice od Rogera Federera a připsal si už 250. skalp TOP 10. Pošesté v kariéře si zahraje semifinále na všech grandslamech v sezoně, což je nový rekord open éry. Dosud se dělil o první místo s Federerem.

V pátek bude útočit na své již 10. finále ve Flushing Meadows. Trojnásobný šampion, který si už po postupu do druhého kola zajistil návrat na post světové jedničky, má v semifinále grandslamů bilanci 35:11. Osm z 11 nezdarů v této fázi zapsal před startem sezony 2013. Od té doby na majorech dominuje.

V pátečním semifinále se poprvé utká s domácím Benem Sheltonem, který v nočním čtvrtfinále vyhrál derby s Francesem Tiafeoem a poprvé na hlavním okruhu postoupil do semifinále.

O dalších semifinalistech se rozhodne ve středu. Obhájce titulu a stále lídr žebříčku Carlos Alcaraz změří síly s Alexanderem Zverevem a ještě předtím se v ruském derby utkají předloňský šampion Daniil Medveděv a Andrej Rubljov.

• US OPEN 2023 •
USA / New York, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
úterní výsledky (05. 09. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Djokovič (2-Srb.) - Fritz (9-USA) 6:1, 6:4, 6:4
Shelton (USA) - Tiafoe (10-USA) 6:2, 3:6, 7:6, 6:2

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
Tenisovy.nadsenec
https://youtu.be/RSD5ca0qDyk?si=6Tox5BHeDuK-A0oB

Krásný rasismus vůči GOATkovicovi.smile
Reagovat
Krisboy
Už zas? Kolikrát ještě? smile
Reagovat
Pe3k
Novak i Nadal mají podobné množství odehraných i vyhraných zápasů, ale Djokovic má o 64 vítězství nad top 10 hráči víc smile
Reagovat
Orgasmator
O to větší je to borec smile
Reagovat
paddy
Jak porazit v SF nenasazeného hráče

Dobře jim tak smile
Reagovat
QacO
Djoko si to pekne postrazil aj keď hrať v pekelnom kotli není med lízať...
Pomaly sa zhmotnuje nedeľné finále djoko - alkac fuuu to zas bude masaker dúfam že s úspešným koncom pre djokoviča !!! + 21 smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Taylor naozaj slabúčký, ako bábetko v Jokerovích rúkách. Dajte Jokerovi súpera, toto nie je dôstojné GSsmilesmile
Reagovat
baba
Kuš, buďme rádi, že v tom vedru mohl Djoko pošetřit síly na Karlose. Bude je potřebovat !!!!
Reagovat
Usm
pokud Medvedev zopakuje výkon z finále 2021, tak Karlos v tom finále ani být nemusísmile
Reagovat
Krisboy
Ten už nezopakuje nikdy.
Reagovat
No-le
Pokud bude stát stále 3M za baseline, tak ne.
Reagovat
Krisboy
Tak to stál i tenkrát, ne? Tím to není.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Bylo to podprůměrným výkonem unaveného Djokovice. :)
Reagovat
annah
A asi byl i víc pod tlakem a vystresovany z šance vyhrát sezónní GS. Poprvé po Laverovi.
Reagovat
No-le
Mluvím o potencionálním utkání s Alcarazem
Reagovat
Krisboy
Ale Medvěd jinak hrát neumí, tohle je prostě jeho styl. Nemyslím, že by nějak měnil styl podle soupeře nebo vymýšlel speciální taktiku. Ja si spíš myslím, že je od finále AO 2022 je to jinej hráč, horší. Nadal mu srazil sebevědomí podobně, jako tenkrát ve Wimbledonu Petra nebohé Evženě.
Reagovat
Krisboy
A taky, jak píše výše annah, Djokovič byl tenkrát pod obřím tlakem, v takové situaci byl i on poprvé...
Reagovat
arvncr
Větší šanci než Medvedev má proti Alcarazovi Zverev, ale i u něj to vidím tak na 21,53 %, u Medvedeva pak 16,84 %. V případném finále pak Djokovic 46,84 %.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist