Dokonalý lék na deprese. Sakkariová v Mexiku slaví druhý a nejcennější titul

24. 9. 2023, 06:56
Aktuality 86
WTA GUADALAJARA - Stabilní hráčka světové špičky Maria Sakkariová v 28 letech slaví teprve druhý a dosud nejcennější titul. Řecká tenistka vyhrála bez ztráty setu turnaj WTA 1000 v oblíbené mexické Guadalajaře, když ve finále porazila 7:5, 6:3 finálovou debutantku Caroline Dolehideovou (25) z USA, mírně vylepšila svou nelichotivou bilanci v závěrečných fázích turnajů a nejlepším možným způsobem našla cestu ven z depresivního období.
Profily hráčů
Maria Sakkariová (Profimedia)

Maria Sakkariová je už čtyři roky členkou TOP 30, od září 2021 stabilní hráčkou TOP 10 a několik týdnů ve světovém žebříčku strávila na 3. místě.

Přesto měla na kontě jediný titul a to ještě z podniku nejnižší kategorie WTA 250. Osmadvacetiletá Řekyně totiž často nezvládá víkendová vyvrcholení turnajů.

A když na začátku srpna neuspěla ve finále ve Washingtonu a na US Open na třetím grandslamu po sobě vypadla v 1. kole, upadala do depresí.  "Ztrapňuju sama sebe, asi si musím od tenisu odpočinout," soukala ze sebe nešťastná Řekyně.

Pauzu si naštěstí neudělala. O necelý měsíc později slaví největší úspěch kariéry.

Osmadvacetiletá Řekyně vyhrála turnaj WTA 1000 v oblíbené Guadalajaře, kde kde si předloni odbyla debut na Turnaji mistryň (semifinále) a před rokem došla do finále prvního ročníku tamní 'tisícovky'.

Letos své snažení dotáhla až na samotný vrchol. V druhém největším městě Mexika ležícím na západě země využila nezvykle slabého startovního pole (s Ons Jabeurovou byly jedinými zástupkyněmi z TOP 10) a soutěží prošla bez ztráty setu.

Sakkariová třikrát potvrdila roli favoritky proti soupeřkám ze druhé světové stovky, nezaváhala s 56. hráčkou světa Camilou Giorgiovou a pouze jednou čelila člence elitní padesátky. Paradoxně právě se světovou jedenáctkou Caroline Garciaovou v semifinále ztratila nejméně gamů (6:3, 6:0).

V sobotním finále prodala zkušenosti proti Caroline Dolehideové, která až dosud nebyla nikdy ani v semifinále menších turnajů. O tři roky mladší Američanku přehrála v prvním vzájemném střetnutí 7:5, 6:3.

"Vyslechli jsme si tolik špatných věcí. Že nikdy nezískám titul, že jsem hráčka z první světové pětky, která vyhrála jen jeden turnaj... Bylo pro mě těžké tohle překonat a jsem šťastná, že se mi to tento týden povedlo," radovala se Sakkariová.

Sakkariová v celkově 9. finále získala teprve druhý titul. Trofej pro šampionku si až dosud odvezla jen v roce 2019 z antukového podniku WTA 250 v marockém Rabatu. Bilanci v závěrečných zápasech turnajů mírně vylepšila na 11:29 (9:22 v semifinále a 2:7 ve finále).

"Chci poděkovat trenérovi Tomovi (Hillovi), který je se mnou pět let a společně jsme čekali čtyři roky na druhý titul. Tohle je největší vítězství v mé kariéře," dodala Řekyně s nejcennější trofejí v ruce.

Sakkariová se stala první hráčkou, která v roce 2023 vyhrála turnaj WTA 1000 bez ztráty setu, a první tenistkou, které se to podařilo na tvrdém povrchu od Igy Swiatekové (Miami 2022).

Dolehideová měla na začátku týdne na kontě pouze 14 výher na okruhu WTA a dvě čtvrtfinále na podnicích nižší kategorie WTA 250 (Québec 2017 a Monterrey 2023). Nyní po životním úspěchu vyletí ve světovém žebříčku na 42. místo a výrazně vylepší své maximum (99. příčka).

Pětadvacetiletá Američanka v Mexiku poprvé na hlavním okruhu porazila víc jak dvě soupeřky, poprvé si vyšlápla na hráčku TOP 20 (Jekatěrinu Alexandrovovou), zahrála si své největší čtvrtfinále a vyhrát dokázala i své premiérové semifinále.

• WTA 1000 GUADALAJARA 2 •
Mexiko, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
sobotní výsledky (23. 09. 2023)
• Dvouhra - finále •
Sakkariová (2-Řec.) - Dolehideová (USA) 7:5, 6:3
• Čtyřhra - finále •
Hunterová/Mertensová (1-Austr./Belg.) - Dabrowská/Routliffeová (3-Kan./N. Zél.) 3:

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

86
Přidat komentář
Alien
Super. Velká gratulace Marii. Skvělá a sympatická hráčka! Teď už by to mělo šlapat jako hodinky!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
zase v jiné galaxii nebo snad zrcadlovém vesmíru?smile
Reagovat
Alien
Tak v Bohnicích jako ty rozhodně nejsem!
Reagovat
lars
Nekecas ?? :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
takže zrcadlový vesmír. Děkuji za odpověď! Měj se tam fajn!smile
Reagovat
Alien
Ty sis inženýre asi myslíš, že já budu fandit komu chceš TY, ne? Kulový paciente, ku-lo-vý!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
V paralelním vesmíru tě nutím někomu fandit?smile Tak to je hrozné, ale s děním tam se budeš muset vypořádat sámsmile
Každopádně, výlety do astrálu by pro tebe mohly dopadnout hůř. Takže moje přátelská rada zní - buď tam, kde jsi šťastný smile
Reagovat
Alien
Straší ti dobře, no!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
Dobry-den
Tolik komentářů jako nesympatická řecká podvodnice tu poslední dobou nemívá ani Petra. :))

K titulu bylo evidentně potřeba narazit v semifinále na soupeřku, která netrefí kurt a ve finále na nezkušenou hráčku ze 2. stovky. Tady asi karma hodně zabloudila...

Nicméně tímto nám zůstala Muška v top 10 osamocena jako hráčka s jediným trapným titulem z dvěstěpadesátky. Měla by s tím rychle něco dělat, ale otázkou je, jestli letos bude ještě vůbec hrát. smile
Reagovat
tommr
myslím že se spíš dočkáme toho že Muška zase vyletí z první desítky než že by přidala někde druhej titul ...
Reagovat
victim
Souhlas.Bohužel.Jak mám Mušku nakoukanou tak ona je ten typ který potřebuje zápasový rytmus aby prodala co v ní je a tyhle dlouhý pauzy jí nesvědčí.
Reagovat
Krisboy
To je možná ještě cennější titul, než slavná Berdychova Paříž 2005. smile
Reagovat
tommr
Sakkari je vychytralá jako opice a využila toho že v Guadalajaře nestartovala kromě ní a Jabeurové žádná top-hráčka. Po USO přitom vyhlašovala že si dá od tenisu pauzu. Místo toho teď bude vymetat každý týden nějaký turnaj aby si nahrabala dostatek bodů pro účast na TM ... smile
Muchová a Vondroušová na to jdou opačně a odhlašujou se z jednoho turnaje za druhým. Dávají tím Jabeurové a Sakkariové šanci aby je ještě v Race předstihly. Vůbec bych se nedivil kdyby ještě kvůli vlastní hlouposti o letošní TM přišly ... smile
Reagovat
Krisboy
Nikoliv "vychytralá jako opice", nýbrž jen "opice" smile
Reagovat
Ianny
Díky své "hlouposti" se Markéta s Muškou dostaly dost vysoko a těžko můžeme vědět, co je k odhlášení přesně vedlo a je to jen jejich věc. Ty dvě asi nikdy nebudou vymetačky co největšího počtu turnajů se svými zdravotními trably.
Reagovat
GaelM
hlouposti smile
Reagovat
turista
Tohle by potřebovaly Muška a Maruška Bouzková. Pomohlo by jim to dostat se dál.
Reagovat
lars
M.B. se odhlasila z tohoto turnaje v Mexiku asi z duvodu zraneni
Reagovat
misa
Pokud má Maruška ambice, tak by jí v první řadě pomohlo sestavení dobrého týmu a rozvaha, zda má smysl dále pokračovat v zápase se zraněním...
Reagovat
arvncr
Už se tady připravuje petice, že by kvůli obsazení turnaje měla mít do žebříčku maximálně 536,68 bodu?
Reagovat
Ianny
Za loňskou Guadalajaru by se jí mělo v říjnu 585 bodů odečíst
Reagovat
hanz
Nejlepší jsou ty kecy, že konečně získala nejcennější titul... soupeřky měla k smíchu smilesmilesmile.
Reagovat
tommr
letošní Guadalajara vstoupí do historie jako nejhůř obsazená tisícovka v historii ...
Sakkari by se neměla s tímhle titulem moc chlubit protože vyhrála jen díky absenci všech top-hráček. Uvidíme jak si povede na dalším velkém turnaji kde už bude startovat kompletní špička ...
Reagovat
com
po vypadnuti v prvnim kole FO, Wimbledonu a US Open muze byt Sakča rada i za usmudlanej titul z Mexika, kam se vetsina hracek ani neobtezovala smilesmile

Hasta la vista smile
Reagovat
hanz
No Sakča opět potvrdila pověst prolhané důry, když na USO tvrdila, že si dá pauzu. smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Přesně. Kdyby ostatní holky tušily, že tam s ní mají šanci na SF, tak by se tam nepochybně rozjelysmile
Reagovat
Nola
ten potok slz je az neuveritelny, co tu predvadzate je fakt na rucnik smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jenom vyvažujeme paddyho posedlost a oslavysmile
Neznám důvod, proč by měla být oslavována hráčka, která se opakovaně dopouští nefér jednání na kurtu.smile
Reagovat
Nola
paddy mi je ukradnuty, ja som hlasovala v ankete za vyhru Sakkari , nemam voci nej ziadnu zast, pamatam iba jediny jej preslap s Kajou Pliskovou, ziadne ine si nepamatam.... kludne jej nadavajte do podvodnic, ak vas to potesi, ale fakt nikoho casom nebude zaujimat startove pole, nie je to jej chyba, bola chytra a chytrost bola odmenena, to je cele
Reagovat
EllNino
Sakkari už toho měla tolik, že tvoje "neznalost" na tom nic nemění, nedávno nepřiznala Plíškové další teč míčku, v zápase s Krejčíkovou v Dubaji chtěla po rozhodčí eso, i když na ně vůbec neměla právo, a mohl bych pokračovat :))

Nevyrovnaná osoba, jeden ušmudlaný titul z Maxika na tom nic nemění :))
Reagovat
Nola
nesledujem vsetky turnaje, nemam na to cas ani priestor, ale vsimla som si, ze je tu nenavidena ako snad ziadna ina hracka, a prave preto som jej priala
Reagovat
EllNino
Ale myslím, že to je celkem z dobrého důvodu :))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zvláštní způsob fandění, ale nikdo ti ho tu brát nebudesmile
Reagovat
smazaný uživatel
nesledujem vsetky turnaje, nemam na to cas ani priestor, ale vsimla som si, ze je tu nenavidena ako snad ziadna ina hracka, a prave preto som jej priala
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
lars
ja jsem presvedcen , ze nekoho to startovni pole bude zajimat :)
Reagovat
paddy
Že já vyvažuji tu vaši orchestrovanou nenávist smile

V zahraničí můžeš vyvažovat nenávist vůči Krejcheatkové smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ne není, lžeš smile Tvoje oslavné a provokativní komentáře tu byly první.smile
Takže vrána k vráně sedá?
Reagovat
paddy
Najdi první mou reakci, která patrně bude spojena s výhrou nad Serenou a porovnej s datumem, kdy se hral Řím 2018
Pak zjistíš, že neumíš počítat smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Přeji ti nedělní alkoholové či jiné opojení, ale na debatu tu fakt není...smile
Reagovat
lars
A o kolik fiftynu nebo bodu v ten. zapasu poskodila Krejcik souperku ?
Reagovat
EllNino
Krejcikova v tomhle nesaha Sakkari ani po pas, a to Baru zase tolik povahove nemusim
Reagovat
paddy
Každopádně na otce Plíškové nemá nikdo - viz dole, na tom se všichni určitě shodneme smile
Reagovat
EllNino
Myslim, ze mlaceni vlastnich dcer rukou Dokice, Lucice a podobnych existenci je jeste trochu nekde jinde
Reagovat
misa
Otec Plíškové ale nehraje tenis.
Reagovat
paddy
smile
A české ovce pláčou smile smile

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-stado-ovci-v-recku-spaslo-pres-270-kilogramu-konopi-skakaly-vyse-nez-kozy-40444635
Reagovat
Nola
konecne, nie je o nic horsou hrackou ako Pegula...
pochadza z totalne netenisovej krajiny, takze je to velky uspech, gratulujem

isla tam a vyhrala, tie ktore sa nezucastnili, asi na to nemali, bud zdravotne, alebo uprednostnili turnaje v Cine, to je cele, k slabo obsadenemu turnaju
Reagovat
lars
je horsi hrackou, protoze pouziva nekale praktiky behem ten. zapasu
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Podvodnice se mezi elitu nebude nikdy počítat.
A nic na tom nezmění ani paddyho nadšení pro ni.smile
Reagovat
Nola
:D, keby bola Ceska tak by mala davno odpustene, bo preslap Bouzkovej je tu ospravedlnovany dokola...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
"Přešlap" Bouzkové byl cokoli jen ne podvod. Takže tyhle dvě hráčky bych rozhodně nesrovnával.
Reagovat
lars
Sekera provedla vice nekalosti

Viz https://www.sport.cz/clanek/tenis-dalsi-podvod-recke-hvezdy-na-pliskovou-sakkariova-proste-neumi-hrat-fer-zuril-i-hrdlicka-4051557
Reagovat
paddy
Hrdlička není zrovna vrchol ctností
Ten je všeho schopný, z večírku Fed Cupu ho vyhodili, a pak tam vlezl jinými dveřmi , aby se vlísal k Plíškové a jí to imponovalo

A pak ji ztrapnil před celým národem, když málem ojel půlku Karlových Varů smile

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-karlovy-vary-festival-karlovy-vary-2016/405534/hrdlicka-ve-varech-vrhal-se-na-zeny-i-muze-krotil-ho-milenec-perkausove-a-exmilenec-buckove.html

V rámci vyváženého zpravodajství musíme doplnit, že otec Plíškové byl odsouzený v souvislosti s paděláním cigaret, seděl 3 roky ve vězení a vinu nikdy nepřiznal. Něco to určitě vyneslo i finančně.

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-otec-tenistek-pliskovych-ma-jit-na-pet-let-do-vezeni-166385

V jiném rozhovoru
"Bylo to hodně těžké. Bylo nám třináct, on pracoval, měly jsme všechny peníze od něj, všechny trenéry platil on."
Tenis je pěkně drahý a nemusíte mít ani dvojčata smile
Reagovat
EllNino
Proc pletes otce Pliskove do zalezitosti srovnani jeho dcery a Sakkari? Vrcholne trapne
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, tímto příspěvkem se paddy ztrapnil víc než dostatečně. Tahat nesouvisející osobní záležitosti poškozené hrâčky, propírané bulvárem do debaty o neférovosti její soupeřky je více než hloupé, ba řekl bych ubohé.
No nic, pro paddyho zřejmě platí to o vrânâch, co jsem psal.

Jakkoli, na základě toho, co napsal, by měl být největším fanouškem Kâji Plíškové, když ví, v jakých podmínkách vyrůstala a s jakými problémy se musela vypořâdat a přesto se vypracovala až na samotný vrchol.smile

Ale on zatím naopat tleská podvodnici, smutné.smile
Reagovat
Krisboy
Paddy dřív býval docela vtipný a jeho příspěvky jsem četl snad všechny, ale to už je dávno pryč...změnil se dost. Ta jeho křečovitá snaha být vtipný vždy, všude a za každou cenu ho přibližuje k ignoraci. Vtip dávno zmizel, zůstala jen křeč a jed. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
možná nějaká krize...
Reagovat
paddy
používáš nekorektní argumenty nebo dehonestuješ (vrána/alkohol/krize) za názor, se kterým nesouhlasíš

nikdy jsem nehájil/neomlouval Sakkari, což tady u jiných hráčů s excesy děláte běžně, takže tvoje srovnání nesedí
ale pokud Plíšková s Hrdl. bude říkat, že někdo je podvodník, tak si musí zamést před vlastním prahem
to navíc není bulvární výmysl, ale soudní rozhodnutí

každý si může vybrat, používat stejný metr nebo jako farizej některé věci zametat pod koberec
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to, o čem píšeš, platí přesně o tobě a tedy moje (stále ještě nadlehčená dehonestace) byla zcela namístě.
Už fabuluješ tak často, že se v tom ztrácíš.
Proti Káje to byl jen a pouze sprostý útok a jestli si to ani neuvědomuješ...
Reagovat
paddy
ber to pozitivně, zbyde ti více času na psaní agresivně-vulgárních příspěvků, za které tě tady někdo nedávno i kritizoval smile
Reagovat
Krisboy
Zase blábol, ale smajlík, který má ukázat tvůj obrovský nadhled a obří dávku shovívavosti, chybět nesmí.
Jsi opravdu trapný.
Reagovat
lars
Aut :)
Porovnavame tu tenistky, takze argumentovat tu tim, co udelal nejaky cesky chlap je mimo :)

Odkaz na www stranku bez Hrdlicky
https://twitter.com/i/status/1635745821303115778
Reagovat
paddy
s litrem v kapse
smile smile smile
Reagovat
paddy
smile smile smile
Reagovat
paddy
smile smile smile
Reagovat
paddy
smile smile smile
Reagovat
Nola
gratulujem smile
Reagovat
lars
Kde ten litr v kapse vidis ? :)
Reagovat
paddy
smile smile smile
Reagovat
EllNino
Je v Tokiu 3. nasazená, ale musí hrát už od 1. kola, zatímco Sakkari a García jako 4. a 5. nasazené mají volný los? Sakkari podle pravidel, ale proč García, když vždycky měly volný los jen první čtyři nejvýše nasazené? (Jediná výjimka byla domluva Tokio - Peking kdysi, kdy všechny semifinalistky z Tokia měly volný los v Pekingu do 2. kola, jinak všechny hrály už od 1.)

Elena si na to stěžovala na sociálních sítích, co to je za ohýbání pravidel? Proč nasazená trojka musí hrát 1. kolo a pětka ne?
Reagovat
Preview.lover
Je to domluva - semifinalisky z Guadalajary dostaly volný los
Reagovat
Mony
Alespoň si příště rozmysli holky vynechavat tisicovky
Reagovat
milik254
Prosím, ten titulek upravte. Je hodně hloupý a hodně znevažuje psychická onemocnění. Vyhraný turnaj opravdu deprese nevyléčí.
Reagovat
Maisterstich
Naprosto souhlasím. Autor evidentně nic podobnýho nikdy nezažil. Je to ubohý.
Reagovat
victim
Gratuluji.Povedlo se ti posunout laťku v ufňukanosti na nový level.
Reagovat
milik254
Snad nebude mít někdo v tvé rodině, nebo ty sám, deprese nebo jakoukoli jinou psychickou nemoc.
Reagovat
victim
A co si myslíš že mi dalo právo vás dva kritizovat?
Reagovat
milik254
Vůbec nic, možná nějaký tvůj pocit, že jsi jako bratr Brouka Pytlíka a všechno víš nejlíp?
Reagovat
victim
No pokud se mi "podařilo" způsobit ti nějakou újmu nebo tě dokonce rozplakat tak se moc omlouvám.
Reagovat
Mony
Ale vyléčí.. sebedůvěra, která s tím přichází, ke ten nejsnadnější lek
Reagovat
PetaM
Totální úspěch, vyhrát nejslabší turnaj v open éře ...
Reagovat
hanz
smilesmilesmile
Reagovat
Krisboy
Máňa
Skutečně se prolhala teprve ke druhému titulu?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
Mony
Ta se jen tak nenechá odstrčit
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist