Dolehideová přežila další bitvu. Trevisanové utekla z mečbolů a je poprvé v semifinále

22. 9. 2023, 10:55
Aktuality 12
WTA GUADALAJARA - Nepatřila mezi černé koně turnaje a už v prvním kole byla na pokraji vyřazení. O čtyři dny později má na kontě nejcennější skalp i premiérové semifinále na okruhu WTA. A to rovnou na prestižní 'tisícovce', byť hůře obsazené. Američanka Caroline Dolehideová (25) v mexické Guadalajaře utekla Italce Martině Trevisanové (29) ze čtyř mečbolů a postoupila mezi kvarteto nejlepších. V semifinále ji doplnily krajanka Sofia Keninová (24) a favoritky spodní poloviny pavouka Řekyně Maria Sakkariová (28) a Francouzka Caroline Garciaová (29).
Caroline Dolehideová (© AFP)

Caroline Dolehideová vyhrála na okruhu WTA pouze 14 zápasů, z toho čtyři v této sezoně, a dvakrát se dostala do čtvrtfinále podniků nižší kategorie WTA 250 (Québec 2017 a Monterrey 2023). Ve světovém žebříčku byla nejvýše na 99. místě.

Životní turnaj pětadvacetiletá Američanka prožívá tento týden na 'tisícovce' v Guadalajaře, kde poprvé na hlavním okruhu porazila víc jak dvě soupeřky, poprvé porazila hráčku TOP 20, zahrála si své největší čtvrtfinále a poprvé postoupila do semifinále.

Přitom měla namále hned v prvním kole s krajankou Peyton Stearnsovou, kterou udolala až po tříhodinovém tie-breakovém obratu, během něhož se čtyřikrát ocitla dva míčky od vyřazení.  Následně zdolala další Američanku Sachiu Vickeryovou a proti světové dvacítce Jekatěrině Alexandrovové zaznamenala nejcennější vítězství.

Už třetí třísetový duel během čtyř dnů zvládla ve čtvrtek proti bývalé člence elitní dvacítky a semifinalistce Roland Garros Martině Trevisanové. Italskou přemožitelku nejvýše nasazené Ons Jabeurové zdolala až po odvrácení čtyř mečbolů a bezmála třech hodinách boje 3:6, 7:6, 6:3.

Dolehideová prohrávala 3:6 a 1:4 a za stavu 5:6 a 0:40 čelila třem mečbolům v řadě. Přežila, další mečbol odvrátila v tie-breaku a posilněné sebevědomí pak proměnila v obrat.

"Dnes jsem hlavně musela najít nějakou cestu k vítězství. Když jsem prohrávala, vzpomněla jsem si na radu trenéra a řekla jsem si 'co trénuješ'. Hrála jsem pak své nejlepší údery a nakonec druhý set vyhrála. To mi dodalo spoustu sebevědomí do třetího setu," komentovala šťastná Dolehideová.

111. hráčka světa se stala teprve osmou semifinalistkou turnaje WTA 1000 nefigurující v TOP 100 světového žebříčku a první od Cincinnati 2019, kdy se to povedlo tehdy 153. hráčce světa Světlaně Kuzněcovové. Sama Američanka si v hodnocení zajistila posun minimálně o 50 příček na své nové maximum.

Fernandezová – Keninová 4:6, 7:6, 1:6

V pátečním semifinále Dolehideová vyzve tento týden už potřetí krajanku. Po šesti letech se střetne s o dva měsíce mladší Sofií Keninovou, s níž vede ve vzájemné bilanci 2:1.

Také Keninová vyhrála čtvrtfinále až po takřka tříhodinovém boji. Kanaďanku Leylah Fernandezovou porazila 6:4, 6:7, 6:1 a z posledních devíti utkání si připsala osmé vítězství. V Mexiku vítězka Australian Open 2020 útočí na druhé finále během dvou týdnů, na které předtím čekala tři roky od French Open 2020.

Arangová – Sakkariová 3:6, 4:6

Maria Sakkariová si předloni v Guadalajaře zahrála semifinále Turnaje mistryň a loni si postupem do finále podniku WTA 1000 zajistila druhý start na akci pro osm nejúspěšnějších hráček sezony.

V druhém největším městě Mexika ležícím na západě země se jí daří i letos a dává zapomenout na nepříliš povedené US Open Series. Se třemi soupeřkami neztratila ještě ani set a v žádném z nich neprohrála víc jak čtyři gamy. Ve čtvrtfinále zastavila po výhře 6:3, 6:4 kolumbijské překvapení turnaje z chvostu druhé světové stovky Emilianu Arangovou.

"Dneska docela foukalo. Její hra je složitá, nikdy předtím jsem s ní nehrála a je velmi talentovaná. Hrála uvolněně a bylo vidět, že neměla co ztratit. Vždycky je ošidné hrát s někým takovým. Odehrála skvělý zápas. Jsem ráda, že tady můžu s vámi strávit další večer," radovala se osmadvacetiletá Řekyně.

Nyní ale vítězku jediného turnaje (WTA 250 v Rabatu 2019) Sakkariovou čeká závěrečná fáze soutěže, v níž má velmi nelichotivou bilanci 9 výher a 29 porážek (8:22 v semifinále a 1:7 ve finále), z toho 1:6 v této sezoně. Jediné letošní finále si zahrála v srpnu ve Washingtonu, kde podlehla Coco Gauffové.

Azarenková – Garciaová 3:6, 4:6

O obhájení loňského finále si světová devítka Sakkariová zahraje s Caroline Garciaovou. S o rok starší Francouzkou prohrává ve vzájemné bilanci 1:3, ale poslední duel letos v Dauhá ve třech setech vyhrála.

Devětadvacetiletá Garciaová ve čtvrtfinále porazila 6:3, 6:4 bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou, vzájemnou bilanci upravila na 4:1 a poprvé od března a sérii jedenácti nepovedených turnajů vyhrála tři zápasy po sobě.

"Byl to jeden z těch dnů, kdy se člověk lépe soustředí. Ale na začátku zápasu jsem byla trochu ztuhlá. Připadalo mi, že mám těžké nohy, nicméně podařilo se mi zůstat v klidu a snažila jsem se co nejvíce hýbat. Nikdy nevíte, co se stane, tenis je o pár bodech," řekla světová jedenáctka Garciaová.

• WTA 1000 GUADALAJARA 2 •
Mexiko, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
čtvrteční výsledky (21. 09. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Sakkariová (2-Řec.) - Arangová (Kol.) 6:3, 6:4
Garciaová (3-Fr.) - Azarenková (10-Běl.) 6:3, 6:4
Dolehideová (USA) - Trevisanová (It.) 3:6, 7:6 (11:9), 6:3
Keninová (USA) - Fernandezová (Kan.) 6:4, 6:7 (6:8), 6:1

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
zfloyd
Tak Karlička je ve finále tisícovky , koukal jsem na ni poprvé , hraje zajímavý , aktivní tenis , žádná vracečka , a i celkem sympatické děvče ,pro mě veliké překvapení , gratulace smilesmilesmile
Reagovat
frenkie57
Jj, Sofia nebyla schopná najít odpověď na ty její "topspinová" podání, dost chbovala, možná i únava z náročného programu jí dohnala. Každopádně Dolehide zaslouženě bere vítězství a doufám, že pořádně prožene někoho z dvojce Garcia/Sakkari. Ideální by bylo, kdyby brala trofej.
Reagovat
com
a jeji letosni 7 SF smile

Jednou prosla do finale, abysme ji nekrivdili smile
Reagovat
Dobry-den
Keninová je zpět. Tady si jde pro titul. smile
Reagovat
Nola
nezakriknut, nikdy sa jej nedostalo podpory ako mala Coco, Emma, ked vyhrala GS, vlastne ani Barbora ziadne oslavne clanky nemala v mediach, mozno v ceskych, najhorsie podpora v dejinach tenisu, aspon je jasne, ako narodnost vplyva aj v zenskom tenise, a nepiste, ze Masha bola Ruska, alebo Ana Srbka, to boli fakt velmi pekne baby, staci skontrolovat podporu medii u Genie smile
Reagovat
com
kdyby byla zpet, tak by porazila i Big4ku Krejcikovou smile
Reagovat
tommr
Dolehide mi hodně připomíná Karolínu Muchovou. Přál bych jí aby to tam celý vyhrála ...
Reagovat
misa
To by byla opravdu úžasná vítězka tisícovky smile
Reagovat
tommr
z těch 4 zbývajících hráček zdaleka nejlepší možnost ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ale ne pro misusmile
Reagovat
frenkie57
Z našeho hlediska určitě nejlepší možnost. A jelikož vyhrála svoje SF, možnost ovládnutí celého
turnaje nabírá zcela reálné kontury.
Reagovat
Sinuhet1
me prisla spis jako ranarka, ale zase tolikrat jsem ji hrat nevidel
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist