Domácí atmosféra? Bude to rachot, těší se kapitán Navrátil na Davis Cup

31. 1., 13:54
Aktuality 1
Domácí atmosféra v menší hale může českým tenistům během kvalifikačního zápasu Davisova poháru proti Izraeli pomoci. Novinářům to dnes řekl kapitán týmu Jaroslav Navrátil. Tenisté se Izraelcům o víkendu postaví v Třinci-Vendryni v hale s kapacitou okolo 1300 míst. Menší hala byla vybrána s ohledem na bezpečnostní opatření. Na hokej, kdy proti Třinci bude hrát Kladno pravděpodobně i s Jaromírem Jágrem, se dnes tenisté nechystají. Důvodem je obava z chřipky.
Jaroslav Navrátil (© Profimedia)

Kapacita haly je podle Navrátila s ohledem na soupeře ideální. "Myslím, že to bude rachot. Domácí kulisa a atmosféra klukům pomůže, pokud by se nedařilo," řekl. Připomněl, že před domácím publikem český tým naposledy hrál před pěti lety v Ostravě proti Nizozemsku.

Na odpolední zápas hokejového Třince s Kladnem se tenisté nechystají. "Nabídku jít na hokej jsme dostali. Jarda Jágr dorazil, chtěli bychom ho vidět. Já jsem ale proti, je doba chřipkové epidemie. Takže jsem to nedoporučil," uvedl Navrátil.

Jako poslední se k týmu připojil Tomáš Macháč, který v úterý přiletěl z Austrálie, kde si zahrál 3. kolo dvouhry a semifinále čtyřhry. "Aklimatizace probíhá dobře, včera už jsem měl první trénink. Myslím, že jsem přesun zvládl. Je skvělé, že budeme hrát se stejnými míčky jako v Austrálii," řekl.

Pro jeho týmového kolegu Jakuba Menšíka to bude první zápas Davisova poháru v domácím prostředí. "Věřím, že to bude trochu jiné. Podmínky máme připravené přímo pro nás. Jsme ve skvělé formě a ve skvělé sestavě. Všichni se těšíme na zápas. Podmínky jsou sice skromnější, aréna trochu menší, věřím ale, že atmosféra bude výborná," řekl v 18 letech nejmladší hráč českého týmu.

Kapitán má s mladým výběrem velké plány. "Jsem za to rád. Generace Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha už skončila. Pak jsme měli několik let pauzu a hráli spíše baráže," uvedl Navrátil. Věří, že nyní se to může změnit. "Tým má perspektivu. Už loni jsme zvládli těžké soupeře. Věřím, že v horizontu pěti let můžeme hrát finále," řekl.

Mimořádná bezpečnostní opatření

Bezpečnostní opatření doprovázející víkendovou kvalifikaci jsou největší za poslední desetiletí. Chystala se dva měsíce, na starost je má policie. Novinářům to dnes řekl šéf organizačního týmu Vojtěch Flégl. Uvedl, že aktuální opatření několikanásobně přesahují standardní zajištění. Návštěvníky čekají důkladné kontroly, pořadatelé nedoporučují přicházet s velkými zavazadly.

Mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková ČTK řekla, že z taktických důvodů nemůžou detaily opatření prozradit. "S ohledem na aktuální situaci jsme přijali bezpečnostní opatření, do kterého jsou nasazeni policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, a to jak z pořádkové, dopravní, tak kriminální služby," uvedla.

Do bezpečnostních opatření spadá už výběr haly. Zápas se bude hrát ve Vendryni v hale s kapacitou okolo 1300 míst. Organizátoři areál vybrali i proto, že tenisová hala je tunelem propojena přímo s kurtem. "Takže je skvělé, že hráči nemusí opustit areál," uvedl Flégl.

Podle něj policie a organizační tým na opatřeních pracovaly dva měsíce. "Jsou opravdu mimořádná. Něco takového jsem ještě nezažil," řekl. Dodal, že většina opatření nebude pro návštěvníky viditelná. Všimnou si určitě zvýšeného počtu policistů či bezpečnostních rámů u vstupů. "Chystáme přísné kontroly. Upozorňujeme návštěvníky, že do haly nebudou vpuštěni s většími zavazadly," uvedl Flégl.

Očekává, že zápasy bude sledovat vyprodaná hala. Její příprava trvala pět dní, kdy se stavěly tribuny i kurt. Ten přivezly nákladní vozy ze zahraničí a jeho instalace trvala pět hodin. Pořadatelé se zaměřují i na dopravu, která bude zajištěna kyvadlově. Parkovat mají diváci u hokejové haly. Odtud je budou dvě hodiny před zápasem vozit dva vypůjčené autobusy. Stejně bude zajištěna i doprava zpět na parkoviště.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
Mantra
ty mundury co jim dali vyhrabal někdo ve skladu, na který se zapomnělo v devadesátémsedmém roce?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist