Dva povrchy, dvě parťačky. Siniaková měsíc po French Open ovládla Wimbledon s Townsendovou

13. 7., 23:24
Aktuality 55
WIMBLEDON - Kateřina Siniaková (28) je už potřetí královnou wimbledonské čtyřhry. Po dvou triumfech s krajankou Barborou Krejčíkovou slaví po boku Taylor Townsendové (28), ve finále porazily 7:6, 7:6 Gabrielu Dabrowskou (32) a Erin Routliffeovou (29). Pro rodačku z Hradce Králové se jedná o už devátý deblový titul z grandslamů a druhý během dvou měsíců, v červnu ovládla French Open po boku jiné Američanky Coco Gauffové.
Kateřina Siniaková měsíc po triumfu na Roland Garros ovládla debl i ve Wimbledonu (© AFP)

Siniaková/Townsendová – Dabrowská/Routliffeová 7:6, 7:6

Kateřina Siniaková dokázala během dvou měsíců ovládnout dva grandslamy na různém povrchu a každý s jinou parťačkou, přičemž Coco Gauffové i Taylor Townsendové pomohla k prvnímu triumfu na majorech. To jen dokazuje, jak je rodačka z Hradce Králové vynikající deblistkou.

Ve finále Wimbledonu proti Gabriele Dabrowské a Erin Routliffeové si česko-americký tandem vypracoval mnohem více brejkbolů (9) než soupeřky (4). Každý z týmů však využil jen jednu šanci a muselo se rozhodovat ve dvou tie-breacích. Při stavu 1:1 na sety by hrozilo, že se utkání kvůli londýnské večerce ve 23:00 nedohraje.

Siniaková s Townsendovou ovšem rozhodující dějství nepřipustily. V úvodní sadě odvrátily dva setboly na returnu, ve zkrácené hře zlikvidovaly manko 0:3 a vyhrály ji 7:5. V následujícím tie-breaku si naopak vypracovaly luxusní náskok 5:0 a získaly ho suverénně 7:1.

"Jsem na Báru pyšná a mám radost, že se nám to taky povedlo," řekla Siniaková. "Musím říct, že jsem ráda, jsem se dala dohromady s Kateřinou. Pamatuju si, jak mi v mém prvním grandslamovém finále (US Open 2022) nakopala zadek. Je skvělé, že jsem mohla být tentokrát na stejné straně kurtu," uvedla Townsendová.

Bývalá deblová světová jednička Siniaková slaví už devátý grandslamový titul ve čtyřhře a druhý letošní po zmíněném triumfu s Gauffovou na pařížské antuce. V žebříčku se posune z pátého na druhé místo, Routliffeová se stane novou světovou jedničkou.

Ve Wimbledonu se raduje již potřetí, v letech 2018 a 2022 kralovala s Barborou Krejčíkovou. S krajankou, která o zhruba šest hodin dříve ovládla singlovou soutěž, ukončila před začátkem letošní sezony spolupráci, ale bude hrát na Livesport Prague Open a olympiádě v Paříži.

Celkově zapsala Siniaková už 26. deblový titul, Townsendová teprve šestý a premiérový na grandslamech. Američanka uspěla na majorech až na třetí pokus, na US Open 2022 i French Open 2023 finále prohrála.

Zatímco dvouhra žen ve Wimbledonu má znovu po roce českou šampionku, ve čtyřhře se to v All England Clubu povedlo již třetím rokem po sobě. Siniaková úřadovala předloni a letos a mezitím uspěla loučící se Barbora Strýcová se Su-Wei Hsieh.

Dabrowská musí skousnout porážku ve finále Wimbledonu už podruhé a znovu po pěti letech. Grandslamový titul v této disciplíně má pouze z loňského US Open, kde se radovala právě s Routliffeovou.


Výsledky čtyřhry žen ve Wimbledonu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

55
Přidat komentář
Fransoas
Katka je úžasná bojovnice. Dokazuje to i s jinými soupeřkami. Je to naprosto famózní. Velká gratulace k dalšímu GS titulu !
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Otmar
Routliffe je No1 díky matematice, respektive prostému součtu bodů, herně rozhodně nikoliv, o tom pochyb není. O schopnostech a deblovém kumštu Katky nelze vést delší diskuse...dokazuje to výsledky. Na roveň s ní stavím Hsieh, která debl sice hraje úplně jinak, nicméně velmi zajímavě a rovněž úspěšně. Je radost se na tyhle ženské dívat!
Reagovat
Liverpool22
Ano - Katka + Hsieh velmi zajímavé deblistky - je radost je sledovat
Reagovat
tommr
já Hsieh podezřívám z nějaký černý magie protože není možný aby si v jejím věku mazala soupeřky na chleba jak si vzpomene a přitom se ani nezapotila ...
Reagovat
GaelM
Má to v ruce a oku, a hraje stylem který není tak fyzicky náročný. Ale i na ní už začíná být vidět, že věk nezastaví, v některých pasážích SF zápasu byla viditelně slabším článkem (protože Katka s TT hrály naopak hodně agresivně). Což by se třeba loni ještě těžko stalo. Ale pořád je skvělá a dokazuje to životními výkony i v mixu, myslím že minimálně ještě příští rok bude mezi absolutní špičkou.
Reagovat
tommr
Katka je momentálně prostě nejlepší deblistka na světě i když formálně je světovou jedničkou Routliffe ...
Katka ale na ní ztrácí jenom něco málo přes 100 bodů a tuto ztrátu může smazat už na turnaji v Praze kde bude hrát s Bárou Krejčíkovou a budou samozřejmě jasný favoritky na titul ...
Reagovat
Liverpool22
Souhlas - Katka určitě nejlepší současná deblistka Jinak vítej zpátky - chyběl si tady
Reagovat
GaelM
Otázka je jestli Routliffe taky nebude někde hrát před OH, přeci jen má nově naturalizovanou parťačku Sun se kterou ještě nejspíš nehrála, nabízelo by se to...
Reagovat
tommr
to je docela možný, ale k dispozici jsou jen dvěstěpadesátky a menší turnaje na kterých Routliffe nemůže skoro nic získat protože má poslední započítávanej turnaj za 195 bodů ...
Reagovat
GaelM
Zajímavé, to mě nenapadlo. Odkud prosím ta informace pochází, jsou někde takové statistiky? ATP to na svém webu má, ale u WTA jsem to nikde neviděl.
Reagovat
tommr
na oficiálním WTA webu si musíš otevřít PDF verzi žebříčku a v ní jsou u hráček mj. uvedeny i body za poslední započítávanej turnaj ...
Reagovat
GaelM
Díky
Reagovat
Preview.lover
Českým tenistkám podařilo po dvouhře vyhrát i čtyřhru na Wimbledonu ve 4 z 5 případů
1998: Novotná, Novotná/Hingis
2011: Kvitová, Peschke/Srebotnik
2014: Kvitová
2023: Vondroušová, Strýcová/Hsieh
2024: Krejčíková, Siniaková/Townsend
Reagovat
Mony
Reagovat
GaelM
Katka bude mít asi hodně zpráv od různých tenistek, co by taky chtěly grandslam Jsem zvědav s kým bude nakonec hrát US Open, ale měla by to být asi ideálně Gauff nebo Townsend. Aby se jí nestalo, že bude sice v Race vysoko se čtyřmi parťačkami, ale obsadí ve výsledku 9, 10, 11 a 12 místo
Reagovat
milik254
Letos se na TM kvalifikuje automaticky jenom 7 hráček/párů, osmé místo připadá GS vítězům, pokud jsou mezi 8. až 20. místem. Katka má TM v podstatě jistý.
Reagovat
Preview.lover
můžu se zeptat na zdroj?
Reagovat
Preview.lover
omlouvám se, už jsem to našel v Rulebook
Reagovat
Mony
A co když takhle budou GS vitezi 3, třeba Siniak.,Gauff, Townsed..? Asi 2 výše postavené, že?
Reagovat
Preview.lover
ano, kvalifikovaly by se výše postavené
Reagovat
tommr
ideální by bylo kdyby po OH hrála Katka i nadále s Bárou Krejčíkovou. Jsem si jistej že by si společně zajistily účast na TM bez větších problémů ...
Kdyby si ale Katka musela vybrat mezi Gauff a Townsend tak bych preferoval TT protože ta by se na TM nerozptylovala singlem a soustředila by se jen na debla ...
Reagovat
GaelM
Uvidíme jak se jim bude dařit a jak dopadne olympiáda, ale s Bárou bych to v tuhle chvíli ještě neviděl. Je to brzo po tom rozchodu, zvlášť když se ukázalo, že Katce ten nový impuls opravdu výrazně prospěl. Takhle úspěšnou sezónu si asi nepředstavovala ani ona sama, když ten rozchod iniciovala.

Navíc je otázka, jestli Bára teď nebude dávat víc přednost singlu, když se dostala do top10. Určitě debly úplně neutne, ale může jich hrát míň a na vybraných turnajích, k čemuž je potom daleko výhodnější spolupráce s deblovou specialistkou, která se jí přizpůsobí. S Laurou podle mě ještě neukázaly plný potenciál té spolupráce, myslím že i u nich to GS finále je otázka času a trochu víc štěstí.
Reagovat
lvicek
Posilam velkou gratulaci Krej-Si duu a moc doufam, ze se jim bude darit jeste alespon v prubehu nadchazejiho mesice ;). Byla to parada a drzela jsem moc pesti, ale nestihala jsem to az tak moc sledovat, aspon obcas neco. Pekne jim Barca vypalila vsem rybnik!
Reagovat
Carter
Katka super! Byt v top 12 v race s tromi rôznymi partackami je celkom extrém
Reagovat
milik254
s Gauff není v top 12 race, nejsou vůbec klasifikovány
Reagovat
lvicek
Proc proboha?
Reagovat
milik254
Protože odehrály spolu jenom jeden turnaj, musí odehrát alespoň dva
Reagovat
tommr
pokud vím tak s TT odehrála Katka letos už tři turnaje: Řím, Bad Homburg a Wimbledon ...
Reagovat
milik254
Jo, ale v tomto vláknu se píše o Gauff
Reagovat
tommr
to jsem úplně přehlíd. S Gauff by musela před TM odehrát ještě jeden turnaj a to i kvůli chybějícím bodům. Pouhé 2000 by asi na účast na TM nestačily ...
Reagovat
Patik
Celkom pekne poháre nato že to je len exhibícia.
Reagovat
Jan
Že to nevyhrávají slovenské tenistky, když to je taková exhibice.
Reagovat
Patik
Slovenský tenis sucks
Reagovat
Tomas_Smid_fan
šílený, neuvěřitelný!
Tohle se prostě nestává, je to velký český wimbledonský příběh!

Katka je už absolutní legenda a, ať mě někdo opraví, pokud to není pravda, je nejúspěšnější deblovou hráčkou open éry, ne-li all of time...

Každopádně, obrovská gratulace a krásný oslavy!smilesmilesmile
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ok, oproti Sereně jí 5GS titulů chybí. Takže je asi druhá a přeju jí, aby Serenu překonala.smile
Má s Bárou Golden Slam, co v deblu získaly jen Williamsky.
Reagovat
Liverpool22
Katka je legenda. Serena tuším nevyhrála TM v deblu - to jediné jí chybí
Reagovat
Tomas_Smid_fan
pravdu máš, předsedo! Takže, nedá se to moc srovnávat, proto ji můžeme řadit na 1.místo se Serenou.
Reagovat
jackiec
By mě zajímalo kam řadíš 31 deblových titulů Navrátilové z open éry
Reagovat
fandorin78
Reagovat
Otmar
Další majstrštych Kateřiny Siniakové. Ona ta finále opravdu moc neprohrává a popravdě to dneska měla hodně těžké. Nelze jinak, než jí vyslovit nejvyšší uznání za její deblové výkony, poděkovat a popřát všechno dobré na olympiádě a US Open. Zkrátka....kdo chcete vyhrát Wimbledon, musíte být s Katkou zadobře!!!
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Dnes hodně náročný zápas proti žirafám, ale vše dobře dopadlo
Reagovat
Tomas_Smid_fan
NZ No.1 mi přišla spíš jak emu
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Liverpool22
Velká gratulace Katce k další GS titulu. Dnes super český den
Reagovat
Random33
A zaverecny ceremonial utnou. At to tomu Eurosportu brzy vyfoukne nekdo jinej! Grandslamy si nezaslouzej. Diletanti
Reagovat
Kytka
Přesně tak. Taky mně to naštvalo. Deblistky jsou vzduch?
Reagovat
Kytka
A dávají toho málo. jen pár zápasů z centru, ty první super favorit a outsider naprosto nudné. Hlavně, že dávají kolem dokola etapu na Tour de France, napřed na Eurosportu 1 na živo, pak 2x reprízu a pozdě v noci ještě reprízu i na dvojce. Kde jsou ty časy, kdy to měla Nova sport.
Reagovat
Otmar
Na prvním místě je vždycky sport a těsně, ale opravdu těsně před ním jsou peníze!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
na streamu jedou ještě teď
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
farr
Jžš takovej problém si koupit na měsíc pro turnaj za 70 korun balíček sport na HBO Maxu ?(bez reklam kvalitní stream jede to dobře i ve 4k a hlavně televizní Eurosport je absolutně nekoukatelný to promo je na Chocholouška jet to 14 dní) Je fakt že mají nějakou šizenou licenci a jedou jen 1 signál s českou stopou oproti ostatním 3 GS. Žádné studia, mě osobně chybí hrozně Mats ten fakt perlí a kolikrát neskutečně mimo , ale je to frajer
Reagovat
tedi
akorat si musis prvne koupit ten max, ze
Reagovat
farr
Ten mám free ke Skylink balíčku kerej platím tak jako tak aby mě šla telka
Reagovat
com
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist