Erraniová: Budu si muset více věřit

8. 6. 2012, 17:19
Rozhovory 6
Sara Erraniová na French Open postoupila do finále čtyřhry a poprvé v kaiéře si o titul zahraje i ve dvouhře. Zajistila si tak premiérový posun do Top 10, ale jak sama přiznala, vůbec se na hrčku elitní desítky necítí. Asi budu muset změnit způsob myšlení, říká pětadvacetiletá Italka.
Profily hráčů
Sara Erraniová

Přemýšlela jste před turnajem o tom, že byste se mohla dostat do finále? Měla jste nějaké takovéhle cíle? Když se podíváte na to, jak jste se dostala do finále, v kterém zápase jste měla největší problémy? V zápase s Ivanovičovou nebo v tom dnešním?
Ne, nikdy jsem o tom nepřemýšlela. Je to pro mě neuvěřitelné. Nečekala jsem to a najednou jsem ve finále. Takže nevím, co říci. Myslím, že všechny zápasy byly obtížné. Možná první kolo (proti Dellacquaové) bylo nejtěžší. Jsem šťastná, jak jsem tady všechny zápasy odehrála, protože si myslím, že jsem předvedla dobrou hru.

Ale ještě není konec, ještě mě čeká jeden zápas. Musím na to myslet, je to tak.

Po úspěších Francesky Schiavoneové se zde na Roland Garros začíná vytvářet určitá italská tradice.
Nevím. Ale asi ano, Franceska vyhrála před 2 lety, pak byla ve finále, teď jsem ve finále já. Rovněž jsme ve finále čtyřhry. Takže možná ano.

Rád bych s vámi probral zápas. Nedávno jste v Říme se Stosurovou prohrála. “Kick“ servis je něco, co dělá hráčům spoustu problémů. Dnes se zdálo, že jste to hrála trochu jinak, vypadalo to, že jste míč při stoupání odehrávala o něco dříve. Můžete nám k této taktice něco říci? Byla to dnes pro vás důležitá součást hry?
Ano, v Římě jsem prohrála. Ona (Stosurová) je skvělá na servisu, ale já zase ráda returnuji. Obtížné bylo také dobře servírovat, protože Samantha je velice silná i na returnu. Takže to nebylo jednoduché. Snažila jsem se ji přečíst.

Pak ve hře od základní čáry jsem se cítila skvěle. I tady je silná, ale já se cítila v pohodě. Nebylo to tak špatné, když jsem se pohybovala, což pro mě bylo důležité. Hodně důležitý byl také return a servis.

Začátek zápasu byl zpožděný kvůli dešti. Co děláte pro to, abyste si udržela soustředěnost, pokud nevíte, v kolik přesně budete moci na kurt jít? Jak rychle se připravíte?
Trochu jsem spala. Není to snadné, protože vás to nutí přemýšlet. Pouze poslouchám hudbu a snažím se nemyslet na zápas. Protože nevíte, kdy budete hrát, takže ztratíte energii, pokud budete příliš nad zápasem přemýšlet. Jste nervózní. Musíte myslet na jiné věci, snažit se relaxovat.

Pouze zůstávám v šatně na pohovce. Jsem v klidu a jen poslouchám hudbu.

Jakou hudbu?
Nevím. Cokoliv. (směje se)

V zápase bylo spoustu rychlých obratů. Pak za stavu 4-3 to bylo velmi napjaté, ale vy jste byla stále klidná. Obvykle hráči, kteří jsou v této situaci poprvé, znervózní. Ale vy jste poslední gam odservírovala čistou hrou. Můžete nám říci o vašich pocitech a co jste si v těch momentech říkala?
Ano, byla jsem velice nervózní, ale zároveň jsem byla opravdu soustředěná na hru. Samantha byla možná pod větším tlakem. Takže jsem se snažila myslet jen na to, co musím udělat.

Snažit se na všechno zapomenout, zapomenout, kde jsem. Možná jsem byla ještě soustředěnější, než v jiných důležitých momentech, protože jsem chtěla na vše zapomenout a snažila se dělat to, co chci a umisťovat míče tam, kam jsem chtěla.

Zmínila jste se, že jste si vyměnila raketu a že to bylo důležité. Je delší rukojeť nebo v čem je rozdíl?
Rukojeť je delší.

Proč je to tak důležité?
Protože mi to dává větší sílu. Jako člověk. který má delší paže. Musím hrát, jako kdybych byla o trochu delší (směje se). Samozřejmě máte větší rychlost a pokud to umíte ovládat, tak i větší sílu.

Budete hrát své první grandslamové finále. Příští pondělí budete premiérově v top 10. Tento turnaj je pro vás něco jako jackpot.
Ano, možná ano. Neočekávala jsem to. Necítím se jako top 10, ale teď v ní budu. Je to zvláštní pocit. Mým problém možná vždycky bylo to, že jsem si příliš nevěřila, že bych mohla porazit silné hráče.

Ale nyní jsem porazila tři v řadě. Jsem ve finále grandslamu. Takže asi budu muset trochu změnit způsob myšlení. Nedokážu to vysvětlit.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, rolandgarros.com

Komentáře

6
Přidat komentář
freeteepek
Tak tenhle zápas by ve zvířecím světě možná šlo označit za zápas žirafy s myší. Už jsem na to přišel, proč Sára vypadá při hře pořád tak nějak legračně:-) Jedna z nejmenších hráček hraje s jednou z nejdelších raket! A lítá po kurtu jako elektrická myš. Neber se to Sáro prosím osobně. Jsem tvůj fanoušek a doufám, že to tý žirafě zítra nandáš. Bude to sice souboj dvou různých váhových kategorií, ale ty na to máš, tý žirafí siréně pořádně zatopit.
Proč si Petra taky nevezme delší raketu? Nebo je to tak, že čím větší holka, tím by měla mít raketu kratší, aby ji ještě dokázala zvednout nataženou rukou a aby jí při větším švihu nevyletěla z ruky? :-)
Reagovat
Heather_Fedex
takze gratulka, ale pevne verim, ze v sobotu ruskou vlajku nad kurtem philippa chatriera uvidim ;)
Reagovat
VlS
Nemám z toho žádnou radost, ale předpokládám, že máš pravdu.
Reagovat
smazaný uživatel
tak aby ti to nebylo lito Saro, ja neco napisu. Zitra jsem jak jinak nez s tebou.. :)
Reagovat
Fandina
žádný komentář ... tak taky něco přidám, rozhovor hezký a zítra uvidíme, docela se těším, jak to bude vypadat a palce nedržím žádné nechám se vtahnout do průběhu hry ... úsměv
Reagovat
dadaft
na průběh jsem taky zvědavý. Sara teoreticky nemá šanci, ale když si přečtu jména, která už v Paříži dokázala porazit - Ivanovičová, Kuznetsová, Kerberová a Stosurová - tak si neumím představit, že by dostala dvakrát 6:1.
já vím, že je Máša v současnosti ještě výš, ale..............
......
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist