Etcheverry v Santiagu vyřadil Báeze. V prvním finále narazí na domácího Jarryho

5. 3. 2023, 08:54
Aktuality 0
ATP SANTIAGO - Tomás Martín Etcheverry na antuce v chilském Santiagu porazil ve svém prvním semifinále na okruhu ATP loňského finalistu a letos třetího nasazeného krajana Sebastiána Báeze. O titul se 23letý Argentinec utká s domácím Nicolasem Jarrym.
Tomás Martín Etcheverry (© Chile Open)

Ještě před třemi týdny byste výhry téměř dvoumetrového Tomáse Martína Etcheverryho na turnajích ATP spočítali na prstech jedné ruky. Nyní by vám k tomu dvě ruce nestačily. 

Před čtrnácti dny si na domácí antuce v Buenos Aires zahrál poprvé ve čtvrtfinále turnaje ATP a nyní v chilském Santiagu 23letý argentinský antukář své maximum znovu posunul. A hned dvakrát.

Navíc si proti dvěma krajanům připsal dva žebříčkově nejcennější skalpy. Ve čtvrtek vyřadil 32. hráče světa Francisca Cerúndola a v sobotu při své premiéře v semifinále překvapil výhrou 7-5 6-3 nad 35. mužem světového hodnocení Sebastiánem Báezem.

Etcheverry o rok mladšímu Báezovi, který před třemi týdny v Córdobě získal druhý titul a v Santiagu obhajoval finále, nenabídl ani jeden brejkbol. Dokonce v žádném z jedenácti gamů při svém podání neztratil víc jak dva fiftýny, po 98 minutách hry zvítězil 7-5 6-3 a vzájemnou bilanci vyrovnal na 3-3.

"Vážně tomu nemohu uvěřit. Je to sen pro mě, pro mou rodinu, kamarády a všechny lidi, co mi pomáhají dosáhnout mých cílů. Je top úžasné a zítra si to pokusím užít. To je klíč pro mé velké finále," řekl Etcheverry, jenž si ve světovém žebříčku zajistil posun na nové kariérní maximum (61. místo), v případě triumfu by vyletěl do elitní padesátky.

"Dnes jsem hrál poprvé v semifinále a cítím se teď hodně sebevědomě. Doufám, že v tom zítra budu pokračovat, protože teď hraju na opravdu vysoké úrovni," těší se rodák z La Plata.



O titul se vítěz tří challengerů  Etcheverry utká s domácím Nicolasem Jarrym, s nímž vyhrál všechny tři vzájemné duely. 27letý Chilan si semifinále zahrál podruhé během dvou týdnů a v Santiagu uspěl. Se Španělem Jaumem Munarem prohrával 1-6 a 0-2, ale vývoj otočil a zvítězil 1-6 7-6 6-1. 

"Snažil jsem se jít výměnu po výměně a čerpat energii z fanoušků," řekl po třetí třísetové výhře v řadě Jarry, jenž ve třetím setu ztratil jen dva míčky po svém podání. Z posledních deseti zápasů prohrál jen s Carlosem Alcarazem. 

Jarry postoupil do finále počtvrté v kariéře a poprvé od července 2019, kdy ve švédském Bastadu získal jediný titul na okruhu ATP. Následně prohrál 14 z 15 zápasů a v roce 2020 dostal téměř roční distanc za doping.

"Je úžasné hrát v Chile a dokázat postoupit do finále. Pořád si vybavuju, jak jsem jako dítě sledoval tenhle turnaj ve Vina del Mar. Díval jsem se na Fernanda (Gonzáleze), Nicolase (Massúa), Marcela (Riose) a teď jsem tady ve finále já," radoval se Jarry, který do finále turnaje ATP postoupil jako první od roku 2021, kdy Cristian Garín triumfoval právě v Santiagu.

• ATP 250 SANTIAGO •
Chile, antuka, 718.245 dolarů
sobotní výsledky (04. 03. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Etcheverry (Arg.) - Báez (3-Arg.) 7-5 6-3
Jarry (Chile) - Munar (Šp.) 1-6 7-6(4) 6-1
• Čtyřhra - finále •
Pellegrino/Vavassori (It.) - Seyboth Wild/Soto (Braz./Chile) 6-4 3-6 12-10
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist