Exodus favoritů v dolní půlce pavouka. Po bitvách končí Tsitsipas i loňský finalista Ruud

30. 8. 2023, 22:56
Aktuality 7
Stefanos Tsitsipas (25) už byl ve druhém týdnu na všech grandslamech kromě US Open. A ani letos se do osmifinále závěrečného majoru roku nedostane. Sedmý hráč světa, který po finálové účasti na lednovém Australian Open neprožívá povedené období, skončil už ve druhém kole po pětisetové bitvě s Dominicem Strickerem (21). Proti švýcarskému mladíkovi podával na postup, ale nakonec prohrál 5:7, 7:6, 7:6, 6:7, 3:6. Už v prvním kole dohrál v dolní polovině pavouka čtvrtý nasazený Holger Rune.
Stefanos Tsitsipas (© Profimedia)

Stefanos Tsitsipas zahájil letošní sezonu 10 výhrami v řadě. Po finálové porážce na Australian Open se však začal trápit se zraněním, nedávno zveřejnil vztah se španělskou tenistkou Paulou Badosaovou a jeho výkony jsou od začátku února navzdory řadě postupů do závěrečných kol zklamáním. US Open Series sice zahájil triumfem v Los Cabos, svým prvním od loňského června, nicméně na podnicích Masters v Torontu a Cincinnati dohromady vyhrál jen jeden zápas.

Slabší formu potvrdil také na neoblíbeném US Open. Závěrečný grandslam roku odstartoval suverénní výhrou nad Milosem Raonicem, jenž se vrací po zranění, ovšem působení v New Yorku uzavřel už ve druhém kole po pětisetové bitvě s nezkušeným mladíkem Dominicem Strickerem. Ani při sedmém startu v tomto dějišti tak neprošel do druhého týdne, na ostatních grandslamech se mu to povedlo už minimálně dvakrát.

Statistiky zápasu Tsitsipas - Stricker

Proti kvalifikantovi, který figuruje až na 128. místě žebříčku, měl potíže od začátku. V úvodním dějství nevyužil setbol, ale díky dvěma vyhraným zkráceným hrám se přece jen dostal do vedení. Ve čtvrté sadě měl pak nakročeno do dalšího kola. Zápas však nedokázal za stavu 5:3 dopodávat, tie-break prohrál 6:8 a šlo se do rozhodujícího setu. V něm se řecký favorit z nezdaru nevzpamatoval, prohrál si hned úvodní game na servisu a jediný brejkbol, který měl v posledním gamu utkání, nevyužil.

"Považuju se za dobrého hráče a nechci být někdo, koho je snadné porazit, nebo někdo, kdo to soupeři na kurtu usnadní. Snažím se jim to ztížit, jak jen můžu, ale když to nejde, tak to zkrátka nejde. A můj život jde dál," řekl Tsitsipas.

Švýcarský mladík debutoval v hlavních soutěžích grandslamů na letošním French Open. Na pařížské antuce skončil hned v prvním kole, následně ve Wimbledonu ve druhém a teď je ve třetím na US Open. A to díky premiérovému skalpu TOP 10, který vybojoval po čtyřech hodinách a 10 minutách.

Stricker bude usilovat o svou premiérovou účast ve druhém týdnu podniků velké čtyřky proti Benjaminovi Bonzimu. Francouz vyřadil nasazenou domácí naději Christophera Eubankse.

Ruud – Zhizhen Zhang 4:6, 7:5, 2:6, 6:0, 2:6

Ve spodní polovině pavouka dvouhry mužů na US Open skončili už tři z pěti zástupců TOP 10, po Runem a Tsitsipasovi je ze hry venku také pátý hráč světa Casper Ruud. Norský favorit ve druhém kole podlehl 4:6, 7:5, 2:6, 6:0, 2:6 Číňanu Zhizhenu Zhangovi, ani na 10. letošním turnaji mimo antuku nevyhrál víc jak jeden zápas a v New Yorku neobhájí loňské finále.

Čtyřiadvacetiletý Ruud dohrál ve 2. kole grandslamu potřetí v této sezoně. Ve stejné fázi skončil i na Australian Open a ve Wimbledonu. Výjimkou bylo jen letošní Roland Garros, kde se stejně jako loni probojoval do finále.

"Nejsem nějak mimořádně zklamaný z toho, co jsem mohl udělat lépe nebo z toho, jak jsem hrál. V důležitých chvílích byl ale on lepším hráčem. To byla změna oproti Paříži. Tam jsem to byl já, kdo zahrál lépe, když bylo potřeba," konstatoval Ruud na tiskové konferenci. "Udělal na mě dojem. Má skvělé podání, krásný backhand i forhend. Bude velkou hrozbou," dodal.

Aktivně hrající čínský tenista Zhizhen Zhang favorita přestřílel na vítězné údery 60:39, téměř třetinu winnerů zaznamenal díky esu (18). Šestadvacetiletý rodák ze Šanghaje vyrovnal postupem do třetího kola osobní grandslamové maximum, do stejné fáze se dostal také letos na Roland Garros. Vloni dohrál na US Open v 1. kole.

Zapata – Djokovič 4:6, 1:6, 1:6

Ve spodní polovině pavouka zůstali z hráčů elitní desítky už jen Taylor Fritz a Novak Djokovič, který dominuje na grandslamech i v letošní sezoně. Po triumfech na Australian Open a French Open se stal s 23 trofejemi nejúspěšnějším mužem v historii a od vyrovnání absolutního rekordu Margaret Courtové nebyl daleko hned ve Wimbledonu, kde prohrál pětisetovou bitvu s Carlosem Alcarazem. Svému největšímu rivalovi v aktuálním roce pak oplatil porážku v dalším strhujícím finálovém maratonu před necelými dvěma týdny na Masters v Cincinnati.

Na vítězné vlně pokračuje na US Open, kde si už postupem do druhého kola zajistil, že po skončení turnaje z tenisového trůnu sesadí právě obhájce titulu Alcaraze. Zatímco v souboji s Alexandrem Müllerem čelil jen jednomu brejkbolu a o servis přišel, Bernabému Zapatovi nabídl šest šancí a odvrátil všechny. V obou zápasech zdárně potvrdil roli favorita, Francouzi povolil pět gamů a Španělovi jen o jeden více.

Djokovič má na poslední ročníky US Open hořké vzpomínky. V tomto dějišti naposledy a celkově potřetí triumfoval už v roce 2018, v osmifinále 2019 musel kvůli zranění vzdát, v osmifinále 2020 byl po nešťastně odpáleném míčku a trefení lajnové rozhodčí diskvalifikován, předloni prohrál finále s Daniilem Medveděvem a nezkompletoval jako třetí muž v historii kalendářní Grand Slam a loni se ve Flushing Meadows kvůli odmítavému postoji k vakcíně na Covid vůbec nemohl představit.

Po uhájení neporazitelnosti v utkáních druhého kola v tomto dějišti se pokusí už popatnácté v řadě přejít přes třetí kolo. V této fázi naposledy neuspěl při debutu v roce 2005 a ještě o rok později. Jeho soupeřem bude Laslo Djere, krajana v jediném předchozím souboji loni na domácí antuce v Bělehradu udolal po obratu a v tie-breaku rozhodujícího dějství.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
středeční výsledky (30. 8. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Veselý (ČR) - F. Cerúndolo (20-Arg.) 7:6 (7:5), 6:2, 3:6, 2:6, 7:6 (10:6)
Menšík (ČR) - Droguet (Fr.) 3:6, 6:2, 7:6, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Zapata (Šp.) 6:4, 6:1, 6:1
Zhizhen Zhang (Čína) - Ruud (5-Nor.) 6:4, 5:7, 6:2, 0:6, 6:2
Stricker (Švýc.) - Tsitsipas (7-Řec.) 7:5, 6:7 (2:7), 6:7 (5:7), 7:6 (8:6), 6:3
Fritz (9-USA) - Varillas (Peru) 6:1, 6:2, 6:2
Tiafoe (10-USA) - Ofner (Rak.) 6:3, 6:1, 6:4
Paul (14-USA) - Safiullin (Rus.) 3:6, 2:6, 6:2, 6:4, 6:3
Davidovich (21-Šp.) - J. M. Cerúndolo (Arg.) 6:1, 6:4, 6:3
Mannarino (22-Fr.) - Marozsán (Maď.) 3:6, 6:3, 6:4, 6:1
Bonzi (Fr.) - Eubanks (28-USA) 7:6 (8:6), 2:6, 6:2, 7:6 (9:7)
Djere (32-Srb.) - Gaston (Fr.) 6:1, 6:2, 6:3
Gojo (Chorv.) - McDonald (USA) 6:3, 6:4, 6:4
Karacev (-) - Carballés (Šp.) 6:2, 4:6, 6:3, 7:6 (7:4)
Shelton (USA) - Thiem (Rak.) 7:6 (7:1), 1:0 / skreč
Hijikata (Austr.) - Fucsovics (Maď.) 6:1, 6:2, 6:1
• Čtyřhra - 1. kolo •
Behar/Pavlásek (Urug./ČR) - Oswald/Van De Zandschulp (Rak./Niz.) 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (10:8)

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

7
Přidat komentář
PaYaB
Ruud se bude propadat dál, finále na ATP Finals určitě neobhájí.
Reagovat
Lada62
Tsitsi nemá formu, myslí jenom na Badosu a to mu herně moc nesvědčí. Ten jeho jednoručák nemá přesnost, nic moc s ním nedokáže. To není jako RF a nebo Standa Vavřinků...smile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Ten je hlavou někde jinde.....a je to krásný, ale o to hůře se poté koncentruje na kurtech, no :D
Reagovat
EllNino
Spodní půlka pavouka připomíná turnaj ATP 250, u žen to není o moc lepší, nasazení padají jeden za druhým
Reagovat
GaelM
Velká škoda, že to Jirka Lehečka nezvládl - v "jeho" čtvrtině pavouka už nezbyla žádná nehratelná překážka. Finále ve Winston-Salemu hezký, ale tady se dalo hrát o mnohem víc...
Reagovat
turista
Takovéto zápasy vy Tsitsipas měl vyhrávat. Nole dnes přesvědčivý.
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist