Fantastický obrat Kvitové! Odvrátila pět mečbolů a je v semifinále

29. 6. 2010, 18:36
Aktuality 37
WIMBLEDON ŽENY - Celé čtvrtfinále jen dotahovala ztrátu. Přesto se Petra Kvitová nakonec raduje z vydřené výhry nad Estonkou Kanepiovou a senzačního postupu do grandslamového semifinále! Dvacetiletá Češka odvrátila pět mečbolů a po fantastickém obratu ve třetím setu se může těšit na souboj se Serenou Williamsovou o finále.
Petra Kvitová

Už si zahrála dvakrát v grandslamovém osmifinále. Na Wimbledonu ale první dva starty skončily už v prvním kole. Letos se však Petra Kvitová konečně dočkala obrovského úspěchu. Po výhrách nad Cirsteaovou, nasazenými Jie Zheng, Azarenkovou a Wozniackou poprvé postoupila do čtvrtfinále. A nezastavila se ani v něm! Estonku Kaiu Kanepiovou zdolala po setech 4-6 7-6 8-6 a může se těšit na semifinále se světovou jedničkou a trojnásobnou wimbledonskou vítězkou Serenou Williamsovou.

"Nevím, co mám říci, protože tomu nemohu uvěřit. Jsem opravdu šťastná. Je to něco neuvěřitelného," řekla Kvitová bezprostředně po postupu. "Serena je číslo jedna. Je výjimečná, ale zkusím to," řekla ještě zadýchaná Češka.

Serenu Williamsovou nepřekvapilo, že se utká právě s Kvitovou. "Je opravdu, opravdu dobrá. Viděla jsem ji hrát v prvních kolech na turnaji a říkala jsem si, že jí to opravdu jde. Dávala tak čisté údery," řekla uznale světová jednička. "Když porazila Wozniackou, vůbec mě to nepřekvapilo, protože jsem viděla, jak dobře hraje. Je to opravdu houževnatá hráčka, zvlášť na trávě. Nejsem překvapená, že s ní hraju," řekla Serena Williamsová.

Kvitová je první českou semifinalistkou Wimbledonu po dvanácti letech. Tenistka z Fulneku napodobila Janu Novotnou, která v roce 1998 slavný turnaj vyhrála ve dvouhře i ve čtyřhře.

Úterý ve Wimbledonu:

Venus nepřekonala defenzívu Pironkovové, Clijstersová podlehla Zvonarevové

Přitom Kvitová v dnešním zápase jen dotahovala. První set prohrála, v tie-breaku druhé sady doháněla ztrátu 2-5 a následně i tři mečboly. V rozhodujícím dějství prohrávala už 0-4, ovšem i tak hrozivé manko smazala. Další dva mečboly soupeřce připravila dvojchybami. Nic ale nebylo pro dvacetiletou rodačku z Bílovce neodvratitelné. Sama pak nakonec po 2 hodinách a 38 minutách využila hned svůj první mečbol.

Kvitová byla psychicky odolnější
Začátek zápasu přinesl vyrovnaný tenis bez brejkbolů. Až za stavu 3-3 prohrávala Kvitová po vlastních chybách 0-40, ale s klidem pěti míči v řadě game získala. Pětadvacetiletá rodačka z Tallinnu Kanepiová ale lépe rozdělovala míče ve výměnách. Díky tomu získala Estonka v deváté hře další brejkbol, při kterém udělala Kvitová dvojchybu. Ztráta znamenala i ztrátu setu. 

Kanepiová, jež ve Wimbledonu včetně kvalifikace vyhrála sedm zápasů bez ztráty setu, se opírala o kvalitní servis. I díky němu pustila českou hráčku k prvnímu brejkbolu až za stavu 5-6 v druhém dějství. Setbol však odvrátila dobrým prvním servisem. Dějství dotáhla do zkrácené hry, ve které vedla už 5-2. Náskok ale ztratila a následně za stavů 6-5, 7-6 a 8-7 nevyužila ani jeden mečbol a dovolila Kvitové se vrátit do zápasu. 

Mohlo se zdát, že se dvacetiletá Češka dostane do 'laufu', jenže o pět let starší Kanepiová sebrala poslední zbytky sil, začala se lépe pohybovat a rychle se ujala vedení 4-0. Ani za takřka rozhodnutého stavu se Kvitová nevzdávala. Čím dál více stupňovala své výkřiky po každém získaném fiftůnu a směrem k trenérovi Davidu Kotyzovi zatínala pěst. Tou jakoby nabírala energii, které v závěru utkání rozhodně nebylo nadbytek. Nejprve snížila na 2-4, druhý rebrejk si nechala až na devátou hru, kdy pří podání soupeřky prohrávala 3-5 a 0-30. Estonka ale znovu znervózněla, nabídla dva brejkboly, přičemž na druhý poslala míček do autu.

Drama tím ale nekončilo. Kvitové na chvíli polevila a za stavu 5-6 dvojchybami nabídla další dva mečboly. S odvrácením čtvrtého jí pomáhala i paní Štěstěna, neboť talentovaná Češka poslala druhé podání do pásky, od které se míček odrazil metr nad síť a obloučkem dopadl do hřiště.

Čím dál víc bylo čitelné, která hráčka je po úspěchu hladovější. Kvitová po 150 minutách boje i nadále nevzdávala žádný míč a za svou bojovnost byla odměněna brejkem na 7-6. Narozdíl od zkušenější světové osmdesátky Kanepiové, bývalá osmnácté hráčky žebříčku, zápas snadno doservírovala a prokázala velkou psychickou odolnost. Už ve 3. kole s Azarenkovou prohrávala 3-5, pak ale získala 10 her v řadě a postoupila. 

Kvitová dnes po autu soupeřky zvedla ruce nad hlavu, zaťala pravou pěst a rozesmátá běžela podat za velkého potlesku Kanepiové ruku.

"Když jsem vedla ve třetím setu 4-0, soupeřka začala hrát trochu lépe, prolomila mé podání a získala sebedůvěru. Bojovala dál a já jsem udělala pár chyb. Tak to chodí," prohlásila Kanepiová. "Teď jsem zklamaná, ale za pár hodin to přejde," řekla Estonka, která do hlavní soutěže postoupila z kvalifikace.

62. hráčka světa Kvitová má už nyní jistotu, že díky zisku 720 bodů se v žebříčku přiblíží třicítce nejlepších. Nejvýš byla loni v lednu čtyřicátá. Své postavení ale může vylepšit ještě v závěru tohoto týdne.

Semifinálovou soupeřkou Kvitové bude světová jednička, trojnásobná šampionka a obhájkyně titulu Serena Williamsová. Osmadvacetiletá Američanka turnajem už jako jediná prochází bez ztráty setu, když dnes po setech 7-5 6-3 porazila Číňanku Na Li.

Serena v dnešním zápase byla jednoznačně lepší hráčkou, o čemž svědčí i statistitky. Na esa vyhrála 11-2, na vítězné údery 21-15 a ne vynucených chyb udělala pouze šest, zatímco soupeřka o třináct více.

Kvitová se se Serenou utkala poprvé letos na Australian Open, kde prohrála ve dvou setech.

- WIMBLEDON (Velká Británie, tráva) -
úterní výsledky žen (29. 06. 2010)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Kvitová (ČR) - Kanepiová (Est.) 4-6 7-6 8-6
S. Williamsová (1-USA) - Li Na (9-Čína) 7-5 6-3
Pironkovová (Bul.) - V. Williamsová (2-USA) 6-2 6-3
Zvonarevová (21-Rus.) - Clijsterová (8-Belg.) 3-6 6-4 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
Myslím, že by Petra rovněž mohla taky trochu vypilovat tu angličtinu, protože její "broken English" působí drobet směšně:
http://www.wimbledon.org/en_GB/news/interviews/2010-06-29/201006291277841451783.html

Například:
Q. You were struggling on your service a lot.

PETRA KVITOVA: Yeah, unfortunately I played very bad my serve today. But without serve I won, so I don't believe also this.

Nebo:
Q. Do you think you can win the tournament here? Do you think you can be Wimbledon champion?

PETRA KVITOVA: No, I don't think. I don't think so, no (laughter.)

Q. Why not?

PETRA KVITOVA: So maybe it's two matches. But, yeah, maybe I can lose in the Serena. I don't know what I can tell. I don't think so, yeah.
Reagovat
Mercury
eh :/ :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě se někdo Rafovi směje za angličtinu? :)) Petra musí holt potrénovat :)
Reagovat
bu17
Někdo umí anglicky někdo tenis ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ideální je umět obojí. :-))
Reagovat
Teo
Jenže nic není ideální, takže klid;o)
Reagovat
smazaný uživatel
Klid sem, klid tam. Já jsem klidnej. :-)

Ale podívejte se na Bulharku Pironkovou, jak pěkně ůšprechtíů tu anglinu, to je pak ihned jiné a daleko více smysluplné interview:
http://www.wimbledon.org/en_GB/news/interviews/2010-06-29/201006291277826544158.html

Bohužel pro Petru součástí standardní výbavy profi tenisty musí být i znalost Aj, resp. to, aby se hráč v této řeči dovedl smysluplně a souvisleji vyjádřit.
Reagovat
smazaný uživatel
na tyhle tupostí zavánějící otázky bych marně hledal slova v češtině,nevim,proč by kdokoli z tenistů měl pilovat angličtinu pro vyjádření na úrovni na otázky:chcete to tady vyhrát?jak se vám hrálo?nejlepší odpověd'? mlčení,třeba ve francouzštině nebo portugalštině
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.sonyericssonwtatour.com/SEWTATour-Archive/Rankings_Stats/howitworks.pdf

Stejně jako není problém stahovat pavouky, jde stáhnout i bodování, vše je v pdf.
Šafářová zůstává na 2075, Kvitová skočí z 1080 na 1975 bodů. Postup přes Serenu z jakýchkoliv důvodů by už byla senzace, což se asi nestane.
Reagovat
r176
tak to je v top 30!!
Reagovat
nando
Jsem z toho zmatenej! Koukal jsem na tvůj odkaz a skutečně za 1/4 je 500 bodů, za SF tuším 900, tím líp pro Berdu. Ale na oficiálních stránkách ATP je za SF 720, za ČF 360, tak nevím. A když jsem najel na Berdycha, kolik uhrál v RG bodů, tak tam je taky těch 720.
Reagovat
smazaný uživatel
Výsledky na GS jsou trochu jinak bodované v rámci WTA a v rámci ATP ...
Reagovat
smazaný uživatel
Kdepak Berdych, tohle přece platí jen pro dámy. I na dalších společně hraných turnajích jsou pro ATP a WTA jiné odměny a jiné bodování.
Reagovat
nando
Aha, tak to jsem netušil, asi stejně jako autor článku :-) já totiž ženský tenis nějak nesleduju, takže jsem mimo.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.sonyericssonwtatour.com/SEWTATour-Archive/Rankings_Stats/Singles_Numeric.pdf

Autor by to snad tušit mohl, kdyby měl žebříčky WTA v pdf. Z toho aktuálního je jasně vidět, kolik tenistky za loňský Wimbledon odepisují bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas jsem viděla od druhého setu a musím říct, že jako velkej fanda sportu jsem si to opravdu užila. Nervy, zklamání, smích, slzy a obrovská radost. Petra bojovala jako ten největší lev z Česka! Krásný, dojemný a hlavně super sportovní zážitek! Péťo, nádhera! Díky!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Zase důkaz, jak je tenis úžasný sport a hraje se opravdu až do posledního fiftýnku a když je to ještě se štastným koncem pro naší hráčku, tak to je úplně super slast. Petro díky za krásný sportovní zážitek, Tome doufám ,že se necháš inspirovat a nenecháš se zahanbit od mladší sportovní kolegyně!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Rožér prolezl z 1. kola s odřenou prdelí a měl skončit už dávno. Škoda.
Reagovat
smazaný uživatel
Petra sice nehrála úplně v pohodě, ale když zapne a nedělá zbytečné chyby, je to v jejím podání super tenis. Kanepiová ve třetím setu odešla hlavně fyzicky, v posledních výměnách to už bylo hodně vidět.
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl.. bojovala jak drak, brejkla ji na 4:1, 4:2.. pak se Kanepce podařilo udržet ikdyž Petra dobře tlačila- 5:2, Petra hold 5:3, pak se jí podařilo ji znova brejknout s stáhla to na 5:5, Kanepi udržela na 6:5, pak měla Petra dost problémy, několikrát shoda, odvrátila 2 mečboly a nakonec to dotáhla na 6:6, následně Kanepiovou která už nechápala a dost kazila hned zas brejkla a své podání s přehledem udržela - 6:8
Reagovat
smazaný uživatel
Ke konci se neuvěřitelně zlepšila, zatímco Kaia poněkud stuhla. Když podruhý prohrála svý podání a bylo to 0:4, myslel jsem, že už to Kanepi dohraje, ale hned další hru Petra ukázala, jaká je bojovnice.

Jinak to ale z Petřiny strany (ponechám-li stranou zejm. závěr tiebreaku a třetí set od stavu 0:4) nebyl úplně nejvydařenější zápas, ale zvedla se neuvěřitelně. V průběhu zápasu se mi zdálo, že sice od zadu dává bomby, ale až příliš často je hraje do středu kurtu (ač k zadní lajně), místo aby se pokoušela soupeřku trochu víc prohánět od rohu k rohu nebo tak něco. Jako tohle možná platilo na Wozniackou, ale Kanepi se s tím vypořádala v pohodě.

Co se týče SF se Serenou, mým hlavním přáním je, ať je to těsnější zápas, než oněch 2:6, 1:6 letos na Aus. Open. Serena bude ohromná favoritka, tak by snad Petra mohla být v pohodě a zápas si patřičně užít. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Úžasnej závěr úžasný winery od Petry kterejch měla 2x tolik škoda tich nevinucenejch chyb bez nich by mohla klidně pozejtří rostřílet Serenu :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Serena tento turnaj servíruje natolik dobře, že jí těžko nějaká žena rozstřílí, i kdyby jinak hrála absolutní GOAT tenis. K mé spokojenosti bohatě postačí aspoň relativně těsný výsledek typu 3:6, 5:7 apod. :DD
Reagovat
majkl005
Ano sice vyhrála. Ale tenis co dneska předvedla...o tom by se dalo spekulovat ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
tak ano nehrala nejlepe ale to bylo také tím jak hrala kanepi...jen je pravda ze kvitova to nehraje az tak moc k caram a hraje spis bomby a je jedno kam
Reagovat
majkl005
taky dost chybovala ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Kanepi valnou většinu zápasu hrála výtečně, super servírovala a vyhrávala snad veškeré jen trochu delší výměny od základní čáry (kdy petru dokázala rozběhat a honit, zatímco Petra měla sklon sice bombit, ale přímo na soupeřku). Ovšem je pravda, že v kritických chvílích zahrála Kvitová velmi odvážně a dobře. Plus samozřejmě měla i hodně štěstí (třeba v tiebreaku ostrej druhej servis přímo do růžku na čáru atd.).
Reagovat
smazaný uživatel
tak to k jejimu stylu nejake ty chyby patri a tech ktere byly opravdu hloupe zas tak moc nebylo jak driv
Reagovat
smazaný uživatel
Ty krávojáro, přiznávám dobrovolně, že jsem to při stavu 4-0 pro Kanepi ve 3. setu vypnul a teď koukám jak pero z gauče... Obrovský gratulace! Viděl to někdo? Co se potom dělo od toho děsivého skore? Jak to otočila?
Reagovat
smazaný uživatel
:-) ja uz sem teda taky mel chut to vypnout ale zustal sem...abych rekl pravdu tak petra se tak moc nezlepsila akorat prestala trochu kazit a kazit zacala proste kanepi breakla ji jednou pak prestavka a podruhe pak ale mela opet problemy za toho stavu 6:5 pro kanepi a kanepi mela matchball a kvitova mela druhe podani a zahrala prase ale jen taktak to dopadlo do pole pak to púetra nejak zvladla a jak rikam kanepi dost pak chybovala pak se petre podarilo hned ji brejknout a pak uz to doservirovala...
Reagovat
smazaný uživatel
já teda viděl jen jeden gam v prvním setu, bohužel jsem neměl čas, jen jsem sledoval občas live score.. A ve třetím setu jsem to sledování skore taky vzdal.. a pak kouknu - a taková pecka.. Taky se přidávám ke gratulaci. V ženském tenisu je možné všechno, tak doufejme, že to není poslední slovo, ale i tak je to úspěch
Reagovat
smazaný uživatel
nevíte někdo kde je možno vidět nějaký sestřih z tohoto zápasu - ne krátký a ne celý zápas? Asi na nova sport nějak v noci co?
Reagovat
smazaný uživatel
Po 23 h.davaji souhrnne zpravodajstvi-tam urcite daji jeji zapas,alespon velky kus
Reagovat
smazaný uživatel
tak klobouk dolu.. když prohravala 3:0 v třetim setu tak jsem myslel že to nemuže zvladnout. jak to bylo 4:0 tak jsem šel pryč že je to konec. pak kouknu na net a to je 5:5 . tak to je sila... obrovska gratulace a velky uspěch českeho tenisu.. zitra tomaš vyhraje a bude česky tenis na vysluni..
Reagovat
nando
Velká gratulace Petře !!! Musím přiznat, že není zrovna mojí nejoblíbenější tenistkou, ale dneska jsem jí samozřejmě fandil a moc jí to SF přeju, snad nedostane od mužatky moc velkej nářez. Teď ještě aby zítra postoupil Tomáš a Ota Černý si to může jít hodit.
Reagovat
herba
kdyby tě slyšel chudák otik.o))
Reagovat
gali
Triumf vůle. Díky Peťce za skvělý zážitek. Strašně sympatická slečna to je.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist