Fed Cup přichází o hvězdy. Přednost antukové přípravě dává i Stosurová

8. 4. 2011, 14:05
Aktuality 2
Příští víkend se ve Fed Cupu bude hrát o finále a udržení mezi elitou. Řada tenistek ale dává přednost raději přípravě na antukovou část sezony. Minimálně tak oficiálně prohlásily obě překvapivé finalistky loňského French Open: Francesca Schiavoneová a Samantha Stosurová.
Profily hráčů
Samantha Stosurová

Italkám v semifinále v Rusku budou poprvé od roku 2002 chybět obě dlouholeté opory. Flavia Pennettaová kvůli zranění ramena a Francesca Schiavoneová se nehrajícímu kapitánovi Corradu Barazzuttimu omluvila se slovy, že se chce soustředit na obhajobu triumfu na French Open. Třicetiletá tenistka totiž loni v Paříži senzačně získala premiérový grandslamový titul.

Ve finále proti ní stála rovněž nečekaně Samantha Stosurová. I ona byla ve finále grandslamového turnaje poprvé v kariéře. A také sedmadvacetiletá Australanka se chce letos místo Fed Cupu připravovat na antukové turnaje. Její zemi přitom čeká boj o udržení ve Světové skupině. Australanky v domácím prostředí hostí Ukrajinu.

"Miluju reprezentování Austrálie, proto bylo těžké určit si priority. Ale pro mě je teď velmi důležité zaměřit se na antukovou sezonu a přípravu na French Open," řekla sedmadvacetiletá Stosurová, jež včera v Charlestonu nestačila na Vesninovou a přišla o šanci obhájit svůj poslední titul.

I bez Stosurové budou Australanky v baráži favoritkami. Kapitán David Taylor nominoval Jarmilu Grothovou, Jelenu Dokicovou, Anastasii Rodionovovou a Sophii Fergusonovou. "Jsme velmi zklamaní, že se naše nejlepší hráčka domů nevrátí k tomuto důležitému duelu, ale její rozhodnutí respektujeme a já věřím, že ostatní holky soutěž udrží," řekl Taylor.

Další hráčky chybí zase kvůli zranění nebo osobním sporům. Belgičankám v souboji s Češkami nepomůže Kim Clijstersová, jež je kvůli problémům s ramenem na měsíc mimo hru.

Američanky čeká těžké playoff v Německu, kde bude určitě chybět Serena Williamsová. S týmem sice odletěla Venus, ani jí ale zdravotní stav zřejmě nastoupit neumožní. I tak ale můžou tenistky Spojených států v čele s Mattekovou či talentovanou McHaleovou domácí tým vedený Petkovicovou potrápit.

I francouzské tenistky se příští týden poperou o účast ve Světové skupině Fed Cupu se Španělskem bez své nejlepší hráčky. Kapitán Nicolas Escude nepozval do týmu Marion Bartoliovou, se kterou měla Francouzská tenisová federace v minulosti spory kvůli jejímu otci. Do Španělska tak poletí Alize Cornetová, Virginie Razzanová, Aravane Rezaiová a Mathilde Johanssonová. Ani jedna z Francouzek letos dobrou formou rozhodně nezáří, na domácí antuce tak budou v roli favoritek Španělky. 

Pouze v Bratislavě budou mít kapitáni obou týmů kompletní sestavy. Domácí Matěj Lipták může počítat s Danielou Hantuchovou i Dominikou Cibulkovou, Srbky zase přiletí s oběmi bývalými světovými jedničkami Jelenou Jankovičovou a Anou Ivanovičovou.

FED CUP - nominace (16. - 17. 04. 2011)

Semifinále:
Belgie - Česko (Charleroi, tv. povrch / hala))
Belgie: Wickmayerová (23. hráčka světa), Flipkensová (103.), Mestachová (408.) a Van Uytvancková (603.). Kapitánka Sabine Appelmansová.
Česko: Kvitová (18.), Lucie Šafářová (32.), Benešová (42.), Záhlavová-Strýcová (48.). Kapitán Petr Pála.

Rusko - Itálie (Moskva, tv. povrch / hala)
Rusko: Zvonarevová (3. ), Kuzněcovová (14.), Pavljučenkovová (21.), Makarovová (39.). Kapitán Šamil Tarpiščev.
Itálie: Erraniová (37.), Vinciová (43.), Briantiová (95.), Camerinová (123.). Kapitán Corrado Barazzutti.

Playoff:
Austrálie - Ukrajina (Melbourne, tv. povrch)
Austrálie: Grothová (29.), Dokicová (64.), Rodionovová (74.), Fergusonová (124.). Kapitán David Taylor.
Ukrajina: Tsurenková (136.), Savčuková (147.), Beygelzimerová (190.), Kutuzovová. Kapitán Igor Dernovskyi.

Slovensko - Srbsko (Bratislava, antuka / hala)
Slovensko: Cibulková (25.), Hantuchová (33.), Rybáriková (69.), Čepelová (449.). Kapitán Matěj Lipták.
Srbsko: Jankovičová (8.), Ivanovičová (17.), Jovanovská (59.), Kruničová (288.). Kapitán Dejan Vranes.

Německo - USA (Stuttgart, antuka / hala)
Německo: Petkovicová (19.), Görgesová (35.), Lisická (182.), Grönefeldová (247.). Kapitánka Barbara Rittnerová.
USA: Matteková-Sandsová (41.), Oudinová (75.), McHaleová (97.), Huberová (v deblu 3.). Kapitánka Mary Joe Fernandezová.

Španělsko - Francie (Lleida, antuka)
Španělsko: Martinezová Sanchezová (31.), Dominguezová-Linová (46.), Medinaová Garriguesová (62.), Llagosteraová Vivesová (119.). Kapitán Miguel Margets Lobato.
Francie: Rezaiová (24.), Cornetová (67.), Johanssonová (70.), Razzanová (100.). Kapitán Nicolas Escude.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
BooOoo
podle toho, jak hraje Wickmayer proti Wozniacki, tak je jasné že Belgičanka vyhraje .. hraje až neuvěřitelně skvěle, agresivně, bezchybně .. prostě dokonale .. ve Fed Cupu budou naše děvčata mít hodně práce, aby nakonec postoupily
Reagovat
smazaný uživatel
Citát:
"Jsme velmi zklamaní, že se naše nejlepší hráčka domů nevrátí k tomuto důležitému duelu, ale její rozhodnutí respektujeme a já věřím, že ostatní holky soutěž udrží," řekl Taylor.

Není David Taylor náhodou i osobním trenérem Samanthy Stosurové? Vzhledem k tomuto faktu je jeho výrok dost vtipný. :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist