Fed Cup: Zvonarevová nehraje, finále zahájí Kvitová s Kirilenkovou

4. 11. 2011, 10:16
Aktuality 21
Světová dvojka Petra Kvitová zahájí boj českých tenistek ve finále Fed Cupu proti Rusku v Moskvě zápasem s Marií Kirilenkovou. Ke druhé dvouhře v Olympijské hale poté nastoupí Lucie Šafářová a Světlana Kuzněcovová. Rozhodl o tom dnešní los.
Petra Kvitová (© fedcup.com)

"Nepřijeli jsme sem prohrát, ale vyhrát," řekl kapitán Petr Pála v týdnu. "Chceme vyhrát tuhle krásnou trofej, to je naše velká motivace," uvedla Kvitová, kterou trápilo po triumfu na Turnaji mistryň v Istanbulu nachlazení, ale je připravena hrát.

Ruský tým musel naopak nominaci změnit. Sedmou hráčku světa Věru Zvonarevovou vyřadilo z finále bolavé rameno, kvůli kterému celý týden netrénovala. Místo ní kapitán Šamil Tarpiščev zařadil hodinu před losem do družstva desátou deblistku světa Jelenu Vesninovou.

"Bez Zvonarevové je náš úkol složitější, ale co se dá dělat, život už je takový," řekl ruský kapitán. "Jestli bude po prvním dnu skóre 1:1, tak to bude v pořádku," dodal Tarpiščev.

Nedělní program zahájí souboj jedniček Kvitové s Kuzněcovovou, pak nastoupí Šafářová s Kirilenkovou. Do závěrečné čtyřhry pošle Pála Květu Peschkeovou s Lucií Hradeckou a domácí nasadí Anastasii Pavljučenkovou s Vesninovou. Oba kapitáni ale mohou nominace ještě změnit.

Kirilenková? Hraje rychlé placky, vzpomíná Kvitová
"Petra je ve skvělé formě, ale uvidíme, jak to dopadne. Bude to určitě zajímavé," řekla po losu Kirilenková. Dřívějším výhrám nad českou jedničkou i Lucií Šafářovou nepřičítá velkou váhu. "Recept na vítězství neexistuje," připustila tenistka, která Kvitovou v dosavadních dvou vzájemných zápasech porazila a Šafářové podlehla v pěti utkáních jen jednou.

Petru Kvitovou předchozí porážky s ruskou soupeřkou nestraší. "Možná na mne Kirilenkovou nasadili jako černého koně, ale je to už hodně dávno, co jsme spolu hrály," upozornila Kvitová po losování, že oba se zápasy uskutečnily již před třemi lety. Tehdy nejdříve podlehla Kirilenkové na trávě ve Wimbledonu a poté uhrála jen jednu hru v Torontu. "To bylo v Americe a tam mi to moc nejde, tak doufám, že tady to bude lepší," poznamenala.

Ze hry o tři roky starší Kirilenkové, která je aktuálně o dvacet míst níže v žebříčku WTA, si Kvitová mnoho nepamatuje. "Jen, že hraje takové rychlé placky," pátrala v paměti rodačka z Fulneku a dodala, že vzpomínky na porážky už dávno vymazala.

Bitvu o titul rozehraje česká jednička v Olympijské hale od 11 hodin. Fakt, že nastoupí na kurt jako první, Kvitové nevadí. "Bavili jsme se s Luckou (Šafářovou), že je úplně jedno, kdo začne. Nejdůležitější je za stavu 1:0 získat druhý bod," žertovala s českými novináři jednadvacetiletá tenistka, která letos vyhrála všech 19 zápasů v hale, z toho má čtyři výhry i ve fedcupových zápasech 1. kola a semifinále.

V Moskvě se svěřenkyně Davida Kotyzy rychle zotavuje z lehkého nachlazení, které si přivezla z Istanbulu, kde triumfovala na Turnaji mistryň. "Doktoři mě dávají rychle dohromady, opravdu se cítím líp. Už mě hlava nebolí, rýma se asi tak rychle nevyléčí, ale únava je pryč. Jsem připravena," ujistila Kvitová.

Kuzněcovová? U ní člověk nikdy neví
Ke druhé dvouhře nastoupí Lucie Šafářová proti Světlaně Kuzněcovové, která už s Ruskem slavila ve Fed Cupu tři tituly. "Světlana je velmi zkušená a umí hrát výborně. Poslední sezonu sice neměla tak dobrou jako předchozí, ale u ní člověk nikdy neví, kdy zahraje utkání na úrovni první pětky ze světového žebříčku," řekla.

Ve třech utkáních dokázala Šafářová porazit vítězku US Open 2004 a Roland Garros 2009 jen před čtyřmi lety v hale v Paříži. "Nebude to jednoduché, ale budu se snažit odvést maximum a vyhrát," uvedla 27. hráčka světa.

Rusky doma naposledy prohrály před osmi lety a z výhry ve Fed Cupu se radovaly čtyřikrát v letech 2004, 2005, 2007 a 2008. Češky na fedcupový triumf čekají již od roku 1988, kdy popáté a naposledy zvítězilo tehdejší Československo.

Program finále Fed Cupu:
Sobota 5. listopadu: 11:00 SEČ Kirilenková (27. v žebříčku WTA) - Kvitová (2.), Kuzněcovová (19.) - Šafářová (24.)
Neděle 6. listopadu: 11:00 Kuzněcovová - Kvitová, Kirilenková - Šafářová; Vesninová (10. v žebříčku WTA ve čtyřhře)/Pavljučenková (61.) - Peschkeová (2.)/Hradecká (15.)

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nechápu proč Pavlučenková nehraje. Podle mě je lepší než Kirilenková s Kuznětcovou
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím si to samé, momentálně by byla podle mě ze všech rusek pro naše holky nejnebezpečnější. Možná ruský kapitán ví co dělá, no doufejme, že se spletl.
Reagovat
smazaný uživatel
Je mi líto Věry, její neúčasti je škoda. Pro Rusko to je citelná ztráta a české holky by určitě chtěly vyhrát proti soupeři v nejsilnějším složení... Týmové soutěže mě tolik neberou, ale na finále se trochu podívám. Budou to určitě pěkné zápasy... Jinak dávám přednost Bali. :)
Reagovat
VlS
Myslím, že naše holky chtějí především vyhrát a nejsem si jistý, že teď někde pláčou, že Věrka nebude hrát :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to určitě ne, ale zranění přece nikdo nikomu nepřeje... Nevím jak ty, ale já chci vidět vždycky to nejlepší, co můžou oba týmy nabídnout. Samozřejmě zranění ve vlastním týmu mrzí mnohem víc, ale radovat se z nějaké absence u soupeře? Tak to ani náhodou...
Reagovat
VlS
Ale já přece neříkám, že někdo někomu přeje zranění, jen si myslím, že oslabení soupeře není důvod k nějakému smutku a nevěřím, že si někdo přeje hrát proti co nejsilnějšímu soupeři.
Reagovat
VlS
Nevím jak ty, ale já bych chtěl vidět:
1. naše holky s pohárem
2. pěknej tenis
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě když vyhraješ nad soupeřem, který hrál v nesilnějším složení, tak to má ještě větší hodnotu... Já chci vidět pěknej tenis a ať vyhraje lepší. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mě FC a celý Cechrep nezajímá. Bezkonkurenčně nejstupidnější a nejtrapnější název státu v Evropě. Až se mi z toho chce blít, když vidím, jak kvůli neskutečné ubohosti politické garnitury 90. let náš stát degradovali na úroveň banánových republik. Stát s názvem Czechoslovakia pořád měl ve světě dobrý zvuk, i přes minulých 40 let. Jak se ale koukají na tuhle stupiditu se slovem Republic v názvu?

Dovede si někdo z vás fandů toho našeho směšného "Čepablik" představit, jak by to vypadalo, kdyby se názvy všech států v novinách a TV zprávách ventilovaly v té příšerné víceslovné politické verzi?
Polská republika, Italská republika, Belgické království, Argentinská republika, Brazilská republika, Španělské království, Řecká republika, Česká republika, Turecká republika, Finská republika, Chorvatská republika, Rakouská republika, Francouzská republika, Čínská lidová republika...
Reagovat
UnrealTom
tak za prvý rozdělit se chtěli slováci, za druhý nevim co je divného na názvu Česká republika, jestli sleduješ například atletiku tak se podívej jak jsou uváděné jině země například Rusko neni Rusko ale Ruská federace, Čína neni Čína ale Čínská lidová republika, takže jestli jsi tak znechucen názvem Česká republika tak se přestěhuj třeba do Spojených států amerických :D :D za třetí když tě nezajímá Fed Cup tak tu přestaň psát nesmysli :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
nejde ani o nesmysly ;-), jako spis o tvuj plac na spatnem hrobe, Brozi, uz jsem na nej jednou reagovala. Respektuju, zes prispel nazorem do diskuse, ale mel bys, vzhledem k obsahu sveho komentare, podnikat konstruktivnejsi kroky. Tenisovy portal neni vedeckym pracovistem AV a zdejsi spolecenstvi je v lexikografickych otazkach, zda se, temer bezbranne.... :-))
Reagovat
VlS
Zase už jsi spadl z Marzu? Politiky máme takové, jaké si volíme a oni ti přeshraniční nejsou lepší, takže buď v klidu (nebo myslíš, že Berlusconi, Sarkozy, Papandreu by byli výhra?). Víceslovný název není žádný unikát - GB (UK). Aby byl oficiální název Česko, to my Moraváci nerozchodíme, protože my z Česka nejsme, takže se vraťme k tenisu.
Reagovat
smazaný uživatel
To máš teda milánku smůlu. Je to oficiální název. Jako obvykle plkáš faktické nesmysly. A název Velká Británie je oproti tomu plnému (který nikdo nikde nenapíše) výrazně zkrácený. Nechceš nám ještě jednou vysvětlit ten tvůj úchvatný výklad anglického textu o nasazení osmi hráček do skupin v Istanbulu?

Každý stát má DVA názvy, jeden dlouhý politický a druhý krátký zeměpisný (a ten neurčují politici!), který se používá úplně všude, kromě textů zákonů nebo ústavy. S jednou výjimkou - v našem českorepublikovém absurdistánu to asi neplatí.
Jsi z Moravy (ovšem jen územně, jako země po rozdělení na kraje už pár desítek let neexistuje), stejně jako z Česka. I v dalších státech používají hlavně jednoslovný název (Tschechien, Češka, Čechia) a ten je samozřejmě schválený a oficiální.
Reagovat
smazaný uživatel
Kirilenko to je samička.
Reagovat
smazaný uživatel
Russia jasny vitaz, ani 2 body Kvitany nepomozu...
Reagovat
smazaný uživatel
to je přání slováka. Musel si trpět jako zvíře na turnaji mistrů když to vyhrála kvitová co? Kde se ve vás slovácích bere ta zrůdná nenávist?
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš musel trpět při Fed Cupu Slovensko - Srbsko...
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že si spíš vyjímka a většina bratrů nám přeje stejně, jako bysme přáli my vám.
Reagovat
VlS
Lopato, to je přání Jasem2, Slováky z toho klidně vynech. Sedím zrovna v Bratislavě a hodně lidí fandí našim holkám.
Reagovat
a.magerova
a fandit u Tv !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Kirilenková s Šafářovou se mačkaj obě na 27. místě žebříčku WTA, jo? Tak to potom jo...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist