Federer: Antidopingových testů by mělo být víc

5. 11. 2012, 14:47
Aktuality 12
Boj s dopingem be se měl v tenise zpřísnit. Krátce před začátkem Turnaje mistrů to řekl sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Roger Federer, který se tak připojil k Andymu Murraymu. Britský tenista se minulý týden v Paříži pozastavil nad nízkým počtem mimosoutěžních kontrol.
Profily hráčů
Roger Federer

"Mám pocit, že letos jsem prodělal méně kontrol než před šesti, sedmi, osmi lety," citovala jednatřicetiletého Švýcara agentura Reuters. "Neznám přesné důvody, proč je méně testů, ale souhlasím s Andym. Během roku bychom měli také dělat více kontrol krve," dodal Federer.

Podle loňských statistik Mezinárodní tenisové federace prodělali hráči 21 mimosoutěžních testů krve. Mezinárodní cyklistická unie ve stejném období provedla 3.314 mimosoutěžních kontrol. "Je důležité provádět hodně kontrol, protože to pomůže sportu zůstat čistým. Máme (tenis) v tomhle směru dobrou pověst, ale musíme pro její udržení něco dělat," uvedl Federer.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
spaniel
Tenis ma nejsmesnejsi antidopingove testy. Prepadove testy prakticky neexistuji, protoze i kdyz musite hlasit kde budete, muzete lhat...a muzete se jim vyhnout myslim 3x za 2 roky, az pak nasleduje postih. Nehlede na to, ze ntech testu delaji zoufale malo, takze se jim da vyhnout snadno. Nekdy zackatkem milenia byl skandal, kdyz se u hodne tenistu nasli zakazane latky a zametlo se to pod koberec s tim, ze dostali vadny napoj. Stejne jako se zametla Agassiho aferka s drogami. V tenisu proste doping na 99% je, ale neumim si predstavit, co by to udelalo s nasim sportem, kdyby se to u nejakeho top hrace provalilo. Ja osobne jsem presvedceny ze Nadal bere, ale pochybuju ze se to potvrdi driv nez za deset let.
Reagovat
rod_laver
naprostý souhlas, ale neoznačoval bych jen Nadala, prostě jde o profi sport, kde tečou neskutečné peníze a je jasné, že hráči nebudou regenerovat jen spánkem a kvalitní stravou. Tenis má pro masu nálepku čistého sportu a opravdu jen někdo, kdo se blíže nepohybuje v tenisovém či jiném profi sportovním prostředí může tvrdit, že tenis je čistý sport. Víc chycených případů např. v kulturistice či vzpírání je jen z důvodu, že tam neteče tolik peněz, a proto aktéři berou více známé, detekovatelné věci s vyšší mírou kontroly.. Tenis je odlišnější, ale primárně věci na regeneraci + stimulanty jsou v kurzu. Doping je jako džin vypuštěný z lahve, který už se do ní nikdy nevrátí a mohou za to sami diváci. Každý chce vidět čímdál lepší výkony na hranici možností, delší, agresivnější výměny apod. Ale jak jsem se mohl i na portálu přesvědčit, spousta lidí tady věří, že by nikdo nic nezobl, a proto už i překážkařky na vyšší úrovni do sebe perou růsťák ve vysazovací fázi atd :))
Reagovat
a.magerova
Roger Federer dál dominuje výročním anketám ATP. Švýcarský tenista vyhrál už podesáté za sebou hlasování fanoušků o nejoblíbenějšího hráče a poosmé získal Cenu Stefana Edberga za sportovní chování, o níž rozhodují sami tenisté. Jednu z cen získal i Slovák Martin Kližan, který je i díky titulu z Petrohradu nováčkem roku.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky ho ode mě dostal. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ked uz to povie fedex tak daco na tom bude
Reagovat
smazaný uživatel
Kazdej sype:)
Reagovat
rod_laver
podívej se na chycené sportovce na antidoping.cz, lokální čeští sportovci, kde nevyděláš skoro nic a sype se tam o 106. Znám jeden druholigový baskeťácký tým, kde jednu dobu zobali naposim nehledě na detekci. Všude, kde rozhoduje dynamika, rychlost, síla a peníze, se sype. Ti, kteří si myslí, že Roger - a to jsem jeho velký fanoušek - nesype, žije v iluzi o čistém sportu, kde se točí miliardy. Anabolika vždy budou ve vývoji dál než testy na AS atd., krom toho si nemyslím, že by, vzhledem k "čistotě" tenisu, se testy extra řešily a výsledky zveřejňovaly. Na netu se dají najít články spekulující o tom, že Nadal měl na olympiádě pozitivní vzorek, a proto to ofiko hraje na koleno, stejně jako byl Del Potro rok out v roce 2010..
Reagovat
freeteepek
Na netu se dají najít lecjaké články. Je to svobodný médium a tak si tam každej svobodně spekuluje o 106. Já jsem se od svého tajného zdroje dozvěděl, že Roger ve volným čase hulí trávu. Dokonce kvůli tomu teď vynechal Paříž, protože to trochu přehnal a nemohl pak už ani trénovat. Navíc měl zaručený informace, že by ho tentokrát otestovali pořádně. Inu, potrefená husa, se vždycky ozve:-)
Reagovat
smazaný uživatel
tenisté podle mě ve steroidech až tolik nejedou, i když nějaké THG určitě nelze vyloučit. Je bych viděl spíše na efedrin a podobné věci, růstové hormony, betablokátory a hlavně pak různá diuretika. A samozřejmě výměny krve a podobné věci.
Reagovat
Padme
tady ty zaručené zdroje mám fakt ráda :-/ Jestli ti to neřekla jeho žena nebo trenér, tak to asi tak zaručený zdroj není. Tenis naštěstí je i o jiných kvalitách, takže pevně a najivně doufám, že to není tak zlé jako v jiných sportech. Vyloučit se to ale určitě nedá.
Reagovat
Chrenda
No dobrej setík pro Tomáše. V celkovém počítání se může moc hodit!!
Reagovat
smazaný uživatel
Snad mu o přestávce neodeberou krev, jak to chce Murray.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist