Federer hraje rychle a agresivně. Ale musím to mít pod kontrolou, říká

1. 6. 2013, 11:49
Aktuality 44
Roger Federer vstoupil do letošního French Open s jasnou taktikou: hrát krátké výměny a brzy se tlačit do vítězných úderů. V prvních třech kolech se tato strategie ukázala být správnou, v devíti gamech ztratil jen 23 gamů.
Profily hráčů
Roger Federer

"V tuto chvíli jsem schopný hrát hodně agresivně. Nevím, jestli to dokážu ještě zlepšit, ale důležitou věcí je snížit počet nevynucených chyb... Musím mít tu agresivitu pod kontrolou," řekl Federer po utkání 3. kola s domácí nasazenou třicítkou Julienem Bennetauem, kterého včera porazil 6-3 6-4 7-5 a oplatil mu únorovou porážku z haly v Rotterdamu. V předchozích zápasech Švýcar smetl Španěla Carreňa-Bustu a Inda Devvarmana.

"Jsem šťastný, protože jsem zatím nemusel vynaložit příliš energie. Psychicky se cítím dobře, věřím si. Je to pocit, který musíte mít, pokud tu chcete mít dobré výsledky a chcete se na Roland Garros dostat daleko," řekl vítěz French Open z roku 2009. Rychlé zápasy Federera těší i z důvodu bolestí zad, kterého ho v posledních sezonách často trápily.

Roger FedererV příštím kole na loňského semifinalistu čeká další Francouz Gilles Simon, s nímž sice před pěti lety první dva vzájemné duely prohrál, následné tři zápasy ale vyhrál, včetně letošního měření sil na antuce v Římě, kde ztratil jen tři hry. 

"Když jsem s ním hrál naposledy, tak to nebylo vůbec dobré. Na to se nezapomíná...," má Simon ještě čerstvé vzpomínky na porážku 1-6 2-6. "Nemyslím, že to pro mě něco znamená. Už mě dvakrát porazil, hrát se Simonem je vždy náročné," kontroval sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Federer. 

"Cítím se dobře, jsem zcela uvolněný. Turnaj si užívám a těším se na další zápas," dodal v dobrém psychickém rozpoložení. 

O něm zatím nemůže mluvit sedminásobný pařížský vítěz Rafael Nadal, který odehrál jen dva zápasy a v každém ztratil set. A po včerejším obvratu proti Slováku Kližanovi si stěžoval plán zápasů. "To není fér. Dnes jsem hrál více jak tři hodiny a můj soupeř seděl v šatně a díval se na televizi," stěžoval si aktuálně čtvrtý hráč světa.

"Chápu, že je frustrovaný, když musí hrát dva dny po sobě. Ale podobně na tom bylo 50 procent hráčů, kteří také nemohli hrát," komentoval Federer stručně Nadalovu rozhořčenost.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
smazaný uživatel
Federer bidding to reach 36th straight Slam quarterfinal. Other seven on his half have 29 QFs.

Neskutečné :-)
Reagovat
steve79
Roger vyborne, alr plati jedno pravidlo. Jestli chce vyhrat french open, tak mu musi nekdo odstavit Nadala. Proti novakovi ma o sto procent vetsi sanci.
Reagovat
smazaný uživatel
V3ak toho odstřelí Nole a pak ve finále i Rogera :-))
Reagovat
gigin
a Tsongič sestřelí Rožérka...
Reagovat
smazaný uživatel
Tsongič hlavně sestřelí Trosku, ostuda, že je takový nýmand ve 4. kole :-))

Ale né, já chci Rogera ve finále, ono sice by přeskočil Andyho, ale chci aspoň nějak zajímavé finále a nevěřím, že by Tsonga nebo Ferrer měli s Nadalem či Djokovičem šanci.
Reagovat
Labi
Líbí se mi jak se tu srovnávaj GS dle povrchu....každému vyhovuje něco jiného v závislosti na stylu hry a je doslova blbost hodnotit hráče v historickém kontextu z pohledu, kde vyhrál svoje GS ....co se týče Rogera je neskutečný rozdíl si rozkliknout článek s ním nebo článek s Berdychem nebo Kvitovou...působí opravdu vyrovnaně a chce si to užívat...doufám u něj ještě v jeden velký úspěch kdy už nebude pod tlakem a mezi hlavními favority a dokáže překvapit...každopádně je to jeden z největších ne tenisových ale sportovních profesionálu vůbec a jak někdo tady psal....pro skutečné jeho fanoušky už není podstatné zda vyyhraje 1 nebo 20 turnajů ale to že je na kurtech k vidění on sám se svým osobitým stylem hry :)
Reagovat
smazaný uživatel
V prvních třech kolech se tato strategie ukázala být správnou, v devíti gamech ztratil jen 23 gamů.

Řekl bych, že v devíti SETECH. :)
Reagovat
Mayo
možno to bude taká jazda ako na FO 2011 kde hral doslova fantasticky
Reagovat
smazaný uživatel
V počítači mám stáhlý celý SF zápas proti Nolemu a když se Fedovi nedaří, umím se na pár fragmentů zpětně podívat, jeden z nejlepších zápasů, co jsem kdy viděl. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Fedexovi tehdy vyhovovalo, že to byl první GS, na kterém nebyl brán ani za spolufavorita, všichni ho brali s rezervou (maximálně jako černého koně) a on odehrál možná své nejlepší RG.
Reagovat
Berny
Jojo tehdy slo videt jak je velky kontrast mezi hrou a mezi vyslednym vysledkem. Podle me Roger hral na FO jeden ze svych horsich turnajů. Napriklad 05-08 a 11 hral lepe a stejne tehdy nevyhral a v 09 jo.
Reagovat
Roger_Federer
09 vyhral, protože mu Soderling poslal domu Nadala...
Reagovat
smazaný uživatel
ach k čemu ti je agresivní hra, když tě na antuce Rafa nebo Novak uženou jak starého pejska? Proti Rafovi vždycky znervozníš... a pak budeš vyhazovat i lehké míče jako malý školáček. Nikdy ti proti němu nebude fungovat servis déle nez pul hodinu v kuse, to samé platí pro FH... z BH budeš kiksovat neustále. SLaboučké BH budou Rafovi chodit na FH k servis lajně. Nemáš mentální sílu ani tenisové kvality udolat největší monstra v tenisové historii... tedy Rafaela a Novaka. Opět se rozpláčeš.. dokonce i přesto že ti pořadatelé umetli cestičku až do finále. Vamos Rafa, vamos Novak.
Reagovat
LukasH
Co je zase tohle za komentář? Ano. Rafa Rogera na antuce poráží. Ale ROgerovi je 32. Nejlepší léta má za sebou a pořád hladce poráží většinu hráčů. Vyhrál 17 grandslamů. Do toho má Rafa a hlavně Novak pořád hodně daleko. Pro mě je Roger nejlepší tenista historie. Je jasný, že teď třeba tolik netrénuje, protože se věnuje rodině. Proto má i dost nevynucených chyb.
Trochu objektivity a respektu!
Reagovat
Padme
Tady je pár lidí, jejichž komentáře je lepší nečíst, tohle byl jeden z nich. Člověk, co rozumí tenisu, by nic takového nikdy nenapsal :) Jinak souhlasím. Podle mě je celkem jedno. kdo je pro koho nejlepší na světě. Takže i kdyby Roger nebyl, tak mu budu fandit třeba až do skutečného důchodu :)
Reagovat
smazaný uživatel
hoši hoši :D ... já jenom konstatuju současný stav věcí, nevím proč tu zase brečíte s historií (o které tu mimochodem stejně lžete - i teď). :))
Reagovat
Roger_Federer
Zas a znova pišeš slova, kterym nikdo soudny nerozumi..
Reagovat
rod_laver
Jak se říká, každá mince má dvě strany. Ačkoliv jsem velkým Rogerovým fanouškem a byl jsem svědkem očitým svědkem toho, jak Roger dal Rafovi v Londýně kanára :-), tak "dcera.Pe3ka" má pravdu, že Roger na antuce má z Rafy komplex a jeho kvalitní tenis, který předvádí během celého turnaje, je rázem pryč. Rafa je nejlepším antukářem v historii a Roger při nejlepším pouze druhým nejlepším antukářem, ale tím si nejsem jistý.. Na druhou stranu Rafovy výsledky na tvrdém povrchu a v hale nejsou zrovna oslnivé, a proto nemám za to, že by byl Rafa nejlepším hráčem historie..není tak komplexní jako Roger či Novak. Osobně jsem zvědavý na to, jak se Novakovi povede na antuce v budoucnu.. pro mě je pochopitelně nejlepším hráčem Roger, ale je třeba si připustit, že proti Nadalovi nedokáže hrát svůj standard po celou dobu zápasu a na antuce v koncovkách setu ho málokdy dovede do vítězného konce.. A abych byl upřímný, tak budu překvapený, když Rafa dokáže po antukové sezoně nasbírat víc než 4 tisíce bodů..
Reagovat
spaniel
Uzivej se Nadala ted, po Wimbledonu bude zase neviditelnej a po USO zmizi jak prd ve vetru. Na turnaji mistru bude jako obvykle na urovni WTA a nepostoupi ani ze skupiny.
Reagovat
Amputace
spaniel: :) Co ti na to říct...
Jinak si nemyslím, že by Nadalovy výsledky mimo antuku nebyly oslnivé, alespoň tedy v posledních letech. Mně to naopak připadá docela palba, na "striktního antukáře". Samozřejmě vypouští některé turnaje, protože jeho priorita je každému jasná, přitom je však schopen dojít 4x v řadě alespoň do semifinále US Open, to se mi zdá docela slušné - na antukáře. A pořád je třeba uvažovat v těch intencích, že dva GS jsou na tvrdém povrchu... Jak by situace vypadala, být dva GS na antuce?... A už vůbec nebudu rozvíjet teorie o Novakovi. Toho nebýt... Federer ve své top éře takového konkurenta zkrátka neměl, nebyl tam nikdo, kdo by byl schopen ho PORÁŽET, nikoli jen náhodně porazit. Z roku 2011 si pochopitelně každý pamatuje tu neskutečnou Novakovu výkonnost, jistě, ovšem Nadal byl ve finále tří GS, jeden vyhrál, to mi pořád připadá neskutečné. Ale zastavil ho Novak. Federerovi se nic takového nemohlo mimo antuku stát. Na závěr otázka: kdo je momentálně na hardu lepším hráčem než Djokovič a Nadal? Kdo na tom povrchu ty dva dokáže porazit a vyhrát turnaj? Murray? ...
Reagovat
Mayo
Murray
Reagovat
marika
To nemyslíš vážně! :-D
Reagovat
Amputace
Takže si myslíš, že když se Nadal a Murray střetnou řekněme v semifinále US open, Murray odejde jako vítěz? A pokud už vyhraje, tak porazí i ve finále Djokoviče? Dobře víš, že na to nemá.. Ani omylem.
Reagovat
smazaný uživatel
Mluvit hypoteticky by se nemělo, to stejné můžeme tvrdit my, kdyby se hráli dva GS na trávě, jak by to asi vypadalo ( a to je tráva narozdíl od obou ostatních povrchů originální podklad) ? Mimochodem vzpomeň si, kdo v roce 2011 jako jediný zastavil Djokoviče na GS? A kdo se při té obrovské konkurenci hráčů i ve 30 letech dokázal dostat na vrchol žebříčku? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Od úvodu sezony až do Montrealu nikdo, na AO a v Miami možná Andy, v IW a Dubaji má śanci i Roger. Od Montrealornta je ale situace jiná, tam více než Rafovi věřím Rogerovi, Delpovi, Andymu. Samozřejmě myslím porážku jednoho z nich, tenhle vražedný dvojboj se možná někomu povede na 2 sety, na 3 to nevidím.
Rafa má úžasné výsledky na hardu, obzvláště na GS, přesto věřím na část sezony od Wimbasu po US výše jmenovaným.

S tou konkurencí je to pravda, současná TOP 4 je silnější než v letech 2004-07. Jenže opomínáte fakt, že Roger pozvedl úroveň tenisu výše, bez něj by se nemusel Rafa ani Djoko takhle vytáhnout. On hrál na hardu a trávě tenis o 2 úrovně výše, Rafa ho dohnal až v roce 2008 a na hardu až v roce 2009. Rafa zase pozvednul Rogera a jeho hru na antuce, vzájemně se vytáhli na úžasnou úroveň, které je schopen dosáhnout jen Djoko a částečně Andy.

A co Rafa, který na antuce kromě Rogera, který je jeho ideální soupeř, neměl konkurenci? Roger jednu konkurenci měl, hrál 4 GS finále s Andym, celkově spolu hráli mockrát, Roger má štěstí že je to jeho obětní beránek. Andy byl neschopný na antuce, na ostatních površích byl světová dvojka.
Tyhle věčné spory o konkurenci mne nebaví, prostě to tak je, nic se s tím neudělá, obě skupiny si budou tvrdit svoje a tvoří to nepřátelskou atmosféru.
Reagovat
Amputace
Ano, hypotézy jsou na prd, ale přesto. Dobře, nebyly by dva turnaje na hardu, antunce, ani trávě, ale byly by zkrátka pouze tři GS. Úplně jiná situace, úplně jiný dojem z celkové dominance jednoho či druhého hráče. To nemůžeš popřít. Některá individua jsou schopna mektat nad náročností a délkou antukové sezóny (tři masters), aniž by si dokázali vůbec uvědomit, že na hardu jsou dva GS a 6 masters... O to mi jde. Reagoval jsem na to, že Nadalovy výsledky na hardu nejsou oslnivé. Nemyslím si. Čí jsou oslnivější v současnosti? Murrayho? Ano, vyhrál US a dál? Či respektive - do té doby? Jedině Djokovič. Momentálně nejlepší hráč na hardu. Nadalovy výsledky na tomto povrchu jsou přesto výborné. O nic jiného mi nejde.
Reagovat
Mayo
ja neviem kto by vyhral, každý zápas je iný...proste ale Murray má nato aby ich porážal sem tam na tvrdom povrchu...a dokonca si myslím, že Djokovič mu skôr sedí ako Nadal...vlastne na US Open 2012 ukázal čoho je schopný..ak nehrá priposrane defenzívne tak proste nevidím dôvod prečo by ich nemohol poraziť...
Reagovat
Amputace
Já ten důvod tedy vidím, už jen v tom, že Murray nikdy Nadala ani Djokoviče NEPORÁŽEL. Jestliže jednoho či druhého porazil v některém zápase, neznamená to automaticky, že pro ty dva na hardu představuje výraznější ohrožení. Stalo se vůbec někdy, že by na nějakém turnaji porazil Nadala i Djokoviče? Pro zajímavost. Jsem však téměř přesvědčen, že ne.
Reagovat
Mayo
však píšem, že "sem - tam" ... toto fakt neviem...nejsom taký štatista aby som si toto pamätal či niekedy porazil oboch...aj keď asi nie...ale čo nebolo môže byť...proste si myslím len, že on má nato aby obral tých dvoch o nejaké tituly na tvrdom povrchu...
Reagovat
Mayo
a ešte niečo...on určite je hrozba pre nich dvoch všade okrem antuky...o tom ani zo srandy nepochybujem
Reagovat
Amputace
Já ho za takovou hrozbu nepovažuji. Daleko víc se "bojím" Del Potra, například.
Reagovat
smazaný uživatel
tí krááávo, no ty seš ale pejča!!! to jako fakt vymyslíš a pak to tady vybleješ?? tak to je peklo!!!!
Reagovat
Heather_Fedex
uz to nehul
Reagovat
spaniel
Z 24 Masters ma z antuky kolik? 19? Z 11GS 7... :)
On je definice antukare, tezi z nej. Dokud se neobjevil Djokovic 2011, tak jeho jedina konkurence byl Federer. Jejich vzájemná bilance 20:10, to je 30 zapasu a z nich rovna polovina na antuce. Jediny krát se nesetkali na US Open, protože Rafa se tam proste nedopracoval. Zato Roger se skoro vždy dostal do finále, aby dostal naloženo. A mimochodem, není hard jako hard. To cosi v Austrálii uz nemá s hardem skoro nic společne. Než tam změnili povrch, tak tam dostával Rafa pravidelne na zadek.
Reagovat
Mayo
a neni jedno koľko má z 1000 a z GS titulov tie antukové ? tie sa ako nebudú počítať či ?
Reagovat
Vojtiik
spaniel imho nechtěl říct, že by se antuka neměla počítat, jen si obhajuje svůj argument, že Rafa zkrátka z jiných povrchů nemá tak skvělé výsledky:)
Reagovat
smazaný uživatel
A kedy porazil Federer v jednom turnaji Djokovica a Nadala ? :D Nikdy :D
Reagovat
Amputace
Z hardů má 6 masters. Dokonce už jako zcela nekompletní tenista v roce 2005 ovládl hard v Madridu. Říkáš definice antukáře. Podle mě právě už dlouho ne. Vždyť to dokazují výsledky. Získal 4 GS z jiných povrchů, kolik jiných tenistů by za to dalo život? Na hardu vyhrál Olympiádu. Ano, vím, že není hard jako hard, jak je pak tedy ovšem možné, že vyhrál právě v Madridu 2005? Pokud Austrálii nepovažuješ za optimální v rámci mé argumentace, těžko ti na to něco říct. Tak ať z toho udělají antuku a bude klid. A nebo ať je zrušen a zůstanou tři GS, jak jsem psal. Jistě, Nadal má drtivou většinu svých úspěchů z antuky, ale to přece neznamená, že na jiných površích nemá oslnivé výsledky :) Jak tohle vůbec někoho může napadnout říct? Dvakrát vyhrát Wimbledon a třikrát být ve finále... Vyhrát i zbylé dva GS. Na US open se dostat 4x v řadě do semifinále. To mi zkrátka připadá slušné. Zvláště pak na "definovaného antukáře".
Jo a jinak, když píšeš o té bilanci s Rožerem, jaká je jejich bilance mimo antuku? Jen nějak o jeden zápas víc pro Rožera, nepletu se? To mi nepřipadá zdaleka tolik dominantní, jako Nadal vs Federer na antuce. Takže když už se rozhodneš použít frázi "polovina zápasů byla z antuky", doplň i zbytek - tedy že druhá polovina z antuky nebyla a tam to bylo vyrovnané.
Reagovat
UnrealTom
lets go Roger doufám že dostává novou chuť do tenisu !!!
Reagovat
Heather_Fedex
simon by mel byt relativne snazsi souper, nez benetka, v rime si s nim poradil celkem snadno. skutecny test bude az tsonga. z toho se tresu uz ted. doslova
ale proti julienovi se mi az na ten zacatek pozdaval. navic 100%ni uspesnost vyuziti breakballu mne naplni mirnym optimismem ;))
Reagovat
a.magerova
No tak pokud už i Ty píšeš, žes naplněna mírným optimismem, tak to by TO mohlo být dobrý a třeba i lepší :-))))
Reagovat
Heather_Fedex
;D no prave...;)
Reagovat
Pe3k
Roger Federer vs Del Potro semi Olympiada 2012 HD
http://www.youtube.com/watch?v=NrZT6CCabyk

Roger Federer - Best Points (HD)
http://www.youtube.com/watch?v=Fdu89ML8EAI

Roger Federer vs Paul Capdeville US Open 2007 HD
http://www.youtube.com/watch?v=x40oP2H2bC4
Reagovat
Pe3k
Agresivita je asi jeho jediná možnost jak něco pořádného vyhrát. Ty vraceče Nole, Rafa, Můra jen těžko upinká...Snad bude hrát agresivně i ve zbytku sezony. Simona musí porazit.

Nadala ani nemá cenu komentovat...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist