Federer i Djokovič o postup bojovali v pěti setech

3. 9. 2008, 08:20
Aktuality 3
US OPEN MUŽI - Do čtvrtfinále mužské dvouhry prošel vítěz posledních čtyř ročníků Roger Federer ze Švýcarska, který navzdory šedesáti nevynuceným chybám udolal v pěti setech Rusa Igora Andrejeva. Podobné problémy měl v osmifinále i třetí hráč světa Novak Djokovič, který o postupu přes Robreda rozhodl rovněž v páté sadě. Naopak pouze 7 gamů ztratil Roddick proti Gonzalezovi.
Roger Federer

Osmifinále letošního ročníku US Open bylo pro favority na zisk titulu téměř nepřekonatelné. Už v pondělí měla potíže světová jednička Nadal s domácím Querreym, včera dohrál pátý hráč světa Davyděnko a v nočních zápasech měli namále lonští finalisté - Roger Federer i Novak Djokovič bojovali o postup mezi nejlepších osm v pěti seteh.

Roger Federer se v boji o postup mezi nejlepších osm utkal s Rusem Igorem Andrejevem, kterého v jediném vzájemném střetnutí před čtyřmi lety na antuce porazil. Sedmadvacetiletý Švýcar letos ještě na rychlém povrchu ani na žádném grandslamu nezískal titul. Důkazem špatné sezony bylo i utkání proti Andrejevovi.

Bývalá světová jednička nabídla ruskému soupeři hned 15 brejkbolů, hned třináct jich ale Federer dokázal odvrátit. V zápase však vyprodukoval 60 nevynucených chyb, které ho v zápase přinutily bojovat proti 23. hráči světa až do závěru rozhodující páté sady. Nakonec Andrejeva udolal po třech a půl hodinách 3-2 na sety.

Švýcarský přemožitel Radka Štěpánka byl spokojený s postupem, ale nikoliv s předvedeným výkonem. Federer se navzdory řadě chyb snažil utkání s Andrejevem hodnotit pozitivně. "Jsem spokojený s tím, jak jsem hrál, když jsem byl pod největším tlakem," uvedl.

Druhý nasazený hráč stále věří, že je schopen vyhrát ve Flushing Meadows popáté za sebou. "Snad můj nejlepší výkon přijde na konci turnaje. Těším se na to," poznamenal tenista, jehož dalším soupeřem bude největší překvapení mužské dvouhry Gilles Muller z Lucemburska.

Do čtvrtfinále US Open postoupil podle předpokladů i třetí nasazený Novak Djokovič, na cestě mezi posledních osm ale musel také absolvovat pětisetovou bitvu s Tommym Robredem. Obhájce loňského finále se v utkání trápil a bojoval se zdravotními problémy. Nakonec však i přes 58 nevynucených chyb udolal španělského tenistu 4-6 6-2 6-3 5-7 6-3.

Pobledlý Djokovič bojoval sám se sebou i při rozhovoru na kurtu bezprostředně po zápase. "Musím stát u sítě, jinak bych upadl. Když začneme mluvit o tom, co mě teď všechno bolí, budeme mluvit do zítřka. Jsem prostě šťastný, že jsem prošel," uvedl třetí nasazený hráč.

Ve čtvrtfinále narazí na velmi těžkého soupeře. Domácího Andyho Roddicka. Šestadvacetiletý Američan, který kvůli přípravě na US Open vynechal i olympiádu, ve svém posledním vystoupení z kurtu smetl za hodinu a 27 minut stříbrného medailistu z Pekingu Fernanda Gonzaleze.

Vítěz US Open z roku 2003 se v zápase dopustil pouze sedmi nevynucených chyb a ani jednou neprohrál své podání. Po svém osmifinálovém výkonu patří k hlavním favoritům na zisk grandslamového titulu. Se čtvrtfinálovým soupeřem Djokovičem už letos jednou vyhrál.

US OPEN - úterní výsledky mužů:

Dvouhra - osmifinále:
Muller (Luc.) - Davyděnko (5-Rus.) 6-4 4-6 6-3 7-6(10)
doplněno:
Federer (2-Švýc.) - Andrejev (23-Rus.) 6-7(5) 7-6(5) 6-3 3-6 6-3
Djokovič (3-Srb.) - Robredo (15-Šp.) 4-6 6-2 6-3 7-6
Roddick (8-USA) - Gonzalez (11-Chile) 6-2 6-4 6-1

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Dlouhý/Paes (7-ČR/Ind.) - Lindstedt/Nieminen (Švé./Fin.) 6-3 6-7(3) 6-3
M. Gonzalez/Monaco (Arg.) - Soares/Vemič (Bra./Srb.) 6-2 6-7(2) 6-3
doplněno:
B. Bryan/M. Bryan (2-USA) - Kas/Petzschner (Něm.) 7-6(14) 6-4
Robredo, Roitman (Šp./Arg.) - Lopez, Verdasco (Šp.) 6-4 7-6(5)

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
No jo zase jste všichni chytrý.... :-DD Kde jsou ty slova, že neni jen šampion ten komu to jde a vítězí ale taky šampion je ten komu to nejde a dokáže se z toho dostat a zvítězí ??? To bylo omluv pro Nadala když se trápil s Querreym co?? Hlavní je že Roger vyhrál, myslím si že mu tohle těžké vítězství pomůže do dalších bojů.... Takže go Roger go
Reagovat
smazaný uživatel
Mě Andrejev nepřekvapil, kdo ho viděl v poslední době hrát, tak se jeho výkonu nediví. Mě spíš překvapili někteří zdejší odborníci, kteří tvrdili, že antukář Andrejev nemá na hardu šanci. Pro Rogera je ale důležité, že ten postup vybojoval, vyhrál i když výkon nebyl zdaleka optimální. Měl pasáže, kdy hrál fantasticky, ale byly i chvíle, kdy až hrozivě chyboval. Na začátku druhého setu si hodně zahrával, když nabídl Rusovi spoustu breakballů, tam to bylo fakt na hraně. Po třetím setu jsem čekal, že už to bude pro Rogera snadné a lehce postoupí, ale Andrejev zase zabojoval.. Všechna čest poraženému. A Rogerovi hodně štěstí do dalších zápasů, bude ho potřebovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas. Na konci 2. setu byl dva míče od stavu 0:2, mohlo to dopadnout úplně jinak. Roger je zřejmě definitivně na sestupné dráze, s odřenýma ušima jde dál.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist