Federer: Narození dvojčat mé hře hodně pomohlo

9. 7. 2012, 09:11
Aktuality 14
Dva a půl roku čekal švýcarský tenista Roger Federer na další grandslamový titul. Nikdy nepřestal věřit a jeho víra ve vlastní síly se naplnila v neděli, kdy vyhrál posedmé Wimbledon a získal již 17. grandslamový titul.
Profily hráčů
Roger Federer

Po finálové výhře na londýnské trávě nad Britem Andym Murrayem 4-6 7-5 6-3 6-4 Federer uvedl, že hraje nejlepší tenis svého života, a to i díky narození dcer v roce 2009. "Lidé občas zapomínají, že máme dvojčata. Jejich příchod na svět má obrovský vliv na můj život a myslím, že to pomohlo mé hře jako nic jiného," řekl. 

Rodiče, manželka Mirka a dcery Charlene Riva a Myla RoseManželka Mirka a téměř tříletá dvojčata Myla Rose a Charlene Riva nechyběly v lóži při vítězství historickém triumfu pod zataženou střechou centrkurtu v All England Clubu. "Je to splněný sen pro mě, pro celou moji rodinu, když je tady vidím. Je to silné, významné a jsem moc rád, že jsou u toho se mnou," řekl Federer.

Třicetiletý Federer dokázal jen stěží pár hodin po výhře ocenit zisk svého rekordního sedmnáctého grandslamového titulu. "Abych pravdu řekl, byl jsem na konci jen šťastný a přišla úleva, že je konec tlaku, protože jsem byl tak soustředěný, abych to dokázal, že jsem si to možná dosud ani pořádně nevychutnal," řekl.

SFakta o Rogeru Federerovi:
Jméno a příjmení: Roger Federer
Státní příslušnost: Švýcarsko 
Datum a místo narození: 8. srpna 1981, Basilej
Výška a váha: 185 cm, 85 kg 
Postavení na žebříčku ATP: 1. 

Nejlepší umístění na žebříčku ATP:
1. - poprvé od 2. února 2004 do 18. srpna 2008, čímž drží rekord v počtu nepřetržitých týdnů (237) na postu jedničky; naposledy byl 1. v žebříčku v červnu 2010; celkem byl dosud jedničkou 285 týdnů, jen o týden méně, než je historický rekord Peta Samprase, který po dnešním vítězství vyrovná.  

Největší úspěchy:
vítěz rekordních 17 grandslamových turnajů - 7x Wimbledon (2003-07, 2009 a 2012), 5x US Open (2004-08), 4x Australian Open (2004, 2006-07, 2010), 1x French Open (2009); 6x vítěz Turnaje mistrů (2003-04, 2006-07, 2010-11); vítěz 75 turnajů na okruhu ATP ve dvouhře; olympijský vítěz ve čtyřhře (2008; se Stanislasem Wawrinkou).

Ostatní:
- všestranný hráč, pro kvalitu úderů a hru bez slabin přezdívaný Pan Dokonalý, je považován za nejlepšího tenistu všech dob; s tenisem začal v osmi letech, profesionálem se stal v roce 1998; z premiérového titulu na okruhu ATP se radoval v roce 2001 v Miláně;  

- drží rekordy grandslamových turnajů v profesionální éře v počtu titulů (17), finálových účastí (24) a finálových účastí v řadě (10); jako jediný tenista historie má na kontě minimálně pět finálových účastí v každém grandslamu, drží rekord v počtu účastí ve finále Wimbledonu (osm) i v počtu wimbledonských titulů (sedm - stejně jako Pete Sampras).

- v dubnu 2009 se v Basileji oženil s bývalou švýcarskou tenistkou slovenského původu Mirkou Vavrincovou (34) a týž rok v červenci se jim narodila dvojčata, dcery Myla Rose a Charlene Riva.

- Federer se angažuje též v řadě charitativních akcí, mj. v roce 2003 založil Nadaci Rogera Federera, která podporuje vzdělávání chudých dětí v Africe, zejména v jižní (Rogererova matka je Jihoafričanka). Nadace financuje též projekty pro mladé sportovce ve Švýcarsku.

Před Wimbledonem slavil Federer grandslamový titul naposledy v lednu 2010 na Australian Open, ale od té doby dominovali Španěl Rafael Nadal a Srb Novak Djokovič. Federer byl však hned v závěsu za nimi, loni hrál finále French Open a semifinále US Open a na konci uplynulé sezony vyhrál Turnaj mistrů.

"Hrál jsem dobře, jen to na velkých turnajích pro mě dobře nedopadlo, což nebylo jednoduché," řekl Federer. "Proto jsem si skoro sám sebe neuměl zase s trofejí představit, nebo nechtěl tak myslet, ale konec minulého roky mi dodal sebedůvěru, že můžu v roce 2012 znovu uspět. Všechno jen muselo zapadnou do sebe, což je výzva a není to vždy snadné. Člověk se poučí z chyb, aby to dokázal," řekl.

Federer se vyrovnal sedmým wimbledonským titulem Petu Samprasovi a zároveň Američana dostihne i v počtu týdnů v čele žebříčku (286). "On je na trávě mnohem lepší než všichni ostatní. Miluje ten kurt stejně jako já tehdy. Je to velký šampion, prvotřídní mistr a může přidat osmý i devátý Wimbledon," řekl Sampras.

Švýcar ocenil i výkon britského tenisty. Svěřenec Ivana Lendla Murray podle Federera bude v budoucnu grandslamovým vítězem. "Ano, mluvím v množném čísle, jsem hluboce přesvědčen, že vyhraje víc než jeden," řekl Federer.

Od pondělí opět první hráč světa Federer dostal nespočet gratulací. Nechyběla mezi nimi ani ta od bývalé golfové jedničky a kamaráda Tigera Woodse. "V posledních týdnech měl hodně sledoval a podporoval a je nádherné, když vám věří jiné velké osobnosti. To mi dodalo ještě více energie to opravdu dokázat."

 

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
A ted to jit s Tigerem zapit do Las Vegas:DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímalo by mě jestli pobyt mimo první příčku ty dva roky nebyl náhodou proto, že musel Roger také ke dvojčatům v noci X krát vstávat. A proto v té době nebyl v práci - na kurtě peRFektní.

Zajímalo by mě kolikrát přebaloval, krmil, kolikrát si s holkama opravdu hrál. Z počátku nás zaráželo, že Mirka sedí v hledišti, doma či na hotelu má dvojčata a ona tam hodiny a hodiny sedí a fandí skoro každý zápas. Jasně mají několik operek či chův, perfektní výběr možná lepší než Mrs. Duptfire.

Na jeho tenis se rád dívám, letmo občas fandím, smekám co dokázal. Mylím ale, že úplně perfektní ve všem být nemůže.
Reagovat
anajka
Aj iní otcovia chodia do práce, mnoho z nich určite aj na viac hodín než Roger. Možno s výnimkou prvých pár týždňov po narodení detí, celá rodina cestuje s Rogerom po svete. Ja nepochybujem o tom, že je aj ako otec jednotka a babuľky ho zbožňujú.
Reagovat
Pesek12
Nejsem si jist, skoro 2 roky žádný titul na GS... Tak s nimi více vyhrával nebo prohrával?
Reagovat
Roger_Federer
Velmi te to musi žrat, že to skoro 31 lety Federer dokazal a znovu vyhral granslam a stal se svetovou 1..
Reagovat
Pesek12
mě to vůbec opravda "nežere". Jenom chci říci, že nevíme kolikrát by vyhrál, kdyby měl jiné podmínky. Tak s úsměvem uznejme jeho teorii o přínosu jeho dětí na jeho hru . A doporučme to třeba ostatním hráčům...
Podle mě však, podle jeho výsledků na GS turnajích za poslední 2 roky, není opravdová jednička na žebříčku. A turnaj mistrů hraný na 2 sety na konci sezóny do nich opravdu nepočítám.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle výsledků na ATP bodovaných turnajích za poslední rok prostě je nyní světovou jedničkou.
Reagovat
smazaný uživatel
Je neuveritelny, jak se shazuje turnaj Mistru. TM je 5 nejprestyznejsi turnaj sezony (pokud nejni zrovna olympiada), rikej si co chces tak to je
Reagovat
Pesek12
já ho nezhazuji, jen připomínám, že je to show především pro diváky a sponzory. Je vidět že do rozhodující statistiky se počítají jen GS turnaje - Roger 17, Grafová - 22. Nikoho až tak moc nezajímá kolikrát vyhrál TM. Myslím se, že kterýkoliv tenista by vyměnil libovolný počet vítězství na TM za jedno jediné vítězství na libovolném GS turnaji.
Reagovat
Stan_Borowitz
Každý tenisový turnaj je "show především pro diváky a sponzory", takže tento argument postrádá logiku. No a Soob přece píše, že je to pátý nejprestižnější turnaj sezóny, až po GS...
Reagovat
Sonja
Dvojčátka:-)))...ony a Andyho řeč mi udělaly konec Wimbledonu nakonec krásným:-D:-)))
Reagovat
Sonja
*ona
Reagovat
Heather_Fedex
je uzasne vyhrat gs pred ocima svych nejblizsich
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace!!! smekám
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist